Βιβλιο

Ο Αλέξανδρος Βαλκανάς, «Η μαντική μηχανή και άλλες καθημερινές συγκινήσεις»

Μιλήσαμε με τον πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα για τη νέα συλλογή διηγημάτων του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν

32014-72458.jpg
A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξανδρος Βαλκανάς
© Κατερίνα Παπαδημητρίου

Ο Αλέξανδρος Βαλκανάς μιλάει στην Athens Voice για το βιβλίο του «Η μαντική μηχανή και άλλες καθημερινές συγκινήσεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Συνέντευξη στον Γιάννη Παπαδόπουλο

Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;
Μία ανάγκη να μεταβολίσω την πραγματικότητα. Ο καθένας μας αναζητά μία ενασχόληση που να τον τροφοδοτεί, κάτι που να του προσφέρει έναν σκοπό ύπαρξης∙ έναν τρόπο να γητεύσει τους δράκους του, να τους εξημερώσει. Εγώ βρήκα τη γραφή και το τραγούδι. Τα βρήκα ή με βρήκαν. Σύντροφοι, πανοπλία, παραμυθία.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς είναι να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας πάνω στο χαρτί;
Όσο μεγαλώνω τείνω στην ολιγογραφία. Και όχι από επιλογή. Συνήθως μία ιδέα, μία εικόνα, μία ιστορία, κυοφορούνται κάμποσο καιρό ώσπου να ξεκινήσω να ζωγραφίζω τις πρώτες μου λέξεις στην κενή σελίδα. Σε έναν κόσμο περιττολογίας και θορύβου υπάρχει πάντα κάτι μέσα μου που υπαγορεύει τη σιωπή.

Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Οι επιρροές μου συναρτώνται από το φάσμα των προσλήψεων, των αναγνώσεων και των φαντασιώσεων από την πρώτη παιδική μου ηλικία έως σήμερα που γράφω αυτές τις λέξεις.

Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας;
Οι ανθρώπινες παρανοήσεις. Η αμηχανία απέναντι στον εαυτό και την υποκειμενική πραγματικότητα. Αλλά συνήθως βάζω τα άψυχα να μιλήσουν γι’ αυτό. Τα καταφέρνουν καλύτερα.

Αλέξανδρος Βαλκανάς, «Η μαντική μηχανή και άλλες καθημερινές συγκινήσεις», εκδόσεις Βακχικόν

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.
«Η μαντική μηχανή και άλλες καθημερινές συγκινήσεις» είναι μία συλλογή από σαράντα μία μικρά σε έκταση στιγμιότυπα, λογοτεχνικές αναπλάσεις σπερματικών ιδεών και εικόνων από τις βιωματικές μου αποσκευές και την εμπειρία της επαφής με το καθημερινό. Οι ρεαλιστικές αποτυπώσεις παραμορφώνονται συχνά με το τέχνασμα της παραδοξότητας και μέσω της παραχώρησης «φωνής» στα αντικείμενα.

Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Οι τίτλοι είναι ρούχα που τα φοράς ή σου φοράνε. Μπορείς να δημοσιεύεις σκόρπια έργα σου μία στο τόσο και να αυτοπροσδιορίζεσαι συγγραφέας. Να κυκλοφορήσεις ένα βιβλίο και να λες, ναι, τώρα είμαι συγγραφέας. Κάποιοι από την άλλη θα σου πουν, περίμενε πρώτα να κάνεις μια πορεία κι ύστερα φέρεις δικαίως και άξια τον τίτλο. Όπως και να ‘χει όμως, δεν πιστεύω ότι γεννιέσαι συγγραφέας. Μπορεί να διαθέτεις από τη φύση πόδια να τρέξεις, αλλά αν οι συνθήκες δεν το επιτρέψουν, εάν εσύ δεν το προσπαθήσεις, δεν θα γίνεις ποτέ δρομέας.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίας, τι θα ήταν αυτό;
Η όψη της λογοτεχνίας σήμερα αποτελεί συνάρτηση όλων των συνιστωσών που διαμορφώνουν οποιοδήποτε κοινωνικό φαινόμενο ή θεσμό. Η Τέχνη είναι προϊόν και μέρος αυτής της πολιτισμικής εξέλιξης μέσα στην οποία δρούμε, σκεφτόμαστε, δημιουργούμε. Ενέχει εκούσια ή ακούσια το στίγμα της εποχής της. Συνεπώς, ακόμα και αν ήθελα, δεν θα μπορούσα να κάνω πολλά. Μέσα από την ατομικότητά μου διυλίζω την πραγματικότητα και την μεταποιώ σε γραφή ελπίζοντας να το κάνω όσο το δυνατόν πιο καλά. Για μένα και τους δυνητικούς αναγνώστες.

Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;
Η έκδοση μιας συλλογής μεγαλύτερων σε έκταση διηγημάτων είναι κάτι που έχει μια προτεραιότητα στο μυαλό μου. Ένα υλικό που συσσωρεύτηκε από διαφορετικές φάσεις της συγγραφικής μου ενασχόλησης και πιο κοντά σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να αναγνωρίζουμε ως διήγημα. Τα μικροδιηγήματα της «Μαντικής μηχανής» παραπέμπουν ενίοτε σε πεζοποιήματα. Συνεχίζω όμως να δουλεύω πάνω στην ίδια φόρμα, η οποία μου αρέσει πολύ και νομίζω ότι δεν έχω ξεμπερδέψει μαζί της.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 στο βιβλιοκαφέ Booking Hill. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ