Βιβλιο

Φωτεινή Κακόγιαννου

Η συγγραφέας των Ελευσίνιων Μυστηρίων μίλησε στην A.V.

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
78816-159017.jpg

Η Φωτεινή Κακόγιαννου, συγγραφέας των Ελευσίνιων Μυστηρίων, με αφορμή την παρουσίαση των δύο βιβλίων της στις 22 Οκτώβρη στις 19:00, στην Αίθουσα του Παρνασσού, μίλησε στην A.V.


Ποια μυστήρια σας τράβηξαν για να γράψετε τα βιβλία Ελευσίνια Μυστήρια, Πορεία προς την μύηση και Τελετουργικό;

Η αφορμή ήταν η προσπάθειά μου να λυτρωθώ από μία ασθένεια την νόσο του Still. Κάνοντας λοιπόν μία προσπάθεια αυτοθεραπείας ανακάλυψα ότι υπάρχουν τρόποι να συγκεντρωθούμε μέσα στο ασυνείδητο και να θεραπεύσουμε πράγματι καταστάσεις που κάνουν την ψυχή να νοσεί. Όταν η ψυχή νοσεί, νοσεί και το σώμα. Έτσι ακριβώς επειδή η αρρώστια σε εμένα εκδηλώθηκε στα μάτια, προκαλώντας φλεγμονές και τύφλωση, προσπάθησα να κάνω τον εαυτό μου να λειτουργήσει μέσα από μία μελέτη. Το έκανα περισσότερο για να αποδείξω ότι μπορώ να θεραπευτώ και να δω. Και βέβαια η μελέτη αυτή με οδήγησε σε πολλούς και διαφορετικούς δρόμους. Με οδήγησε στα βακχικά μυστήρια, στα στάδια της μύησης των ελευσινίων μυστηρίων τα οποία και ανακάλυψα και προσπάθησα και να τα βιώσω θεραπευτικά.

Τα Ελευσίνια μυστήρια τα επέλεξα γιατί ήταν μυστήρια της γυναικείας θεότητας. Είναι θηλυκά μυστήρια. Αφορούν τις φάσεις της σελήνης. Συνδέονται άμεσα με την πιο σκοτεινή μορφή των θεοτήτων της αρχαίας Ελλάδας. Την περίφημη Εκάτη και την Νέμεση, και ταυτόχρονα συνδέονται με τις πιο φωτεινές θηλυκές μορφές όπως είναι η Αθηνά και η Δήμητρα.

Η Περσεφόνη που πρωταγωνιστεί στα μυστήρια αυτά ουσιαστικά είναι η ίδια η ψυχή η οποία ταξιδεύει. Ταξιδεύει μέσα στο μυαλό μας, μέσα στο συναίσθημά μας, μέσα στην ψυχή μας, μέσα στο σώμα μας. Κι όταν όλα αυτά βρίσκονται σε ισορροπία όχι μόνο οι ασθένειες θεραπεύονται, αλλά και η αντίληψή μας για τα πράγματα διευρύνεται.

Σε ποιους απευθύνονται τα βιβλία σας;

Τα βιβλία απευθύνονται στους μαθητές, φοιτητές, σε αυτούς οι οποίοι ασχολούνται με την πανεπιστημιακή έρευνα γιατί πρόκειται για ένα πλήρες και ολοκληρωμένο έργο με βάση την αρχαία ελληνική βιβλιογραφία. Όλα αυτά είναι τόσο εύληπτα δοσμένα ώστε μπορεί και ο μέσος αναγνώστης, που δεν γνωρίζει τι είναι τα Ελευσίνια μυστήρια και που απλά βλέπει έναν αρχαιολογικό χώρο, να πάρει μια ιδέα, για το τι πρόκειται και για το τι γινόταν μέσα στο τελεστήριο.

Ποιά είναι η σχέση της παγκόσμιας ενέργειας με τα Ελευσίνια Μυστήρια;

Ενέργεια είναι η ικανότητα ενός σώματος ή ενός συστήματος να παράγει έργο. Το έργο σαν φυσικό μέγεθος εκφράζει την ποσότητα ενέργειας που μεταφέρεται από ένα σώμα σε ένα άλλο, ή που μετατρέπεται από μία μορφή σε μία άλλη. Μονάδα μέτρησης του έργου είναι το Joule. Η ενέργεια με την οποία τροφοδοτείται ο πλανήτης μας προέρχεται σχεδόν εξ' ολοκλήρου από τον ήλιο. Ανάλογα με τον τρόπο που έχει αποκτηθεί, ανταλλαχθεί ή αποθηκευτεί έχουμε διάφορες μορφές ενέργειας:

Η σχέση των Ελευσινίων Μυστηρίων με την παγκόσμια ενέργεια είναι ότι τα Ελευσίνια Μυστήρια απελευθερώνουν πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και χρησιμοποιούν για να ξεκλειδώσουν και να ξεμπλοκάρουν τα κύτταρα από την σκοτεινή τους πλευρά. Λειτουργούν ψυχοδυναμικά. και ουσιαστικά όπως λέει ο Δημόκριτος, γνωστότατος γιατί αυτός αποτελεί την βάση της θεωρίας της διάσπασης του ατόμου, αναφέρει ότι μέσα από τα Ελευσίνια Μυστήρια δημιουργούνται ισότοπα των ζωντανών όντων και ισότοπα του ίδιου του ατόμου. Ο Αριστοτέλης επίσης, ο οποίος είχε μετάσχει και στα Ελευσίνια και στα Καβείρια Μυστήρια, λέει ότι τα μυστήρια αποτελούν την ουσιαστικότερη μορφή ψυχοθεραπείας γιατί εκδηλώνεται μέσα από αυτά το άτομο ως θερμική ενέργεια.

Τι σημασία έχουν τα αρχαία Ελευσίνια Μυστήρια για τους σύγχρονους Έλληνες;

Έχουν τεράστια σημασία γιατί αποτελούν τον σύνδεσμο με την πηγή μας. Με τον λαό μας. Αλλά κυρίως με την μορφή της ψυχοθεραπείας που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε για την αυτοβελτίωση, για την κατάργηση της κατάθλιψης και μια και μιλάμε για μια εποχή ηθικής και κοινωνικής κρίσης, τα Ελευσίνια Μυστήρια συνενώνουν το έθνος, συνενώνουν την παιδεία μας, συνενώνουν ακόμη και ένα τελετουργικό τυπικό το οποίο αν εφαρμοστεί μπορεί να μας φέρει σε επαφή με τις μνήμες των προγόνων μας.

Η γενιά της οικονομικής κρίσης είναι η αρχή μιας επανάστασης, Οι νέοι διαβάζουν και προσπαθούν να δώσουν μία ερμηνεία σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που μας κάνει να μειώνουμε τις υλικές μας ανάγκες και να αυξάνουμε τις πνευματικές.

Τι θέλετε ο αναγνώστης να εκτιμήσει περισσότερο από το συγγραφικό σας έργο;

Την Αλήθεια. Αυτά τα οποία γράφονται είναι η αλήθεια. Θέλω να εκτιμήσει ότι ασχολήθηκα με το να βρω πραγματικά γεγονότα και πηγές. Να εκτιμήσει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Το αρχαίο ελληνικό ιδεώδες όπως δίνεται και ακόμα να διαπιστώσει ότι ίσως πράγματα που έρχονται από το εξωτερικό, είτε θεραπευτικά είτε γνωστικά τα έχουμε εμείς εδώ και πάρα πολλούς αιώνες, από το 5000 π.Χ. στην διάθεσή μας, μέσα στον Ηρόδοτο, μέσα στον Ηράκλειτο, μέσα στον Θαλή, μέσα στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη.


Οι δύο τόμοι των βιβλίων της ("Ελευσίνια Μυστήρια - Πορεία προς την μύηση", & "Ελευσίνια Μυστήρια - Τελετουργικό ") κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.

Περισσότερες πληροφορίες: 

www.facebook.com/arsinoi2012?ref=hlwww.facebook.com/groups/470126496422582/?fref=ts

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ