- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Christian Brechneff: Ένας Ελβετός στη Σίφνο
Ο ζωγράφος που ερωτεύτηκε το νησί και το έκανε βιβλίο
Όταν ο αποπροσανατολισμένος και μπερδεμένος με τη σεξουαλικότητά του 20άρης ζωγράφος Christian Brechneff έψαχνε καλλιτεχνική έμπνευση και ηρεμία για να αφοσιωθεί στη δουλειά του, ούτε που φανταζόταν ότι θα τη βρει στη δική μας Σίφνο, όπου θα έμενε τελικά 30 ολόκληρα χρόνια. Μεγαλωμένος στην Ελβετία και την Αμερική, το ’70 βρέθηκε τυχαία στη Σίφνο, αγόρασε ένα σπίτι, ερωτεύτηκε το νησί και ζωγράφισε κάθε γωνιά του.

Η Σίφνος έγινε η μούσα του και του πρόσφερε τη χαμένη έμπνευση όχι μόνο στη ζωγραφική αλλά και στο γράψιμο. Ο διάσημος σήμερα ζωγράφος, στο βιβλίο που έγραψε με τίτλο: «The Greek House: The Story of a Painter’s Love Affair with the Island of Sifnos» περιγράφει με τον δικό του τρόπο την ιστορία όχι μόνο της δικής του ζωής αλλά και της εξέλιξης της ζωής στο νησί που ήταν για τόσα χρόνια το καταφύγιό του. Ιστορίες από την εποχή που δεν υπήρχαν καν δρόμοι μέχρι την τεράστια ανάπτυξη του τουρισμού και την άφιξη των ταχύπλοων πλοίων. Μια διήγηση-βίωμα ενός νεαρού καλλιτέχνη με σχόλια και αφηγήσεις αστείες, ρομαντικές, συγκινητικές που μέσα απ’ αυτές ξετυλίγονται χιλιάδες υποιστορίες για το νησί, τους ανθρώπους του, τα ηλιόλουστα τοπία και τις βόλτες, που έκαναν τον Christian Brechneff, να ερωτεύεται αυτό το «βραχώδες νησί του Αιγαίου», όπως το χαρακτήρισαν οι New York Times, για 30 ολόκληρα χρόνια, ξανά και ξανά.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του έγινε φυσικά στη Σίφνο, μια από τις πρώτες γλυκές καλοκαιρινές βραδιές, στο Verina Astra, ένα υπέροχο boutique ξενοδοχείο στην Πουλάτη. Ο περίφημος ζωγράφος και γνωστός πλέον λάτρης της χώρας μας, υποδέχτηκε τους Σίφνιους φίλους, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο και μοιράστηκαν μαζί τους ένα ποτήρι κρασί και πολλές αναμνήσεις. Η θέα του ξενοδοχείου στο Αιγαίο και η καλοκαιρινή, ρομαντική αύρα του νησιού, θύμισαν ξανά στον Brechneff τα πρώτα σκιρτήματα που ένιωσε όταν ήρθε στη Σίφνο. Το βιβλίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Κρατάμε αυτήν του Steven Kurutz στους New York Times: «Όταν διάβασα το βιβλίο… ήθελα να τα παρατήσω όλα και να πάω στη Σίφνο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο Καφέ Φίλιον - Με τη συμμετοχή Ευάγγελου Βενιζέλου, Σπύρου Βούγια και Νίκης Λυμπεράκη
Οι τίτλοι που αγαπήσαμε περιμένουν την ψήφο μας
Ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης από τον επιδραστικό Ιταλό φυσικό
Η σκληρή πραγματικότητα μιας απλήρωτης «δουλειάς»... ή μήπως μιας απλής απασχόλησης... ή ενός χόμπι;
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στο Καφέ Φίλιον - Με ομιλητές Βενιζέλο, Βούγια και Λυμπεράκη
Ένα οικουμενικό έργο, παιγνιώδες, που αναδεικνύει ζητήματα κοινωνικού φύλου και γλώσσας, διαστέλλοντας τα όρια των λέξεων
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη δέσμευση της συγγραφέα να δωρίσει τα έσοδα από τα βιβλία της στην οργάνωση Palestine Action
Από τον Καζαντζίδη και τον Άκη Πάνου μέχρι τον Νικ Κέιβ και τους Μπιτλς, ένα βιβλίο γεμάτο μουσικές, αναμνήσεις και μικρές ιστορίες της ζωής
Πώς ένας Κορεάτης οικονομολόγος μάς μαθαίνει να διαβάζουμε τον κόσμο μέσα από το φαγητό
Μια συζήτηση για τον έρωτα και την απώλεια με αφορμή το βιβλίο «Βαρύτητες» που μόλις κυκλοφόρησε
Η Ισπανίδα συγγραφέας και εικονογράφος μιλά στην Athens Voice με αφορμή την ελληνική έκδοση του παιδικού βιβλίου «Το Μεγάλο Τιγράκι» (εκδόσεις Key Books)
Παραδέχεται παλαιότερη λογοκλοπή
Μια μυθοπλαστική βιογραφία της αινιγματικής φωτογράφου δρόμου από την Ιταλίδα Φραντσέσκα Ντιοταλέβι
Η ιστορική έρευνα του Tim Tzouliadis για το πώς έζησαν και πέθαναν οι Αμερικανοί μετανάστες στη σοβιετική Ρωσία στη δεκαετία του 1930
Ο Αργύρης Παυλιώτης έλυσε το «Επικηρυγμένο Πρόβλημα» 20 χρόνια πριν την OpenAI
Ο πολυαγαπημένος Βρετανός συγγραφέας μάς μίλησε για το τελευταίο του μυθιστόρημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.