Βιβλιο

Αρχίζει η 72η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης

Η έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης ήταν θεσμός ήδη από τον 12ο αιώνα όταν δεν υπήρχε ακόμα η τυπογραφία: τότε εκτίθεντο χειρόγραφα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με το σύνθημα "Re:connect – Welcome back to Frankfurt", η μεγαλύτερη και πιο σημαντική έκθεση βιβλίου παγκοσμίως, ανοίγει ξανά τις πύλες της.
Με το σύνθημα "Re:connect – Welcome back to Frankfurt", ανοίγει τις πύλες της η πιο σημαντική έκθεση βιβλίου στον κόσμο © EPA / RONALD WITTEK

Η 72η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης φέτος θα γίνει υβδριδική: πέρυσι, εξαιτίας της πανδημίας, είχε γίνει διαδικτυακά (20-24 Οκτωβρίου 2021)

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η μεγαλύτερη στον κόσμο, εγκαινιάζεται απόψε και θα διαρκέσει από την Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή. Πέρυσι, λόγω των περιστάσεων, έγινε μόνο ψηφιακά και φέτος θα είναι υβριδική: πολλοί Έλληνες εκδότες αποφάσισαν να κάνουν το αεροπορικό ταξίδι. Το 2019, όταν τιμώμενη χώρα ήταν η Νορβηγία, ήταν παρόντες 7.500 εκθέτες από 120 χώρες· φέτος θα είναι μόνο 1.700 από 74 χώρες και η  είσοδος θα επιτρέπεται κάθε μέρα μόνο σε 25.000 επισκέπτες, αντί των περίπου 55.000 που συρρέουν  συνήθως. Οι εκθέτες έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χώρο για τα περίπτερα και βεβαίως λαμβάνονται προληπτικά μέτρα: μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις.

Τιμώμενη χώρα φέτος είναι ο Καναδάς ο οποίος είχε προγραμματιστεί για πέρυσι. Θα τιμηθεί η λογοτεχνία στις γλώσσες που ομιλούνται και γράφονται στον Καναδά -στα αγγλικά, στα γαλλικά και στις γλώσσες των αυτοχθόνων- με τη συμμετοχή 60 περίπου συγγραφέων. Ωστόσο, μόνο 9 από αυτούς θα είναι παρόντες· οι υπόλοιποι θα συνδεθούν διαδικτυακά. Μεταξύ των Καναδών συγγραφέων είναι η Μάργκαρετ Άτγουντ και η Κάθριν Μαυρικάκις, ενώ το κοινό θα μπορεί να ξεφυλλίσει 300 τίτλους καναδικών βιβλίων που έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά την τελευταία διετία. Στο πλαίσιο της καναδικής παρουσίας γίνεται η προβολή παιδικών βιβλίων και εικονογράφησης, καθώς και καλλιτεχνικές εκθέσεις με εγκαταστάσεις και βίντεο (Kandis Friesen, Anna Boguighuian, Jeremy Shaw, Caroline Monnet). To μήνυμα του Καναδά είναι η «μοναδική πληθυντικότητα» όπως ονομάζουν οι διοργανωτές την καναδική πολυμορφία στον χώρο τόσο της λογοτεχνίας όσο και της κοινωνίας.

Η έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης ήταν θεσμός ήδη από τον 12ο αιώνα όταν δεν υπήρχε ακόμα η τυπογραφία: τότε εκτίθεντο χειρόγραφα. Στη συνέχεια, στον 17ο αιώνα, εξελίχθηκε σε μεγάλη εμπορική έκθεση τυπογραφίας, βιβλιοδεσίας και λιθογραφίας: μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο αλλά την επισκίασε η έκθεση της Λειψίας. Ξανακέρδισε τα πρωτεία το 1949 και τα διατηρεί μέχρι σήμερα. Κάθε χρόνο η έκθεση απονέμει ένα γερμανικό βραβείο Ειρήνης και ένα χιουμοριστικό βραβείο για τον πιο παράξενο τίτλο. Ο θεσμός της τιμώμενης χώρας χρονολογείται από το 1976. Tου χρόνου τιμώμενη χώρα θα είναι η Ισπανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ