Βιβλιο

Το 14% των Γάλλων δεν έχει διαβάσει κανένα βιβλίο το 2020

«Η πτώση συνδέεται με τους περιορισμούς που επέβαλε η υγειονομική κρίση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βιβλίο
Βιβλίο © Pixabay / congerdesign

Γαλλία: Υποχώρησε το 2020 η φιλαναγνωσία στη χώρα - Τι δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας δείχνει ότι υποχώρησε το 2020 η φιλαναγνωσία στη χώρα, με το 14% των Γάλλων να μην έχουν διαβάσει κανένα βιβλίο το 2020 και το 25% να μην έχουν αγοράσει καινούριο. 

Η πρόεδρος του δημόσιου ιδρύματος, Ρεζίν Ασοντό, σχολίασε ότι «παρά την καθησυχαστική δυναμική της αγοράς για τον τομέα του βιβλίου, παρατηρούμε μια συνολική κάμψη του αριθμού των αναγνωστών». 

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου παρατηρεί με λύπη «μια πτώση της φιλαναγνωσίας, η οποία συνδέεται βεβαίως με τους περιορισμούς που επέβαλε η υγειονομική κρίση». Η έρευνα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια από την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos, και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται συνήθως πριν από την έναρξη της έκθεσης βιβλίου του Παρισιού, Livre Paris. Όμως η εκδήλωση αυτή ακυρώθηκε για δεύτερη χρονιά φέτος λόγω της επιδημίας της Covid-19.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο με τη συμμετοχή 1.000 ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω, το 86% των Γάλλων διάβασαν τουλάχιστον ένα βιβλίο το 2020, δηλαδή μείον 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018. «Οι Γάλλοι είχαν πιθανότατα την επιθυμία να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο και να αποκρυπτογραφήσουν την κρίση που περνάμε: διάβασαν περισσότερα βιβλία ρεπορτάζ και επικαιρότητας (δοκίμια, βιογραφίες...) αλλά λιγότερα μυθιστορήματα (-7 μονάδες) και πρακτικά βιβλία (-7 μονάδες)», σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Το 75% (-7 μονάδες) αγόρασαν τουλάχιστον ένα καινούριο βιβλίο, το 34% (-7 μονάδες) αγόρασαν ένα βιβλίο από δεύτερο χέρι και το 68% (-9 μονάδες) δανείστηκαν ή έλαβαν ως δώρο ένα βιβλίο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ