Βιβλιο

Mπλόκο στην συγχώνευση των εκδοτικών κολοσσών Simon & Schuster και Penguin Random House

To σκεπτικό της απόφασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Penguin Random House
Τα κεντρικά της Penguin Random House © ΕPA Pool

Στοπ δικαστή στη συγχώνευση Penguin με τον Simon & Schuster.

Αμερικανικό δικαστήριο μπλόκαρε τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση της Penguin Random House, του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου βιβλίων στον κόσμο, με την ανταγωνίστρια Simon & Schuster, ύψους 2,2 δισ. δολαρίων. 

Η δικαστής Φλόρενς Παν του περιφερειακού δικαστηρίου της περιφέρειας Κολούμπια των ΗΠΑ σύμφωνησε με το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο υποστήριζε ότι η συμφωνία θα έβλαπτε ουσιαστικά τον ανταγωνισμό «στην αγορά των αμερικανικών εκδοτικών δικαιωμάτων για τα αναμενόμενα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις».

Η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι λιγότεροι εκδοτικοί οίκοι που ανταγωνίζονται μεταξύ τους θα οδηγούσαν σε χαμηλότερες προκαταβολές για τους συγγραφείς σε όλους τους τομείς, αλλά επικεντρώθηκε σε ένα μικρό μέρος της αγοράς: τους συγγραφείς μπεστ σέλερ που αμείβονται με 250.000 δολάρια και άνω. Η κυβέρνηση εντόπισε τίτλους μπεστ σέλερ που αποτέλεσαν αντικείμενο πολέμου προσφορών μεταξύ της PRH και της Simon & Schuster και υποστήριξε ότι ο ανταγωνισμός είχε οδηγήσει σε αύξηση των αμοιβών των συγγραφέων.

Οι πέντε μεγαλύτεροι εκδότες ελέγχουν το 90% της αγοράς. Μια συνδυασμένη PRH και Simon & Schuster θα ήλεγχε το 49% της αγοράς των βιβλίων blockbuster, ενώ οι πλησιέστεροι ανταγωνιστές της θα ήταν λιγότερο από το μισό του μεγέθους της.

Στελέχη της PRH και της Simon & Schuster υποστήριξαν ότι οι πόλεμοι προσφορών μεταξύ των δύο εταιρειών ήταν σπάνιοι και ισχυρίστηκαν ότι η συγχώνευση θα ωφελούσε στην πραγματικότητα τις αμοιβές των συγγραφέων, επειδή θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση πόρων και θα τους επέτρεπε να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για βιβλία.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της νομικής ομάδας της Penguin Random House, Νταν Πετροσέλι: «H εξαγορά της Simon & Schuster από την Penguin Random House είναι θετική για τον ανταγωνισμό από κάθε άποψη. Θα ωφελήσει τους συγγραφείς, τους βιβλιοπώλες και τους αναγνώστες τώρα και τις επόμενες γενιές. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θέλει να εμποδίσει τη συγχώνευση με την εσφαλμένη θεωρία ότι θα περιορίσει τον ανταγωνισμό για τους πιο ακριβοπληρωμένους συγγραφείς. Αυτό δεν είναι μόνο νομικά, πρακτικά και οικονομικά λάθος, αλλά επίσης αγνοεί τη συντριπτική πλειοψηφία των συγγραφέων που αναμφίβολα θα ωφεληθούν από τη συναλλαγή. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αυτή η συγχώνευση θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό σε όλο το φάσμα της εκδοτικής βιομηχανίας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ