Visual Browsing

Ενόργανη: Η θέση της Ομοσπονδίας για τις καταγγελίες από αθλητές

Ενόργανη Γυμναστική
Ενόργανη Γυμναστική © unsplash /
Οι καταγγελίες των αθλητών και αθλητριών, αφορούν σε βία και σεξουαλική παρενόχληση
  • A-
  • A+
0
Μετά τις καταγγελίες 22 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για βία και σεξουαλική παρενόχληση, η Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση

Η Ομοσπονδία της γυμναστικής πήρε θέση για τις καταγγελίες που έγιναν στην ενόργανη με 22 αθλήτριες και αθλητές να μιλούν για σωματική, ψυχολογική βία και σεξουαλικές παρενοχλήσεις!

Η ανακοίνωση του νέου προέδρου της Ομοσπονδίας, Θάνου Σταθόπουλου:

«Έλαβα γνώση της επιστολής των πρώην αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής. Λόγω της σπουδαιότητας των καταγγελλομένων, συγκαλώ σήμερα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στις 18.00 το απόγευμα. Σε κάθε περίπτωση δηλώνω ότι, τόσο εγώ προσωπικά όσο και το νεοεκλεγέν ΔΣ, θα συμβάλλουμε αποφασιστικά στην διερεύνηση των όσων καταγγέλλονται.»

Οι καταγγελίες 22 αθλητών και αθλητριών για βία και σεξουαλική παρενόχληση

Εικοσιδύο  αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής, προχώρησαν σε καταγγελίες, με επιστολή στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για βία και σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο του αθλήματός τους.  , Οι αθλητές και οι αθλήτριες καταγγέλλουν ότι έγιναν δέκτες σεξουαλικής παρενόχλησης  και σωματικής-ψυχολογικής βίας από τους προπονητές τους, η οποία επεκτεινόταν ακόμη και σε μικρά παιδιά. 

Σχετικα
Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες αθλητών της ενόργανης
Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες αθλητών της ενόργανης

Οι λεπτομέρειες περιγράφουν μια κατάσταση που έφτανε στον εξευτελισμό και τα βασανιστήρια από τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι σκοπό είχαν να διδάξουν στα παιδιά την ευγενή άμιλλα, τις αξίες και τα ιδεώδη του αθλητισμού.

Η καταγραφή των αθλητών που έκαναν την καταγγελία ξεκινά από το 1985 και σ΄ αυτή γίνεται λόγος για «κοινό μυστικό» ως προς τις απαράδεκτες προπονητικές μεθόδους. Αυτές περιλάμβαναν σωματικές τιμωρίες, νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση σε μικρά παιδιά, η ηλικία κάποιων εκ των οποίων δεν ξεπερνούσε τα πέντε χρόνια.

Οι καταγγέλλοντες κάνουν λόγο για «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά, υπογραμμίζοντας ότι οι προπονητές δρούσαν με απόλυτη εξουσία στους νεαρούς αθλητές, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο.

Σχετικα
Αυγενάκης - Ενόργανη: Μόλις υπάρξουν στοιχεία θα κινηθούμε άμεσα
Αυγενάκης - Ενόργανη: Μόλις υπάρξουν στοιχεία θα κινηθούμε άμεσα

«Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές - τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Άλλες «προπονητικές μέθοδοι» ήταν η ρίψη αντικειμένων στα παιδιά, ακόμη και στη διάρκεια εκτέλεσης άσκησης με κίνδυνο τον τραυματισμό τους, ενώ, επειδή οι προπονητές είχαν τον έλεγχο και στη διατροφή τους, κάποιοι αθλητές υποσιτίζονταν και αναγκάζονταν να ψάχνουν στα σκουπίδια των ξενοδοχείων, όταν βρίσκονταν σε αποστολή, για να μετριάσουν την πείνα τους.

Και πάλι όμως, δυστυχώς υπάρχει συνέχεια και αφορά σεξουαλικές παρενοχλήσεις: «Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν «πως να κάνουν σωστά την άσκηση». Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Ακόμη, οι προπονητές ανάγκαζαν τους αθλητές, αγόρια ή κορίτσια, να μένουν με τα εσώρουχα στην υπόλοιπο πρόγραμμα της προπόνησης, ως τιμωρία αν δεν εκτελούσαν σωστά κάποια άσκηση, ενώ καταγράφηκαν περιστατικά που δεν τους επιτρεπόταν να πάνε στην τουαλέτα για την ανάγκη τους, με εύλογο το αποτέλεσμα στη συνέχεια... 

Στην κατακλείδα της επιστολής τους, οι καταγγέλλοντες αναμένουν να δοθεί η απαιτουμένη βαρύτητα στο ζήτημα, «διότι είναι καθήκον όλων μας να προστατέψουμε τα παιδιά αλλά και τις αξίες που εκπροσωπεί ο αθλητισμός», ενώ προς διευκόλυνση οποιασδήποτε διερεύνησης θέτουν εαυτούς στη διάθεση των αρμόδιων φορέων για την παροχή περισσότερων στοιχείων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5