Βιβλιο

5 παιδικά - νεανικά βιβλία

Η Athens Voice χαζεύει τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων και ξεφυλλίζει βιβλία για την άνοιξη, σελίδες για το έαρ

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 910
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5 παιδικά - νεανικά βιβλία

Αφιέρωμα Βιβλίο: 5 παιδικά - νεανικά βιβλία

Lois Lowry, Ο φύλακας της μνήμης, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ο δωδεκάχρονος Τζόνας ζει σε μια ειρηνική κοινότητα που μοιάζει ιδανική: η πείνα, ο πόνος, ο πόλεμος έχουν εξαλειφθεί τόσο από τη ζωή όσο και από τη μνήμη των ανθρώπων. Ο Τζόνας δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί πως κάτι πάει στραβά στον κόσμο του, πως το τίμημα για όλα αυτά μπορεί να είναι τρομερό. Όταν όμως επιλέγεται ως ο επόμενος Φύλακας της Μνήμης και γνωρίζει τον Δωρητή, ανακαλύπτει ότι η κοινότητα στην οποία ζει δεν είναι όσο τέλεια μοιάζει. Το βιβλίο της Lois Lowry έχει τιμηθεί με βραβεία μεγάλου κύρους, όπως το Newbery Medal, και πρόκειται για ένα κλασικό βιβλίο-σταθμό στο είδος της δυστοπικής επιστημονικής φαντασίας, που έχει πουλήσει περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ έχει χαρακτηριστεί από τη School Library Journal ως ένα από τα καλύτερα νεανικά μυθιστορήματα όλων των εποχών.

Τζο Λίντλεϊ, Ο Φιλού δεν θέλει να κοιμηθεί, εκδόσεις Βακχικόν
Ο Φιλού, ο μικρός λύκος, είναι ένα πανέξυπνο πειραχτήρι. Κάθε βράδυ, προτού κοιμηθεί, η μαμά του του δίνει δέκα λεπτά χρόνο πριν σβήσει το φως. Τικ τακ, 9 λεπτά ακόμα…Αλλά ο Φιλού δεν την ακούει πάντα. Μόλις εκείνη φεύγει, ο ατακτούλης το σκάει από το παράθυρο. Μπορείς να τον βάλεις στο κρεβατάκι του; Η Τζο Λίντλεϊ είναι συγγραφέας και εικονογράφος που ζει και εργάζεται στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Τα σχέδιά της χαρακτηρίζονται από παιχνιδιάρικο στιλ, ποικίλες υφές, ζωντανά χρώματα και μαγικές λέξεις. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 14 παιδικά βιβλία.

Ελένη Βασιλειάδη, Όταν η καρδιά μου γεμίζει, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Από το πρωί, η Σοφία παρατηρεί τα «σύννεφα» πάνω από το κεφάλι της μαμάς. Αποζητά την αγάπη της με αγκαλιές και παιχνίδια, αλλά η μαμά έχει μόνο δουλειές και σκοτούρες. Το απόγευμα, η Σοφία ξεσπά και τότε επιτέλους η μαμά διώχνοντας τα σύννεφά της, μαθαίνει στη Σοφία κάτι πολύ σημαντικό για τον κόσμο της Σοφίας. Αυτό είναι που θα κάνει όλη τη διαφορά σε μια αληθινή ιστορία για το δοχείο της αγάπης που, μικροί και μεγάλοι, έχουμε όλοι μέσα μας, και γεμίζει όταν συνδεόμαστε και επικοινωνούμε. Ένα βιβλίο της κατηγορίας Θετική Γονεϊκότητα.

Mario Bellini, Το αγόρι και το βουνό, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ήταν κάποτε ένα αγόρι που κοίταζε συνεχώς ένα βουνό. Μια μέρα αποφάσισε να το ζωγραφίσει, αλλά το βουνό στη ζωγραφιά δεν έμοιαζε καθόλου με το πραγματικό. Έτσι το αγόρι αποφάσισε να δει το βουνό από κοντά…Μια γλυκιά ιστορία που συνδέει άψογα την τέχνη με την πεζοπορία καθώς όχι μόνο εμβαθύνει στην εξερεύνηση της παιδικής δημιουργικότητας, αλλά παράλληλα αποτελεί φόρο τιμής για την πεζοπορία και τη φιλία.

Έφη Λαδά, Το μικρό νησί, εκδόσεις Παπαδόπουλος
Κάπου στη μέση του ωκεανού, σ’ ένα νησίμικρό σαν κουβαρίστρα, ζούσε ένα κορίτσι. Φόραγε άσπρες κάλτσες και ένα χτενάκι σταμαλλιά, κι είχε φίλο ένα μπλε σαλιγκάρι πουέπεσε απ’ τον ουρανό μια μέρα βροχερή.Το μικρό νησί είναι εκείνο το κομμάτι της ψυχής που κρατάει όλα όσα θυμόμαστε από δικούς μας μοναδικούς αγαπημένους. Μακριά από χειμώνες από επιρροές ή εξωτερικούς παράγοντες, είναι το νησί του καθενός για όσα απαραίτητα κουβαλάει. Είναι ένα νησί μικρό σαν κουβαρίστρα γεμάτο αγκαλιές, φιλιά, μυρωδιές, χρώματα, εποχές, χαμόγελα, στιγμές, δάκρυα, πρόσωπα και λέξεις από όλα αυτά που έρχονται και προσπερνάνε. Μικρές ραφές που μας ενώνουν με όσα κρατάμε φυλαχτά στην ψυχή μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ