Βιβλιο

Η ιστορία της δυτικής πολιτικής σκέψης

Ένα ταξίδι στη δυτική πολιτική σκέψη και φιλοσοφία από τις εκδόσεις Επίκεντρο

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ιστορία της δυτικής πολιτικής σκέψης: Παρουσίαση του βιβλίου του John Morrow, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο σε μετάφραση Ηρακλή Οικονόμου

Το βιβλίο «Η ιστορία της δυτικής πολιτικής σκέψης» του John Morrow (εκδ. Επίκεντρο), ομότιμου καθηγητή Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), είναι μια συνοπτική μελέτη των στοχαστών, των πολιτικών προβλημάτων και των δημόσιων συζητήσεων που έχουν κεντρική θέση τη δυτική παράδοση. Ο Morrow έχει οργανώσει το πλήθος των πληροφοριών του σε θεματικές (όχι χρονολογικά όπως συνηθίζεται) οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών ιδεών −από τον πλατωνισμό μέχρι τις μετααποικιοκρατικές διαμάχες− οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση του δυτικού πολιτισμού και της εξέλιξής του στο πέρασμα του χρόνου. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το βιβλίο σαν εγχειρίδιο για να μελετήσει την πολιτική σκέψη από την αρχαία Ελλάδα ως τη θρησκευτική Μεταρρύθμιση και ως τον σύγχρονο μεταμοντερνισμό: στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια εισαγωγή, γραμμένη σε απλή, κατανοητή γλώσσα χωρίς το στριφνό ιδίωμα της πολιτικής, γύρω από το πώς η θεωρία μπορεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα της εξουσίας, του κράτους, του νόμου, της βίας, της επανάστασης και της ευθύνης του πολίτη στην απολυταρχία και στη δημοκρατία.

Ο John Morrow έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την ιστορία του προτεσταντισμού, με τον ρομαντισμό (ιδιαίτερα με τον ρομαντικό ποιητή Samuel Taylor Coleridge) και με τον ιδεαλισμό τόσο στην πολιτική θεωρία όσο και στη λογοτεχνία: σ’ αυτό το βιβλίο συμπυκνώνει όλες τις προηγούμενες έρευνές του για την εξέλιξη της δυτικής σκέψης −όχι μόνο της πολιτικής− με αποτέλεσμα να σκιαγραφεί τη μεγάλη περιπέτεια του δυτικού πολιτισμού στο σύνολό του. Μεταξύ των στοχαστών που περιγράφει και αναλύει συγκαταλέγονται λιγότερο γνωστοί στο ελληνικό κοινό όπως ο Frederick Douglass, o Eugene Du Bois και o Franz Fanon, οι οποίοι συνδέονται σήμερα με τα φυλετικά ζητήματα και το πρόβλημα της πολιτικής ανυπακοής.

Ανάμεσα στα κεφάλαια του βιβλίου ξεχωρίζει εκείνο για τη μεσαιωνική πολιτική θεωρία −τα περί Άγιου Αυγουστίνου και Θωμά Ακινάτη−, εκείνο για την αρετή και τον Ιμάνουελ Καντ καθώς και η εμπνευσμένη ανάλυση του Morrow για τον πρώιμο φεμινισμό. Τη μετάφραση έκανε ο Ηρακλής Οικονόμου. «Η ιστορία της δυτικής σκέψης» θα μπορούσε να διαβαστεί μαζί με ένα παλιότερο βιβλίο του Stephen Trombley που κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση Γιώργου Μαραγκού.