Βιβλιο

Ιστορικά βιβλία για τις γιορτές

Τα καλύτερα δοκίμια και βιβλία πολιτικής

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ Winter Guide 2015
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
83753-187356.jpg

ΟΙ ΥΠΝΟΒΑΤΕΣ – ΠΩΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟ 1914 Christopher Clark, Αλεξάνδρεια

image

Εξαιρετικό, μεγαλειώδες, μακράν το καλύτερο βιβλίο που γράφτηκε ποτέ για το θέμα. Έτσι υποδέχθηκε ο ξένος τύπος τη διεξοδική έρευνα για τα αίτια και τις αφορμές του Μεγάλου Πολέμου. Ο Κρίστοφερ Κλαρκ, καθηγητής νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ανιχνεύει τους δρόμους που οδήγησαν στον πόλεμο περνώντας απ’ όλα τα κρίσιμα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης.


Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ David A. Andelman, Γκοβόστη

image

Ο βετεράνος ξένος ανταποκριτής Andelman ρίχνει μια σύγχρονη ματιά στη Συνθήκη των Βερσαλλιών, στρέφοντας τη ματιά του στα πολλά λάθη που έμελλε να οδηγήσουν σε μια σειρά από κρίσεις, αιματοχυσίες και πολέμους, από την Αλγερία μέχρι το Κόσοβο και από το Ισραήλ μέχρι το Βιετνάμ. Και παρατηρεί πως οι διαβουλεύσεις εκείνες επηρέασαν την Ιστορία όχι μόνο του 20ού αλλά και του 21ου αιώνα.


Η «ΥΠΟΥΛΟΣ» ΘΩΠΕΙΑ Λένα Διβάνη, Καστανιώτης

image

Περισσότερο κρίσιμα και επίκαιρα παρά ποτέ τα ερωτήματα που θέτει η συγγραφέας. Και αυτό γιατί ενώ ο κόσμος μεταβάλλεται δραματικά, η Ελλάδα δεν μοιάζει έτοιμη να δεχθεί και να αφομοιώσει αυτές τις αλλαγές. Γιατί αισθανόμαστε ανάδελφο έθνος, εχθροί με τους «ξένους» από το 1821 μέχρι σήμερα; Και γιατί ταυτόχρονα είμαστε διαχρονικά στραμμένοι εκτός από μίσος και με δέος προς τη Δύση, ενώ αδιαφορούμε για τη γειτονιά μας; Το βιβλίο αποπειράται ριξικέλευθρες απαντήσεις εστιασμένες στα «ημέτερα πταίσματα».


FINIS GRAECIAE Χρήστος Γιανναράς, ΙΑΝΟS

image

Διαβάζοντας βιβλία που είχαν εκδοθεί πριν ξεσπάσει η κρίση διαπιστώνει κανείς ότι πολλοί την είχαν προβλέψει και προειδοποιούσαν. Ένας από αυτούς ήταν και είναι ο γνωστός καθηγητής Φιλοσοφίας και συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς. Το 1986 είχε δημοσιεύσει στο Βήμα την επιφυλλίδα Finis Graeciae: η Ελλάδα τέλειωσε, τη σκοτώσαμε εμείς. Για τον Γιανναρά τα σημάδια κατεδάφισης κάθε στοιχείου ζωντανής συνέχειας του Ελληνισμού ήταν φανερά: Μονοτονικό, εξοβελισμός των Αρχαίων από τα σχολεία, στρέβλωση της Ιστορίας, καταργημένη η αξιολόγηση της ποιότητας, σε διωγμό η αριστεία. Τα κείμενα που συνόδευαν τότε το Finis Graeciae φωτίζουν σήμερα τη «λογική» της αυτοχειρίας. Επομένως, και την προσωπική έξοδο από το αδιέξοδο.


ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Π. Παπασαραντόπουλος, Επίκεντρο

image

Ο συγγραφέας αναλύει το φαινόμενο της πολιτικής βίας και της κοινωνικής αποδοχής και νομιμοποίησής της, σημειώνοντας ότι η αποδοχή της βίας ως θεμιτού μέσου επίλυσης των κοινωνικών αντιθέσεων δεν είναι καινούργιο φαινόμενο στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε περιόδους όξυνσης των εθνικών παθών.


ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Χρ. Ιορδάνογλου, Πόλις

image

Η στρέβλωση της λειτουργίας της οικονομίας από τα διάφορα συμφέροντα, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για τη σημερινή κρίση. Γράφει ο Χρ. Ιορδάνογλου: «Ο ρόλος ακόμη και των ισχυρότερων ομάδων συμφερόντων δεν έχει μελετηθεί με την απαιτούμενη επάρκεια και αποστασιοποίηση... Ακόμη και μια απλή χαρτογράφηση των ειδικών ρυθμίσεων υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας θα άλλαζε τους όρους της πολιτικής συζήτησης στη χώρα».


ΑΟΡΑΤΟ ΡΗΓΜΑ Αρίστος Δοξιάδης, Ίκαρος

image

Πώς λειτουργεί η ελληνική οικονομία στην πράξη; Σε τι διαφέρει από άλλες δυτικές οικονομίες; Με ποιες δυνάμεις και ποιες πρακτικές μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση; Αρχίζοντας με παραδείγματα από τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τη γεωργία, τη δημόσια διοίκηση και από άλλες δραστηριότητες και φθάνοντας στα ελλείμματα, στην ανεργία και στη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο συγγραφέας περιγράφει με απλά λόγια και ανθρώπινους όρους τι σημαίνει η μετάβαση από την στρεβλή ευμάρεια της μεταπολίτευσης σε μια παραγωγική και εξωστρεφή ανάπτυξη.


Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ Mason Currey, Key Books

image

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσουμε τη μέρα μας; Επειδή όλους μας απασχολεί αυτή η ερώτηση, θα βρεις απαντήσεις σε αυτό το βιβλίο που εξετάζει τα καθημερινά τελετουργικά της ζωής των πιο σπουδαίων προσωπικοτήτων της διανόησης των τελευταίων 400 ετών. Πώς παράγεις σημαντικό δημιουργικό έργο ενώ ταυτόχρονα πρέπει και να κερδίζεις το ψωμί σου; Τι είναι καλύτερο, να αφοσιώνεσαι σε ένα έργο ή να ασχολείσαι με αυτό κάθε μέρα κι από λίγο;


ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΟΕΛΟ 2015 ΑΛΧΗΜΕΙΑ, Πάουλο Κοέλο, εικ. Καταλίνα Εστράντα, Λιβάνης

image

Μια ατζέντα για την καινούργια χρονιά από τον διάσημο και πολυδιαβασμένο συγγραφέα του «Αλχημιστή» και του «Ημερολογίου Ενός Μάγου». Τι μας ωθεί να αφήσουμε την άνεση και να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, παρόλο που ξέρουμε πως η δόξα του κόσμου παρέρχεται; Είναι η «αναζήτηση για το νόημα της ζωής» σύμφωνα με τον Πάουλο Κοέλο, τον συγγραφέα με τους περισσότερους θαυμαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ολόκληρο τον πλανήτη.


1960-2015: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ 285 ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ, Κώστας Μητρόπουλος, Μεταίχμιο

image

Οι σημαντικότερες στιγμές του νεοελληνικού βίου, εν είδει ιστορικής αναδρομής, με τον διεισδυτικό, έξυπνο, μοναδικό και προπάντων χιουμοριστικό τρόπο του μεγάλου μας γελοιογράφου.


Ο 13ΟΣ ΑΘΛΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Γιάννης Παλαιολόγος, Εστία

image

Αναδεικνύει τα κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά ρεύματα που άφησαν την Ελλάδα ανυπεράσπιστη, όταν έφτασε στις ακτές της ο παγκόσμιος οικονομικός τυφώνας, και σκιαγραφεί την ολέθρια αλληλεπίδραση μεταξύ ύφεσης, θεσμικής παρακμής και  κοινωνικής διάλυσης από το 2010 και μετά.


ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Τσάρλσγουορθ Μαξ, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

image

Η ιστορία της φιλοσοφίας της θρησκείας ως ένα σπουδαίο πνευματικό επίτευγμα του δυτικού πολιτισμού. Η ιστορία που αφηγείται ξεκινά από την ελληνική αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τα πιο πρόσφατα ρεύματα του 20ού αιώνα.


ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ George Lois, Key Books

image

Ένας από τους κορυφαίους διαφημιστές στον κόσμο, ο Ελληνοαμερικανός George Lois, εμπλουτίζει αυτή τη διεθνή έκδοση με συμβουλές που απευθύνονται αποκλειστικά σε Έλληνες. Ένας απαραίτητος οδηγός για όσους θέλουν να απογειώσουν τη δημιουργικότητά τους.


ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ SUPER FOODS Κωνσταντίνος Ξένος, Αστερία Σταματάκη, Διόπτρα

image

Ένα βιβλίο για τις αξίες και τα οφέλη των ελληνικών υπερτροφών, που μας προτρέπει να σταματήσουμε να αναζητούμε «υπερτροφές» από οπουδήποτε αλλού και να αγαπήσουμε περισσότερο τα προϊόντα μας.


Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΑΘΛΙΩΝ Στέλιος Παρασκευόπουλος, Ι. Σιδέρης

image

Μια γλυκόπικρη αναμόχλευση της Ιστορίας μας, ένα «μέτρημα» ένδοξων και άδοξων στιγμών, από το 1821 και την εποχή του Καποδίστρια, έως τη μεταπολίτευση και την εποχή της οικονομικής κρίσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ