Βιβλιο

Πάσχα και βιβλία: Παδικά και νεανικά βιβλία και graphic novels

Τι να διαβάσεις και τι να δωρίσεις, τι να προσέξεις και τι να χαρίσεις

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 824
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδιά που διαβάζουν βιβλία
© Adam Winger / Unsplash

Τα βιβλία που θα διαβάσουμε το Πάσχα: Προτάσεις για παδικά και νεανικά βιβλία και graphic novels

ΝΕΑΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Ελευθέριος Βενιζέλος: Ακολουθώντας τα βήματα του στην ιστορία»
Μάρω Βασιλειάδου, Ελευθέριος Βενιζέλος - Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία, Διόπτρα
1864-2022. Σχεδόν ενάμιση αιώνα μετά τη γέννησή του σε ένα χωριό της Κρήτης, τι ξέρουν τα παιδιά για την εξαιρετική ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου; Μια εικονογραφημένη βιογραφία, η πρώτη για παιδιά και νέους, ζωντανεύει στιγμιότυπα από τη συναρπαστική ζωή του και αφηγείται με απλό τρόπο τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που δημιούργησαν τον μύθο του. Η συγγραφέας λέει: «Πολλοί άνθρωποι με βοήθησαν στην πολύμηνη πορεία αυτού του βιβλίου. Μοιράστηκαν μαζί μου προσωπικές αφηγήσεις, φωτογραφίες από τα λευκώματά τους, αποκόμματα εφημερίδων και στιχάκια ποιημάτων, οικογενειακά αναμνηστικά και κειμήλια. Κι έτσι κατάλαβα ότι εκείνος παραμένει ακόμη ζωντανός για αυτή τη χώρα, μολονότι έχουν περάσει περισσότερα από ογδόντα χρόνια από τον θάνατό του. Χάρη στις αναμνήσεις τους, μπόρεσα να τον δω καλύτερα».


Το εξώφυλλο του βιβλίου «Λέμονι Σνίκετ: Δηλητήριο για πρωινό»
Λέμονι Σνίκετ, Δηλητήριο για Πρωινό, Πεδίο
Με τα λόγια του συγγραφέα: «Το βιβλίο αυτό κάνει λόγο για την παραζάλη, μια λέξη που στην περίπτωσή μας σημαίνει το να μην έχεις την παραμικρή ιδέα τι συμβαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Επίσης, εξετάζει κατά κάποιο τρόπο το μυστήριο μιας δολοφονίας, άρα ερευνάται ένα απαίσιο έγκλημα, με την ελπίδα να μάθουμε τι συνέβη στο δύστυχο δολοφονημένο θύμα. Ο ερευνητής είμαι εγώ. Όπως εγώ είμαι και το δύστυχο δολοφονημένο θύμα». Μια ιστορία εξιχνίασης που παράλληλα διατυπώνει στοχασμούς για διάφορα φιλοσοφικά ζητήματα, για τον κόσμο, για το πώς γράφεται η λογοτεχνία και για τα στοιχεία εκείνα που εμπνέουν τον συγγραφέα και πυροδοτούν τη φαντασία του.


​Δημήτρης Παναγάκος, Τα διαστημικά ταξίδια του Σωκράτη - Τα μυστήρια του σύμπαντος και άλλοι γρίφοι, Δίαυλος
Δημήτρης Παναγάκος, Τα διαστημικά ταξίδια του Σωκράτη - Τα μυστήρια του σύμπαντος και άλλοι γρίφοι, Δίαυλος
Ο μικρός Σωκράτης προσπάθησε να παραμείνει ψύχραιμος όταν ανακάλυψε πως το αγαπημένο χόμπι της Νεφέλης ήταν η Αστρονομία. Οι γνώσεις που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή για το διάστημα ήταν ελάχιστες και έπρεπε γρήγορα να τις εμπλουτίσει.Με δάσκαλο τον αγαπημένο του παππού, ο Σωκράτης θα ξεκινήσει τα διαστημικά του ταξίδια ανακαλύπτοντας τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ενώ παράλληλα θα παίζει παιχνίδια με γεωμετρικά σχήματα και θα συζητάει για τους σπουδαίους εξερευνητές του διαστήματος, όπως ο Κέπλερ, ο Νεύτωνας και ο Γαλιλαίος. Το τρίτο βιβλίο της σειράς για εφήβους, για τη διασκεδαστική διδασκαλία των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αστρονομίας. (Από 12 ετών).


Το εξώφυλο του βιβλίου «Η Πηνελόπη στη Χίο».
Κώστας Στοφόρος, Η Πηνελόπη στη Χίο, Κέδρος
Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη φτάνει για πρώτη φορά στη Χίο με λαχτάρα και δέος, μιας και έχει ακούσει τόσα για το νησί των παππούδων της. Γνωρίζει από κοντά τις ομορφιές του τόπου, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων του, ανακαλύπτει τους λαλάδες και τα χιώτικα μανταρίνια, μαθαίνει για την καλλιέργεια της μαστίχας και... ερωτεύεται.Το βιβλίο, αν και προϊόν μυθοπλασίας, αναφέρεται σε ένα πραγματικό ταξίδι της Πηνελόπης Δέλτα στη Χίο το καλοκαίρι του 1886. Μέσα από τις σελίδες του γνωρίζουμε πτυχές της προσωπικότητας της μεγάλης μας συγγραφέως, καθώς πολλά στοιχεία έχουν αντληθεί από το έργο της.


ΠΑΙΔΙΚΑ

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Το Στέμμα του Δόγη».
Σερ Στιβ Στίβενσον, Άγκαθα Μίστερι 5: Το στέμμα του Δόγη, Μίνωας
Η Άγκαθα Μίστερι είναι επίδοξη ντετέκτιβ με εξαιρετική διαίσθηση. Γυρίζει τον κόσμο μαζί με τον αδέξιο ξάδελφό της Λάρι, τον πιστό της μπάτλερ και τον γάτο Γουάτσον, για να λύσουν τα πιο περίπλοκα μυστήρια. Η Άγκαθα και ο Λάρι Μίστερι αναζητούν πλέον ένα παλιό χρυσό στέμμα από αυτά που φορούσαν οι Δόγηδες όταν η Βενετία βρισκόταν στο απόγειο της δόξας της. Κάποιος το έκλεψε όσο ήταν σε εξέλιξη οι εορτασμοί για το διάσημο Καρναβάλι. Μέσα από μάσκες, ξεπεσμένους ευγενείς και καταδιώξεις, θα μπορέσουν τα ξαδέλφια Μίστερι να βγουν και πάλι νικητές στο πρώτο τους ταξίδι στην Ιταλία; Στη συναρπαστική παιδική σειρά των εκδόσεων Μίνωας «Άγκαθα Μίστερι» έρχεται να προστεθεί το πέμπτο βιβλίο. Η σειρά έχει αγαπηθεί από τους μικρούς αναγνώστες σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχει γίνει πλέον κλασική και ταξιδεύει τα παιδιά στα πιο παράξενα μέρη του πλανήτη.


Το εξώφυλλο του βιβλίου «Ο κύκλος των Κυκλάδων».
Βάσια Εξάρχου, Ο Κύκλος των Κυκλάδων, Κέδρος
Ο Φερδινάνδος είναι ένας ερημίτης κάβουρας από τη Σαντορίνη.Η γοητευτική Κονσολίνα, η φώκια, είναι αποφασισμένη να τον παρασύρει σε μια συναρπαστική περιπέτεια στα νησιά των Κυκλάδων.Σε κάθε νησί τους περιμένουν πολλές εκπλήξεις, ανακαλύψεις και γνωριμίες. Ο Κλεόνικος, το κροκοδειλάκι της Μυκόνου, ο Ιερεμίας, το αγριοπερίστερο της Τήνου, ο Ερνέστος, ο γάιδαρος, και η Δανάη, η γάτα, είναι μόνο μερικά από τα πλάσματα που θα συναντήσουν.Επιπλέον, όμως, αρχίζουν να εμφανίζονται μπροστά τους, από το πουθενά, παράξενα τραπουλόχαρτα και πειρατικοί χάρτες.Τι μυστήριο… Ποια έκπληξη τους περιμένει στο τελευταίο νησί της διαδρομής τους;Μια ταξιδιωτική περιπέτεια γεμάτη απρόοπτα στα νησιά των Κυκλάδων και ένας αλλιώτικος οδηγός για όσους θέλουν να γνωρίσουν τα κυκλαδίτικα νησιά και να ανακαλύψουν τα μυστικά τους, σε εικονογράφηση των Βάσιας Εξάρχου, Δημήτρη Δουράμπεη, Άννυς Δαδούκη.


GRAPHIC NOVEL

Το εξώφυλλο του βιβλίου «The Sandman».
Neil Gaiman, The Sandman Βιβλίο 2: Το Κουκλόσπιτο, Anubis
Μία από τις πιο δημοφιλείς και επιτυχημένες σειρές κόμιξ όλων των εποχών, το βραβευμένο αριστούργημα του Neil Gaiman «The Sandman» έθεσε τον πήχη για ιστορίες λυρικής φαντασίας που στοχεύουν σε ένα πιο ώριμο κοινό στη σύγχρονη βιομηχανία των graphic novels. Εικονογραφημένη από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες, η σειρά είναι ένα πλούσιο μείγμα μοντέρνας και αρχαίας μυθολογίας, όπου συνυπάρχουν αρμονικά η σύγχρονη λογοτεχνία, το ιστορικό δράμα και οι θρύλοι. «Το Κουκλόσπιτο», που περιλαμβάνει τα τεύχη #9-16 της σειράς «The Sandman», ακολουθεί μια νεαρή κοπέλα, τη Ρόουζ Γουόκερ, καθώς εκείνη ανακαλύπτει το εκπληκτικό μυστικό της ταυτότητάς της. Συνοδοιπόρος στο ταξίδι της Ρόουζ είναι ο Βασιλιάς των Ονείρων, για τον οποίο η ύπαρξή της αποτελεί ταυτόχρονα ένα σαγηνευτικό μυστήριο αλλά και μια τεράστια απειλή.


Το εξώφυλλο του βιβλίου «Οι Ατρόμητοι».
Elsa Punset, Οι Ατρόμητοι, Πεδίο
Η συγγραφέας Έλσα Πουνσέτέχει συνδέσει το όνομά της με τη συναισθηματική νοημοσύνη. Σε αυτή τη συλλογή βιβλίων συνδυάζει περιπέτειες για παιδιά με το Εργαστήριο Συναισθημάτων, στο οποίο όλη η οικογένεια μπορεί να βρει συμβουλές για τη βελτίωση της συναισθηματικής της ζωής. «Ατρόμητοι» ονομάζονται οι ήρωες των βιβλίων: η Αλέξια, ο Τάσι και ο σκύλος τους ο Ρόκι. Αρχικά δεν το ξέρουν, αλλά σύντομα θα ανακαλύψουν πώς να κάνουν... μαγικά με τα συναισθήματά τους. Στα δύο καινούργια της βιβλία, «Οι Ατρόμητοι και η περιπέτεια στη Ρώμη!» και «Οι Ατρόμητοι στον διαγωνισμό των σπουδαίων ιδεών», η Έλσα Πουνσέτ επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις και χρήσιμες συμβουλές για τα παιδιά. Οι δε μεγάλοι θα βρουν οδηγίες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να καταπολεμήσουν τη ζήλια, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους, να γίνουν ανεξάρτητα, ευτυχισμένα, δημιουργικά, ευφάνταστα και χαρούμενα!


Το εξώφυλλο του βιβλίου «Το Παγκάκι».
Μέγκαν, δούκισσα του Σάσσεξ, Το Παγκάκι, Πατάκης
Το «Παγκάκι» είναι το πρώτο βιβλίο για παιδιά της Μέγκαν, δούκισσας του Σάσσεξ. Αντλώντας έμπνευση από τη σχέση του συζύγου της με τον γιο της, η δούκισσα του Σάσσεξ συλλαμβάνει τη διαρκώς εξελισσόμενη σχέση μεταξύ πατέρα και γιου και μας θυμίζει με πόσο διαφορετικές μορφές μπορεί να εκφραστεί η αγάπη μέσα σε μια σύγχρονη οικογένεια. Ανακαλώντας τη ζεστασιά, την τρυφερότητα και την κατανόηση που περιέχει η σχέση πατέρα-γιου, το «Παγκάκι» ανοίγει στον αναγνώστη ένα παράθυρο στις στιγμές που μοιράζονται διάφορα ζευγάρια πατεράδων και γιων – στιγμές γαλήνης και περίσκεψης, μεγάλων και μικρών ανακαλύψεων ή έντονης δράσης και αδιαπραγμάτευτης εμπιστοσύνης.Το βιβλίο είναι εικονογραφημένο από τον Κρίστιαν Ρόμπινσον, τον αγαπημένο εικονογράφο με το ιδιαίτερο ύφος, ο οποίος έχει τιμηθεί με τα βραβεία Κάλντεκοτ και Κορέττα Σκοτ Κινγκ.


Το εξώφυλλο του βιβλίου «Οχ, Πρασίνισα».
Χριστίνα Αποστολίδη, Οχ, πρασίνισα!, Μίνωας
Tώρα τελευταία ο κολλητός της Λεώνης, ο Δημήτρης, παίζει και με τη Σοφία. Η Λεώνη θυμώνει, αλλά δε ζηλεύει. Σιγά μη ζηλεύει τη Σοφία! Ένα πρωί, όμως, ξυπνάει και βλέπει ότι το δέρμα της έχει γεμίσει με πράσινους λεκέδες! Σαν καμηλοπάρδαλη έχει γίνει, αν φυσικά οι καμηλοπαρδάλεις είχαν πράσινες κηλίδες αντί για καφετιές. Μήπως, τελικά, αυτό που νιώθει είναι… ζήλια;Η Χριστίνα Αποστολίδη συνθέτει το πιο γλυκό παραμύθι για να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν το αίσθημα της ζήλιας. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται QR Code με το τραγούδι της ιστορίας.


Το εξώφυλλο του βιβλίου «Το συναισθηματόμετρο του Επιθεωρητή Κροκοντίλο».
Σουσάνα Ισέρν, Το συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο, Κέδρος
«Αναγνωρίζω, μετράω και διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου». Ο επιθεωρητής Κροκοντίλο είναι εδώ για να σε βοηθήσει να αναγνωρίζεις, να μετράς και να διαχειρίζεσαι τα δέκα βασικά συναισθήματα χάρη στην απίθανη εφεύρεσή του: το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΜΕΤΡΟ. Κάθε μέλος της οικογένειας Συναισθηματάκη θα σου μιλήσει με παραδείγματα για το συναίσθημα που αντιπροσωπεύει. Τι περιμένεις; Ξεκίνησε τώρα το συναρπαστικό ταξίδι σου στον κόσμο των συναισθημάτων! Ο απόλυτος οδηγός για να γνωρίσεις τα συναισθήματά σου απλά και διασκεδαστικά!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ