Βιβλιο

«Tα κορδόνια» του Nτομένικο Σταρνόνε

Το πρώτο βιβλίο του γνωστού Ιταλού συγγραφέα από τη Νάπολη που κυκλοφορεί στα ελληνικά

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Tα κορδόνια» του Nτομένικο Σταρνόνε, εκδόσεις Πατάκη

Παρουσίαση του βιβλίου «Tα κορδόνια» του Nτομένικο Σταρνόνε, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο Ντομένικο Σταρνόνε είναι διάσημος στην Ιταλία για περισσότερα από είκοσι χρόνια αλλά η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο επειδή ακούστηκαν εικασίες ότι είναι «η αληθινή Έλενα Φερράντε». «Τα κορδόνια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Σταύρου Παπασταύρου, είναι ένα σύντομο μυθιστόρημα που εκδόθηκε στην Ιταλία το 2014. Πρόκειται για την ιστορία ενός γάμου στον οποίον, όπως συμβαίνει συχνά, υπάρχουν εντάσεις, κόπωση και φθορά. Αλλά συνεχίζεται γεμάτος ρωγμές, εύθραυστος στο πιο ελαφρό άγγιγμα. Η Βάντα και Άλντο παντρεύτηκαν νέοι και έμειναν μαζί σχεδόν ευτυχισμένοι μέχρι που εκείνος έφυγε για να ζήσει στη Ρώμη με μια πολύ νεότερή του γυναίκα, τη Λύντια. Με τη Λύντια όλα φαίνονται απλά, ελαφρά και αστραφτερά. Η Βάντα μένει πίσω στη Νάπολη μαζί με τα παιδιά, γεμάτη ερωτήματα και περιτριγυρισμένη από σιωπή. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Άλντο επιστρέφει, έτοιμος για καινούργιο ξεκίνημα: πόσο καινούργιο είναι θα δείξει ο χρόνος.

Ο Σταρνόνε αφηγείται το χρονικό μιας φυγής και μιας επιστροφής, μιας εγκατάλειψης και ενός συμβιβασμού. Χωρίζει το μυθιστόρημα σε τρία μέρη με τρεις διαφορετικούς αφηγητές: στο πρώτο μέρος διαβάζουμε τις επιστολές που στέλνει η Βάντα στον σύζυγό της όταν την εγκατέλειψε• στο δεύτερο μέρος, μετά από πολλά χρόνια, βρίσκουμε το ζευγάρι μαζί, ενώ τα παιδιά έχουν μεγαλώσει κι έχουν τη δική τους ζωή∙ την ιστορία την αφηγείται ο Άλντο ο οποίος την ξανασυναρμολογεί στη μνήμη του μετά από μια διάρρηξη και ληστεία στο σπίτι. Στο τρίτο μέρος, συμβαίνει μια ανατροπή: την ιστορία αφηγούνται τα παιδιά που είναι πια ενήλικες. Ο τίτλος του μυθιστορήματος του Ντομένικο Σταρνόνε θα μπορούσε να είναι «Σκηνές από ένα γάμο»: ρομαντικές προσδοκίες, προδοσία, χωρισμός και όσα συμβαίνουν μετά το τέλος του έρωτα – ο υπόκωφος θόρυβος που κάνει ένας γάμος όταν σπάει. «Τα κορδόνια» είναι το δέκατο τρίτο βιβλίο του Σταρνόνε ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους σύγχρονους στυλίστες και έχει βραβευτεί με το λογοτεχνικό βραβείο Strega.

Ο Σταρνόνε γεννήθηκε στο Σαβιάνο κοντά στη Νάπολη και έχει εργαστεί για διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, όπως L'Unità, Il Manifesto, Tango, και Cuore, γράφοντας συνήθως για τις εμπειρίες του ως καθηγητής στο λύκειο. Έχει γράψει επίσης σενάρια για ταινίες του Daniele Luchetti, του Riccardo Milani και του Gabriele Salvatores.

Το 2006 άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι πρόκειται για την Έλενα Φερράντε σε συνεργασία με τη γυναίκα του, τη μεταφράστρια Anita Raja: οι εικασίες εντάθηκαν μετά από μια διεθνή έρευνα του 2017 κατά την οποία μελετήθηκαν 150 μυθιστορήματα ανωνύμων αποκαλύπτοντας παράξενες ομοιότητες με τη γραφή του Σταρνόνε. Τόσο ο Σταρνόνε όσο και η «Φερράντε» έχουν αρνηθεί ότι είναι το ίδιο πρόσωπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ