Βιβλιο

Christian Brechneff: Ένας Ελβετός στη Σίφνο

Ο ζωγράφος που ερωτεύτηκε το νησί και το έκανε βιβλίο

50591-153528.jpg
Μαρία Κοραχάη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
68925-138725.jpg

Όταν ο αποπροσανατολισμένος και μπερδεμένος με τη σεξουαλικότητά του 20άρης ζωγράφος Christian Brechneff έψαχνε καλλιτεχνική έμπνευση και ηρεμία για να αφοσιωθεί στη δουλειά του, ούτε που φανταζόταν ότι θα τη βρει στη δική μας Σίφνο, όπου θα έμενε τελικά 30 ολόκληρα χρόνια. Μεγαλωμένος στην Ελβετία και την Αμερική, το ’70 βρέθηκε τυχαία στη Σίφνο, αγόρασε ένα σπίτι, ερωτεύτηκε το νησί και ζωγράφισε κάθε γωνιά του.

n

Η Σίφνος έγινε η μούσα του και του πρόσφερε τη χαμένη έμπνευση όχι μόνο στη ζωγραφική αλλά και στο γράψιμο. Ο διάσημος σήμερα ζωγράφος, στο βιβλίο που έγραψε με τίτλο: «The Greek House: The Story of a Painter’s Love Affair with the Island of Sifnos» περιγράφει με τον δικό του τρόπο την ιστορία όχι μόνο της δικής του ζωής αλλά και της εξέλιξης της ζωής στο νησί που ήταν για τόσα χρόνια το καταφύγιό του. Ιστορίες από την εποχή που δεν υπήρχαν καν δρόμοι μέχρι την τεράστια ανάπτυξη του τουρισμού και την άφιξη των ταχύπλοων πλοίων. Μια διήγηση-βίωμα ενός νεαρού καλλιτέχνη με σχόλια και αφηγήσεις αστείες, ρομαντικές, συγκινητικές που μέσα απ’ αυτές ξετυλίγονται χιλιάδες υποιστορίες για το νησί, τους ανθρώπους του, τα ηλιόλουστα τοπία και τις βόλτες, που έκαναν τον Christian Brechneff, να ερωτεύεται αυτό το «βραχώδες νησί του Αιγαίου», όπως το χαρακτήρισαν οι New York Times, για 30  ολόκληρα χρόνια, ξανά και ξανά.

n

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του έγινε φυσικά στη Σίφνο, μια από τις πρώτες γλυκές καλοκαιρινές βραδιές, στο Verina Astra, ένα υπέροχο boutique ξενοδοχείο στην Πουλάτη. Ο περίφημος ζωγράφος και γνωστός πλέον λάτρης της χώρας μας, υποδέχτηκε τους Σίφνιους φίλους, διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο και μοιράστηκαν μαζί τους ένα ποτήρι κρασί και πολλές αναμνήσεις. Η θέα του ξενοδοχείου στο Αιγαίο και η καλοκαιρινή, ρομαντική αύρα του νησιού, θύμισαν ξανά στον Brechneff τα πρώτα σκιρτήματα που ένιωσε όταν ήρθε στη Σίφνο. Το βιβλίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Κρατάμε αυτήν του Steven Kurutz στους New York Times: «Όταν διάβασα το βιβλίο… ήθελα να τα παρατήσω όλα και να πάω στη Σίφνο».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία
Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία

Όταν έχεις παιδιά στην εφηβεία, διαβάζεις άρθρα και βιβλία σχετικά με τον πόνο σου με την ελπίδα ότι θα σε βοηθήσουν… και όταν βρίσκεις κάτι πραγματικά βοηθητικό, το συστήνεις

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.