Βιβλιο

Ο αποχαιρετισμός του «Μπαμπά»

Η Ιωάννα Κρητικού μιλάει στην A.V. για το νέο της βιβλίο

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 488
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
71314-158524.jpg

Η Ιωάννα Κρητικού δημοσιεύει σε διάφορα έντυπα, αλλά πρώτη φορά πιάνει ένα δικό της βιβλίο στα χέρια της. Είναι το «Μπαμπάς Φάλαινα» (εκδ. Κοροτζή, με σχέδια του βραβευμένου Ισπανού εικονογράφου Tàssies), με 9 σύντομα διηγήματα που μόλις κυκλοφόρησε, μετά και από προτροπή της Άλκης Ζέη.

Το πρώτο σου βιβλίο περιέχει διηγήματα που συγκέντρωνες εδώ και καιρό. Ήταν δύσκολο να αποχωριστείς τον «Μπαμπά»;

Όχι, γιατί ήταν η στιγμή που ένα μεγάλο ταξίδι ολοκληρώθηκε. Κράτησε καιρό γιατί πολλά από τα διηγήματα γράφτηκαν με μεγάλη χρονική απόσταση. Ο αποχαιρετισμός του «Μπαμπά» έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με φροντίδα, αγάπη και έχοντας δίπλα μου ανθρώπους πολύτιμους και αγαπημένους. Ένας μεγάλος κύκλος έκλεισε και ο «Μπαμπάς» και εγώ είμαστε ελεύθεροι για νέους προορισμούς!

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο που σε έκανε να θέλεις να γίνεις συγγραφέας;

Όλα ξεκίνησαν από την ίδια τη γραφή. Το άσπρο χαρτί με προκαλούσε από μικρή. Είναι το πιο εύπλαστο υλικό, μπορείς επάνω του να δημιουργήσεις ό,τι έχεις φανταστεί! Εικόνες, αισθήσεις, ήχους, πρόσωπα, όλα παίρνουν υπόσταση, χώρο, χρόνο, τα παρατηρείς. Μπορείς να δώσεις σε μια απλή καθημερινή λεπτομέρεια μια απρόσμενη ματιά. Να ζωντανεύσεις ό,τι στη ζωή σου φοβάσαι, επιθυμείς, ονειρεύεσαι, ντρέπεσαι να ομολογήσεις.

n

Σε ενδιαφέρουν οι άνθρωποι και ο ψυχικός τους κόσμος, «λείπει», όμως, «μια μικρή, έστω πολύ μικρή, αχτίδα φωτός, που θα ισορροπούσε τη σκληράδα της αφήγησης» παρατηρεί η Άλκη Ζέη στον πρόλογο του βιβλίου. Συμφωνείς;

Η αχτίδα που αναφέρει η κ. Άλκη Ζέη για μένα έχει να κάνει με τη λύτρωση. Τα θέματα των διηγημάτων μιλούν για αρκετά έντονες καταστάσεις, όπως την απώλεια, το χωρισμό. Δεν ξέρω αν ανακουφίζω κάποιον ή τον προβληματίζω. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ η ίδια ψάχνω ακόμα αυτό το φως.

Σε ποια βιβλία πιάνεις τον εαυτό σου να επιστρέφει ξανά και ξανά;

Δεν επιστρέφω τόσο σε βιβλία, όσο στην αίσθηση που μου αφήνουν ή που είναι συνδεδεμένα με κάποια σημαντική φάση της ζωής μου.

Τι χαρακτήρες σε τραβάνε σαν αναγνώστη. Σαν συγγραφέα;

Χαρακτήρες που θα με κάνουν να νιώσω την αλήθεια τους.

Διαβάζεις σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία;

Διαβάζω. Μου αρέσει ο τρόπος γραφής και τα θέματα που κάθε φορά διαπραγματεύεται ο Κωστής Γκιμοσούλης.

Ποιο βιβλίο διαβάζεις αυτή την εποχή;

Είναι θεατρικό και έχει τον τίτλο «Η βασίλισσα της ομορφιάς» του Μάρτιν Μακντόνα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ