Βιβλιο

Ευάγγελος Βενιζέλος: Εκδήλωση με αφορμή τη νέα έκδοση βιβλίου του

«Ποιο είναι το νόημα της διδασκαλίας του Συνταγματικού Δικαίου στην εποχή μας;»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ευάγγελος Βενιζέλος © EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Εκδήλωση για τη νέα έκδοση βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου - Παλιοί φοιτητές και φοιτήτριες του συζητούν για το Συνταγματικό Δίκαιο.

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ, με αφορμή τη νέα έκδοση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου, «Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου», διοργανώνουν τη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Ποιο είναι το νόημα της διδασκαλίας του Συνταγματικού Δικαίου στην εποχή μας;», σήμερα, Τρίτη 8 Ιουνίου 2021, ώρα 18:00.

Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο συζητούν οι παλαιές / παλαιοί φοιτήτριες και φοιτητές του που είναι σήμερα συνάδελφοι του στο πεδίο του Συνταγματικού Δικαίου:

 • Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης, ΕΑΠ, που θα συντονίσει τη συζήτηση
 • Χριστίνα Ακριβοπούλου,  Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου
 • Παναγιώτης Δουδωνής, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Λέκτορας, Κολλέγιο Oriel,  Πανεπιστήμιου Οξφόρδης
 • Κατερίνα Ηλιάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, ΕΚΠΑ
 • Νέδα Κανελλοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο
 • Γιώργος Καραβοκύρης,  Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ
 • Παναγιώτης Μαντζούφας, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ
 • Λίνα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Kαθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ
 • Νίκος Παπαχρήστος,  Δ.Ν. – Δικηγόρος- Μέλος ΣΕΠ ΕΑΠ
 • Αλκμήνη Φωτιάδου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, ΚΕΣΔ/ Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου
 • Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στο Youtube: 

«Ποιο είναι το νόημα της διδασκαλίας του Συνταγματικού Δικαίου στην εποχή μας;»

 

«Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου» του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ένα βιβλίο αναφοράς για το Συνταγματικό Δίκαιο γραμμένο μετά την αναθεώρηση του 2019, που «συνομιλεί» με τις τελευταίες ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις.

Τα Μαθήματα  Συνταγματικού Δικαίου του Ευάγγελου Βενιζέλου,  που πρωτοκυκλοφόρησαν το 1991 και σε δεύτερη έκδοση το 2008, κυκλοφορούν τώρα σε νέα έκδοση, με νέα επεξεργασία όλων των κεφαλαίων. Έχουν ενσωματωθεί οι αλλαγές που επέφερε η αναθεώρηση του 2019 στην οποία ο συγγραφέας συμμετείχε ενεργά. Έχουν ληφθεί επίσης υπόψη οι αλλαγές που επήλθαν στην ύλη του Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και οι εξελίξεις στη διεθνή επιστημονική συζήτηση.

benizelos_05.21_fb-store.png

Διατηρείται η συστηματική διάρθρωση των Μαθημάτων, με παράτιτλους, αναλυτικό πίνακα περιεχομένων και θεματικό ευρετήριο που επιτρέπουν στον χρήστη του βιβλίου να εντοπίσει το ζήτημα που τον απασχολεί. Κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από αναλυτικό και επικαιροποιημένο βιβλιογραφικό οδηγό. Πυκνές είναι οι αναφορές στη σχετική εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομολογία. Το βιβλίο καλύπτει την ύλη της γενικής θεωρίας με έμφαση στα ζητήματα της δικαιοπαραγωγικής διαδικασίας, της ιεραρχίας των κανόνων δικαίου στο πλαίσιο του «πολυεπίπεδου συνταγματισμού», των σχέσεων του εθνικού Συντάγματος με το Δίκαιο  της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο (ιδίως την ΕΣΔΑ), του δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων και της ερμηνείας του Συντάγματος. Το βιβλίο καλύπτει επίσης πλήρως την ύλη των γενικών αρχών του Συντάγματος, των οργανωτικών βάσεων του πολιτεύματος, των άμεσων οργάνων του κράτους και της λειτουργίας του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης με αναφορά στους πρόσφατους εκτελεστικούς του Συντάγματος νόμους.

Το βιβλίο κινείται σε τρία επίπεδα που είναι εμφανή στη δομή και την τυπογραφική μορφή του. Απευθύνεται, πρώτον, στον φοιτητή που προσεγγίζει για πρώτη φορά το Συνταγματικό Δίκαιο και θέλει να  εμπεδώσει τις θεμελιώδεις έννοιες και τη λογική του. Απευθύνεται, δεύτερον, στον επιστήμονα που αναζητά απαντήσεις μεγαλύτερου βάθους και εξειδίκευσης.

Απευθύνεται, τρίτον, στον νομικό της πράξης, δικαστή και δικηγόρο, που αναζητά πρακτικές απαντήσεις στα θεμελιώδη και διαρκώς παρόντα προβλήματα της ιεραρχίας των κανόνων δικαίου, των σχέσεων του Συντάγματος με το Δίκαιο της ΕΕ και την ΕΣΔΑ, τα ζητήματα της δικονομικής οργάνωσης και των ορίων του δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας και τα ειδικά προβλήματα της ερμηνείας του Συντάγματος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ