- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το 2013 η «Ανεμόσκαλα», το προηγούμενο μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου, τιμήθηκε από τους αναγνώστες με το βραβείο της AthensVoiceγια καλύτερο βιβλίο της χρονιάς. Ο Ηπειρώτης συγγραφέας επανέρχεται με ένα ιστορικό μυθιστόρημα τόσο άρτιο, καλογραμμένο και συναρπαστικό, που προκαλεί δέος.
Έρμο πουλί στην ξενητιά
Δίχως μανούλας κόρφο
Δίχως φωλιάς αναπαμό
Κι αγάπης αντιστύλι…
Με αυτούς τους στίχους του σπουδαίου ποιητή μας Γιοσέφ Ελιγιά αρχίζει η «Τελευταία Συγγνώμη», ένα βιβλίο που διατρέχει τη Νύχτα των Κρυστάλλων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την επιχείρηση Βαλκυρία, τη Λατινική Αμερική και καταλήγει στη χαράδρα του Βίκου, όπου απονέμεται τελικά δικαιοσύνη σε ένα σκηνικό βγαλμένο από αρχαιοελληνική τραγωδία. Όλα ξεκινούν το 1938 σταπροπολεμικά Γιάννενα: Αν και τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονται πάνω από την Ευρώπη, οι νέοι της πόλης περνούν ανέμελα τις ημέρες τους. Τριάντα μόνο χρόνια μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, τα Γιάννενα είναι μια απομονωμένη πολυπολιτισμική πόλη και ένα σημαντικό μέρος της αποτελεί η ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα. Ο χριστιανός Νίκος Καζαντζής ερωτεύεται την Εβραία Ρεβέκκα Λεβή, προκαλώντας ρήξη ανάμεσα στις δύο οικογένειες και θέτοντας σε κίνηση γεγονότα με απρόβλεπτες επιπτώσεις.
Το στιλ γραφής, η εμβάθυνση σε πρόσωπα και καταστάσεις, σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο ιστορικό και πολιτικό υπόβαθρο της ιστορίας, δημιουργούν ένα σπάνιο βιβλίο που θα απολαύσουν οι αναγνώστες των ιστορικών μυθιστορημάτων. Πέρα, όμως,από τον πόλεμο και τα τραγικά γεγονότα, το βιβλίο θίγει μια σειρά από πάντα επίκαιρα ζητήματα: την ανεκτικότητα των κοινωνιών, τη νοσταλγία για την πατρίδα, το χρέος προς την οικογένεια και το έθνος, το ένστικτο της επιβίωσης.
#VresXrono: 9 ώρες
Λέξεις κλειδιά: Άνοδος Ναζισμού - Δικτατορία Πινοσέτ – Ρωμανιώτικη κοινότητα – Χαράδρα Βίκου –Ανεκπλήρωτος έρωτας - Θρίλερ
Τι να διαβάσω μετά; Τα Βαλκάνια, Μαρκ Μαζάουερ (εκδ. Πατάκη)
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ερντογάν έχει αλλάξει την Τουρκία - κι όπως λέει ο ιστορικός Στέφαν Ίρινγκ, δεν έχει πια τρόπο να φύγει
Πώς γίνεται ένα πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;
«Woman, Life, Freedom»: 17 Ιρανοί και διεθνείς κομίστες περιγράφουν τον αγώνα για ελευθερία στο Ιράν
Τα «Διηγήματα (1995-2025)» κυκλοφορούν σε επετειακή έκδοση για τα 30 χρόνια του στην ελληνική λογοτεχνία (εκδ. Ανοιχτή Τέχνη)
Ένα βιβλίο για την εμμονή των γυναικών της Κορέας με την ομορφιά τους
Ισορροπώντας ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, ο συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για το πρώτο του βιβλίο «Επτά μέρες στην κόλαση»
Λαμπερή τελετή στο Μουσείο Μπενάκη για τη γιορτή του βιβλίου - Όλοι οι νικητές της βραδιάς
Η παρουσίασή του θα γίνει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026, στις 19:00, στην Αίγλη Ζαππείου
Ένα ιστορικό διήγημα γεμάτο ένταση, μυστήριο και πάθος, από τις εκδόσεις Πηγή
Το μόνο podcast χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές με τις ερωτήσεις τους!
Συζήτηση με τον δρα Δημιουργικής Γραφής Αλέξανδρο Μυροφορίδη για την αστυνομική λογοτεχνία, με αφορμή το νέο περιοδικό για το Crime Fiction
Θλίψη στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων - Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Έφυγε από τη ζωή ο «παγκόσμιος στοχαστής» και εμβληματικός κοινωνιολόγος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Το μυθιστόρημα «Μεταξύ φίλων» του Hal Ebbott (μετάφραση Κάλλια Παπαδάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Πεθαίνω για Εσένα» η δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά για την έμφυλη βία
Στο βιβλίο «Κάφκα και κινηματογράφος. Ο κινηματογραφικός Κάφκα» του Νικόλαου-Ιωάννη Κοσκινά ξεδιπλώνεται μια αρκετά διαφορετική εικόνα του συγγραφέα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.