Βιβλιο

«Ρεζέρβα»: Πώς πήγε το βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι στην Ελλάδα;

Το βιβλίο που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έχει γίνει ανάρπαστο και στη χώρα μας

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
ΤΕΥΧΟΣ 855
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το βιβλίο Spare του Πρίγκιπα Χάρi.
© EPA/ANDY RAIN

«Ρεζέρβα»: Η εκδότρια των εκδόσεων Πεδίο, Γιούλη Παπαχριστοφίλου, δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την κυκλοφορία του «Spare» στην Ελλάδα

Όλη τη ζωή του ο πρίγκιπας Χάρι ένιωθε η «ρεζέρβα» του αδελφού του Ουίλιαμ, εξ ου και ο τίτλος της πολυσυζητημένης αυτοβιογραφίας του που κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου. Η αγγλόφωνη έκδοση με τις πολύ προσωπικές αποκαλύψεις του πρίγκιπα Χάρι για τη βρετανική βασιλική οικογένεια ήδη από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας της πούλησε πάνω από 1,4 εκατομμύρια αντίτυπα. Η Γιούλη Παπαχριστοφίλου, εκδότρια του Πεδίου, του εκδοτικού οίκου που ανέλαβε την κυκλοφορία του βιβλίου στα ελληνικά, μας αποκαλύπτει ότι το βιβλίο που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έχει γίνει ανάρπαστο και στη χώρα μας.

Η βιτρίνα του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Πεδίο.
Η βιτρίνα του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Πεδίο. © Ευτέρπη Μουζακίτη / Athens Voice

Ποια είναι η εικόνα που έχουμε για την κυκλοφορία του «Spare» και ποια τα πρώτα δεδομένα;
Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε ακόμα με σιγουριά, αλλά οι πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του βιβλίου του πρίγκιπα Χάρι πήγαν εξαιρετικά καλά. Ίσως μιλάμε για το μεγαλύτερο best seller των τελευταίων ετών παγκοσμίως. Στη χώρα μας, το ενδιαφέρον του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Για τα ελληνικά δεδομένα, το στοίχημα της 1ης έκδοσης επιτεύχθηκε μέσα σε διάστημα μόλις δύο ημερών, με τα 10  χιλιάδες αντίτυπα να έχουν διανεμηθεί στα βιβλιοπωλεία και να έχουν εξαντληθεί. Οπότε πολύ σύντομα θα προβούμε στη 2η έκδοση των 10 χιλιάδων. 

Περιμένατε ότι θα πάει τόσο καλά; 
Το ενδιαφέρον φάνηκε ήδη από τον αυξημένο αριθμό προπαραγγελιών, ενώ το εξώφυλλο με το πορτρέτο του δούκα του Σάσεξ που έχει τοποθετηθεί στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων, πιστεύουμε ότι θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους αναγνώστες, λόγω της αναγνωρισιμότητάς του.

Ποια είναι τα σχόλια του κόσμου;
Ως τώρα είναι θετικά τα σχόλια που λαμβάνουμε. Παρατηρούμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το ελληνικό κοινό, παρά το γεγονός ότι οι αποκαλύψεις των μυστικών που φυλάσσονταν πίσω από τις πύλες του Μπάκιγχαμ –και τροφοδοτούν τα βρετανικά tabloid– δεν επηρεάζουν άμεσα τη δική μας καθημερινότητα. Φυσικά, ένα τέτοιο βιβλίο διχάζει και είναι λογικό να λαμβάνει και αρνητικά σχόλια.

Ποια είναι η δική σας άποψη για το βιβλίο;
Πρόκειται για ένα καλογραμμένο και ισορροπημένο βιβλίο από τον Αμερικανό μυθιστοριογράφο και βραβευμένο με Πούλιτζερ δημοσιογράφο Τζ. Ρ. Μέρινγκερ. Ένα βιβλίο που φέρνει ουρές στα βιβλιοπωλεία, έχει πάντα θετικό πρόσημο. Είναι ένα προϊόν πολιτισμού και μόνο έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ