- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρέυμοντ Κάρβερ: «Εκεί που είχαν ζήσει»
Τα διηγήματά του αξίζει να διαβαστούν υπό το λοξό φως των ποιημάτων του.
Το ποίημα της ημέρας είναι του Ρέυμοντ Κάρβερ από την ανθολογία «Εκεί που είχαν ζήσει», Εκδόσεις Κίχλη.
Ρέυμοντ Κάρβερ: «Εκεί που είχαν ζήσει»
᾽Εκεῖ ποὺ εἶχαν ζήσει
῞Οπου κι ἂν πήγαινε ἐκείνη τὴ μέρα βάδιζε
μέσα στὸ ἴδιο του τὸ παρελθόν. Περνοῦσε κλοτσώντας μέσα ἀπὸ σωροὺς
ἀναμνήσεων. κοιτοῦσε μέσα ἀπὸ παράθυρα
ποὺ δὲν τοῦ ἀνῆκαν πιά.
Δουλειὰ καὶ φτώχεια καὶ νὰ τοὺς κλέβουν καὶ στὰ ρέστα.
᾽Εκεῖνο τὸν καιρὸ ζοῦσαν χάρη στὴ θέλησή τους,
ἀποφασισμένοι νὰ εἶναι ἀνίκητοι.
Τίποτα δὲν μποροῦσε νὰ τοὺς σταματήσει. ῎Οχι
γιὰ πολύ.
Στὸ δωμάτιο τοῦ μοτὲλ
τὴν ἴδια νύχτα, τὶς πρῶτες ὧρες τῆς ἡμέρας,
τράβηξε μιὰ κουρτίνα. Εἶδε σύννεφα
νὰ στοιβάζονται μπροστὰ ἀπ’ τὸ φεγγάρι. Πλησίασε
πιὸ κοντὰ στὸ τζάμι. ᾽Αέρας παγωμένος πέρασε
κι ἔβαλε τὸ χέρι στὴν καρδιά του.
Σὲ ἀγαποῦσα, σκέφτηκε.
Σὲ ἀγαποῦσα πολύ.
Πρὶν σταματήσω πιὰ νὰ σ’ ἀγαπῶ.
Ο Ρέυμοντ Κάρβερ είναι γνωστός κυρίως για τη διεισδυτική και κοφτερή πρόζα των διηγημάτων του. Σε αυτή την ανθολογία 57 ποιημάτων με τίτλο «Εκεί που είχαν ζήσει», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη, ο Καρβέρ δείχνει την ίδια αφοσίωση και στην ποίηση όπως στην πεζογραφία. Με ένα απολύτως προσωπικό ύφος, ο διάσημος Αμερικανός πεζογράφος και ποιητής καλλιεργεί ένα είδος ποίησης που στηρίζεται σε ισχυρά βιώματα, μια ποίηση συγχρόνως διαυγή και αινιγματική που επιδιώκει συνειδητά την επικοινωνία με τον αναγνώστη του. Όπως και τα διηγήματά του έτσι και την ποίησή του χαρακτηρίζει η πύκνωση και η μινιμαλιστική αποτύπωση στιγμών και καταστάσεων, η αναμέτρηση με τις πληγές του παρελθόντος, η αναψηλάφηση των οικογενειακών και ερωτικών σχέσεων αλλά και συναισθήματα γλυκόπικρα, όπως η δικαίωση και η δίψα για ζωή μπροστά στο αναπόφευκτο τέλος. Διαβάζοντάς τα ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι και διηγήματά του αξίζει να διαβαστούν υπό το λοξό φως των ποιημάτων του.
Ρέυμοντ Κάρβερ: Σύντομο βιογραφικό
Ο Ρέυμοντ Κάρβερ (1938-1988), γεννήθηκε στην πόλη Κλάτσκανι του Όρεγκον και μεγάλωσε στη Γιακίμα της Ουάσινγκτον σε συνθήκες φτώχειας και με τον πατέρα του παραδομένο στο αλκοόλ. Εργαζόταν ευκαιριακά επί χρόνια, ώσπου δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων Λοιπόν, θα πάψεις, σε παρακαλώ; (1976). Την ίδια εποχή ο πρώτος του γάμος κατέρρεε και η μάχη του με τον αλκοολισμό είχε κορυφωθεί. Η οριστική απεξάρτησή του το 1977 συμπίπτει με τη γνωριμία του με την ποιήτρια Τες Γκάλλαχερ, η οποία θα τον συντροφεύσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Ο Κάρβερ, που είχε παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής στο παρελθόν, βρίσκεται τώρα να διδάσκει σε διάφορα πανεπιστήμια. Την περίοδο αυτή εκδίδονται οι εμβληματικές πλέον συλλογές διηγημάτων Για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για αγάπη (1981) και Καθεδρικός ναός (1983), με τις οποίες καθιερώθηκε ως σημαντικός συγγραφέας. Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν συλλογές ποιημάτων του, με την τελευταία, το Ένα καινούργιο μονοπάτι μέχρι τον καταρράκτη, να δημοσιεύεται το 1989, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του από καρκίνο. Το σύνολο του ποιητικού του έργου έχει συγκεντρωθεί στον τόμο All of Us (1996).
Info: Ρέυμοντ Κάρβερ, Εκεί που είχαν ζήσει, Ανθολόγηση-Μετάφραση-Επίμετρο: Άκης Παπαντώνης, Δίγλωσση έκδοση, Εκδόσεις Κίχλη, σελ. 224, €15,00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη και γιατί αξίζει να διαβαστεί από γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας
Ένα ωμό, κλειστοφοβικό πολιτικό θρίλερ που επαναπροσδιορίζει το Caribbean noir
Μια συγκινητική ωδή στη μνήμη και την παιδική ηλικία
Δύο συγκλονιστικά ιστορικά βιβλία από τις εκδόσεις Utopia φέρνουν τον Μεσαίωνα στο σήμερα με ρυθμό που κόβει την ανάσα.
Τιμά το πολύπλευρο έργο του εθνικού μας ποιητή με μια πλούσια έκδοση - Με ανέκδοτα έργα και νέες μελέτες
«Το Σύμπαν δεν σου δίνει σκοπό. Σου δίνει την ελευθερία να τον δημιουργήσεις», λέει ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός
Προτάσεις ελληνικής πεζογραφίας από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή
Η μοναδική αρχιτεκτονική του και η νέα πολιτιστική εμπειρία προσελκύει βιβλιόφιλους από όλο τον κόσμο
Ένα ανέκδοτο ποίημα του Γιώργου Βέλτσου για την ATHENS VOICE
Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή
Η συγγραφέας μιλά για το νέο της ψυχολογικό θρίλερ, τη δημιουργική εμμονή, τη μοναξιά, την επινόηση και το σκοτεινό βλέμμα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Πώς η χρήση ΤΝ από μαθητές και δασκάλους μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία του σχολείου
«Ένα μόνο δωμάτιο με ένα μόνο βιβλίο». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το όραμα του Yoshuyuki Morioka
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα βιβλία του, τις επιρροές του και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Η Μαίρη Σιάνη-Ντέιβις στο βιβλίο «Έντιμος εμπορία» γράφει για μια γενιά που γεννήθηκε πριν από τον πόλεμο αλλά τον πρόλαβε, όπως και τον Εμφύλιο, στην πιο τρυφερή της ηλικία
Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.
Όταν η αναζήτηση του τέλειου σώματος μετατρέπεται σε μια εφιαλτική, γεμάτη σασπένς ανατομία της ανθρώπινης απόγνωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.