Βιβλιο

13 νέα βιβλία για το φθινόπωρο

Η Athens Voice χαζεύει τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων, ξεφυλλίζει τις καινούργιες εκδόσεις και σου προτείνει τίτλους

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 889
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13 νέα βιβλία για το φθινόπωρο
© Unsplash+ In collaboration with Getty Images

13 νέα βιβλία για να διαβάσετε το φθινόπωρο: Δοκίμια, βιβλία ψυχολογίας και προσωπικής ανάπτυξης κ.ά.

ΔΟΚΙΜΙΟ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πασχάλης Ανδρούδης, Βυζαντινή Γλυπτική και Μικροτεχνία, εκδόσεις Μπαρμπουνάκης

Πασχάλης Ανδρούδης, Βυζαντινή Γλυπτική και Μικροτεχνία, εκδόσεις Μπαρμπουνάκης
Η βυζαντινή αισθητική γοητεύει ακόμη και σήμερα με την πνευματικότητα και εσωτερικότητά της. Παρά τις μυριάδες νέες εργασίες και τις νέες κατευθύνσεις των Βυζαντινολογικών Σπουδών, οι φωτεινές πλευρές και ο πολιτισμός του Βυζαντίου, αγνοούνται και μερικές φορές παραμελούνται, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται από ορισμένους και μια τάση για «αφελληνισμό» του Βυζαντίου, γεγονός που ενδεχόμενα να υποκρύπτει σκοπιμότητες. Ουσιαστικά ο Βυζαντινός πολιτισμός αποτελεί την ιστορική συνέχεια του Νέου Ελληνισμού και όχι η Αρχαιότητα. Στη βυζαντινή περίοδο ο ελλαδικός χώρος ήταν άλλωστε μια απλή επαρχία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Για τον σκοπό αυτό είναι επιτακτική, η καλύτερη γνωριμία με το Βυζάντιο και όλες τις πτυχές του υπερχιλιόχρονου βίου του, αλλά και η προβολή του «άλλου Βυζαντίου». Γιατί το Βυζάντιο δεν υπήρξε μόνο μια αυτοκρατορία όπου η Ορθόδοξη θρησκεία είχε κυρίαρχο ρόλο, αλλά πρωτίστως ήταν, για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του και μέχρι το 1204, μια παγκόσμια αυτοκρατορία, η οποία προστάτευσε τη Δυτική Ευρώπη από τα κύματα των βαρβαρικών και αραβικών εισβολών, μέχρι η ίδια να ορθώσει το ανάστημά της και να προστατέψει τα εδάφη της.

Στίβεν Φράι, Ήρωες: Η αρχαία ελληνική μυθολογία αλλιώς, εκδόσεις Πατάκη

Στίβεν Φράι, Ήρωες: Η αρχαία ελληνική μυθολογία αλλιώς, εκδόσεις Πατάκη
Θνητοί και τέρατα, άθλοι, εκστρατείες και περιπέτειες. Ο Στίβεν Φράι αφηγείται τις δραματικές, κωμικές, τραγικές και διαχρονικές ιστορίες των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας, αναδεικνύοντας το μεγαλείο του θάρρους και της δόξας τους, καλώντας μας να επιβιβαστούμε με τον Ιάσωνα στην «Αργώ» και να τον ακολουθήσουμε στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Παρακολουθούμε πώς η Αταλάντη, αναθρεμένη από αρκούδες, αποδεικνύεται ταχύτερη από όλους τους άντρες, αλλά τελικά την παθαίνει από λίγα χρυσά μήλα. Αγωνιζόμαστε στο πλευρό του Ηρακλή, για να φέρουμε μαζί του σε πέρας τους δώδεκα άθλους, αντικρίζουμε το παγερό βλέμμα της φρικαλέας Γοργόνας Μέδουσας και γινόμαστε μάρτυρες της λύσης του αινίγματος της Σφίγγας από τον Οιδίποδα. Καταδιώξεις, αινιγματικοί γρίφοι, λαβυρινθώδεις διαδρομές και τρομακτικά τέρατα, ποταπές πράξεις δειλίας και μεγαλειώδη ανδραγαθήματα μέσα από ήρωες που μάς δείχνουν πώς οι θνητοί είμαστε ικανοί τόσο για το καλύτερο όσο και για το χειρότερο.

Κωνσταντίνος Αρ. Λογοθέτης, ΠΑΓΚΡΑΤΙΔΗΣ: «Εις θάνατον τετράκις….», εκδόσεις Μπαρμπουνάκης

Κωνσταντίνος Αρ. Λογοθέτης, ΠΑΓΚΡΑΤΙΔΗΣ: «Εις θάνατον τετράκις….», εκδόσεις Μπαρμπουνάκης
Το βιβλίο του Δικηγόρου και πρώην Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Λογοθέτη αποκαλύπτει μία επί δεκαετίες θαμμένη συνταρακτική αλήθεια, αναδεικνύοντας την υπόθεση Παγκρατίδη για πρώτη φορά από την αμιγώς δικαστική της σκοπιά. Παρατίθενται άγνωστα έγγραφα και στοιχεία από την προδικασία αλλά και την ίδια τη δίκη, τα οποία για προφανείς λόγους μέχρι σήμερα κρατήθηκαν στο σκοτάδι και στα οποία ενδεικτικά περιλαμβάνονται η πλήρης δικαστική αδιαφορία για την κακοποίηση του υπόπτου, αστυνομικοί που «συμφωνούν» με τη μοναδική αυτόπτη μάρτυρα να αναγνωρίσει τον «δράκο», εισαγγελείς που συμπράττουν σε στημένες αναπαραστάσεις και ένα δικαστήριο που επίμονα και μεθοδικά αρνείται ακόμα και να ακούσει τα απαλλακτικά για τον κατηγορούμενο στοιχεία ή να ικανοποιήσει αυτονόητα αιτήματα των συνηγόρων του. Τέλος, το μέγεθος της τραγωδίας επιβεβαιώνεται με την αυτούσια παράθεση του μέχρι σήμερα «εξαφανισμένου» πρακτικού μειοψηφίας, με το οποίο πλήρως κονιορτοποιείται από δικαστή της σύνθεσης του δικαστηρίου ολόκληρο το αστυνομικό και δικαστικό οικοδόμημα που στήθηκε στις πλάτες του άτυχου «Αρίστου», για να ικανοποιηθούν πρόσκαιρες πολιτικές και αστυνομικές στοχεύσεις, έναντι των οποίων η ζωή ενός εγκαταλελειμμένου φτωχόπαιδου δεν είχε καμία αξία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μιχάλης Δημητρίου, Δεν είμαι η Μαρία… είμαι η Κάλλας, εκδόσεις BELL

Μιχάλης Δημητρίου, Δεν είμαι η Μαρία… είμαι η Κάλλας, εκδόσεις BELL
Επίκεντρο της αφήγησης, το τελευταίο, άγνωστο, το «ελληνικό καλοκαίρι διακοπών» της Κάλλας στην Ουρανούπολη. Ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή της, καθώς εκεί δίπλα στην Πολιτεία του Αγίου Όρους και στην παρθενική τότε περιοχή, η Κάλλας χαίρεται τη φύση, αναπολεί, στοχάζεται, συζητά και αξιολογεί τα πεπραγμένα του βίου και της Τέχνης της. Καρπός ερευνητικής δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας και αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας, το βιβλίο παρουσιάζει την αυθεντική προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας, με προσφυγή στις πρωτογενείς πηγές, με τεκμήρια και πλήθος στοιχείων και με σημαντικές μαρτυρίες στενών φίλων και συνεργατών, που ομιλούν με παρρησία και ευθύτητα. Ανατρέπει σκουριασμένους μύθους, κακοήθειες αποκαθήλωσης και φθονερές επινοήσεις μείωσης, ακόμα και από ισχυρά ΜΜΕ της εποχής, που από τότε είχε καταγγείλει δημόσια η Μαρία Κάλλας με πολυσέλιδες ανακοινώσεις της.

Elon Musk του Walter Isaacson, Η επίσημη βιογραφία, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Elon Musk του Walter Isaacson, Η επίσημη βιογραφία, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Όταν ο Elon Musk ήταν ακόμα παιδί στη Νότια Αφρική, έτρωγε συχνά ξύλο από νταήδες. Οι σωματικές ουλές όμως ήταν ασήμαντες μπροστά στις συναισθηματικές που του είχε προκαλέσει ο πατέρας του, ένας μηχανικός, πανούργος που θα επηρέαζε καθοριστικά την ψυχοσύνθεσή του. Ο Elon εξελίχθηκε σε έναν σκληρό αλλά ευάλωτο άντρα-παιδί με εξαιρετικά υψηλή αντοχή στον κίνδυνο, δίψα για δράματα, την επική αίσθηση ότι είχε κάποια αποστολή και μια μανιώδη ένταση που ήταν ανάλγητη. Στις αρχές του 2022 ο Musk μίλησε θλιμμένος για τον καταναγκασμό του να προκαλεί δράματα. «Πρέπει να αλλάξω νοοτροπία, να μην είμαι συνεχώς σε λειτουργία αντιμετώπισης κρίσεων, κάτι που συμβαίνει εδώ και δεκατέσσερα χρόνια ή, μάλλον, σε όλη μου τη ζωή» είπε. Για δύο χρόνια, ο Walter Isaacson έγινε η σκιά του Elon Musk και ιδού μια απροσδόκητα μύχια ιστορία για τον πλέον συναρπαστικό και αμφιλεγόμενο καινοτόμο της εποχής μας, που παραβιάζοντας κανόνες έχει οδηγήσει τον κόσμο στην εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων, της εξερεύνησης του διαστήματος από ιδιώτες και της τεχνητής νοημοσύνης και στην πορεία εξαγόρασε και το Twitter.

Ξενοφών Κοντιάδης, Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος, εκδόσεις Τόπος

Ξενοφών Κοντιάδης, Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος, εκδόσεις Τόπος
Η ιστορία του Παύλου Φύσσα και της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, σε μια αφήγηση που εκδιπλώνεται ακολουθώντας τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της και που πηγαίνει πίσω στον χρόνο, φτάνοντας μέχρι τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το ακροδεξιό παρακράτος, ακριβώς πενήντα χρόνια νωρίτερα. Από εκείνο το βράδυ του Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη ως και τη νύχτα στην Αμφιάλη τον Σεπτέμβριο του 2013, όπως τις έζησαν τα θύματα και οι θύτες, το βιβλίο παρακολουθεί τον σχεδιασμό των δολοφονιών, τον εκφοβισμό, τις θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον μεταναστών και συνδικαλιστών, τις απόπειρες συγκάλυψης, το παιχνίδι με το βαθύ κράτος, τη σπαρακτική κραυγή της Μάγδας Φύσσα «Γιε μου, τα κατάφερες» και φυσικά όλο το χρονικό της νίκης απέναντι στον φόβο, όπως και την αγωνία για την επόμενη μέρα.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Rollo May, Το νόημα του άγχους, εκδόσεις Αρμός

Rollo May, Το νόημα του άγχους, εκδόσεις Αρμός
Είμαστε ακόμη κολλημένοι στην παράλογη πεποίθηση ότι «ψυχική υγεία είναι το να ζει κανείς χωρίς άγχος». Φαίνεται να μην έχουμε επίγνωση ότι η αυταπάτη μιας ζωής χωρίς άγχος αποκαλύπτει μια ριζική παρανόηση της πραγματικότητας. Γιατί το άγχος έχει νόημα, αφού, μολονότι ένα μέρος του μπορεί να είναι καταστρεπτικό, ένα άλλο μέρος του μπορεί να γίνει εποικοδομητικό. Μετά την ιδιοφυή πρώιμη πραγμάτευση του Κίρκεγκωρ και τη ρηξικέλευθη, πρωτοπόρα ματιά του Φρόυντ, ο Rollo May κάνει μια ριψοκίνδυνη βουτιά στα βάθη του υπαρξιακού άγχους του σύγχρονου ανθρώπου αναδεικνύοντάς το δύναμη ζωής και δημιουργίας, στον βαθμό που παραμένει άγχος «φυσιολογικό» και δεν οδηγεί τον άνθρωπο στα σκοτάδια των νευρώσεων. Είναι σαν να κοιτάζει βαθιά στην ψυχή όλων μας, αφού από το άγχος κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Όμως το ερώτημα παραμένει: Θα έπρεπε άραγε;

Gillian Schofield & Mary Beek, Υιοθεσία & Αναδοχή, εκδόσεις Αρμός

Βιβλίο - απαραίτητο εργαλείο για τους φοιτητές, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους ανάδοχους και θετούς γονείς αλλά και για όλους τους ειδικούς που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά, που έχουν ανάγκη την οικογενειακή φροντίδα, θα έχουν τις καλύτερες εμπειρίες που μπορούν, στο πλαίσιο της φροντίδας που θα λάβουν από τα ανάδοχα πρόσωπα φροντίδας και τους θετούς γονείς τους. Μέσω της θεωρίας του Δεσμού και του μοντέλου της Ασφαλούς Βάσης και της θεραπευτικής φροντίδας, το βιβλίο ακολουθεί τα ίχνη της διαδρομής των ασφαλών και ανασφαλών τύπων δεσμού από τη γέννηση έως την ενήλικη ζωή, διερευνώντας την επίπτωση των παλαιότερων εμπειριών κακοποίησης, παραμέλησης και αποχωρισμών στη συμπεριφορά των παιδιών, επεξηγώντας εκείνους τους παράγοντες που σχετίζονται με την παροχή βοήθειας προς τα παιδιά ώστε να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια και να εκπληρώσουν το δυναμικό τους μέσα στην οικογένεια αλλά και στην κοινότητα.

Dr. Roni Cohen-Sandler, Το κινητό μου; Με τίποτα!, εκδόσεις Μίνωας

Dr. Roni Cohen-Sandler, Το κινητό μου; Με τίποτα!, εκδόσεις Μίνωας
Νιώθετε ότι η έφηβη κόρη σας μεγαλώνει σε τελείως διαφορετικό κόσμο από αυτόν που μεγαλώσατε εσείς; Ότι είναι εξαρτημένη από το κινητό της τηλέφωνο, ότι το cyber bulling βρίσκεται εκεί και την απειλεί κάθε στιγμή, ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταλαμβάνουν τον περισσότερο χρόνο της; Όντως, αυτή είναι η πραγματικότητα, αφού η τεχνολογία μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο τα σύγχρονα κορίτσια κατανοούν τον εαυτό τους, αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και επικοινωνούν. Πολλοί γονείς αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα μη οικείο περιβάλλον και δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, οπότε στο βιβλίο η κλινική ψυχολόγος Roni Cohen-Sandler βοηθά τους αναγνώστες με πρακτικές συμβουλές να διαχειριστούν τις σύγχρονες προκλήσεις της ανατροφής, βασιζόμενη στις συνεδρίες της με οικογένειες, αλλά και στην προσωπική της εμπειρία από την ανατροφή της κόρης της.

Βασίλης Δημόπουλος, Η ψυχαναλυτική κατανόηση των διαταραχών διατροφής, εκδόσεις Αρμός

Βασίλης Δημόπουλος, Η ψυχαναλυτική κατανόηση των διαταραχών διατροφής, εκδόσεις Αρμός
Οι διαταραχές διατροφής συνιστούν ένα παράδοξο σύνδρομο, διότι δεν αφορούν μόνο τη σχέση με τη διατροφή, αλλά εμπλέκουν με έναν περίπλοκο τρόπο το συναίσθημα, τη σεξουαλικότητα, τη σχέση με το αντικείμενο, με τα όρια της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας να μη διαγράφονται επαρκώς, και με το σώμα και την εικόνα του να καθίσταται ένα ιδιότυπο αντικείμενο με ναρκισσικά φορτία. Η ψυχαναλυτική θεραπεία των διαταραχών διατροφής δεν αφορά τόσο το έκδηλο του αιτήματος, αφού λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα των θεωρητικών και κλινικών προβληματισμών που επικρατούν, με το θεμελιώδες ασυνείδητο αίτημα για το διακύβευμα της ταυτότητας και τον τρόμο της ψυχικής αποδιοργάνωσης, παρακολουθεί την περιπέτεια των ανορεκτικών και βουλιμικών επί του αντικειμένου.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Θεόφιλος Βασιλειάδης, Μικρός ήθελα να γίνω ταξιτζής, εκδόσεις Key Books

Θεόφιλος Βασιλειάδης, Μικρός ήθελα να γίνω ταξιτζής, εκδόσεις Key Books
Από τη δημιουργία του kariera.gr έως την πώλησή του, την επαναγορά του και τελικά την εξαγορά της εταιρείας που είχε αγοράσει το kariera (!), ο Βασιλειάδης έζησε πολλές ζωές, ρίσκαρε, πέτυχε, απέτυχε. Μπορεί να μην εκπλήρωσε ποτέ το παιδικό του όνειρο να γίνει ταξιτζής , αλλά έχει καταφέρει πολλά άλλα στον επιχειρηματικό στίβο. Είκοσι πέντε χρόνια μετά την «πρώτη του φορά» στο επιχειρείν, αποφασίζει να καταγράψει 28 μαθήματα επιχειρηματικής σκέψης που του δίδαξε η δική του διαδρομή. Μεταξύ άλλων, απαντά σε ερωτήματα που απασχολούν όσους βρίσκονται στον κόσμο των επιχειρήσεων. Σάμπλερ: Κοιμούνται καλά οι επιχειρηματίες; Καλύτερα ιδρυτής startup ή υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνική; Χρειάζονται λεφτά για να ξεκινήσω – και αν ναι, πού τα βρίσκω; Γραμμένο με αμεσότητα και πινελιές χιούμορ, το βιβλίο μάς βάζει μέσα στο σπινθηροβόλο μυαλό ενός επιτυχημένου επιχειρηματία.

Elizabeth Day, Η τέχνη της αποτυχίας, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Elizabeth Day, Η τέχνη της αποτυχίας, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Το βιβλίο Η τέχνη της αποτυχίας, εμπνευσμένο από το βραβευμένο ομώνυμο podcast, είναι εν μέρει μια προσωπική αφήγηση και εν μέρει ένα μανιφέστο γεμάτο ιστορίες από τη ζωή της συγγραφέα. Σκοπός του να αποκαλύψει ότι δεν προσδιοριζόμαστε από την αποτυχία, αλλά μάλλον από τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουμε, αφού αυτός είναι που μας διαμορφώνει. Αισιόδοξο, ειλικρινές, αστείο και καυστικό, το βιβλίο καταπιάνεται με ερωτικά ραντεβού, εργασία, παιδιά, θυμό, επιτυχία και φιλία και βασίζεται στην απλή ιδέα ότι, όταν κατανοούμε τα αίτια της αποτυχίας, τελικά γινόμαστε πιο δυνατοί.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Nathan Anthony, Air Fryer, 80 συνταγές για γρήγορο, νόστιμο και υγιεινό φαγητό, εκδόσεις Μίνωας

Nathan Anthony, Air Fryer, 80 συνταγές για γρήγορο, νόστιμο και υγιεινό φαγητό, εκδόσεις Μίνωας
Το air fryer είναι το απόλυτο γκάτζετ της κουζίνας για να φτιάχνετε φαγητό γρήγορα και εύκολα, ενώ ως μέθοδος μαγειρέματος με χαμηλή περιεκτικότητα σε λάδι είναι ιδανική αν προσέχετε τις θερμίδες σας. O Νέιθαν Άνθονι, δημιουργός του επιτυχημένου blog Bored of Lunch, έχει ετοιμάσει 80 συνταγές για όσους θέλουν νόστιμο, υγιεινό φαγητό, που δεν χρειάζεται ώρες για να μαγειρευτεί. Συνταγές για κάθε μέρα και κάθε περίσταση, ιδέες για να φτιάξετε μόνοι σας κάποια από τα αγαπημένα σας φαγητά που παραγγέλνετε απέξω, για το καθημερινό ή βραδινό μαγειρεμένο με χαμηλά λιπαρά, προτάσεις για γρήγορα γεύματα, ορεκτικά και σνακ, συν μερικές γευστικότατες γλυκές λιχουδιές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ