Βιβλιο

Ο Gilles Peterson και το ραδιόφωνο στην εποχή της πανδημίας

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να χειριστεί κανείς τη μουσική στις δυσκολότερες συνθήκες, σε ένα βιβλίο για το ραδιόφωνο στις δύσκολες εποχές των lockdown

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ, Gilles Peterson
O Gilles Peterson κατά τη διάρκεια DJ set στο Bugged Out Weekender © Naki/Redferns

Lockdown Fm: Broadcasting In A Pandemic, το βιβλίο που έγραψε ο Gilles Peterson για το ραδιόφωνο και τη μουσική στην περίοδο της πανδημίας.

Ο Gilles Peterson είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση: ιδρυτής πολύ σημαντικών εταιρειών, όπως η Acid Jazz και η Talkin’ Loud, τρέχει σήμερα την Brownswood Recordings και την Arc Records κι επιπλέον κρατάει ένα ραδιοφωνικό τρίωρο κάθε Σάββατο στο BBC Radio 6, ένα ολόκληρο διαδικτυακό ραδιόφωνο, το Worldwide FM, κάνει μερικές δεκάδες DJ sets και μερικές εκατοντάδες ταξίδια για να ανακαλύπτει καινούργια μουσική.

Το βιβλίο "Lockdown Fm: Broadcasting In A Pandemic" του Gilles Peterson

Αν μου επιτρέπετε μια πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον, οι πιο πολλοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να ξεχάσουν το διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων. Έτσι, οποιαδήποτε αναφορά στην κατάσταση της πανδημίας, θα είναι πιθανότατα αρνητική για τις πωλήσεις ενός προϊόντος. Βρήκα εξαιρετικά τολμηρή την επιλογή του Gilles Peterson να γράψει ένα βιβλίο που να αναφέρεται τόσο ανοιχτά στα lockdown. Όμως, είναι προφανές, ότι ένας άνθρωπος όπως αυτός, που στις καλές εποχές ταξιδεύει συνεχώς ψάχνοντας για νέους ήχους ανά τον κόσμο, βρέθηκε να περνάει τον περισσότερο καιρό του κλεισμένος στο Λονδίνο, χωρίς dj sets και με μοναδική παρέα τις εκπομπές του στο Radio 6 και τον Worldwide FM.

Επιπλέον, βρήκε και τον χρόνο να ακούσει μερικούς από τους δίσκους που είχε μαζέψει το τελευταίο διάστημα. Για έναν άνθρωπο της μουσικής, αυτός ο χρόνος αναγκαστικής καθήλωσης μπροστά στο πικάπ, σημαίνει δημιουργία της μιας λίστας πίσω από την άλλη, σημαίνει παράδοση στα παλιά ακούσματα και τη νοσταλγία των ήχων, σημαίνει κατάδυση στη δισκοθήκη και ανάσυρση ξεχασμένων διαμαντιών.

Το GP L FM, που σημαίνει Gilles Peterson Lockdown FM είναι το ημερολόγιο του γαλλικής καταγωγής dj και παραγωγού, γεμάτο από τα playlists ενός ολόκληρου χρόνου στο Radio 6 αλλά πιο πολύ στον Worldwide FM, που φαίνεται ότι έγινε το πιο υπέροχο καταφύγιο στις δύο δύσκολες χρονιές της καραντίνας. Αν δοκιμάσεις να ακούσεις αυτά που χρησιμοποιεί ο Peterson στις λίστες αυτές, θα χρειαστείς τουλάχιστον μια δεκαετία. Άλλωστε, είναι και απίστευτα πλατύς στα ακούσματά του: η εκπομπή του Σαββάτου στο BBC, αναφέρεται σε soul, hip-hop, house, Afro, Latin, electronica, jazz and beyond. Κι από μόνο του αυτό το “beyond” σημαίνει ουσιαστικά τα πάντα.

Το βιβλίο "Lockdown Fm: Broadcasting In A Pandemic" του Gilles Peterson

Στο βιβλίο 600 σελίδων “Lockdown Fm: Broadcasting In A Pandemic”, ο Gilles Peterson συμπεριλαμβάνει φωτογραφίες από ταξίδια κι από συναντήσεις, φωτογραφίες του studio και της δισκοθήκης του (ή έστω του χάους των βινυλίων στο πάτωμα), φωτογραφίες που δηλώνουν την κατάσταση του lockdown και πολλές σκέψεις για ενδιαφέροντα ραδιοφωνικά αφιερώματα, άλλοτε ιδιωμάτων, άλλοτε δισκογραφικών εταιρειών κι άλλοτε συγκεκριμένων καλλιτεχνών.

Το βιβλίο "Lockdown Fm: Broadcasting In A Pandemic" του Gilles Peterson

Ασφαλώς, δεν πρόκειται για κάποιο βιβλίο που αναφέρεται στο πλατύ κοινό. Ενδεχομένως, οι λίστες που περιλαμβάνονται εδώ, θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυνατό πονοκέφαλο στους περισσότερους «κανονικούς» ανθρώπους. Αν όμως κάνεις ραδιόφωνο, αν θα ήθελες να κάνεις ραδιόφωνο, αν είσαι συλλέκτης, αν είσαι dj ή αν -έστω- θέλεις να δεις τη μουσική από τη μέσα πλευρά, αξίζει να ασχοληθείς με λεπτομέρεια με τον τρόπο που δουλεύει ένας άνθρωπος, όπως ο Gilles Peterson. Στην περίπτωση αυτή, το “Lockdown Fm: Broadcasting In A Pandemic” θα γίνει η κολλητή σου παρέα για πολύ καιρό. Κι έχεις να μάθεις ένα σωρό πράγματα…

Το βιβλίο "Lockdown Fm: Broadcasting In A Pandemic" του Gilles Peterson

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ