- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Σογκούν»: Το διάσημο ιστορικό μυθιστόρημα του James Clavell κυκλοφορεί σε δύο τόμους
Το πολυδιαβασμένο έπος, που έγινε μπεστ σέλερ, με παραπάνω από έξι εκατομμύρια αντίτυπα
«Σογκούν» του James Clavell: Παρουσίαση του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis
Το εμβληματικό ιστορικό μυθιστόρημα του James Clavell, «Σογκούν» (1975), με φόντο την Ιαπωνία του 17ου αιώνα, ξεκινά από το σημείο όπου ο Άγγλος κυβερνήτης του ολλανδικού πολεμικού πλοίου «Erasmus», Τζον Μπλάκθορν, χάνει τις αισθήσεις του παλεύοντας με τα κύματα και ξυπνά στις ακτές της Νιπόν, στην Ιαπωνία – έναν τόπο που ελάχιστοι Ευρωπαίοι έχουν επισκεφθεί ως τότε. Ο Μπλάκθορν με δέκα ακόμα επιζώντες του πληρώματός του πιάνονται σύντομα αιχμάλωτοι από έναν τοπικό σαμουράι, τον Κασίγκι Όμι, μέχρι που καταφθάνουν ο «ντάιμγιο» και ο θείος του.
Αφότου καταφέρνουν να αποφύγουν την εκτέλεσή τους ως πειρατές στην οποία τους καταδικάζουν οι τοπικοί άρχοντες, ο Μπλάκθορν και το πλήρωμά του αναγκάζονται να προσαρμοστούν στη φεουδαρχική κοινωνία της Ιαπωνίας του 17ου αιώνα, μαθαίνοντας τη γλώσσα και τα τοπικά ήθη και έθιμα. Σύντομα στην ιστορία εμπλέκεται και η Μαρίκο, απόγονος μιας αριστοκρατικής οικογένειας, και ο Μπλάκθορν γίνεται μέλος της αυλής του πανίσχυρου Τορανάγκα, που φιλοδοξεί να κατακτήσει τον τίτλο του Σογκούν, του ανώτερου στρατιωτικού ηγέτη ολόκληρης της Ιαπωνίας.
O γεννημένος στην Αυστραλία Βρετανός συγγραφέας του έργου, James Clavell, κατατάχθηκε στον στρατό σε ηλικία 16 χρονών και πολέμησε στον B΄ΠΠ, όπου αιχμαλωτίστηκε από τους Ιάπωνες και οδηγήθηκε στη Σιγκαπούρη, στο στρατόπεδο αιχμαλώτων Changi Prison. Μετά το τέλος του πολέμου, ο Clavell αφοσιώθηκε στη συγγραφή και στον κινηματογράφο. Τα βιβλία της περίφημης «Ασιατικής Σάγκα», στην οποία περιλαμβάνεται το «Σογκούν», γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Εκτός από τη μίνι σειρά του FX, με πρωταγωνιστές τους Χιρογιούκι Σανάντα, Κόσμο Τζάρβις και Άννα Σαουάι, που έκανε πρεμιέρα στο Disney+ στις 27 Φεβρουαρίου με τα πρώτα δύο επεισόδια, το «Σογκούν» είχε μεταφερθεί ακόμα μια φορά σε μίνι σειρά για την τηλεόραση το 1980, με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν, Τοσίρο Μιφούνε, Γιόκο Σιμάντα και Τζον Ρις-Ντέιβις.
Στο «Σογκούν», ο Clavell, σκιαγραφεί με αριστοτεχνικό τρόπο τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής στη φεουδαρχική Ιαπωνία. Ο ίδιος υποστήριζε πως η έμπνευση για το επικό αυτό έργο του ήρθε όταν διάβασε σε ένα σχολικό βιβλίο της κόρης του τη φράση: «Το 1600, ένας Άγγλος πήγε στην Ιαπωνία και έγινε σαμουράι». Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ιστορία είχε τεράστιο αντίκτυπο στη Δύση, στρέφοντας το ενδιαφέρον μιας εξαιρετικά ευρείας γκάμας αναγνωστών προς την ιαπωνική ιστορία και κουλτούρα.
Το πολυδιαβασμένο έπος, που μέχρι το 1980 έγινε μπεστ σέλερ, με παραπάνω από έξι εκατομμύρια αντίτυπα σε 14 σκληρόδετες εκδόσεις και 38 με μαλακό εξώφυλλο, κυκλοφορεί τώρα από τις εκδόσεις Anubis σε δύο μεγαλοπρεπείς τόμους και σε νέα μετάφραση από τον Θανάση Βέμπο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια συγκινητική ωδή στη μνήμη και την παιδική ηλικία
Δύο συγκλονιστικά ιστορικά βιβλία από τις εκδόσεις Utopia φέρνουν τον Μεσαίωνα στο σήμερα με ρυθμό που κόβει την ανάσα.
Τιμά το πολύπλευρο έργο του εθνικού μας ποιητή με μια πλούσια έκδοση - Με ανέκδοτα έργα και νέες μελέτες
«Το Σύμπαν δεν σου δίνει σκοπό. Σου δίνει την ελευθερία να τον δημιουργήσεις», λέει ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός
Προτάσεις ελληνικής πεζογραφίας από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή
Η μοναδική αρχιτεκτονική του και η νέα πολιτιστική εμπειρία προσελκύει βιβλιόφιλους από όλο τον κόσμο
Ένα ανέκδοτο ποίημα του Γιώργου Βέλτσου για την ATHENS VOICE
Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή
Η συγγραφέας μιλά για το νέο της ψυχολογικό θρίλερ, τη δημιουργική εμμονή, τη μοναξιά, την επινόηση και το σκοτεινό βλέμμα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Πώς η χρήση ΤΝ από μαθητές και δασκάλους μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία του σχολείου
«Ένα μόνο δωμάτιο με ένα μόνο βιβλίο». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το όραμα του Yoshuyuki Morioka
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα βιβλία του, τις επιρροές του και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Η Μαίρη Σιάνη-Ντέιβις στο βιβλίο «Έντιμος εμπορία» γράφει για μια γενιά που γεννήθηκε πριν από τον πόλεμο αλλά τον πρόλαβε, όπως και τον Εμφύλιο, στην πιο τρυφερή της ηλικία
Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.
Όταν η αναζήτηση του τέλειου σώματος μετατρέπεται σε μια εφιαλτική, γεμάτη σασπένς ανατομία της ανθρώπινης απόγνωσης
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Ένα δοκίμιο πάνω σε κάθε είδους coming out με το οποίο μπορεί να συναντηθεί ένα πλάσμα στη ζωή του
Οι ποιητικές συλλογές «Ζητείται φωνή» και «Ιστορίες δαγκωμένων μήλων» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.