Βιβλιο

Η «Συλλογή Vlanton» είναι πλέον προσβάσιμη στις ψηφιοποιημένες συλλογές του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ

Ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει online περίπου 6.600 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η «Συλλογή Vlanton» είναι πλέον προσβάσιμη στις ψηφιοποιημένες συλλογές του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ
Η «Συλλογή Vlanton» είναι πλέον προσβάσιμη στις ψηφιοποιημένες συλλογές του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ

Η «Συλλογή Vlanton» είναι πλέον προσβάσιμη στις ψηφιοποιημένες συλλογές του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ

Η «Συλλογή Vlanton» είναι πλέον προσβάσιμη στις ψηφιοποιημένες συλλογές του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ.

Η συλλογή αποτελείται από ψηφιοποιημένα έγγραφα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με την Ελλάδα κατά την Κατοχή και τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση και είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και κοπιώδους αναπαραγωγής των τεκμηρίων. Η συλλογή συγκροτήθηκε από τον ερευνητή Elias Vlanton (Ηλία Βλαντονόπουλο), συγγραφέα του βιβλίου Who Killed George Polk: The Press Covers Up a Death in the Family (1996) και αρκετών άρθρων σχετικά με τη νεότερη ελληνική ιστορία, ο οποίος μελετά, επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες, τα αποχαρακτηρισμένα αμερικανικά έγγραφα που αφορούν την Ελλάδα.

Ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει online περίπου 6.600 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται μαρτυρίες σχετικές με εγκλήματα των Ναζί, αναφορές πληροφοριοδοτών για τα σχέδια και τη δράση κομμουνιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων και εμπιστευτικές εκτιμήσεις των Αμερικανών για τις παρεμβάσεις των Βρετανών στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η ελεύθερη και δωρεάν διάθεση στο Διαδίκτυο των σημαντικών αυτών τεκμηρίων αποτελεί επιθυμία του δημιουργού και δωρητή της συλλογής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκδόσεις Utopia: «Αθέατος Βίος» του Νικολό Αμανίτι | «Το κακό που δεν υπάρχει» της Τζούλια Καμινίτο
«Αθέατος Βίος» και «Το κακό που δεν υπάρχει»: δύο μυθιστορήματα για όσα κρύβουμε από τον κόσμο – και από τον εαυτό μας

Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή

«Ταξίδι στη Νυρεμβέργη» του Χέρμαν Έσσε, εκδόσεις Διόπτρα
«Ταξίδι στη Νυρεμβέργη» του Χέρμαν Έσσε: Το ταξιδιωτικό βιβλίο ενός απρόθυμου ταξιδευτή

Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.

Βασίλης Καραποστόλης
Βασίλης Καραποστόλης: «Όταν παύουν τα αισθήματα, πληθαίνουν οι παραισθήσεις»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY