Βιβλιο

Ελληνική λογοτεχνία από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τα βιβλία που θα διαβάσουμε το επόμενο διάστημα

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 910
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελληνική λογοτεχνία από τις εκδόσεις Βακχικόν
© Unsplash+ In collaboration with Getty Images

8 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας από τις εκδόσεις Βακχικόν

Θεατές και δράσεις, διηγήματα, Σύλβα Γάλβα
Οι Θεατές και δράστες ταξιδεύουν στον χώρο και τον χρόνο. Από τη μακρινή Σαγκάη μέχρι τα βουνά της Ρουμανίας και από τη Θεσσαλονίκη του 1908 μέχρι το 2289. Καμιά φορά, ψάχνουν απαντήσεις σε απλά αντικείμενα. Τι μυστικά κρύβουν μια παλιά ιατρική τσάντα, ένα στρώμα ή ένας πολυέλαιος μουράνο; Δραπετεύουν, αποδημούν ή επιστρέφουν – πάντως αλλάζουν τη ζωή τους με έναν τρόπο, μέσα σε λίγες σελίδες.

Το δέρμα της φώκιας, διηγήματα, Αριστούλα Δάλλη
Στην πρώτη της συλλογή διηγημάτων, η Αριστούλα Δάλλη δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη γυναίκα ως Θηλυκή Αρχή, ως σχέση με την Αρσενική Αρχή, ως Αρχέγονη Μητέρα, ως πρωταρχική σκηνή της αίσθησης στον κόσμο. Οι ήρωές της –αρχετυπικές μορφές– πορεύονται ανάμεσα στην ορμή της ζωής και του θανάτου, στο σωματικό και ψυχικό Εγώ, στην προδοσία και στη δέσμευση, στο μίσος και στην αγάπη, ανιχνεύοντας την ταυτότητα και το πρόσωπό τους.

Κλουαζονέ, μυθιστόρημα, Λίνα Βαλετοπούλου
Η Χάρις βρίσκεται στο χειρουργείο και υπό την επήρεια της νάρκωσης μεταφέρεται νοερά σε ένα αποτεφρωτήριο. Τα πρόσωπα που συναντά, δύο παιδικοί της έρωτες, τη γυρίζουν πίσω στον χρόνο, τότε που ζούσε με την οικογένειά της στον Βόλο. Στη θέα των βάζων-τεφροδόχων φέρνει στη μνήμη της τα διακοσμητικά βάζα, τύπου κλουαζονέ, που υπήρχαν στο πατρικό της σπίτι. Το Κλουαζονέ είναι το πρώτο μυθιστόρημά της Λίνας Βαλετοπούλου.

ΝοΜοΦοβία, μυθιστόρημα, Τάκης Νταλάκος
Ένας νέος γρίφος προς απάντηση· η τρίτη περιπέτεια για τον ερευνητή Χάρη Λουκά, του οποίου, επί του παρόντος, οι διαδρομές είναι ενδοαθηναϊκές, ανάμεσα σε Γ-υψέλη, Κουκάκι, Καλλιθέα, Ταύρο και Βουλιαγμένη, αλλά που κοσμοπολιτεύεται μεταξύ Αθηνών και Βερολίνου, καλούμενος να ξεδιαλύνει ένα ασφαλιστικό μυστήριο με δολοφονίες χωρίς ίχνη και ύποπτα συμβόλαια προς «τελική» λύση.

Ίμερος, ποιήματα, Μαίρη Χάψα
ως καταιγίδες/όνειρα μάς ξεπερνούν//Ίμερου ορμές/κλεψύδρες μνήμες/σε απάτητα μέρη/άγρυπνες μένουν. Ο Ίμερος είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή της Μαίρης Χάψα.

Πένθιμη γη, ποιήματα, Πηνελόπη Αλεξίου
Τα χέρια μου,/κομμάτια ενός σώματος σε κρίση,/κρέμονται ελεύθερα στο πλάι./Υφίστανται σε μια ιδανική συνθήκη αυτονομίας./Νεκρά και ζωντανά μαζί./Το χρώμα τους είναι ροζ/και συνεχίζουν να είναι μαλακά,/μα αποφάσισαν να τηρήσουν τον νόμο της σιωπής,/περιήλθαν σε κατάσταση ακινησίας, αδράνειας, αταραξίας,/μιας επικούρειας ευδαιμονίας. Η Πένθιμη γη είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της Πηνελόπης Αλεξίου.

Υπολογισμοί απόστασης, χρόνου και ταχύτητας, ποιήματα, Νικολέττα Αλεξάνδρου
Σε όσους μου έδωσαν απλόχερα,/σε όσους μου πήραν απλόχερα,/...και τα δύο σε καλό μου βγήκαν./Στους κουβαρντάδες και τους τσιγκούνηδες στην ψυχή όλης/της ζωής μου λοιπόν.../Στην υγειά σας! Οι Υπολογισμοί απόστασης, χρόνου και ταχύτητας είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή της Νικολέττας Αλεξάνδρου.

αναφυλαξία, ποιήματα, Στέργιος Φωτόπουλος
Πάνω απ’ το έρεβος ακροβατώ/με μελάνι και ρόδα στα δάχτυλα/για υπερπόντιους τόπους κινώ/με οδηγό της λήθης τα άδηλα/ Από φωτιές και πλημμύρες περνώ/στα πιο ανείπωτα σκοτάδια θα βρεθώ/με χέρια γυμνά σκάβοντας βιώματα/στης τσακισμένης μνήμης τα χώματα. Η αναφυλαξία είναι η τρίτη ποιητική συλλογή του Στέργιου Φωτόπουλου.

Ελληνική λογοτεχνία από τις εκδόσεις Βακχικόν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ