- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: «Η συνείδηση της πετραίας γης»
«Ό,τι σκέφτηκα, ό,τι με συγκίνησε, ό,τι άγραφο, ακαθόριστο και ανομολόγητο, το βρήκα στο βιβλίο του Μανώλη Γλέζου»
Το βιβλίο της ζωής μου: Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη θυμάται το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου «Η συνείδηση της πετραίας γης» που την καθόρισε (εκδόσεις Τυπωθήτω)
Λατρεύω τις Κυκλάδες και τα βραχονήσια τους, μου προκαλούν δέος! Ένα αρχέγονο συναίσθημα που εισδύει σε όλα τα κύτταρά μου και τα συγκλονίζει. Ακατοίκητες ξέρες, ενάλιοι βράχοι, σκόπελοι γύρω από τα νησιά χωρίς όνομα, θαλασσοδαρμένοι συμπλέουν στο αιώνιο ταξίδι του χρόνου. Τα χρώματα της θάλασσας και του ουρανού, οι ανεπανάληπτες ερωτικές στιγμές, οι γλάροι και οι κραυγές τους, εκεί όπου ο ήλιος σιδερώνει τη γη, την καίει και εξανεμίζει τα όνειρά της στο πέλαγο. Εκεί που όταν ο πόνος ανεβαίνει στο λαιμό και γίνεται κόμπος τον κάνουνε τραγούδι και χορό. 7 χιλιάδες χρόνια ιστορία. Οι άνθρωποι έγιναν φίλοι με το ασταμάτητο μελτέμι και την άγρια σοροκάδα. 'Επλασαν το μάρμαρο και μας άφησαν αιώνια σημάδια πολιτισμού και τέχνης. Αυτά τα νησιά είναι της ψυχής το βάλσαμο.
Ό,τι σκέφτηκα, ό,τι με συγκίνησε, ό,τι άγραφο, ακαθόριστο και ανομολόγητο, το βρήκα στο βιβλίο του Μανώλη Γλέζου «Η συνείδηση της πετραίας γης».
Έρχεσαι, θωρείς, θαυμάζεις και απέρχεσαι. Αυτή είναι μια υποψία ύπαρξης στις ανεμοφωλιές της ζωής.
Καλοκαίρι του '97.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς ο πόνος και το τραύμα μετατρέπονται σε πηγές ηθικής υπεροχής, κοινωνικής αναγνώρισης και εξουσίας
Η κοινή μοίρα και η ελληνική ιδιαιτερότητα των συγγραφέων μας στην παγκόσμια κοινότητα των εκδόσεων
Η διαχρονική ιστορία του Αρτούρο Μπαντίνι, ενός θυμωμένου και φαντασιόπληκτου εφήβου που μεγαλώνει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια Ιταλών μεταναστών στο Κολοράντο
Μια λέσχη βιβλίου που μετατρέπει τη λογοτεχνία σε δίκη χαρακτήρων, προσκαλώντας μας να δούμε τις ιστορίες και τους ανθρώπους μέσα από διαφορετικές οπτικές.
Το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα από τις Εκδόσεις Βακχικόν
Victoria Amelina, «Κοιτώντας γυναίκες, κοιτώντας τον πόλεμο» (πρόλογος Margaret Atwood, μετάφραση Ρηγούλα Γεωργιάδου, 428 σελίδες, Εκδόσεις Utopia).
Ο συγγραφέας του «Audition» και του «Σχεδόν διάφανο γαλάζιο» ήταν 74 ετών
Μια βραδιά όπου η λογοτεχνία συναντήθηκε με το θέατρο, τη μουσική και την ψυχολογία
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει το δουκάτο της Αθήνας του 1453
Νά ποιο είναι το μέσο εισόδημα ενός επαγγελματία συγγραφέα
Έρωτας και απελπισία στη new wave Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’80
Η αγαπημένη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου μέσα από τις αναμνήσεις του αδελφού της, που έζησε από κοντά τις πιο προσωπικές και σημαντικές στιγμές της ζωής της
Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Ως τα πέρατα της γης», ένα πλοίο σαλπάρει από την Αγγλία για την Αυστραλία, στα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα.
Τι λένε ένας συγγραφέας, ένας κβαντικός φυσικός και ένας φιλόσοφος του 18ου αιώνα για το σύμπαν
Η εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τις αιτίες της κυκλοφοριακής ασφυξίας
Δείτε πώς συζητούν δύο συγγραφείς μεταξύ τους.
20 χρόνια μετά το «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων», ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός μιλά για τη μετανάστευση, την ελληνική κοινωνία και τις νέες πατρίδες
Ο καθηγητής και συγγραφέας Κάρλο Μασάλα μιλά στην ATHENS VOICE για τη στάση του Τραμπ και για το στοίχημα της Μόσχας στην κόπωση της Ευρώπης
Συναντήσαμε τον διάσημο Ελβετό συγγραφέα και φιλόσοφο και μιλήσαμε για τον έρωτα, την ευτυχία και την παιδική ηλικία
Ο συγγραφέας του «Λίνε» και podcaster της ATHENS VOICE μιλά για τα παιδιά, τα «πρέπει» που μαθαίνουμε από μικροί κι εκείνες τις μικρές «καμπύλες» που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.