Βιβλιο

«Σογκούν»: Το διάσημο ιστορικό μυθιστόρημα του James Clavell κυκλοφορεί σε δύο τόμους

Το πολυδιαβασμένο έπος, που έγινε μπεστ σέλερ, με παραπάνω από έξι εκατομμύρια αντίτυπα

Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
ΤΕΥΧΟΣ 907
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Σογκούν»: Το διάσημο ιστορικό μυθιστόρημα του James Clavell κυκλοφορεί σε δύο τόμους

«Σογκούν» του James Clavell: Παρουσίαση του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis 

Το εμβληματικό ιστορικό μυθιστόρημα του James Clavell, «Σογκούν» (1975), με φόντο την Ιαπωνία του 17ου αιώνα, ξεκινά από το σημείο όπου ο Άγγλος κυβερνήτης του ολλανδικού πολεμικού πλοίου «Erasmus», Τζον Μπλάκθορν, χάνει τις αισθήσεις του παλεύοντας με τα κύματα και ξυπνά στις ακτές της Νιπόν, στην Ιαπωνία – έναν τόπο που ελάχιστοι Ευρωπαίοι έχουν επισκεφθεί ως τότε. Ο Μπλάκθορν με δέκα ακόμα επιζώντες του πληρώματός του πιάνονται σύντομα αιχμάλωτοι από έναν τοπικό σαμουράι, τον Κασίγκι Όμι, μέχρι που καταφθάνουν ο «ντάιμγιο» και ο θείος του.

Αφότου καταφέρνουν να αποφύγουν την εκτέλεσή τους ως πειρατές στην οποία τους καταδικάζουν οι τοπικοί άρχοντες, ο Μπλάκθορν και το πλήρωμά του αναγκάζονται να προσαρμοστούν στη φεουδαρχική κοινωνία της Ιαπωνίας του 17ου αιώνα, μαθαίνοντας τη γλώσσα και τα τοπικά ήθη και έθιμα. Σύντομα στην ιστορία εμπλέκεται και η Μαρίκο, απόγονος μιας αριστοκρατικής οικογένειας, και ο Μπλάκθορν γίνεται μέλος της αυλής του πανίσχυρου Τορανάγκα, που φιλοδοξεί να κατακτήσει τον τίτλο του Σογκούν, του ανώτερου στρατιωτικού ηγέτη ολόκληρης της Ιαπωνίας.

O γεννημένος στην Αυστραλία Βρετανός συγγραφέας του έργου, James Clavell, κατατάχθηκε στον στρατό σε ηλικία 16 χρονών και πολέμησε στον B΄ΠΠ, όπου αιχμαλωτίστηκε από τους Ιάπωνες και οδηγήθηκε στη Σιγκαπούρη, στο στρατόπεδο αιχμαλώτων Changi Prison. Μετά το τέλος του πολέμου, ο Clavell αφοσιώθηκε στη συγγραφή και στον κινηματογράφο. Τα βιβλία της περίφημης «Ασιατικής Σάγκα», στην οποία περιλαμβάνεται το «Σογκούν», γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Σογκούν, Μέρος Πρώτο

Εκτός από τη μίνι σειρά του FX, με πρωταγωνιστές τους Χιρογιούκι Σανάντα, Κόσμο Τζάρβις και Άννα Σαουάι, που έκανε πρεμιέρα στο Disney+ στις 27 Φεβρουαρίου με τα πρώτα δύο επεισόδια, το «Σογκούν» είχε μεταφερθεί ακόμα μια φορά σε μίνι σειρά για την τηλεόραση το 1980, με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν, Τοσίρο Μιφούνε, Γιόκο Σιμάντα και Τζον Ρις-Ντέιβις.

Στο «Σογκούν», ο Clavell, σκιαγραφεί με αριστοτεχνικό τρόπο τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής στη φεουδαρχική Ιαπωνία. Ο ίδιος υποστήριζε πως η έμπνευση για το επικό αυτό έργο του ήρθε όταν διάβασε σε ένα σχολικό βιβλίο της κόρης του τη φράση: «Το 1600, ένας Άγγλος πήγε στην Ιαπωνία και έγινε σαμουράι». Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ιστορία είχε τεράστιο αντίκτυπο στη Δύση, στρέφοντας το ενδιαφέρον μιας εξαιρετικά ευρείας γκάμας αναγνωστών προς την ιαπωνική ιστορία και κουλτούρα.

Σογκούν, Μέρος Δεύτερο

Το πολυδιαβασμένο έπος, που μέχρι το 1980 έγινε μπεστ σέλερ, με παραπάνω από έξι εκατομμύρια αντίτυπα σε 14 σκληρόδετες εκδόσεις και 38 με μαλακό εξώφυλλο, κυκλοφορεί τώρα από τις εκδόσεις Anubis σε δύο μεγαλοπρεπείς τόμους και σε νέα μετάφραση από τον Θανάση Βέμπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ