Βιβλιο

Γίνε άτρωτος: Τι μαθαίνουμε από μια ειδική πράκτορα των ΗΠΑ

Η Εύα Πούμπουρας, μετά από λαμπρή καριέρα στις μυστικές υπηρεσίες, έγραψε ένα βιβλίο που μας λέει πώς να μην μας πιάνει ο Χάρος. Ή έστω, πώς να μην του το δείχνουμε

4679-35218.jpg
Μανίνα Ζουμπουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εύη Πούμπουρας

Παρουσίαση του βιβλίου «Γίνε άτρωτος» της Εύης Πούμπουρας (ειδική πράκτορας μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

Η αγέρωχη ξανθιά κυρία στις φωτογραφίες λέγεται Εύη Πούμπουρας και είναι κόρη Ελλήνων μεταναστών από το Χάρλεμ, η οποία μετά τις καταπληκτικές σπουδές της μπήκε στην Προεδρική Φρουρά των Μυστικών Υπηρεσιών και ανέλαβε να προσέχει τους δύο Τζωρτζ Μπους, τον Κλίντον και τέλος το ζεύγος Ομπάμα. Επί δώδεκα χρόνια, η Εύη ήταν στις επάλξεις του Λευκού Οίκου. Ή εκεί γύρω, μέσα στον Οίκο ίσως, άντε και στον μπαχτσέ, μια και η δουλειά της ήτανε να παραμένουν ζωντανοί και αρτιμελείς οι πρόεδροι.

Η Εύη είναι θεά: διάβασα το μπεστ-σέλλερ της «Γίνε άτρωτος» και παρόλο που δεν έχω γίνει (άτρωτη. Σιγά μη γινόμουν ο Τερμινέιτορ) τσίμπησα κάποια πράγματα χρήσιμα, και κάποια νόστιμα, και κάποια αστεία… αλλά βασικά, χρήσιμα. Τα βιβλία «αυτό-βοήθειας» μας αρέσουν κυρίως όταν υποστηρίζουν ή αναλύουν πράγματα με τα οποία συμφωνούμε, που όταν τα διαβάζουμε λέμε «αχ σωστά, κι εγώ έτσι σκέφτομαι!» γιατί η σκέψη ψαρεύτηκε και βγήκε στην επιφάνεια χάρη σε κάποια φράση του βιβλίου, όχι από θεία επιφοίτηση. Και το εκτιμάμε αυτό, είτε το αναγνωρίζουμε είτε όχι. 

Το πρώτο που διάβασα λοιπόν ήταν το «…όταν ο κόσμος μοιάζει να τελειώνει, η προθυμία να βοηθήσεις τους άλλους είναι το μόνο αντίδοτο στο φόβο». Ουάου! Και ναι, σωστά τα λέει η μαντάμ, δεν σε πιάνει απελπισία όταν είσαι πρόθυμος  να βοηθήσεις κάποιον άλλον, την ξεχνάς την απελπισία, μαζί και τον φόβο σου. Ο οποίος είναι σε δύο κατηγορίες: φόβος πτώσης και φόβος δυνατών ήχων, διαλέγεις ποιόν από τους δύο θέλεις να σφάξεις στο γόνατο – ή, τους κρατάς αμφότερους ενώ εξερευνάς άλλους, πρακτικούς φόβους που όμως προέρχονται από τους παραπάνω δύο αρχέγονους. Οι τρεις ανταποκρίσεις του μέσου ανθρώπου απέναντι στον φόβο είναι Μάχη, Φυγή, Πάγωμα: ή πιάνεσαι μαλλί με μαλλί, ή παίρνεις δρόμο, ή μένεις κάγκελο, δεν υπάρχει τέταρτη ανταπόκριση, μη την ψάχνεις.

Εύη Πούμπουρας, «Γίνε άτρωτος», εκδόσεις Κάκτος
Η Εύη ξεκινάει κάθε κεφάλαιο με ένα αρχαίο ελληνικό ρητό, και διανθίζει τις αφηγήσεις της με περιστατικά, ανέκδοτα και γεγονότα από την πολυετή πείρα της – μετά τις Μυστικές Υπηρεσίες, και αφού πήρε παράσημο (Valor Award) για την ανταπόκρισή της στις βομβιστικές επιθέσεις 9/11, η Εύη έκανε καριέρα ως δημοσιογράφος ειδική σε θέματα εθνικής ασφάλειας με συνεχείς εμφανίσεις στις ειδήσεις σε όλα σχεδόν τα Αμερικάνικα κανάλια. Σήμερα είναι συμπαρουσιάστρια στο σόου «Spy games» και γράφει βιβλία, εγχειρίδια αυτοβοήθειας σαν το «Γίνε άτρωτος», που ανεβαίνουν ψηλά στις λίστες των μπεστ-σέλλερ.

Πράγμα σπουδαίο για ένα κορίτσι που οι εκπαιδευτές του το κοροϊδεύανε, φωνάζοντας με περιφρόνηση διάφορες παραλλαγές του Ελληνικού ονόματός της (Μπάμπουρα, Μπουρμπούλη, Μπλάμπλαμπα κ.λπ.) Τώρα σίγουρα έχουνε μάθει καλά το ονοματάκι της – και ίσως, έμαθαν πώς να έχουν αυτοπεποίθηση, να πατάνε γερά στα πόδια τους και να μην κωλώνουν πουθενά…

Εύη Πούμπουρας


Εύη Πάμπουρας, «Γίνε Άτρωτος – προστάτεψε τον εαυτό σου, διάβασε τους ανθρώπους, επηρέασε καταστάσεις και ζήσε άφοβα», εκδόσεις Κάκτος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ