Βιβλιο

Παιδική χάρα

Πού είσαι, μικρέ κατεργάρη;

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 312
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ιστορίες για περίεργα παιδιά»
«Ιστορίες για περίεργα παιδιά»

Πού είσαι, μικρέ κατεργάρη; Τελείωσε το σχολείο και η μαμά σου έχει βάλει GPS στο παντελόνι για να σε εντοπίζει; Η αλήθεια είναι ότι αυτή την εποχή το μόνο που περιμένουμε από σένα είναι ατελείωτες ώρες παιχνιδιού. Ωστόσο, σου μαζέψαμε μερικά βιβλία τόσο διασκεδαστικά σαν κανονικό παιχνίδι. Καλές βουτιές...

Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ

Όπως η μαμά τους, έτσι τώρα και τα κορίτσια στην εφηβεία αποκτούν τα δικά τους «αναγνώσματα παραλίας». Τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα, η μετάβαση από το παιδικό στο θηλυκό σύμπαν, τα αγόρια, το νέο σώμα και το πρώτο καλοκαίρι που το κορίτσι ξυπνά γυναίκα, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε βιβλία άκρως απολαυστικά.

Δώδεκα και… τρελαμένες,
Λόρεν Μάιρακλ, μτφ. Φωτεινή Μοσχή, εκδ. Ψυχογιός, σελ. 248, € 11

Η Γούινι γίνεται 12 χρονών, κάνει μια καινούργια κολλητή και μάλλον χάνει μια παλιά. Έχει έρθει η σειρά της να «μεγαλώσει». Σε ένα χρόνο θα μπει στην εφηβεία και θα έχει ένα σωρό καταστάσεις να αντιμετωπίσει: κατασκήνωση, φιλίες, περίοδο, την 1η γυμνάσιου… Θα σου πούμε ό,τι σου λένε όλοι: όταν μεγαλώσεις, όλα αυτά θα σου λείπουν.

Κι αν μ’ αγαπάει στ’ αλήθεια;
Λένα Μερίκα, εκδ. Κέδρος, σελ. 211, από 12 ετών
Η δεκατετράχρονη Θεοδώρα μαζί με τον αδερφό της τον Μίλτο, δηλαδή το δαιμόνιο ντεντεκτιβικό δίδυμο, ξαναχτυπούν, αυτή τη φορά σε αποστολή δύσκολη, που τους φέρνει στο χωριό του παππού στη Μάνη. Η ιστορία τα περιέχει όλα: έρωτα, σχέσεις γονιών-παιδιών, ρατσισμό, ξενοφοβία, στενομυαλιά και άλλα ακανθώδη θέματα, τα οποία η συγγραφέας θίγει με ένα πολύ στακάτο και χιουμοριστικό τρόπο.

Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη,
Τζέννυ Χαν, μτφ. Μυρτώ Καλοφωλιά, εκδ. Πατάκη, σελ. 246, € 12
Η Μπέλι –όπως όλα τα παιδιά του πλανήτη– μετράει τη ζωή της με τα καλοκαίρια, αφού οτιδήποτε όμορφο της συμβαίνει, συμβαίνει καλοκαίρι. Όμως, το πρώτο καλοκαίρι που αντί για κορίτσι θα ξυπνήσει γοητευτική κοπέλα, θα καταλάβει πόσο πιο σύνθετος μπορεί να είναι ο κόσμος – και μαζί και τα καλοκαίρια. Μυθιστόρημα που συνδυάζει αριστοτεχνικά το ερωτικό ειδύλλιο με το οικογενειακό δράμα.

Για έφηβους

Fantazoo,
Thijs Wilms, σχ. Wil Raymakers, εκδ. Εuropress comics, 2310 694200
Ατέλειωτα καρέ γεμάτα νεύρο και παντελής απουσία λόγου! Πρωταγωνιστές στα ξεκαρδιστικά και έξυπνα σκιτσάκια του Fantazoo όλα τα μέλη του ζωικού βασιλείου. Από τα πιο διασκεδαστικά και ανάλαφρα αναγνώσματα για το καλοκαίρι (και μάλιστα ιδανικό για όλη την οικογένεια).

Αστέρω - Το κορίτσι της βροχής,
Χριστίνα Παπαδάκη, εκδ. Θυμάρι, σελ. 244, για μεγάλα παιδιά και νέους

Με φόντο τη Ζάκυνθο και τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου το 1894, η Χριστίνα Παπαδάκη στήνει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για την αγάπη, την απώλεια, την εμπιστοσύνη, την αδικία και τη συγνώμη (ό,τι δηλαδή θα περιλαμβάνει σε λίγα χρόνια το σύμπαν του έφηβου αναγνώστη).

Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα - Σκυλίσια ζωή,
Τζεφ Κίνι, μτφ. Χαρά Γιαννακοπούλου, εκδ. Ψυχογιός, σελ. 232, € 11, από 9 ετών
Graphic Novel - Best seller με πρωταγωνιστή ένα μικρό σπασίκλα που την ώρα που ο καιρός είναι τέλειος και όλα τα παιδάκια παίζουν, εκείνος παίζει ηλεκτρονικά με τις κουρτίνες κλειστές. Ο σπασικλάκος επιμένει ότι είναι «άνθρωπος του μέσα», ενώ η μαμά του βλέπει τις ιδανικές διακοπές γεμάτες δραστηριότητες και μάλιστα με ολόκληρη την οικογένεια. Μήπως να το κάνεις εσύ δώρο στους γονείς σου;

Περιπέτεια στο Αιγαίο,
Ελπίδα Λαμπάκη, εικον. Σοφία Τουλιάτου, εκδ. Καστανιώτης, σελ. 112, € 10
Έφτασε το καλοκαίρι και η Έλσα διψάει για διακοπές στο εξοχικό της, έλα όμως που οι γονείς της τη στέλνουν χωρίς τη θέλησή της σε ένα ξερονήσι των Κυκλάδων για να βρει μια θεία της. Πού να ξέρει ότι οι φετινές διακοπές θα εξελιχθούν σε μια σούπερ, τρελή περιπέτεια με μυστήριο, νυχτερινές παρακολουθήσεις, ολοκαίνουργιους φίλους – και ένα ωραίο αγόρι. Άπαιχτη εικονογράφηση από μια υπογραφή που δεν μπορεί με τίποτα να δώσει διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ο Πέρσι Τζάκσον και η θάλασσα των τεράτων,
Ρικ Ραϊόρνταν, μτφ. Αναστασία Λαμπροπούλου εκδ. Πάπυρος, σελ. 330
Ύστερα από μια ήσυχη χρονιά στο γυνάσιο Μέριγουέδερ, έρχεται και πάλι η ώρα της περιπέτειας. O superstar –ήδη από το πρώτο βιβλίο– Πέρσι επιστρέφει δριμύτερος, με το δεύτερο βιβλίο της σειράς να βασίζεται όπως και το πρώτο στην ελληνική μυθολογία («Οδύσσεια» του Όμηρου). Διαβάζεται με κομμένη την ανάσα.

Για ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Superman - Η ιστορία του ανθρώπου από ατσάλι,
Κείμ.-εικον. Ραλφ Κοσεντίνο, μτφ. Αγγελική Μόσχου, εκδ. Ψυχογιός, € 4,38
36 σελίδες δράσης με την ιστορία του πιο super ήρωα από όλους, του Superman. Ο μακρινός πλανήτης Κρύπτωνας, οι εχθροί που απόκτησε στον πλανήτη γη (Λεξ Λούθορ, Μέταλλο κ.λπ.) ,όλα όσα περιλαμβάνει η ζωή του μύθου σε ένα κόμικ. Το πιθανότερο είναι το αγοράκι σας να μην το αφήσει από τα χέρια του ούτε με εγχείρηση.

Ξένιαστος κόσμος,
Άκης Μελάχρης, εκδ. Άγκυρα, σελ. 32, € 3,99
Βιβλίο - περιοδικό με κόμικ, κρυπτόλεξα, λαβύρινθους, κουίζ με αριθμούς, σελίδες γνώσεων και …30 αυτοκόλλητα! Τίποτα καλύτερο για ένα (ανήσυχο) παιδάκι που έχει πάρει «άδεια» από το σχολείο.

Παιχνίδια και στις διακοπές,
Άννα Πολέντα-Αποστολάκη, σκ. Κατερίνα Βερούτσου, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, για παιδιά 4+, σελ. 45, € 8

Πρώτον: το βιβλίο περιέχει αυτοκόλλητα! Δεύτερον: τις ασκήσεις μόνο ως ασκήσεις δεν μπορείς να τις δεις: (π.χ. «κόλλησε το φτυάρι δίπλα στο κουβαδάκι»). Τρίτον: (για τη μαμά) το βιβλίο βοηθά το μικρό μαθητή του νηπιαγωγείου να προετοιμαστεί ευχάριστα και δημιουργικά για την επόμενη χρονιά. Υπάρχουν και αντίστοιχα βιβλία για την ηλικία 5+.


Εικονογράφηση: «Ιστορίες για περίεργα παιδιά», µια οπτικοακουστική εγκατάσταση για τους µικρούς λουόµενους στον Πύργο Μπαζαίου, στη Νάξο. Κείµ. Χρήστος Μπουλώτης, εικον. Βασίλης Παπατσαρούχας. Έως 3/9.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ