Visual Browsing
Εργασία από το σπίτι: 8 συμβουλές για να μείνετε παραγωγικοί

Εργασία από το σπίτι: 8 συμβουλές για να μείνετε παραγωγικοί

Τώρα που, λόγω κορωνοϊού, η εργασία από το σπίτι είναι πραγματικότητα, μάθετε πώς να το κάνετε σωστά!
Ο κορωνοϊός μας έχει αναγκάσει να δουλεύουμε από το σπίτι όμως δεν πρέπει να χάνουμε την αποδοτικότητά μας: 8 tips για να μείνουμε ενεργοί στην τηλεργασία.

Μπορεί για πολλούς από εμάς η καθημερινή εργασία από το σπίτι να είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, για άλλους όμως είναι ο τρόπος ζωής τους. Καθώς αυτές τις ημέρες πολλοί από εμάς  εργαζομαστε εκτός γραφείου προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους συνανθρώπους μας από την απειλή του κορωνοϊού, ήρθε η στιγμή να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν επαγγελματίες που έχουν κάνει την εργασία από το σπίτι, επιστήμη!

Ψάξαμε, διαβάσαμε και μάθαμε λοιπόν tips από ελεύθερους επαγγελματίες και συγκεντρώσαμε τα χρησιμότερα από αυτά που μπορούν να μας διατηρήσουν παραγωγικούς και αποτελεσματικούς εκτός γραφείου.  

1. Διατηρήστε την πρωινή ρουτίνα σας
Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να συνεχίσετε να κάνετε αυτά που κάνατε κάθε μέρα μέχρι να πάτε στο γραφείο. Το να κρατά κάποιος την καθημερινή του «τελετουργία» συμβάλλει τα μέγιστα στο να διατηρηθεί η αίσθηση της εργασίας και να παραμείνει προσηλωμένος στους στόχους του. Πάρτε το πρωινό σας και ντυθείτε κανονικά σαν να πηγαίνατε στο γραφείο – ακόμα και αν αυτό βρίσκεται πλέον στο δίπλα δωμάτιο. Και μόνο το γεγονός ότι φοράτε τη «στολή εργασίας» σας βάζει στο κλίμα πως δουλεύετε και δεν είστε απλά στο σπίτι χαλαρώνοντας. 

2. Οργανώστε τις εκκρεμότητές σας
Το να δουλεύεις από το σπίτι δεν σημαίνει πως οι εκκρεμότητες σταματούν να χρειάζονται οργάνωση. Ό,τι είχατε να κάνετε στο γραφείο, θα πρέπει να το κάνετε και στο σπίτι. Η blogger Suzan Roan σε άρθρο της στο Creatives Hub υπερτονίζει την αναγκαιότητα του ημερολογίου. Επειδή το σπίτι τείνει να προσφέρεται για αντιπερισπασμούς, καταγράψτε όλα αυτά που έχετε να κάνετε στο ημερολόγιό σας με συγκεκριμένες προθεσμίες και βάλτε προτεραιότητα στις εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα. Έτσι, θα καταφέρετε να είστε πιο αποτελεσματικοί, και να απαλλαγείτε από περιττό άγχος.

Εργασία από το σπίτι: 8 συμβουλές για να μείνετε παραγωγικοί

3. Τακτοποιήστε τις εκτός εργασίας εκκρεμότητες 
Η εργασία από το σπίτι μπορεί να επιφέρει μια αποδιοργάνωση και στις δουλειές του σπιτιού. Ακριβώς όπως θα κάνατε και μια μέρα στο γραφείο, έτσι και τώρα στα διαλείμματά σας μπορείτε να ασχοληθείτε με όλα αυτά που σας απασχολούν εκτός δουλειάς, όπως για παράδειγμα τις πληρωμές λογαριασμών ή δόσεων δανείων και καρτών. Σήμερα που όλα αυτά μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά, δεν χρειάζεται να κάνετε βήμα εκτός σπιτιού. Η Eurobank προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες e-banking και mobile banking που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη πραγματοποίηση των συναλλαγών είτε από υπολογιστή είτε από smartphone. Ακόμη κι αν δεν είχατε μέχρι τώρα κωδικούς, μπορείτε να αποκτήσετε online χωρίς να πάτε σε κατάστημα, αρκεί να έχετε στην κατοχή σας κάποια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα της Eurobank και να έχετε δηλώσει τον αριθμό κινητού που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία Cards Control στο Eurobank Mobile App, για να έχετε τον έλεγχο των καρτών σας: αν, για παράδειγμα, δεν βρίσκετε την κάρτα σας και θέλετε να την απενεργοποιήσετε προσωρινά ή απλά θέλετε να αλλάξετε το όριο ημερήσιας ανάληψης, μπορείτε να το κάνετε χωρίς να πάτε σε κάποιο κατάστημα. Λύνοντας τέτοια ζητήματα γρήγορα και απλά, επιστρέφετε συγκεντρωμένοι στην εργασία σας.

4. Εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα
Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό στο μέρος του σπιτιού που εργάζεστε. Ιδανικά, ένα γραφείο με μια άνετη καρέκλα θα ήταν ό,τι πρέπει. Αλλά ακόμα και αν δουλεύετε, παραδείγματος χάριν, στο τραπέζι της κουζίνας, μεταφέρετε ό,τι εξοπλισμό θεωρείτε ότι θα χρειαστείτε. Laptop, είδη γραφείου (χαρτί, στυλό, κ.ά.), σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, εκτυπωτή, ένα καλό ζευγάρι ακουστικά με μικρόφωνο, και οτιδήποτε άλλο επιβάλει η φύση της εργασίας σας. Αυτό έχει διττό σκοπό. Πρώτον, σας γλιτώνει χρόνο από το να ψάχνετε συνεχώς για πράγματα μέσα στο σπίτι και δεύτερον δημιουργεί την αίσθηση του εργασιακού περιβάλλοντος.

5. Κάντε διαλείμματα
Τηρήστε με ευλάβεια ένα πρόγραμμα διαλειμμάτων που θα σας επιτρέπουν να αποφορτίζεστε από τον «εγκλεισμό» στο σπίτι και τον όγκο της δουλειάς που καλείστε να διαχειριστείτε. Σηκωθείτε από την καρέκλα, βγείτε στο μπαλκόνι, ή κάντε μια μικρή βόλτα στους χώρους του σπιτιού σας! Φυσικά, το διάλειμμα για φαγητό είναι επιβεβλημένο. Αν στο σπίτι βρίσκεστε με την οικογένειά σας, κοινοποιήστε τους το πρόγραμμα των διαλειμμάτων, ώστε να μην σας ενοχλούν ενδιάμεσα. Ο Nick Fernandez, αρθρογράφος του Android Authority υποστηρίζει πως τα προγραμματισμένα διαλείμματα περιορίζουν σημαντικά τη διάσπαση της προσοχής και βοηθούν στην παραγωγικότητα. Μην αφήσετε να σας παρασύρει ο φόρτος εργασίας ή άλλα μικροπράγματα του σπιτιού, λέει ο Fernandez και προσθέτει: «Αφιερώστε το χρόνο σας για να αποφορτιστείτε και να ηρεμήσετε από την ένταση που έχει η δουλειά».

6. Επικοινωνήστε με συναδέλφους
Επειδή εργάζεστε από τα σπίτια σας, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κόψετε την επαφή με τους συναδέλφους σας. Όσο βρισκόμαστε σε περιβάλλον γραφείου, η επικοινωνία μαζί τους είναι αυτονόητη, ωστόσο τώρα που δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια θα πρέπει κάπως να υποκατασταθεί. Αντί λοιπόν να στέλνετε email για κάποιο task που πρέπει να γίνει, πάρτε τους τηλέφωνο, ή μιλήστε μαζί τους με βιντεοκλήση. Δώστε κίνητρο ο ένας στον άλλον και συζητήστε τους στόχους και τις ανάγκες σας πάνω στο αντικείμενο που εργάζεστε. Μια καλή ιδέα είναι να κάνετε μια βιντεοκλήση στο ξεκίνημα της μέρας με όλη την ομάδα, ώστε να συντονίζετε το πρόγραμμα της ημέρας. Μια άλλη, να δημιουργήσετε μια εικονική αίθουσα σύσκεψης όπου ο καθένας θα μπορεί να συνδεθεί οποιαδήποτε στιγμή της μέρας θέλει να μιλήσει σε κάποιον άλλον, σαν διάλειμμα. 

7. Αξιοποιήστε ό,τι έχει να σας δώσει το Διαδίκτυο
Υπάρχουν πολλές εφαρμογές και υπηρεσίες στο Διαδίκτυο που θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε απρόσκοπτα την εργασίας σας. Το Slack, για παράδειγμα, ενδείκνυται για εργασιακό chat με τους συναδέλφους σας, ενώ βοηθά στο να αποφύγετε την συρροή μηνυμάτων στο inbox του email σας. Τα ραντεβού σας μπορούν να γίνουν πλέον μέσω Skype for Business ή Zoom, πλατφόρμες που προσφέρονται για video conferences και «αντέχουν» τη συμμετοχή παραπάνω από δύο μελών. Χρησιμοποιήστε επίσης Google docs και spreadsheets για να μοιράζεστε αρχεία με τους συναδέλφους σας που μπορείτε να επεξεργάζεστε την ίδια στιγμή και οι δύο, ο καθένας από το σπίτι του.

8. Σχολάστε!
Η δουλειά από το σπίτι δεν πρέπει να διαφέρει από τη δουλειά σε ένα γραφείο. Όταν συμπληρώσετε το απαραίτητο ωράριο, πείτε αντίο στους συναδέλφους σας και κλείστε τον υπολογιστή. Δεν χρειάζεται να εργάζεστε περισσότερο από όσο πρέπει και αντέχετε, μόνο και μόνο επειδή μένετε σπίτι. Όπως είπαμε, η διατήρηση της ρουτίνας είναι το άλφα και το ωμέγα!

 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5