Βιβλιο

«Εμμηνόπαυση, Καλώς ήρθατε στο καλύτερο μισό της ζωής σας»: Αποκλειστική προδημοσίευση

Γιατί κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης ο εγκέφαλος των γυναικών αναμορφώνεται προς το καλύτερο, με έναν τρόπο που δημιουργεί νέα δύναμη και καινούργιους στόχους. Η Louann Brizendine εξηγεί

62222-137653.jpg
A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Εμμηνόπαυση, Καλώς ήρθατε στο καλύτερο μισό της ζωής σας»: Αποκλειστική προδημοσίευση
H εικόνα είναι φτιαγμένη με το πρόγραμμα Bing.

Προδημοσίευση από το βιβλίο «Εμμηνόπαυση» της Louann Brizendine (μετάφραση Ιωάννα Αγγελάκη, 576 σελίδες, Εκδόσεις Μίνωας) - Κυκλοφορεί στις 12 Φεβρουαρίου.

Η νευροψυχίατρος και συγγραφέας δρ Louann Brizendine, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, είναι από τους πρώτους επιστήμονες που εξήγησαν γιατί οι γυναίκες σκέφτονται, επικοινωνούν και αισθάνονται διαφορετικά από τους άντρες. Αντλώντας έμπνευση από τις δικές της εμπειρίες αλλά και από αυτές των χιλιάδων γυναικών που επισκέφτηκαν την κλινική της, μεταφέρει ένα μήνυμα που θεωρείται τουλάχιστον επαναστατικό: κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης ο εγκέφαλος των γυναικών αναμορφώνεται προς το καλύτερο, με έναν τρόπο που δημιουργεί νέα δύναμη και καινούργιους στόχους. Με εύκολα εφαρμόσιμες συμβουλές και επιστημονικά τεκμηριωμένα βήματα και στρατηγικές, το βιβλίο της θα βοηθήσει τις αναγνώστριες σε μία σειρά από ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα, όπως οι ορμόνες, η άσκηση, ο ύπνος, η πνευματική και ψυχική υγεία τους. Οι γυναίκες μπορούν και παίρνουν πλέον τη ζωή στα χέρια τους και αποκτούν μια εντελώς νέα ―και απολύτως θετική― αντίληψη της εμμηνόπαυσης.

Το βιβλίο της Louann Brizendine, «Εμμηνόπαυση, Καλώς ήρθατε στο καλύτερο μισό της ζωής σας» (μετάφραση Ιωάννα Αγγελάκη, 576 σελίδες, Εκδόσεις Μίνωας) κυκλοφορεί στις 12 Φεβρουαρίου από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Louann Brizendine
Louann Brizendine

* * *

«Εμμηνόπαυση» της Louann Brizendine: Διαβάστε σε αποκλειστική προδημοσίευση ένα απόσπασμα από τον Πρόλογο

Δεν πίστευα ότι θα ξαναγράψω ποτέ κάποιο βιβλίο. Καθώς όμως έμπαινα και η ίδια στο δεύτερο μισό της ζωής μου και άρχιζα να αισθάνομαι την αορατότητα που επιφυλάσσεται αποκλειστικά στις γυναίκες μιας κάποιας ηλικίας, κάτι επαναστάτησε μέσα μου. Άρχισα να νιώθω να αναδύεται από μέσα μου σε αυτή τη φάση μια καινούργια δύναμη, μια καινούργια διαύγεια, μια διαπεραστική αίσθηση σκοπού, και κατάλαβα ότι είχε έρθει η ώρα να εξερευνήσω τη νέα επιστήμη που ερχόταν να επαληθεύσει αυτό που αισθανόμουν. Δεν επρόκειτο για έναν κατήφορο που θα με οδηγούσε σιγά σιγά στο τέλος: κοιτούσα κατάματα την πιο δυναμική, την πιο γεμάτη αυτοπεποίθηση, την πιο σοφή φάση της ζωής μου. Υπήρχε όνομα για το δεύτερο μισό της ζωής και δεν το χρησιμοποιούσαμε ακόμη. Εγώ το αποκαλώ: η Αναβάθμιση. Γνωστή μέχρι σήμερα ως εμμηνόπαυση, η Αναβάθμιση είναι η φάση της ζωής στην οποία εισερχόμαστε όταν βγαίνουμε από την εμπόλεμη ζώνη των ορμονών και καταφέρνουμε επιτέλους να αντικρίσουμε και να ενστερνιστούμε με όλο μας το είναι το ποιες είμαστε, τι θέλουμε και πώς θέλουμε να ζούμε. Είναι μια υπέροχη περίοδος, γεμάτη από ελευθερία και ανακάλυψη.

Καθώς βάζω τις τελευταίες πινελιές στο σύγγραμμά μου, ορκίζεται η πρώτη Αμερικανίδα αντιπρόεδρος. Το υπουργικό συμβούλιο του τεσσαρακοστού έκτου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών απαρτίζεται από πολλές γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται επίσης στο δεύτερο μισό της ζωής τους. Άρχισα να νιώθω και πάλι ένα αίσθημα αισιοδοξίας, που νόμιζα πως είχα χάσει μετά την απόρριψη της τροπολογίας για τα ίσα δικαιώματα των δύο φύλων τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Ένιωσα ότι άρχισε να ανοίγει ο δρόμος τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, για να καλωσορίσουμε ένα παραγωγικό δεύτερο μισό της ζωής.

Ως νευροψυχίατρος που ειδικεύεται στην επίδραση των ορμονών στον γυναικείο εγκέφαλο, δηλαδή στα συναισθήματα, στις σκέψεις, στις αξίες, στις προτεραιότητες, ακόμα και στην αντίληψη, θεωρώ τον εαυτό μου μια ιατρική και ψυχολογική ανιχνεύτρια του γυναικείου φύλου. Μου αρέσει να εξορμώ για εξερεύνηση, συλλέγοντας χρήσιμες πληροφορίες από τη νευροεπιστήμη και από ιατρικές μελέτες, που αξίζει να σταχυολογηθούν, προκειμένου να βοηθήσω τους ανθρώπους να βρουν τον δρόμο τους, να αντιληφθούν τι τους συμβαίνει σε σωματικό επίπεδο και πώς αυτό μεταβάλλει τα πάντα, από τη διάθεση μέχρι την αίσθηση της ταυτότητας. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά η αλήθεια είναι ότι συνοψίζει το κίνητρο που με οδήγησε να σας παραθέσω σε αυτό το βιβλίο τις πληροφορίες για τον δρόμο που έχετε μπροστά σας.

Μιλάω για το μονοπάτι που θα σας βοηθήσει να βγάλετε τον καλύτερο και βαθύτερο εαυτό σας – εντάξει, ίσως φαντάζει μεγαλεπήβολη επιδίωξη, αλλά πότε, αν όχι τώρα; Στο δεύτερο μισό της ζωής μου, θέλω να αναβαθμίσω τις δεξιότητές μου και να βελτιώσω την προθυμία μου να αναλάβω την ευθύνη γι’ αυτές τις αλλαγές. Θέλω να αναπτύξω τον ενθουσιασμό μου, την υπομονή μου, την ταπεινότητά μου, την αφοσίωσή μου και την αποφασιστικότητά μου να αξιοποιήσω στο έπακρο αυτή τη Μετάβαση στη ζωή μου· να επαναφορτίσω τον εγκέφαλό μου, τη συμπόνια για τον εαυτό μου, καθώς αναζητώ μια νέα πραγματικότητα, νέες συνδέσεις, μια νέα αίσθηση του «Εγώ». Θέλω μια νέα σχέση με τον εαυτό μου και με τους γύρω μου, θέλω να επιστρέψω σε έναν ευρύτερο σκοπό με νέα εστίαση. Σεβόμενη τη διάρκεια της υγιούς ζωής μου, θέλω να ασχοληθώ με τη φροντίδα του σώματος και του νου, ώστε να καταστεί εφικτή η Αναβάθμιση.

Louann Brizendine, «Εμμηνόπαυση, Καλώς ήρθατε στο καλύτερο μισό της ζωής σας», Εκδόσεις Μίνωας

Το βιβλίο ασχολείται εκτεταμένα και εις βάθος με αμφιβολίες και λανθασμένες πληροφορίες, προκειμένου να σας βοηθήσει να βρείτε τις δικές σας απαντήσεις. Πραγματεύεται την επίλυση των εσωτερικών σας συγκρούσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται τα συναισθήματα, οι ορμόνες, η βιολογία και ο εγκέφαλος. Μιλά για το θάρρος να δούμε όλα μας τα χαρακτηριστικά, να χαρούμε με κάποια και να βελτιώσουμε κάποια άλλα. Σας βοηθά να συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να επιλέξετε το μονοπάτι που θα ακολουθήσετε στο δεύτερο μισό της ζωής σας.

Εστιάζοντας σε πολλά από αυτά που μας φαίνονται φυσιολογικά και αυτονόητα, διαπιστώνουμε ότι είναι επίκτητα: έχουν δημιουργηθεί μέσα μας από τις ορμόνες και το περιβάλλον. Κάποια από αυτά είναι θαυμάσια και χρήσιμα, αλλά δεχόμαστε τόσα μηνύματα σχετικά με την υποτιθέμενη ασημαντότητα της γυναίκας στο δεύτερο μισό της ζωής της, που αποφάσισα ότι ήταν καιρός να περάσω στην αντεπίθεση. Όσο περισσότερα γνωρίζει κανείς για τις νευροχημικές ουσίες, για τα δίκτυα του εγκεφάλου και για τους διάσπαρτους νευρώνες μέσα στο ανθρώπινο σώμα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να ξεφύγει από τις κατεστημένες αντιλήψεις και να δημιουργήσει μια νέα ζωή. Και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και την επόμενη γενιά.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι τόσο οι δικές μου εμπειρίες όσο και οι εμπειρίες των γυναικών που συνάντησα στη ζωή μου δεν θα αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα πολλών γυναικών, οι οποίες πάλεψαν κάτω από πολύ χειρότερες συνθήκες απ’ ό,τι μπορώ να κατανοήσω και συνεχίζουν να λειτουργούν κάτω από το δυσβάσταχτο φορτίο ενός συστημικού ρατσισμού. Πολλές από τις γυναίκες μέσα στο βιβλίο αυτοπροσδιορίζονται ως BIPOC* (μαύρες, αυτόχθονες και άτομα χρώματος) και όλες ως φυλοαμετάβατες, δηλαδή η έμφυλη ταυτότητά τους ταυτίζεται με το βιολογικό τους φύλο· οι ιστορίες Μετάβασης και Αναβάθμισής τους αποτελούν παράδειγμα σε ό,τι αφορά εμπειρίες οι οποίες φτάνουν πέρα από τα φυλετικά όρια. Από σεβασμό για την εξατομικευμένη φύση της κάθε εμπειρίας, επέλεξα να μη γράψω οτιδήποτε πέρα απ’ ό,τι γνωρίζω και πέρα απ’ οτιδήποτε έχω καταλάβει από τις ασθενείς μου, την οικογένειά μου και τις φίλες μου. Γι’ αυτό δεν είμαι σε θέση, προς στιγμήν τουλάχιστον, να απευθύνω την Αναβάθμιση σε διεμφυλικούς άντρες και γυναίκες. Υπάρχει ακόμη τόση άγνοια και ένα τέτοιο ερευνητικό κενό γύρω από αυτό το θέμα, που μόνο επιζήμια θα μπορούσε να αποβεί μια τέτοια ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά, όπου κάτι είναι γνωστό, το αναφέρω. Και αν κάτι είναι γνωστό και αφορά πολιτισμικές και φυλετικές διαφορές σε σχέση με την Αναβάθμιση, το αναφέρω και αυτό. Είναι δεδομένο ότι ο δομικός ρατσισμός είναι ενσωματωμένος στο σύστημα υγείας. Υπόσχομαι να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου προκειμένου να υποστηρίξω την ανάδυση της Αναβάθμισης για όλες τις γυναίκες.

Όλοι επιζητούμε να μας δουν, να μας ακούσουν και να μας εκτιμήσουν, και θέλουμε να προσφέρουμε και εμείς το ίδιο ο ένας στον άλλο και σ’ εκείνους που αγαπάμε. Έχω παραθέσει λοιπόν τα πράγματα που βίωσα και που γνωρίζω, τα εμπόδια και το μεγαλείο της Αναβάθμισης. Καθώς όμως δεν υπάρχουν ακόμη ρεαλιστικά αναπτυξιακά ορόσημα για τις γυναίκες που βρίσκονται στο δεύτερο μισό της ζωής τους, η δημιουργία τους ως αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας θα μας βοηθήσει όλες να πάμε μπροστά. Θέλω να μάθω επίσης για τους αγώνες σας και για τις νίκες σας. Και, πάνω απ’ όλα, θέλω να ξέρετε πόσο πολύ εκτιμώ την εμπειρία και τη σοφία σας.

Ελπίζω πως κάτι από αυτό το βιβλίο μπορεί να σας προσφέρει υποστήριξη, γνώση, κατανόηση και κουράγιο, για να ξεπεράσετε τα πολλά εμπόδια που εμφανίζονται στο δεύτερο μισό της ζωής. Αυτό το θέμα αφορά όλες μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη συζήτηση, που απ’ ό,τι φαίνεται κανείς δεν θέλει να κάνουμε, για τη ζωή μετά τη γόνιμη περίοδο.

«Εμμηνόπαυση» της Louann Brizendine (μετάφραση Ιωάννα Αγγελάκη, 576 σελίδες, Εκδόσεις Μίνωας)
H εικόνα είναι φτιαγμένη με το πρόγραμμα Bing.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ