Βιβλιο

Τεχνολογικός πόλεμος

Tο περιπετειώδες θρίλερ «Mόνα» του Dan T. Sehlberg γίνεται παγκόσμια επιτυχία

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 521
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
93602-210033.jpg

«Ο Μωυσής έσερνε επί σαράντα χρόνια τους Ισραηλίτες μέσα από ερήμους για να καταλήξουμε στο μοναδικό σημείο της Μέσης Ανατολής που δεν έχει πετρέλαιο».

- Γκόλντα Μέιρ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

 

Ο Dan T. Sehlberg σπούδασε κλασικό πιάνο, έχει δουλέψει ως συνθέτης και έχει περιοδεύσει ως κιμπορντίστας. Στα δεκατέσσερά του έπιασε την πρώτη του δουλειά ως δημοσιογράφος σε θέματα μουσικής στο περιοδικό Okej, ενώ έχει δουλέψει και ως υπεύθυνος Νέων Μέσων στην εφημερίδα Aftonbladet. Με μεταπτυχιακό από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Στοκχόλμης, και δραστηριοποιούμενος στο χώρο των επιχειρήσεων είδε το πρώτο του μυθιστόρημα, το περιπετειώδες θρίλερ «Mόνα» (εκδ. Διόπτρα) να γίνεται παγκόσμια επιτυχία.

Σε μια από τις πιο πολιτισμένες χώρες του δυτικού κόσμου, τη Σουηδία, ο καθηγητής Έρικ Σέντερκβιστ έχει αναπτύξει το Mind Surf, ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στο χρήστη να σερφάρει σε ένα τρισδιάστατο διαδίκτυο με τη δύναμη της σκέψης. Μόνιμη έγνοιά του είναι να βρει χρηματοδότες που θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την έρευνά του. Στην Παλαιστίνη, ο πρώην ειδικός υπολογιστών στο ΜΙΤ, Σαμίρ Μουστάφ, σχεδιάζει έναν πολύπλοκο ιό που απειλεί να καταστρέψει την οικονομία του Ισραήλ. Μόνη του έγνοια να πάρει εκδίκηση. Οι κόσμοι των δύο αυτών ανθρώπων είναι μοιραίο να συγκρουστούν και η ενέργεια που θα απελευθερωθεί απειλεί να καταστρέψει ανθρώπους, ιδεολογίες και ολόκληρα έθνη.

Δυνατοί, ολοζώντανοι πρωταγωνιστές. Εξίσου δυνατοί δευτερεύοντες χαρακτήρες. Αριστοτεχνική πλοκή και περιπετειώδης δράση που μεταφέρει τον αναγνώστη σε πάμπολλους τόπους. Τολμηρή αποτύπωση ενός τεχνολογικού οράματος που η υλοποίησή του ίσως δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε. Το «Μόνα», πέρα από ένα εντυπωσιακό βιβλίο, θέτει στον αναγνώστη και σημαντικά ερωτήματα. Για τον αντίκτυπο των τεχνολογικών εξελίξεων στη ζωή μας φταίει το μέσο ή χρήστης; Ποιος ο ρόλος του Χριστιανισμού και του Ισλαμισμού στα υπόγεια παιχνίδια της γεωπολιτικής σκακιέρας; Υπάρχει μία και μοναδική αλήθεια για τη φύση της αιώνιας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή;

image

 

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Σ’ αυτό έχεις δίκιο. Όλοι οι ρεπόρτερ μας τρέχουν και δεν φτάνουν μ’ αυτό τον ιό. Το ισραηλινό χρηματιστήριο οδεύει προς κατάρρευση. Δεν νομίζω ότι κανείς μας συνειδητοποιεί πόσο ευπαθείς είναι οι οικονομίες μας. Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να βασιστούν σε χρηματιστηριακά δεδομένα, σταματούν να ψωνίζουν. Κι άμα σταματήσουν τα ψώνια, σταματάνε όλα. Και δεν είναι μόνο το Ισραήλ με την πλάτη στον τοίχο. Και σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Τόκιο και Μουμπάι τα ίδια έχουν. Απ’ ό,τι είδα κι απ’ ό,τι άκουσα, η Μόνα έχει πυροδοτήσει μια χιονοστιβάδα δυσπιστίας και πανικού στις διεθνείς αγορές – η κρίση είναι παγκόσμια. Το επίκεντρο βέβαια είναι το Τελ Αβίβ, αλλά τα ωστικά κύματα σαρώνουν όλο τον κόσμο. Η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για σήμερα, όπου θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατέψουν τη σουηδική οικονομία. Κανείς δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη για την επίθεση, αλλά όλο και περισσότερες πηγές δείχνουν προς τη Χεζμπολάχ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είναι καθ’ οδόν προς το Τελ Αβίβ, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν απανωτές συσκέψεις εκτάκτου ανάγκης».

Ο υπόλοιπος κόσμος έμοιαζε τόσο μακρινός στον Έρικ… Εξωπραγματικός. Έπειτα όμως θυμήθηκε και τον δικό του μολυσμένο υπολογιστή.

«Έχει βρει κανείς κανένα αντι-ιικό;»

Ο Γενς έγνεψε αρνητικά.

«Όχι ακόμα. Νομίζω ότι κάθε ειδικός πληροφορικών συστημάτων απ’ το Όσλο μέχρι το Τελ Αβίβ αυτό ψάχνει, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει για κάποια λύση. Ο ιός είναι στ’ αλήθεια απίστευτος – καμία σχέση μ’ αυτά που θα σκάρωνε ένα μπασταρδάκι απ’ την Αριζόνα. Όχι, είναι τρομερά προηγμένος. Κάτι τελείως πρωτόγνωρο. Μια καλοσχεδιασμένη, επαρκώς χρηματοδοτούμενη και, πάνω απ’ όλα, άψογη στην εφαρμογή της επίθεση. Πιθανότατα γι’ αυτό τα ’χουν όλοι χαμένα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ