- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κλαίρη Θεοδώρου, το αστυνομικό μυθιστόρημα σου πάει πολύ
Η γνωστή συγγραφέας καταθέτει νουάρ αξιώσεων στο «Ο βασιλιάς πεθαίνει πάντα τελευταίος»
«Ο βασιλιάς πεθαίνει πάντα τελευταίος»: Διαβάσαμε το βιβλίο των εκδόσεων Ψυχογιός που εγκαινιάζει τη στροφή της Κλαίρης Θεοδώρου στο αστυνομικό μυθιστόρημα.
Εκπληκτικά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν όταν καταξιωμένοι λογοτέχνες αποφασίζουν να βγουν από το comfort zone τους και να δοκιμαστούν σε ολότελα αλλιώτικα αφηγηματικά πεδία. Ένα εξαιρετικά συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, του είδους εκείνου που σε κάνει να τρως τα νύχια σου από την αγωνία και να περνάς κάμποσες άγρυπνες νύχτες καταβροχθίζοντας σελίδες, κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Ψυχογιός φέροντας ευχάριστα απροσδόκητη υπογραφή.
Πρόκειται για το «Ο βασιλιάς πεθαίνει πάντα τελευταίος» της Κλαίρης Θεοδώρου, μιας από τις πλέον πολυδιαβασμένες σύγχρονες ελληνίδες συγγραφείς στον χώρο του κοινωνικού – ιστορικού μυθιστορήματος, η οποία στο έργο αυτό πραγματοποιεί την παρθενική της απόπειρα στο νουάρ, με θεαματικά αποτελέσματα. Εχθρός της στασιμότητας, λάτρις των αλλαγών και προπάντων αφοσιωμένη βιβλιοφάγος αστυνομικού η ίδια, η καταξιωμένη μυθιστοριογράφος εκπληρώνει το τολμηρό δημιουργικό στοίχημα στήνοντας με επιδεξιότητα τη σφιχτοδεμένη πλοκή της, σκιαγραφώντας αξιομνημόνευτους χαρακτήρες και προσφέροντας στο σταθερό, αλλά και στο νέο κοινό της μια απολαυστική αναγνωστική εμπειρία. Ποιος είναι λοιπόν ο «βασιλιάς» και ποιες κινήσεις κρύβει η νουάρ αυτή σκακιστική παρτίδα ως το πυρετικό της φινάλε;
Όσο οι πάντες αγαπούσαν όλο και πιο παράφορα τον μυθιστορηματικό Oberkommissar Βασιλιά της, άλλο τόσο τον εχθρεύεται η ίδια: «Ένιωθα ότι με είχε καβαλήσει, ότι καπηλευόταν τη φήμη και την ψυχή μου, ότι με χλεύαζε μέσα από τις σελίδες που εγώ η ίδια δημιουργούσα για χάρη του, ότι πλέον αυτός και μόνο αυτός είχε τα ηνία κι εγώ είχα μετατραπεί σε υποχείριό του». Ανήμπορη να αποδράσει από τον ζυγό του μυθοπλαστικού ήρωά της, η Λούνα Μάρκος αποφασίζει να εξασκήσει το ύστατο δικαίωμά της, να σκοτώσει τον König στις τελευταίες σελίδες του εικοστού βιβλίου της, ενός βιβλίου που επρόκειτο να εξελιχθεί σε αρχή ενός ευρύτερου, απρόβλεπτου όσο και αγωνιώδους τέλους.
Φανατικός πολέμιος στην απόφασή της, ο Φίλιπ Μπάουερ, ο σύντροφος που εγκαταλείπει τη Λούνα και δεύτερος βασικός χαρακτήρας ενός δράματος το οποίο σύντομα θα αποκτήσει φονικές διαστάσεις, με τα εγκλήματα που διαπράττονται στις σελίδες των βιβλίων να αντανακλούν τον τρόμο που βιώνει κανείς μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Είναι ο Σπρίνγκερ, επικεφαλής του τμήματος ανθρωποκτονιών της βαυαρικής αστυνομίας και αντιήρωας ντετέκτιβ με σωρεία ψυχαναγκασμών εκείνος που θα κληθεί να κατανοήσει τα όσα γριφώδη διαδραματίζονται και να ενώσει τα στοιχεία ώστε να λύσει το μυστήριο, σε μια υπόθεση που γίνεται όλο και πιο σκοτεινή όσο τα κεφάλαια κυλούν και ο αναγνώστης παρασύρεται μαγεμένος στο endgame ενός από τα πιο καλογραμμένα αστυνομικά που πρόκειται να διαβαστούν φέτος.
Αντλώντας από το παραδοσιακό whodunnit αλλά και τις σύγχρονες τάσεις του θρίλερ, η Κλαίρη Θεοδώρου αποκρυπτογραφεί όλους τους κώδικες του νουάρ για να πλασαριστεί, με την πρώτη της μόλις προσπάθεια, στην εμπροσθογραμμή των σημαντικών εκφραστών της αστυνομικής λογοτεχνίας.
Κλαίρη Θεοδώρου, «Ο βασιλιάς πεθαίνει πάντα τελευταίος», σελίδες 400, εκδόσεις Ψυχογιός
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Με το μυθιστόρημα «Η Βιβλιοθήκη των Ανήσυχων Κόσμων» συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει άφθονο υλικό για σκέψη
Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξουσία που μπήκε στα best seller από τον πρώτο κιόλας μήνα
Λίγα λόγια για ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου, 320 σελίδες, Εκδόσεις Δώμα)
Mοιράζεται σκέψεις της με αφορμή την έκδοση του «Goatsong»
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.