Αθλητισμος

ΔΕΗ International Tour of Hellas: Ρόλαρε και ζήσε την εμπειρία

Ο Διεθνής Ποδηλατικός γύρος τη φετινή χρονιά έλαβε χώρα σε 5 πόλεις και τέσσερις πόλεις της επαρχίας και την Αττική

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tour_larisa-foto_apo_to_dei_international_2.jpg
© ΔΕΗ International Tour of Hellas/Facebook

ΔΕΗ International Tour of Hellas: ο ποδηλατικός γύρος επέστρεψε αφήνοντας σημαντικό κοινωνικοοικονομικό, τουριστικό, αλλά και οικολογικό αποτύπωμα στην χώρα

Η αναβίωση του ποδηλατικού γύρου δεν αποτέλεσε απλά μιας παγκόσμιας εμβέλειας ποδηλατική οργάνωση, αλλά ήρθε για να φέρει ριζικές αλλαγές προχωρώντας σε βελτιωτικά έργα υποδομής στο πολιτιστικό προσκήνιο τόσο των πόλεων όσο και ολόκληρης της χώρας. Ο Mark Cavendish, η Χριστίνα Αμερικάνου, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων και oι ποδηλάτες Παναγιώτης Χριστόπουλος και Mickael Crispin μιλούν αποκλειστικά στην Athens Voice.

Ποδήλατο, ονειρικές εμπειρίες, εντυπωσιακά τοπία, αναμνήσεις, καλύτερη ζωή «επανέρχονται». Η επιστροφή του ΔΕΗ International Tour of Hellas ύστερα από μια δεκαετία μπήκε στο επίκεντρο της διεθνούς αγωνιστικής ποδηλασίας με τη διεξαγωγή μιας σπουδαίας αναβίωσης από τις 27 Απριλίου έως 1η  Μαΐου αφήνοντας έτσι, σημαντικό κοινωνικοοικονομικό, τουριστικό, αλλά και οικολογικό αποτύπωμα στην χώρα και τονίζοντας το αθλητικό της όραμα.

Ο Διεθνής Ποδηλατικός γύρος τη φετινή χρονιά έλαβε χώρα σε 5 πόλεις: Ηράκλειο Κρήτης, Αττική, Καρδίτσα, Λάρισα και Ιωάννινα. Συγκεκριμένα, κάλυπτε μια συνολική διαδρομή 846,6 χιλιομέτρων, μοιρασμένη σε πέντε ΕΤΑΠ, ξεκινώντας από το Ηράκλειο και καταλήγοντας στα Ιωάννινα.

mickael_crispin-_fotografos_fabrice_fuego_levannier_1.jpeg
© Fabrice Fuego Levannier

«Στα πρότυπα των μεγάλων Γύρων ανά τον κόσμο, η Ελλάδα μπήκε με την φετινή διοργάνωση στο καλεντάρι της UCI κι έτσι κατάφερε, ύστερα από ανομβρία δέκα ετών, να προσελκύσει 21 ομάδες. Εν τέλει αγωνίστηκαν 20, καθώς η ιταλική Bardianni αποσύρθηκε λόγω κρουσμάτων Covid, και να επιτύχει μία τηλεοπτική παραγωγή από την EBU που έβαλε τις εικόνες από τον Γύρο στους δέκτες 150 χωρών» υποστηρίζει η κα Χριστίνα Αμερικάνου, Yπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας της Οργάνωσης του ΔΕΗ International Tour of Hellas.

«Το ποδήλατο εμπεδώνεται στη συνείδηση των πολιτών, κάθε περιοχής, σε μία θα το λέγαμε αθλητική αποκέντρωση, όχι μόνο ως μέσο άθλησης, αλλά και μεταφοράς, ψυχαγωγίας και βιώσιμης κινητικότητας. Σε μια εποχή κλιματικής και ενεργειακής κρίσης το ποδήλατο μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Είναι σίγουρα μια εξόχως απαιτητική διοργάνωση, καθώς κάθε μέρα διεξάγεται σε άλλη περιοχή, το τερέν της, δηλαδή ο δρόμος, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώ και ο καιρός -πολλές φορές- κάνει τα δικά του… τερτίπια. Ωστόσο είναι μία διοργάνωση που ήρθε για να μείνει. Πέρα από κάθε δυσκολία, ο ΔΕΗ ποδηλατικός γύρος Ελλάδας κάνει το γενναίο του βήμα για να καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια ως μια εκ των σημαντικότερων διοργανώσεων σε αυτό το επίπεδο» εξηγεί η κα Αμερικάνου. 

Οι ομάδες που συμμετείχαν:

  • Trek – Segafredo – UCI World Team
  • Bingoal Pauwels Sauces WB – UCI Pro Team
  • Drone Hopper - Androni Giocattoli – UCI Pro Team
  • Human Powered Health – UCI Pro Team
  • Caja Rural - Seguros RGA – UCI Pro Team
  • Team Novo Nordisk – UCI Pro Team
  • Allinq Continental Cycling Team – UCI Continental Team
  • Astana Qazaqstan Development Team – UCI Continental Team
  • BHS - PL Beton Bornholm – UCI Continental Team
  • Cross Team Legendre – UCI Cyclocross Team
  • Dukla Banska Bystrica – UCI Continental Team
  • Bolton Equities Black Spoke Pro Cycling – UCI Continental Team
  • Giotti Victoria - Savini Due – UCI Continental Team
  • Mg.K Vis-Color for Peace-VPM – UCI Continental Team
  • Team Coop – UCI Continental Team
  • Terengganu Polygon Cycling Team – UCI Continental Team
  • XSpeed United Continental– UCI Continental Team
  • Tarteletto – Isorex – UCI Continental Team
  • Εθνική ομάδα Κύπρου
  • Εθνική ομάδα Ελλάδας

Tour of Hellas 2022 | Official route

Tα 11 μέλη της εθνικής ομάδας που συμμετείχαν:

Αρβανίτου Νικηφόρος (Θησέας, Java Kiwi Atlántico), Γιαννούτσος Μιλτιάδης (Αίολος), Δράκος Νικόλαος (Διαγόρας Ρόδου), Καστραντάς Χαράλαμπος (Αίολος, Kuwait Cycling Team), Κορτσιδάκης Μιχάλης (ΠΟΧ Τάλως), Μούτσιος Μαρτίνος (ΠΟ Ροδηλίος), Μπούγλας Γιώργος (ΠΣ Κρόνος Νίκαιας, Spor Toto Cycling), Ηλίας Περικλής (ΠΣ Κρόνος Νίκαιας), Τζωρτζάκης Πολυχρόνης (ΠΟΧ Τάλως, Kuwait Cycling Team), Χριστάκος Δημήτρης (Αλφα Καλλιθέας), Χριστόπουλος Χέλλερ Παναγιώτης (RV Pfeil Magstadt)

O ποδηλάτης Παναγιώτης Χριστόπουλος επισήμανε στην Athens Voice για την συμμετοχή του στον ποδηλατικό γύρο «Από όταν ανακοινώθηκε πέρυσι από τον Υπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη ότι θα αναβιώσει το Γύρο Ελλάδος, έγινε αυτόματα ο νούμερο ένα στόχος μου. Το να καταφέρω με τις επιδόσεις μου να αγωνιστώ εδώ. Όπως καταλαβαίνετε νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι μεταξύ των 7 Ελλήνων που αγωνίζονται στο Γύρο Ελλάδος.  Το 3ο ΕΤΑΠ από Ιτέα- Καρδίτσα ήταν η πιο δύσκολη στιγμή μου στο Γύρο Ελλάδος- καθώς δεν ήμουν σε καθόλου καλή μέρα,  είχε πάρα πολλά υψομετρικά, ο ρυθμός ήταν πολύ δυνατός από την αρχή και ποδηλατούσα στα όρια μου από την αρχή έως το τέλος».

Αναφερόμενος στις στιγμές που βίωσε κατά τη διάρκεια του αγώνα υπογραμμίζει «Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μία – η εκκίνηση από το Ολυμπιακό στάδιο, την στιγμή που μπήκαμε στην Αττική οδό ανατρίχιασα για αυτό που καταφέραμε σαν χώρα να διοργανώσουμε - στους Δελφούς- στα Χανιά. Ήταν πολύ όμορφες και σημαντικές όλες οι στιγμές που έζησα στο Γύρο Ελλάδος. Ο Γύρος Ελλάδος είναι η μέγιστη προβολή της ποδηλασίας  για κάθε χώρα. Οπότε με την αναβίωση του δίνουμε το μήνυμα πως και η Ελλάδα είναι ένας τόπος σύγχρονος ευρωπαϊκός, όπου το ποδήλατο είναι στη ζωή μας και πρέπει να μπει περισσότερο ώστε η χώρα μας να γίνει πιο «πράσινη». Τώρα ατομικά θα ήθελα οι Έλληνες να αγκαλιάσουν ακόμα περισσότερο το ποδήλατο τόσο στη καθημερινότητα τους όσο και σαν φίλαθλοι ποδηλασίας. Το αποτέλεσμα συνολικά σαν Εθνική ομάδα θεωρώ πως ήταν καλό. Ατομικά σαν Τάκης πάντα θέλω να αποδίδω καλύτερα- πάντα θεωρώ ότι μπορώ να πάω ακόμα καλύτερα. Σίγουρα ήρθαμε κοντά με όλες τις ομάδες και τους αθλητές από όλες τις χώρες αλλά κυρίως με την εθνική της Κύπρου που όπως καταλαβαίνετε είναι πιο εύκολο να έρθουμε κοντά».

takis_hristopoylos_6.jpeg
© Νάσος Τριανταφύλλου/Sport Cycling Agency

Ο κος Χριστόπουλος προσθέτει «Ο Γύρος Ελλάδος ήρθε για να καθιερωθεί. Θα ήθελα περισσότερος κόσμος να αγκαλιάσει αυτό που κάνουμε. Στην Ευρώπη η ποδηλασία παίζει στα τοπ 3 δημοφιλέστερα αθλήματα καθώς ο κόσμος αναγνωρίζει τη δυσκολία που έχει καθώς και τη θεαματικότητα του φυσικά. Ελπίζω μετά από αυτό το πρώτο βήμα να γίνονται περισσότερα πράγματα για την ποδηλασία στη χώρα μας γενικότερα. Ώστε και να μπει περισσότερο στην καθημερινότητα μας όσο και στο να μπουν νέα παιδιά στον αθλητισμό της ποδηλασίας» τονίζοντας την αναγκαιότητα ενός τέτοιου μονοπατιού για την χώρα.

O Γάλλος ποδηλάτης Mickael Crispin  μίλησε επίσης, για την συμμετοχή του στην μεγάλη ποδηλατική γιορτή «Νιώθω πολύ τυχερός γιατί η ομάδα μου «Le Cross Team Legendre» με επέλεξε να συμμετάσχω. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που ήρθαμε εδώ. Το πιο δύσκολο σημείο για μένα σε αυτόν τον Γύρο της Ελλάδος ήταν τα βουνά που πρέπει ακόμα να βελτιωθώ και νομίζω ότι έχω ήδη προχωρήσει φέτος, οπότε αν επιστρέψω του χρόνου με την ομάδα θα είμαι έτοιμος να ανέβω. Η  πιο συγκινητική στιγμή για μένα ήταν όταν σηκώθηκα από τη μεγάλη πτώση μου κατά την άφιξη του 4ου σταδίου επειδή όλος ο κόσμος με ενθάρρυνε, με χειροκρότησε και με χαιρετούσε, το εκτίμησα πολύ και ένιωσα ότι ο κόσμος με ήθελε σε καλή κατάσταση και φυσικά η ομάδα μου ήταν κοντά σε μένα. Φοβήθηκα αλλά ευτυχώς παρά το βαρύ τρακάρισμα δεν είχα σπάσει τίποτα. Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω είναι ότι χάρηκα πολύ που έκανα αυτόν τον αγώνα. Γίνομαι πιο δυνατός χάρη σε αυτόν τον αγώνα που ήταν ο πρώτος μεγάλος για τη φετινή σεζόν. Και με την ομάδα μου το μήνυμα αυτό που θα θέλαμε να στείλουμε είναι ότι είμαστε μια μεγάλη οικογένεια, ενωμένη με όλους τους ανθρώπους που μας υποστηρίζουν. Απολαύσαμε το Tour of Hellas και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε του χρόνου».

 

 

Τέλος, για τη σχέση του με τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους υποστηρίζει ότι στο Peleton ένα αγόρι τον βοήθησε, δίνοντάς του να φάει και να πιει καθώς είχε ξεμείνει επειδή άλλαξε το ποδήλατό του, εκτιμώντας πολύ αυτή την πράξη. «Η ομάδα μου έχει βοηθήσει αναβάτες, ακόμη στο πλοίο για την Αθήνα μιλούσαμε πολύ με άλλες ομάδες. Θα ήθελα απλώς να προσθέσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη χώρα σας που μας καλωσόρισε τόσο καλά. Σας ευχαριστώ όλους για αυτή τη στιγμή δεν θα την ξεχάσω ποτέ» αποκάλυψε ο γνωστός ποδηλάτης.

Η αναβίωση του ποδηλατικού γύρου και ο Μark Cavendish

Πώς όμως αποφασίστηκε η αναβίωση του Διεθνούς ποδηλατικού γύρου;  Στις 11 Μαΐου του 2021, μια ημερομηνία "ορόσημο" για το εγχείρημα ο Βασίλης Αναστόπουλος, προπονητής της Deceuninck Quickstep βρισκόταν στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ, προετοιμάζοντας τον Mark Cavendish για τις επικείμενες αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Παρευρισκόμενος ήταν ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να καλωσορίσει τον Βρετανό ποδηλάτη που αποτελεί έναν ζωντανό θρύλο του αθλήματος, όντας από τους μεγαλύτερους σπρίντερ όλων των εποχών. Ο Cavendish ανέφερε πως είναι μεγάλος φαν του WRC και ρώτησε τον υφυπουργό γιατί δεν υπήρχε στην Ελλάδα ένας ποδηλατικός γύρος… Έτσι, όλα πήραν το δρόμο τους.

mark_cavendish_1.jpg
© Νάσος Τριανταφύλλου

O Mark Cavendish ως επίσημος πρεσβευτής του ΔΕΗ International Tour of Hellas μιλώντας αποκλειστικά στην Αthens Voice για την Ελλάδα και την ποδηλασία τονίζει «Πριν από το 2021, δεν είχα πάει ποτέ στην Ελλάδα. Ο προπονητής μου, Ολυμπιονίκης, πρώην επαγγελματίας και πολλές φορές πρωταθλητής Ελλάδος, Βασίλης Αναστόπουλος διοργάνωσε ένα προπονητικό camp εδώ για να προετοιμαστώ για την ιστορική στιγμή μου στο Tour de France.  Ερωτεύτηκα αμέσως την Ελλάδα. Το φαγητό, η φιλοξενία, ο καιρός και το τοπίο είναι ιδανικά για  ένα ποδηλάτη».

Στην συνέχεια, σημειώνει σχετικά με την παγκόσμιας εμβέλειας ποδηλατική διοργάνωση «Ο τελευταίος γύρος της Ελλάδος ήταν το 2012. Αλλά η ποδηλασία είναι το τέλειο άθλημα για να αναδείξετε μια θεαματική χώρα, οπότε γιατί να μην «αναστήσετε» τον αγώνα και να δώσετε σε περισσότερους ανθρώπους την ευκαιρία να ερωτευτούν; Με την αρωγή του κ. Αυγενάκη γεννήθηκε ξανά ο αγώνας. Από τις 27 Απριλίου, ξεκινώντας από το Ηράκλειο Κρήτης και αντιμετωπίζοντας 5 απαιτητικές αλλά όμορφες διαδρομές τερματίζοντας στα Γιάννενα την 1η Μαΐου, η Ελλάδα θα παρουσιαστεί στον κόσμο. Αν και είμαι λυπημένος που δεν θα αγωνιστώ, καθώς η ομάδα μου δεν συμμετέχει στον αγώνα, είμαι περήφανος για όσα διοργανώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και περήφανος που μπορώ να μοιραστώ την εμπειρία μου από την Ελλάδα με άλλους ανθρώπους. Γι' αυτό αποδέχτηκα με χαρά έναν ρόλο πρεσβευτή για τον αγώνα. Θυμάμαι ότι παρακολουθούσα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, οπότε η έναρξη του σταδίου 2 θα φέρει αναμνήσεις όταν ξεκινήσει έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, πριν κατευθυνθεί στον τερματισμό στην Ιτέα. Θα είμαι εκεί για να διασκεδάσω και να εμψυχώσω τους ποδηλάτες».

mark_cavendish_2.jpg
© Νάσος Τριανταφύλλου

Λάρισα μια πόλη για ποδήλατο ή Η Λάρισα «αγκαλιάζει» το ποδήλατο

Η Λάρισα  αποτελεί σήμερα μια εκ των τριών θεσσαλικών πόλεων που έχουν κατορθώσει να πετύχουν σημαντικές αλλαγές την τελευταία δεκαετία μέσα από σειρά συγκοινωνιακών και πολεοδομικών παρεμβάσεων. Η κεντροβαρής της θέση, ο δυναμισμός της οικονομίας και κυρίως οι δραστήριοι άνθρωποί της αποτελούν αρωγή ώστε η πόλη να εξελιχθεί σε πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης στην χώρα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Ως μια σύγχρονη, δυναμική, πολυσυλλεκτική και …«ποδηλατούπολη» αφού στο κέντρο της πόλης βλέπει κανείς σήμερα πιο πολλά ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια, skate, άτομα με αναπηρικά αμαξίδια που παλαιότερα δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση τους, δεν θα μπορούσε να μην συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πολιτιστικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό γεγονός για τους πολίτες σαν το ΔΕΗ International Tour of Hellas.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος της Λάρισας κος Απόστολος Καλογιάννης δήλωσε στην Athens Voice «Στον κεντρικό τομέα της πόλης εκτελούνται έργα βιώσιμης αστικής κινητικότητας που έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία. Ποδηλατόδρομοι, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και πεζόδρομοι έχουν διαμορφώσει ένα όμορφο και λειτουργικό περιβάλλον. Στόχος ο περιορισμός της αλόγιστης χρήσης του ΙΧ και η προώθηση των ήπιων μορφών μετακίνηση. Σ΄αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε. Βεβαίως παράλληλα, χρειάζεται και προσπάθεια να αλλάξουν και νοοτροπίες δεκαετιών για την χρήση του αυτοκινήτου».

takis_hristopoylos_sprint_cycling_agency.jpeg
© ΔΕΗ International Tour of Hellas/Facebook

Επιπρόσθετα, ο κος Καλογιάννης μιλά  για τη συμμετοχή της πόλης στον ποδηλατικό γύρο «H συμμετοχή των Λαρισαίων στη διοργάνωση είναι εντυπωσιακή, ειδικά όσο περνούσαν οι ημέρες και γίνονταν αντιληπτό απ’ όλους το μέγεθος του αγώνα, ο διεθνής χαρακτήρας και η προβολή της πόλης. Η Λάρισα συμμετέχει με 120 συμπολίτες - εθελοντές γεγονός που έχει εντυπωσιάσει τα κεντρικά στελέχη της διοργάνωσης. Μεγάλη είναι επίσης, και η κινητοποίηση των τοπικών αθλήτικών σωματείων, των πολιτιστικών συλλόγων που θα υποδεχθούν τους αθλητές. Ως Δήμος κάναμε αρκετές συναντήσεις με όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι με χαρά θα συμμετάσχουν σ΄αυτή τη σημαντική γιορτή για την Λάρισα. Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν νομίζω αυτή που μας συγκίνησε όλους. Αρκεί να σας πω, πως στο πλαίσιο των παράλληλων πρόδρομων δράσεων του Δήμου για τον Ποδηλατικό Αγώνα, ζητήσαμε από τα παιδιά σχολείων της πόλης να ζωγραφίσουν με τίτλο «Το ποδήλατο που ονειρεύομαι». Περισσότερα από 1.300 παιδιά της πόλης συμμετείχαν στον διαγωνισμό, κάτι που εξέπληξε θετικά και τα στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας της Λάρισας. Πάμε Λάρισα. Πάμε πόλη του ποδηλάτου!».

Το 4o ΕΤΑΠ και η διαδρομή στην πόλη της Λάρισας

Το 4ο ΕΤΑΠ, διεξήχθη την προτελευταία ημέρα της διοργάνωσης και οι ποδηλάτες διένυσαν απόσταση 176,5 χλμ. πριν τερματίσουν στη Λάρισα. Από την Καρδίτσα, οι ποδηλάτες κατευθύνθηκαν στη λίμνη Πλαστήρα. Τα πρώτα 35 χιλιόμετρα τα δοκίμασαν τα πόδια των ποδηλατών, ωστόσο η συνέχεια ήταν εντελώς επίπεδη. Οι αθλητές διέσχισαν τον κάμπο της Θεσσαλίας ενώ πληθώρα κόσμου παρευρέθηκε συνολικά στην μεγάλη εκδήλωση με την παρουσία μάλιστα και του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

hartis_4oy_etap_apo_tin_karditsa_sti_larisa.jpg

Δεν παρέλειψαν ωστόσο, και τα … απρόοπτα από την γιορτή της ποδηλασίας. Οι ποδηλάτες που ακολουθούσαν το γκρουπ των πρώτων είχαν ατύχημα, αφού μερικοί έπεσαν καθώς δεν μπορούσαν να μειώσουν ταχύτητα πάνω σ’ έναν ποδηλάτη που έχασε την ισορροπία του περνώντας τη γραμμή του τερματισμού. Άμεση ήταν αναντίρρητα, η ανταπόκριση της Οργανωτικής Επιτροπής του ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας για όσους αναβάτες χρειάστηκαν Πρώτες Βοήθειες, έπειτα από τον τερματισμό του 4ου ΕΤΑΠ στη Λάρισα. Ο τερματισμός στο μνημείο του Ιπποκράτη έγινε με τιμές  ενώ η απονομή των επάθλων στους νικητές στο πάρκο Αλκαζάρ. Οι νικητές του ΕΤΑΠ  έλαβαν ως δώρο από το Δήμο Λαρισαίων και ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Η διαδρομή του αγώνα εντός ορίων Δήμου Λαρισαίων είχε ως εξής:

  • Ε.Ο Κοζάνης - Λάρισας
  • Γιάννουλη
  • Γρηγορίου Λαμπράκη
  • Γέφυρα Αλκαζάρ
  • Κενταύρων
  • Κύπρου – Κεντρική Πλατεία
  • Αμαλίας
  • 31η Αυγούστου
  • Αεροδρομίου
  • Κυκλικός κόμβος Ν. Σμύρνης
  • Σανδράκη
  • Λεωφόρος Κ. Καραμανλή
  • Κόμβος IKEA
  • Οδυσσέα Ελύτη
  • Νίκαια (Δήμος Κιλελέρ)
  • Ε.Ο Λάρισας - Φαρσάλων
  • Περιφερειακή Τρικάλων
  • Κόμβος LIDL
  • Κόμβος ΔΕΥΑΛ
  • Κόμβος Αλκαζάρ
  • Γρηγορίου Λαμπράκη
  • Μνημείο Ιπποκράτη – ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ

Πρόδρομες δράσεις του Δήμου Λαρισαίων

Λίγο πριν την διεξαγωγή του 4ου ΕΤΑΠ στην πόλη της Λάρισας ακολούθησε πλήθος πρόδρομων δραστηριοτήτων που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή τόσο των μικρών όσο και των μεγαλύτερων πολιτών της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας δημιουργώντας ένα ευχάριστο εορταστικό ποδηλατικό κλίμα στην πόλη. Η συμβολική εκδήλωση με τίτλο «Με ρόδες και ένα πινέλο» πήρε τα ηνία με τους μαθητές Ειδικών Σχολείων να ζωγραφίζουν για το ποδήλατο.

tour_larisa-_foto_apo_to_dei_international_2.jpg
© ΔΕΗ International Tour of Hellas/Facebook

tour_larisa-_foto_apo_to_dei_international_4.jpg
© ΔΕΗ International Tour of Hellas/Facebook

Δευτέρα 11 Απριλίου «Ενημέρωση στους μαθητές»

Διανομή φυλλαδίου στους μαθητές για τις παράλληλες δράσεις στο Πάρκο του Αλκαζάρ.

Τρίτη 12 Απριλίου «Έλα με το ποδήλατο σου στο σχολείο»

Οι μαθητές των σχολείων του Δήμου, μετακινήθηκαν με τα ποδήλατα τους στο σχολείο.

Τετάρτη 13 Απριλίου «Ποδηλατώ με ασφάλεια στην Λάρισα»

Παρουσιάση προγράμματος για την οδική ασφάλεια. Αφιερωμένο στην μνήμη της Δήμητρας Ιορδανίδου.

Πέμπτη 14 Απριλίου «Cycling in Ancient Larissa»

Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Λάρισας με το ποδήλατο.

Η Λάρισα υποδέχεται τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος

O Παύλος Χατιλάρης, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων ανέφερε στην Athens Voice  για την Ποδηλατάδα στο κέντρο της πόλης «Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποίηθηκε η «Ποδηλατάδα Νεολαίας»  σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Οι νέοι της πόλης συμμετείχαν σε μια ποδηλατική ξενάγηση σε σημαντικά μνημεία της Λάρισας όπου είχαν την ευκαιρία να μάθουν και να συζητήσουν για την ιστορία της πόλης μας, αξιοποιώντας τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν στο αστικό δίκτυο κατά την εφαρμογή του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Η διαδρομή όπου ακολουθήθηκε είναι η εξής: Πλατεία Λαού, Πλατεία Μπλάνα, Τείχη Ιουστινιανού, Γενί Τζαμί, Μπαϊρακλί Τζαμί, Φρούριο (Μπεζεστένι, Λουτρό, Βασιλική Αγίου Αχιλλείου), Κοίτη Πηνειού, Β΄ Αρχαίο Θέατρο Στη δράση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας και ο Αντιδήμαρχος  Βιώσιμης Κινητικότητας & Συστημάτων Έξυπνης πόλης κ. Ντίνος Διαμάντος. Η ξενάγηση έγινε από την κ. Κατερίνα Ζάχου. Μια τέτοιου είδους διοργάνωση αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η Λάρισα μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις».

Όσον αφορά τις μελλοντικές δράσεις της Νεολαίας για την πόλη επισημαίνει «Βλέποντας την μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή των νέων της πόλης μας στην "Ποδηλατάδα Νεολαίας", το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων προγραμματίζει να επαναφέρει ξανά τις νυχτερινές ποδηλατάδες κάθε Πέμπτη σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων».

Παρασκευή 15 Απριλίου «Το ποδήλατο που ονειρεύομαι»

Έκθεση ζωγραφικής από μαθητές των σχολείων του Δήμου.

Επιπρόσθετα, ακολούθησε εικαστική πρόδρομη δράση στο πλαισίου του ΔΕΗ International Tour of Hellas που πραγματοποιήθηκε την Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό εργαστήρι "Δημιουργική Πόρτα" δίνοντας χρώμα στις πασχαλινές διαδρομές των παιδιών με δυο τροχούς. Πράξη αγάπης και κοινωνικής ευαισθησίας πραγματοποιήθηκε ακόμη, την  Πέμπτη 28 Απριλίου στην Κεντρική Πλατεία  καθώς διοργανώθηκε εθελοντική αιμοδοσία με τίτλο "Έλα με το Ποδήλατο και δώσε ζωή" σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.  Τέλος, την Παρασκευή 29 Απριλίου και ώρα 20:30-21:30 στο Α' Αρχαίο Θέατρο με το μουσικό σχήμα Αλαντάλα και την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Μουσικές εικόνες με ποδήλατα" ολοκληρώθηκαν οι πρόδρομες δράσεις που διοργάνωσε ο Δήμος.

ekthesi_moysikes_eikones_me_podilato_1.jpg
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

ekthesi_moysikes_eikones_me_podilato_2.jpg
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

ekthesi_moysikes_eikones_me_podilato_3.jpg
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

ekthesi_moysikes_eikones_me_podilato_5.jpg
© Μαριάννα Μανωλοπούλου

Οι παράλληλες δράσεις στο Πάρκο Αλκαζάρ

Ιδιαίτερα πλούσιο ήταν το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων που ολοκληρώθηκαν στο πάρκο Αλκαζάρ από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα καθιστώντας την πόλη ως μια από τις «πρωταθλήτριες» σε αυτές. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δράσεις οργανώθηκαν από την Cycling Greece και τον Δήμο Λαρισαίων.

11:00-18:00: Πίστα mini Baby Snake. Ποδηλατική πίστα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

11:00-18:00: «HERO» for 17 UN Goals. Πίστα δεξιοτεχνίας για παιδιά 6 – 14+. Αφιερωμένη στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Οι μικροί ποδηλάτες καλούνται να περάσουν 17 εμπόδια όσοι και οι στόχοι σε μια πρωτότυπη πίστα δεξιοτεχνίας.

11:00 – 15:00: MTB Junior Sportive Track για νέους 10+. Ποδηλατική πίστα στο Πάρκο Αλκαζάρ.

11:00 – 13:00: Εξωσχολικοί αγώνες eliminator 4X. Αγώνας ταχύτητας με αποκλεισμό (ανάλογες αποστάσεις ανά ηλικία) σε σχολικές μονάδες ανά βαθμίδα εκπαίδευσης από Α’ Δημοτικού έως και Γ’ Γυμνασίου με τον τελικό ανά βαθμίδα την ημέρα του Γύρου.

10:00 – 14:00: «Welcome Tour of Hellas». Διασυλλογικός αγώνας ΜΤΒ Π.Γ.Σ. Λάρισας.

12:00 – 14.00: «Πρώτη φορά ποδηλατώ». Για παιδιά 3+ με ποδήλατο ισορροπίας.

11:00 – 16:00: «Ρομποτικό ποδήλατο σε ανάβαση και κατάβαση». Εκπαιδευτική δράση Eduact.

11:00 – 18:00: «Πολύχρωμα ποδήλατα». Καλλιτεχνική δράση ομαδικής ζωγραφικής.

11:00 – 18:00: «Ποδηλατικό φιδάκι». Επιδαπέδιο παιχνίδι στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

11:30 και 13:00: «Πράσινο ποδήλατο…φύτεψε και εσύ». Περιβαλλοντική δράση στον Βοτανικό κήπο.

12:00 – 13:00: «Παρέα και εγώ». Αισθητικοκινητικό παιχνίδι με Ειδικά Σχολεία φορείς και συλλόγους ΑμεΑ.

12:00 – 14:00: «Πάρε τη σκυτάλη». Παιχνίδια σκυταλοδρομίας με Καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

12:00 και 14:00: «Μαθαίνω για τις Πρώτες βοήθειες». Παρουσίαση από τη Safe in Sports.

13:00 – 14:00: «Δίνω ζωή στο αύριο». Περιβαλλοντική δράση στον Βοτανικό κήπο με Ειδικά Σχολεία φορείς και συλλόγους ΑμεΑ.

13:00 και 14:30: «Ποδηλατώ με ασφάλεια στη Λάρισα». Εκπαιδευτική παρουσίαση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

prodromi_drasi-larisa-foto_apo_dimo_larisaion.jpg
© Δήμος Λαρισαίων

13:00 – 16:00: «Εύθυμοι ποδηλάτες». Θεατρικό παιχνίδι με κλόουν.

13:00: «Bike art» project Graffiti. Live Graffiti στο πάρκο Αλκαζάρ.

14:00: «Το ποδήλατο που ονειρεύομαι». Έκθεση παιδικής ζωγραφικής και κλήρωση ποδηλάτων.

14:00 – 15:.00: «Έλα στη μεγάλη μας ποδηλατοπαρέα». Αθλητική δράση στο Στάδιο Αλκαζάρ του Ε.Α.Κ. Λάρισας.

11:.00 – 18:00: «Σαν τον παλιό καλό καιρό». Πικ νικ area.

14:00: «Μπες στο Tempo». Μουσική δρώμενο με το Σύνολο Κρουστών Μουσικού Γυμνασίου Λάρισας.

16:30: Φιλαρμονική Δήμου Λαρισαίων. Μουσική επένδυση τελετής απονομών.

11:00 – 18:00: «Γνωρίζω την Ηλεκτροκίνηση» by Kotsovolos.  Δίπλα στον σημαντικό αγώνα κρατάει σταθερά τη σκυτάλη της προσφοράς η Κωτσόβολος σε όλη την Ελλάδα. Η έκθεση ηλεκτρικών ποδηλάτων που διεξήχθη στα πλαίσια των δραστηριοτήτων αλλά και η ίδια η Κωτσόβολος βρέθηκε στο πλευρό των ποδηλατών και ανέδειξε το ποδηλατικό «ταξίδι» τους σε κάθε μέρος της πόλης απογειώνοντας μια εμπειρία τεχνολογίας για μια καλύτερη … τεχνολογική ζωή.

11:00 – 18:00: «Πίσω στον Γύρο Ελλάδας «.Ιστορική έκθεση φωτογραφίας.

11:00 – 18:00: «BIKE EXPO». Έκθεση ποδηλατικών προϊόντων.

11:00 – 18:00: «Γνωρίζω τους Συλλόγους του Δήμου μας». Περίπτερα Συλλόγων.

11:00 – 18:00: «Γνωρίζω τους Υποστηρικτές». Περίπτερα χορηγών.

11:00 – 18:00: «Beat και Bike». Music Town by Betsson.

18:00: «Clean Beauty». Παρακολουθώ το πλύσιμο των Υπερποδηλάτων.

tour_larisa-_foto_apo_to_dei_international_1.jpg
© ΔΕΗ International Tour of Hellas/Facebook

Ο μεγάλος νικητής με την γαλάζια σημεία είναι ο Άαρον Γκέιτ

Αναλυτικότερα, ο Άαρον Γκέιτ της Bolton Equities Black Spoke πήρε τη νίκη στο πρώτο ΕΤΑΠ του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, ο οποίος πέρασε πρώτος την γραμμή του τερματισμού σε 4 ώρες 23’ 58’’ στο ενετικό λιμάνι των Χανίων. Ο 25χρονος Ματέο Μοσκέτι κράτησε ψηλά τη σημαία της θεωρητικά πιο ισχυρής ομάδας του αγώνα για να περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στην  παραλία της Ιτέας στο 2ο ΕΤΑΠ. Μεγάλος νικητής του 3ου ΕΤΑΠ ήταν ο Βέλγος Λένερτ Τόιχελς της Tarteletto Isorex, που τερμάτισε μπροστά από τον Εντοάρντο Τζαρντίνι της Drone Hopper-Androni Giocattoli και τον Περικλή Ηλία της εθνικής Ελλάδας. Στο 4ο ΕΤΑΠ τη νίκη κατέλαβε ο 30χρονος Δανός Νιλς Λάου Μπρόγκε της BHS – PL Belton Bornholm που πέρασε πρώτος την γραμμή του τερματισμού στην Λάρισα, πανηγυρίζοντας την 1η νίκη της επαγγελματικής του καριέρας. Το  5ο ΕΤΑΠ  ολοκληρώθηκε με τη νίκη του Emil Toudal. Η γαλάζια φανέλα του σπουδαίου ποδηλατικού γύρου που αποτελεί τη σημαντικότερη κατάταξη στον αγώνα ανήκει δικαιωματικά στον Aaron Gate ως ο ποδηλάτης που είχε τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα πέντε ΕΤΑΠ.

aaron_gkeit.jpeg
© ΔΕΗ International Tour of Hellas/Facebook

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ