Βιβλιο

16 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας και 2 αστυνομικά μυθιστορήματα

Καινούργιες αφίξεις αλλά και παλιά δοκιμασμένα στάνταρ.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 789
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pexels-andrea-piacquadio-3812741.jpg
© Andrea Piacquadio / Pexels

Αφιέρωμα βιβλίο: Ξεφυλλίζουμε τα βιβλία της σεζόν από ελληνική λογοτεχνία και αστυνομικά μυθιστορήματα και σας προτείνουμε ιδέες και τίτλους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Σικελικό ειδύλλιο, Σώτη Τριανταφύλλου, Εκδόσεις Πατάκη
Σικελικό ειδύλλιο, Σώτη Τριανταφύλλου, Εκδόσεις Πατάκη
Το Σικελικό ειδύλλιο δεν είναι ειδύλλιο. Είναι το χρονικό της συνάντησης δύο ανθρώπων σε µια µικρή πόλη της Σικελίας, στα µέσα της δεκαετίας του 1950. Με την πρώτη µατιά, ο αστυνόµος Λούκα Ντε Ματέις και η νεαρή Κοντσέττα Βιτάλε δεν έχουν τίποτα κοινό εκτός από τη σικελική τους καταγωγή, αλλά, καθώς αφηγούνται τα γεγονότα της ζωής τους, φανερώνουν όλο και περισσότερες οµοιότητες: είναι και οι δυο τους, ο καθένας µε τον τρόπο του, ξένοι στον γενέθλιο τόπο· µοιάζουν µε τα αντίθετα είδωλα του ίδιου καθρέφτη. Για τον Ντε Ματέις, ο τίτλος αυτού του βιβλίου ίσως να ήταν Σικελικό γοτθικό – ιστορία τρόµου δυτικά των Συρακουσών· στην Κοντσεττίνα ίσως να ταίριαζε περισσότερο ο τίτλος Κουκλοθέατρο σε τοπίο του Νότου· της άρεσαν οι µαριονέτες· άλλοτε έµοιαζε µικρότερη από την ηλικία της, άλλοτε πολύ µεγαλύτερη. Το Σικελικό ειδύλλιο τοποθετείται στο επαρχιακό περιβάλλον του νησιού εκείνη την όχι και τόσο µακρινή εποχή: µαφιόζικες δολοφονίες, εγκλήµατα τιµής, βιασµοί και επανορθωτικοί γάµοι. Ο Ντε Ματέις και η Κοντσέττα Βιτάλε δεν βρίσκουν τη θέση τους σ’ αυτόν τον κόσµο. Αν και η προτροπή για τον εαυτό τους είναι Ζήσε!, όλα πάνε στραβά, σχεδόν όλα: ο Ντε Ματέις βρίσκει τον σικελικό τρόπο θανάτου,η Κοντσέττα αρνείται να συµµορφωθεί µε τον σικελικό τρόπο ζωής και η Σώτη Τριανταφύλλου σε μεγάλη φόρμα γράφει ένα μεγάλο και καθηλωτικό μυθιστόρημα.


Πάστα Σεράνο, Τάκης Ζαχαράτος, Εκδόσεις Διόπτρα
Πάστα Σεράνο, Τάκης Ζαχαράτος, Εκδόσεις Διόπτρα
Η Πάστα Σεράνο, το πρώτο μυθιστόρημα του Τάκη Ζαχαράτου, είναι μια αφήγηση βγαλμένη κατευθείαν από τη ζωή, η οποία θα σας εκπλήξει και θα σας συγκινήσει, ενώ μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου θα διατεθεί στην Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ. Βουτιά στην ιστορία: Ο Άγγελος ετοιμάζεται να αποφυλακιστεί έπειτα από είκοσι χρόνια, αλλά δεν νιώθει καμία χαρά. Φοβάται τη ζωή εκεί έξω. Ακόμα και στη φυλακή όμως υπάρχουν άνθρωποι που τον στηρίζουν, ενθαρρύνοντάς τον να γράψει την ιστορία του, για όλα όσα τον έφεραν ως εδώ. Και κάπως έτσι ξεκινούν όλα. Με ένα φύλλο χαρτί που θα ανοίξει σαν λευκό πανί, θα ταξιδέψει στα πιο άγρια κύματα του πόνου. Θα κατέβει στο υπόγειο της ψυχής του, θα ξεκλειδώσει τη σκουριασμένη πόρτα και θα αναμετρηθεί με τον βάναυσο πατέρα του, με την κακοποίηση της μητέρας και της αδερφής του, και με τον Αλέξανδρο, τον φίλο που τον μύησε στον έρωτα, στη χαρά της ψευδαίσθησης αλλά και στις εξαρτήσεις και στον πόνο. Το φως εναλλάσσεται με το σκοτάδι. Η ελπίδα με την απόγνωση. Οικογένειες σε διάλυση και νέοι άνθρωποι στα άκρα. Το παρόν κοιτάζει κατάματα το παρελθόν ζητώντας εκδίκηση και δικαιοσύνη, ζωές καθηλώνονται, ζωές τελειώνουν, ζωές ξεκινούν.


Τετράδιο κωμωδίας, Λάμπρος Φισφής, Εκδόσεις Πρώτη Ύλη
Τετράδιο κωμωδίας, Λάμπρος Φισφής, Εκδόσεις Πρώτη Ύλη
Έχουμε γελάσει μέχρι δακρύων με τα αστεία του, με τον βιτριολικά εύστοχο σχολιασμό του για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του και γύρω μας. Έχουμε φύγει από το θέατρο πιο ανάλαφροι, ακόμη κι αν η μέρα μας ήταν γεμάτη βαρίδια, ενώ έχουμε σταματήσει στη ζούλα τη δουλειά για να δούμε το καινούργιο βιντεάκι του στο YouTube. Τώρα μπορούμε να τον έχουμε και δίπλα στο κομοδίνο μας! Κάτι σαν ηρεμιστικό για πριν τον ύπνο ή στη βιβλιοθήκη – κάτι σαν εγχειρίδιο κατά της μελαγχολίας κόντρα στα δύσκολα. Ο Λάμπρος Φισφής, ο αγαπημένος stand-up κωμικός, στο «Τετράδιο Κωμωδίας» συγκεντρώνει ιδέες, σκέψεις και παρατηρήσεις για τις λεπτομέρειες –τόσο μικρές και τελικά τόσο μεγάλες– που μας συνδέουν.


Όλγα, Χαρά Μαρκατζίνου, Εκδόσεις Υδροπλάνο
Όλγα,
Χαρά Μαρκατζίνου, Εκδόσεις Υδροπλάνο
Καλοκαίρι του 1943. Στο σπίτι της οικογένειας Πέτρου γεννιέται η δευτερότοκη. Οι Μοίρες προδιέγραψαν τη ζωή της να είναι γεμάτη χαρές και πίκρες, γεμάτη στιγμές ευτυχίας μα και αγωνίας. Την πασπάλισαν με τσαγανό, με πείσμα, με δοτικότητα κι έπλεξαν πάνω από την κούνια τον ιστό ενός έρωτα που θα καθόριζε τη ζωή της. Και το όνομα αυτής… Όλγα. Ένα αγρίμι, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο πατέρας της. Μία γυναίκα με έντονη προσωπικότητα από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής της. Βαθιά συναισθηματική μα και πεισματάρα. Δοτική και φιλότιμη. Ατίθαση και ανυπότακτη, με αχίλλειο πτέρνα της τη γνώμη του κόσμου. Θα γνωρίσει τον έρωτα στο πρόσωπο του Δημήτρη, που θα σημαδέψει την ίδια και τις επιλογές της. Θα τον κάνει κέντρο του κόσμου της και θα υπομείνει προσβολές και συμπεριφορές που δεν της πρέπουν. Ως πότε θα τον δικαιολογεί και θα τον συγχωρεί; Στο ταξίδι της ζωής της η Όλγα γέμισε τις αποσκευές της με λύπες και χαρές. Τι κι αν βάραιναν περισσότερο οι στεναχώριες; Ήταν σίγουρη μέσα της πως αν ξαναζούσε, τις ίδιες επιλογές θα έκανε. Ο μεγαλύτερος εχθρός της υπήρξε ο θάνατος, στερώντας της αγαπημένα πρόσωπα. Όμως, την ύστατη στιγμή αναμετρήθηκε κατά πρόσωπο μαζί του. Δεν τον φοβόταν πια. Άλλωστε, ένα αγρίμι ξέρει να μην φοβάται και μια Όλγα ξέρει μόνο να αγαπά.


Ανεμόγερτος, Γεώργιος Ε. Τζιτζικάκης, Εκδόσεις Κάκτος
Ανεμόγερτος, Γεώργιος Ε. Τζιτζικάκης, Εκδόσεις Κάκτος
Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Ο «Ανεμόγερτος» είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο τρυφερότητα που, άλλοτε κωμικά και άλλοτε τραγικά, εξιστορεί τον αγώνα ενός ανθρώπου να αναμετρηθεί με την αδικία, να ζυγίσει τις δυνάμεις του και να προχωρήσει τη ζωή του. Αποτελεί καταγραφή βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και μιλάει για την παγίδα των προσδοκιών, τις συνέπειες ενός κρυμμένου τραύματος και τη διατήρηση της ελπίδας.Ο ήρωας του βιβλίου είναι άνθρωπος που βίωσε την απώλεια και την ολοκληρωτική καταστροφή των ονείρων του. Όταν συνέβη αυτό, αναγκάστηκε να αποδεχτεί την ήττα του –κάτι που θα μπορούσε να τον τρελάνει και εν μέρει το κατάφερε–, ενώ υπομένοντας τον πόνο του, κατέφυγε σε μια άλλη πραγματικότητα ώστε να μπορέσει να ζήσει. Στην πορεία, αναμετρήθηκε με δεκάδες ατυχίες που του συνέβησαν, γνώρισε απίθανους τύπους (φίλους μα και εχθρούς) και όλο αυτό τον δίδαξε πώς να διαχειριστεί τον εαυτό του, το τραύμα του, τις αλλεπάλληλες κρίσεις πανικού και την κατάθλιψη. Ένα βιβλίο που εξυμνεί τη ζωή και μιλά για όλες εκείνες τις φορές που αδικούμαστε, γονατίζουμε, και σηκωνόμαστε πάλι στα πόδια μας ώστε να κερδίσουμε μια επόμενη μάχη.


Το πράσινο φόρεμα, Λένα Μαντά, Εκδόσεις Ψυχογιός
Το πράσινο φόρεμα, Λένα Μαντά, Εκδόσεις Ψυχογιός
«Το πράσινο φόρεμα, μικρό μου, είναι το ρούχο της ευτυχισμένης μας ψυχής, είναι η τρέλα που έρχεται μόνο μία φορά στη ζωή μας, είναι το επίσημο ένδυμα του ασυγκράτητου, παθιασμένου, ανείπωτου έρωτα, που ωστόσο εντός σου αφουγκράζεσαι πως σηματοδοτεί κάτι πολύ παραπάνω: το ίδιο το πεπρωμένο. Και το φοράς μόνο μία φορά!»: Η γιαγιά Μάγδα οργανώνει το τέλειο σκηνικό, προκειμένου να αποτρέψει τον γάμο της εγγονής της με έναν άντρα που η ίδια δεν εγκρίνει. Ξεδιπλώνει όλη την ιστορία αγάπης που κρύβεται πίσω από το πράσινο φόρεμα, με μοναδικό σκοπό να διώξει τον Λίνο από τη ζωή της Κοραλίας. Η προσπάθειά της αυτή θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Παλιές ιστορίες, σκοτεινές και απειλητικές, αναδύονται καθώς το χθες σμίγει εκρηκτικά με το σήμερα. Ο μυστηριώδης Άρης Αλαβάνος και ο γοητευτικός πιλότος Κωνσταντίνος Θαλάσσης έρχονται στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο, με μόνο τους κοινό στόχο να σώσουν τη ζωή της Κοραλίας. Για ποιον από τους τρεις θα φορέσει εκείνη το πράσινο φόρεμα;


Μην πατάς ξυπόλυτη, Αστερόπη Λαζαρίδου, Εκδόσεις Καστανιώτης
Μην πατάς ξυπόλυτη, Αστερόπη Λαζαρίδου, Εκδόσεις Καστανιώτης
Κι αν η Σταχτοπούτα ζητούσε γοβάκι σε μεγαλύτερο νούμερο; Πόση ψυχοθεραπεία αντέχει κάποιος μέχρι να «αποφοιτήσει»; Ποια είναι τα ζευγάρια «συνταξιοδοτικό πρόγραμμα»; Ποια είναι η «Πυγμαλέαινα» και γιατί υποφέρει από «καταραμένους ποιητές»; Υπάρχει Έρωτας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Κι αν ναι, αντέχεις να μην ξεμαλλιάσεις τις «καρδιόλες» που βάζουν καρδούλες στις αναρτήσεις του αγαπημένου σου; Μπορείς να ξαναβγείς στον έξω κόσμο, αν βρεθείς στο πατρικό σου στα σαράντα σου; Πώς συνεχίζεις να ζεις, όταν έχουν πεθάνει οι γονείς σου; Πόσο μας άλλαξε ο νέος κορωνοϊός; Η Αστερόπη Λαζαρίδου είναι η κεντρική ηρωίδα της ζωής της και του πρώτου βιβλίου της. Εξιστορεί όσα τη διαμόρφωσαν εδώ και δύο δεκαετίες. Από τα φοιτητικά χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα, από τις ερωτικές περιπέτειες μέχρι τις σκληρές απώλειες και από τις ιστορίες πόλης μέχρι τον νέο ψηφιακό ναρκισσισμό. Ένα βιβλίο γραμμένο με χιούμορ και συγκίνηση, που μιλά στις καρδιές των γυναικών και στις ψυχές των ανδρών. Ένα υβριδικό, πολύτροπο αφήγημα, που επιβεβαιώνει πως, όταν αντιμετωπίζεις τη ζωή σαν ταινία, δεν πρόκειται να τη βαρεθείς ποτέ.


Η Ζέλντα έφυγε, Φωτεινή Ναούμ, Εκδόσεις Bell
Η Ζέλντα έφυγε, Φωτεινή Ναούμ, Εκδόσεις Bell
Ποια είναι η γυναίκα που θα ενσαρκώσει την ηρωίδα του επόμενου βιβλίου του διάσημου συγγραφέα Ανδρέα Μεντά; Η γυναίκα που αφού τον πότισε με το μικρόβιο της ιστορίας της, τον εγκατέλειψε – εξαφανίστηκε σαν να μην υπήρξε ποτέ; Η Ζέλντα έφυγε… και αυτή είναι η ιστορία της. Γιατί αν θέλει να την ξαναβρεί, θα πρέπει να την ανακαλύψει. Από την αρχή. Και για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να βουτήξει βαθιά στο παρελθόν της. Η Φωτεινή Ναούμ επιστρέφει με το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο της, το πιο διαφορετικό, μυστηριώδες, ατμοσφαιρικό κοινωνικό μυθιστόρημα που θα διαβάσετε φέτος. Ένα βιβλίο για την αναζήτηση, για το πάθος, για την εμμονή, για τον έρωτα, για τη χαρά της ζωής. Μια ιστορία για ένα κορίτσι που ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό στον Έβρο και κατάφερε να γίνει… μούσα.


ΠΡΟΣΟΧΗ: εποχιακή διέλευση βατράχων, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Εκδόσεις Πατάκη
ΠΡΟΣΟΧΗ: εποχιακή διέλευση βατράχων, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Εκδόσεις Πατάκη
Είκοσι πέντε διηγήματα εμπνευσμένα από σύγχρονα αλλά και διαχρονικά θέματα: ο αποκλεισμός και η επιδημία, το αλτσχάιμερ, η αλληλεγγύη, οι μεταλλάξεις της μνήμης, η εσωτερική ανάσταση, η φθορά και η αναγέννηση του σώματος, η σοφία των ζώων, το εθελούσιο πάθος και η αφοσίωση, η επιλογή της θυσίας. Το εθνικό ζήτημα, η μεταφυσική των κειμηλίων, η βαθύτερη συνέχεια, η φιλία και η αφοσίωση. Ο ναρκισσισμός και η μοναξιά, η απομόνωση και τα ερωτικά είδωλα, η ευθύνη και η εμμονή, η εποχιακή διέλευση και η αίσθηση της αιωνιότητας. Αφηγήσεις-θραύσματα από τον καθημερινό βίο, μεταξύ πραγματικότητας, φαντασίας κι επινόησης, όπου το τραγικό μπλέκεται με τοιλαρό, το παράδοξο με το απρόβλεπτο και το πριν με το τώρα.


Ντοπαμίνη, Κωνσταντίνος Τσάβαλος, εκδόσεις Βακχικόν
Ντοπαμίνη, Κωνσταντίνος Τσάβαλος, εκδόσεις Βακχικόν
Είναι ένας κυνικός και απαθής τριαντάρης που εργάζεται ως δημοσιογράφος στην Αθήνα της δεκαετίας του ’00. Απεχθάνεται τους πάντες και τα πάντα, πρωτίστως τη δουλειά του, τους συναδέλφους του και, γενικά, οποιονδήποτε συναντάει στον δρόμο του – με απειροελάχιστες εξαιρέσεις. Σε αυτό το σχεδόν δεκαετές ταξίδι του μέσα στην αθηναϊκή ημέρα και κυρίως την αθηναϊκή νύχτα, θα προσπαθήσει απεγνωσμένα να συμφιλιωθεί με το τέρας της απότομης ενηλικίωσης, με μόνο του σύμμαχο τον καλύτερό του φίλο, παρέα με αλκοόλ και τόνους κοκαΐνης. Μια σκοτεινή, βίαιη, σατιρική, αστεία και άκρως διασκεδαστική αποτύπωση της προ και μετά Ολυμπιακής Ελλάδας, ιδωμένης μέσα από ένα ζευγάρι μάτια πρησμένα από τα ναρκωτικά, τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια.


Καλύτερα δεν γίνεται, Γεωργία Δεμίρη, Εκδόσεις Υδροπλάνο
Καλύτερα δεν γίνεται, Γεωργία Δεμίρη, Εκδόσεις Υδροπλάνο
Η Σαββίνα είναι νοσηλεύτρια σε ογκολογική κλινική και αγαπάει πολύ τη δουλειά της, παρότι θλίβεται και στρεσάρεται συχνά, ειδικά όταν βλέπει νέους ανθρώπους να «φεύγουν» νικημένοι από τον καρκίνο. Ωστόσο, είναι ταγμένη στο επάγγελμά της με πάθος. Για κακή της τύχη ανήκει στη γενιά, που, λόγω κρίσης, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό της, γεγονός που της προκαλεί μεγάλη δυσφορία, όχι μόνο γιατί οι γονείς της τσακώνονται νυχθημερόν, αλλά και γιατί η σχέση με τη μητέρα της είναι γεμάτη ένταση. Παράλληλα, νιώθει μεγάλη μοναξιά, όχι μόνο γιατί δεν έχει κάποια ερωτική σχέση, αλλά γιατί η καλύτερή της φίλη έχει μεταναστεύσει στον Καναδά και επικοινωνεί μαζί της μόνο μέσω μέιλ. Για να ξεχάσει τα προβλήματά της και για να κάνει την πλάκα της, συμμετέχει σ’ ένα διαδικτυακό φόρουμ, όπου διάφοροι απίθανοι τύποι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με πνεύματα, για να διαπιστώσουν αν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο. Ώσπου στη ζωή της μπαίνει ο έρωτας και για πρώτη φορά νιώθει ευτυχισμένη. Και τότε, ξαφνικά, όλα ανατρέπονται και εκείνη καλείται να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής της. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην αδελφή της συγγραφέως, Σταματίνα Δεμίρη, ογκολόγο-παθολόγο, και σε όλες τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές των Δημόσιων Νοσοκομείων.


Πεφταστέρια, Ίρις Καλβά, Εκδόσεις Bell
Πεφταστέρια, Ίρις Καλβά, Εκδόσεις Bell
Τα πεφταστέρια είναι ευχές στο σύμπαν. Δώρα του ουρανού για να εκφράσεις τις επιθυμίες σου. Ώρα μηδέν και οι πύλες είναι ανοιχτές. Πριν επανέλθει η ισορροπία, η στιγμή είναι δική σου! Η Ίρις Καλβά επιστρέφει με το πολυαναμενόμενο, πέμπτο κατά σειρά, νέο μυθιστόρημά της, Πεφταστέρια. Αυτή τη φορά, η συγγραφέας του bestseller Τα Κάστρα των Ονείρων μάς διηγείται –με τον μοναδικό, ξεχωριστό τρόπο που εξυφαίνει τις ιστορίες της, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά το παρόν με το παρελθόν– μια υπέροχη καλοκαιρινή ιστορία που ξεκινάει από την πανέμορφη Σύμη και παρασέρνει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι στην Αγγλία, την Ιταλία και την Αίγυπτο του παρελθόντος. Μια συναρπαστική ιστορία, όπου ένας συγκλονιστικός, όσο κι απαγορευμένος, αναπάντεχος έρωτας, μπλέκει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι εκδίκησης, όπου το πάθος, τα μυστικά και τα ψέματα έχουν τον πρώτο λόγο.


Να σπρωχτούμε κι όπως πέσουμε, μυθιστόρημα, Βαγγέλης Μαργιωρής, Εκδόσεις Βακχικόν
Να σπρωχτούμε κι όπως πέσουμε, μυθιστόρημα, Βαγγέλης Μαργιωρής, Εκδόσεις Βακχικόν
Θανάσης και Αθηνά. Αθηνά και Θανάσης καλύτερα. Αθηνά, Θανάσης και η κόρη τους η Ελένη. Κοντά σε αυτούς, μανάδες, πεθερές, θείες, θείοι, φίλες τρελές και φίλοι θεότρελοι, και επιπλέον, δουλειές κι αφεντικά και προϊστάμενοι κι όλος αυτός ο μαγικός κόσμος που αποτελεί τον ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό κύκλο του κάθε ζευγαριού. Αλλά βέβαια δεν μας νοιάζουν οι γύρω γύρω κι ας λένε ό,τι τους κατέβει! Σημασία πάνω απ’ όλα έχουν τα γεγονότα μέσα στο σπίτι και η γνώμη των βασικών μελών της οικογένειας. Φυσικά τα ίδια γεγονότα αλλιώς τα βλέπει η Αθηνά κι αλλιώς ο Θανάσης. Κι αν ρωτούσαμε και την κόρη τους την Ελένη, κι αυτή άλλα γι’ άλλα θα έβλεπε και θα έλεγε. Μια ιστορία για την αγία, ελληνική οικογένεια πραγματεύεται το τρίτο μυθιστόρημα του συγγραφέα Βαγγέλη Μαργιωρή.


Οι αναμνήσεις ενός μαγειριστή & 10 Ιστορίες αχόρταγης ζωής, Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις Αρμός
Οι αναμνήσεις ενός μαγειριστή & 10 Ιστορίες αχόρταγης ζωής, Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις Αρμός
Με έναν μαγικό τρόπο όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής μας είναι συνδυασμένα με κάποιο φαγητό που αποτελεί και το σημείο αναφοράς της κάθε ανάμνησης. Έτσι λοιπόν κι ο συγγραφέας αποφάσισε να τα καταγράψει και να τα μοιραστεί. Αλλά δεν πρόκειται για ένα βιβλίο με απομνημονεύματα της ζωής του. Περιέχει επίσης 10 νουβέλες µε σπάνια αφηγηµατική ζωντάνια για ανθρώπους, τόπους, μυρωδιές και γεύσεις που χάνονται στον χρόνο. Ιστορίες που αφορούν το φαγητό, την ιστορία του παππού και της γιαγιάς του, την ιστορία της Αϊσέ, της πρώτης γατούλας που απόκτησε στο σπίτι. Έναν ύμνο για τη σούπα, μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής του με τις χημειοθεραπείες της συζύγου του Στέλλας και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά θα βρείτε ερωτικές ιστορίες. Ένα βιβλίο που ξυπνά αναμνήσεις, μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι σήμερα με οδηγό την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.


Το αιώνιο καλοκαίρι, Θάνος Γιαννούδης, Εκδόσεις Βακχικόν
Το αιώνιο καλοκαίρι, Θάνος Γιαννούδης, Εκδόσεις Βακχικόν
Δύο χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας, η τριαντάχρονη Σόνια όπως φαίνεται θα μείνει και αυτό το καλοκαίρι κλεισμένη στα όρια της πόλης της Σμύρνης, γιατί της ανατίθεται από το γραφείο η υποχρέωση να παρίσταται στις συναντήσεις μιας οργάνωσης που ετοιμάζει ένα μεγάλο θεατρικό. Θα περάσει πάλι τον καιρό της πίνοντας καφέ με τις παιδικές της φίλες, γευματίζοντας μαζί με τον χήρο πατέρα της και χαζεύοντας κάθε δειλινό το ίδιο ηλιοβασίλεμα στην προκυμαία ή μήπως θα δει τα πλάνα για τη ζωή της και την πόλη της να ανατρέπονται; Και τι ρόλο θα παίξει σε αυτό ο μυστηριώδης εκείνος άντρας που εμφανίζεται στη ζωή της μια βραδιά πριν την Πανσέληνο; Ένα μυθιστόρημα πάνω στις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις, τα όνειρα σε μια μεταμοντέρνα εποχή και τη ζωή σε μια πόλη που δεν είναι ούτε πρωτεύουσα ούτε επαρχία, ταυτοχρόνως κι ένα καυστικό σχόλιο πάνω στην υπερπληθώρα λογοτεχνικών έργων με άξονα τις χαμένες πατρίδες.


Το τελευταίο χαρτί, Νατάσα Γκουτζικίδου, Εκδόσεις Υδροπλάνο
Το τελευταίο χαρτί, Νατάσα Γκουτζικίδου, Εκδόσεις Υδροπλάνο
Είναι νέοι και πετυχημένοι. Ο κόσμος του βιβλίου είναι ο κόσμος τους. Η Ναταλία γράφει αστυνομικό μυθιστόρημα. Θεωρεί τον εαυτό της τη βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο Ερρίκος ο Τρίτος, όπως υπογράφει τα βιβλία του, γράφει ερωτική λογοτεχνία. Πιστεύει πως αγγίζει τις καρδιές των αναγνωστών του. Μέχρι που μια μέρα όλα αλλάζουν και μένουν χωρίς εκδοτική στέγη. Και τότε, αποφασίζουν να πάρουν τη ζωή, τη συγγραφική τους ζωή για την ακρίβεια, στα χέρια τους και να πουλήσουν τα βιβλία τους στα φανάρια… Και εκεί ξεκινούν τα ευτράπελα. Ένα βιβλίο για τον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Για την ανάγκη να χάνεσαι σε σελίδες και να κάνεις ταξίδια του μυαλού και της καρδιάς… αλλά κι ένα βιβλίο που θίγει τα κακώς κείμενα σε έναν κόσμο όπου όλα δεν είναι όπως φαίνονται. Δύο άνθρωποι παίζουν το τελευταίο τους χαρτί… Ποιος κρατάει όμως κρυμμένο τον άσο στο μανίκι του; Η ζωή, η τύχη ή μήπως ο έρωτας;


ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Το αμάρτημα της κυρίας Ρέμικ, Σόνια Σαουλίδου, Εκδόσεις Bell
Το αμάρτημα της κυρίας Ρέμικ, Σόνια Σαουλίδου, Εκδόσεις Bell
Στο δεύτερο μυθιστόρημά της, Το Αμάρτημα της Κυρίας Ρέμικ, η Σόνια Σαουλίδου και μας καλεί να ανακαλύψουμε πώς συνδέεται μια οικογενειακή τραγωδία που συγκλόνισε την κοινωνία του Σαν Αντόνιο του Τέξας το 1989, με τη δολοφονία μιας οχτάχρονης μαθήτριας στη Φλόριντα σήμερα. Ποια είναι η Άγκα Ρέμικ; Πόσες ζωές μπορεί να καταστρέψει ένας έρωτας; Ποιο είναι το χειρότερο παιχνίδι που μπορεί να παίξει το μυαλό σου; Και τελικά, ποιας Ρέμικ είναι το αμάρτημα; Της κόρης ή της μητέρας; Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στο πιο έξυπνο, σκοτεινό, ανατρεπτικό ψυχολογικό θρίλερ του καλοκαιριού. Και να θυμάσαι. Αν θες να φτάσεις στη δικαίωση, πρέπει να είσαι αποφασισμένος να περάσεις από τη φωτιά. «Εγώ είμαι η Άγκα Ρέμικ, παιδί της τραγωδίας του Σαν Αντόνιο του Τέξας τα Χριστούγεννα του 1989. Ο πατριός μου πυροβόλησε τη μητέρα μου κι έπειτα έδωσε τέλος στη ζωή του. Η μικρή μας Μάργκο από την τρομάρα της το έσκασε και δεν είναι πλέον παρά ένας φάκελος που έκλεισε, ενός παιδιού που δε βρέθηκε ποτέ. Εγώ είμαι η Άγκα Ρέμικ, η κατάρα πίσω από κάθε τραγωδία, η γυναίκα που απελπισμένα προσπαθεί να σας μοιάσει».


Ο Σπινέλλι στον κάμπο, Πάνος Παντελούκας, Εκδόσεις Βακχικόν
Ο Σπινέλλι στον κάμπο, Πάνος Παντελούκας, Εκδόσεις Βακχικόν
Μια αστυνομική νουβέλα που μας ταξιδεύει από τη Νότια Ιταλία στον Κάμπο της Χίου. Πρωταγωνιστής είναι ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολη, Οράτσιο Σπινέλλι, καλός φίλος του επιθεωρητή της αστυνομίας του Μπάκολι, Νικόλα Σκιάνο και σταθερά αρωγός του στην εξιχνίαση μυστηρίων και εγκλημάτων. Ο μεθοδικός και έμπειρος καθηγητής, πιστός σύντροφος, γεμάτος ευαισθησίες και λάτρης της καλής κουζίνας καλείται από τον Έλληνα αστυνόμο Μήτρου να συνδράμει στο έργο της εξιχνίασης ενός ειδεχθούς εγκλήματος σε ένα αρχοντικό του Κάμπου. Θύμα μια Ιταλίδα τουρίστρια, με την υπόθεση να διαδραματίζεται ταυτόχρονα σε δύο χώρες: Ελλάδα και Ιταλία. Η ιστορία είναι αστυνομικού μυστηρίου, με προεκτάσεις στον χώρο της τέχνης και της μόδας, ενώ πραγματεύεται σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τους φαινομενικά αθώους πρωταγωνιστές της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ