Βιβλιο

Τα αστυνομικά βιβλία που ετοιμάζουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο

Με Νέσμπο, Ράνκιν και άλλους ιδιοφυείς συγγραφείς του αστυνομικού από το Μεταίχμιο

Κέλλη Κρητικού
ΤΕΥΧΟΣ 753
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Jo Nesbo, Harald Gilbers, Matthew Quirk, Αrne Dahl, Carlos Zanοn, Romy Hausmann, Tana French, Ian Rankin από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για το φθινόπωρο 2020.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο έρχεται τον Σεπτέμβριο «Το βασίλειο» (μτφ. Σωτήρης Σουλιώτης), το νέο συγκλονιστικό θρίλερ του θρυλικού Jo Nesbo, που θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα και σε σκληρόδετη συλλεκτική έκδοση με πολυτελή κουβερτούρα και με υπογραφή - πρόλογο του συγγραφέα. Σε μια αγροτική μικρή πόλη στα νορβηγικά όρη, ο μηχανικός Ρόι ζει μια ήσυχη, απλή ζωή. Ώσπου μια μέρα επιστρέφει ο μικρός αδελφός του Καρλ μαζί με τη νέα σύζυγό του. Ο Καρλ είναι πιο επιτυχημένος και γοητευτικός από τον Ρόι, ένας νεαρός επιχειρηματίας που σκοπεύει να φτιάξει ένα μεγάλο ξενοδοχείο στην περιοχή. Όταν ήταν παιδιά, ο Ρόι υπερασπίστηκε τον μικρό αδερφό του ενάντια στους σκληρούς του σχολείου και τις φρικτές φήμες. Αλλά πλέον ο Ρόι συνειδητοποιεί ότι όσο πιο μακριά πηγαίνει για να προστατεύσει τον Καρλ, τόσο περισσότερο βυθίζεται στο ομιχλώδες παρελθόν της πόλης. Και όταν ο σερίφης αρχίζει να εξετάζει τους τραγικούς θανάτους των γονιών τους, ο Ρόι θα πρέπει να σκεφτεί καλά μέχρι πού μπορεί να φτάσει για να προστατεύσει τον αδερφό του. 


Χάρη στη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η τριλογία «Germania» παγκοσμίως και κατόπιν αιτήματος των χιλιάδων αναγνωστών, ο Γερμανός εκδότης ζήτησε από τον συγγραφέα της Harald Gilbers να συνεχίσει τη σειρά. Η «Μαύρη λίστα» (μτφ. Βασίλης Τσαλής) μας μεταφέρει στο κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς Βερολίνο του 1946. Ο επιθεωρητής Οπενχάιμερ χρησιμοποιεί την εξασκημένη του όσφρηση στην υπηρεσία αναζήτησης αγνοουμένων. Για τον λόγο αυτό επισκέπτεται τακτικά τα στρατόπεδα προσφύγων που έχουν οργανωθεί στο Βερολίνο μετά τον πόλεμο. Όταν εντοπίζεται το παραμορφωμένο πτώμα ενός πρόσφυγα «Γερμανού της διασποράς», ο Οπενχάιμερ λαμβάνει από τον συνταγματάρχη Αξάκοφ την εντολή να ασχοληθεί με την υπόθεση. Πολύ σύντομα ακολουθεί μια σειρά από κτηνώδεις δολοφονίες, από τις οποίες γίνεται φανερό ότι ο δράστης επιλέγει τα θύματά του από έναν κατάλογο πρώην συνεργατών του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος, για να πάρει όψιμα εκδίκηση. 


Τον Οκτώβριο καταφθάνει «Ο νυχτερινός πράκτορας» (μτφ. Ειρήνη Παϊδούση), το βιβλίο ανεμοστρόβιλος που θα καθηλώσει το κοινό. Ένα δυνατό, ακαταμάχητο και σφιχτοδεμένο πολιτικό θρίλερ από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Matthew Quirk, έναν επιδέξιο αφηγητή ο οποίος μεταφράζεται πρώτη φορά στα ελληνικά.  Προς μεγάλη του έκπληξη, ο πράκτορας του FBI Πίτερ Σάδερλαντ επιλέγεται για να δουλέψει στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου. Αποστολή του να αποκαλύψει έναν Ρώσο χαφιέ. Για να τα καταφέρει, ο ιδεαλιστής νεαρός πράκτορας πρέπει να αμφισβητεί τα πάντα και να μην εμπιστεύεται κανέναν. Στόχος του είναι να σώσει τη χώρα του από μια τρομακτική προδοσία. Ο Πίτερ ξέρει πολύ καλά πως η παράβαση ενός κανόνα μπορεί να στοιχίσει ζωές. Έτσι, ξεκινάει ένα ορμητικό και απεγνωσμένο κυνηγητό του προδότη – μια επικίνδυνη οδύσσεια που τον θέτει ενάντια σε ορισμένους από τους πλέον ικανούς κι αδίστακτους πράκτορες της Ρωσίας και όλο το FBI. 


Ο Σουηδός Αrne Dahl, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του σκανδιναβικού νουάρ, για άλλη μια φορά γράφει μια ιστορία ευφυή, αλλά και συναρπαστική που κόβει την ανάσα. Το νέο του βιβλίο «Πέντε συν τρία» (μτφ. Γρηγόρης Κονδύλης) είναι η τρίτη περιπέτεια του διδύμου Μπέργερ και Μπλουμ και σφύζει από συναισθηματική ένταση που αρπάζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα. Οι πρωταγωνιστές βρίσκονται στη χειρότερη φάση της ζωής τους: Η Μόλι είναι σε κώμα και ο Σαμ καταζητείται ως δολοφόνος – για έναν φόνο που δεν έχει διαπράξει. Ωστόσο, οι Μυστικές Υπηρεσίες της Σουηδίας θα χρειαστούν τη βοήθειά του, καθώς ένας πρώην πράκτορας, ονόματι Κάρστεν, έχει απαγάγει ένα κορίτσι και ο μόνος που μπορεί να τον εντοπίσει είναι ο Σαμ. Ο Κάρστεν έχει στήσει μια μεγάλη παγίδα με δόλωμα το κορίτσι και τον Μπέργερ και τελικό στόχο ένα τρομοκρατικό χτύπημα που θα μπορούσε να διαλύσει ολόκληρη τη Σουηδία. 


Την αναβίωση ενός από τους εμβληματικότερους χαρακτήρες του μεσογειακού νουάρ, του απολαυστικού Πέπε Καρβάλιο, αναλαμβάνει ο πολυβραβευμένος Καταλανός συγγραφέας Carlos Zanοn. Τίτλος: «Κρίση ταυτότητας» (μτφ. Βασιλική Κνήτου). Είναι 2017 και ο Καρβάλιο εξακολουθεί να καίει βιβλία στο τζάκι του και να μισεί τη σύγχρονη μουσική. Χωρίς να ξέρει πώς και γιατί, διχάζεται ανάμεσα στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, περιφερόμενος από τη μια στην άλλη σαν χαμένος. Στη Βαρκελώνη εξακολουθεί να έχει το γραφείο του και το πιστό προσωπικό του. Στη Μαδρίτη, χάνεται σ’ έναν λαβύρινθο με μια γυναίκα παντρεμένη με ένα πρόσωπο-κλειδί στην εθνική πολιτική σκηνή, και βρίσκεται εντελώς εκτός ισορροπίας. Μπορεί να φταίει που γερνά ή, όπως η χώρα όπου ζει, μπορεί να περνά σοβαρή κρίση ταυτότητας σε κάθε επίπεδο. Καθώς οι περιπέτειες του Καρβάλιο πάντα αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της κοινωνίας στην οποία ζει, η νέα ιστορία του καθρεφτίζει την κρίση ταυτότητας του ισπανικού λαού.


Τον Νοέμβριο έρχεται το ντεμπούτο του νέου ταλέντου από τη Γερμανία ονόματι Romy Hausmann. Το «Καλό μου παιδί» (μτφ. Δέσποινα Κανελλοπούλου) είναι ένα δυνατό, καθηλωτικό θρίλερ που ξεκινάει από εκεί που τα άλλα σταματούν. Μια καλύβα χωρίς παράθυρα στο δάσος. Η ζωή της Λένα και των δύο παιδιών της υπακούει τους κανόνες του πατέρα: γεύματα, τουαλέτα, μελέτη, όλα είναι αυστηρά προγραμματισμένα και τηρούνται με επιμέλεια. Το οξυγόνο το παρέχει ένα σύστημα εξαερισμού, το φαγητό το παρέχει ο πατέρας και μόνο ο πατέρας, που προστατεύει την οικογένειά του από τους κινδύνους που ελλοχεύουν «εκεί έξω» και εξασφαλίζει ότι τα παιδιά του, γεννημένα στην αιχμαλωσία, θα έχουν πάντα μια μητέρα να τα προσέχει. Μια μέρα η Λένα καταφέρνει να το σκάσει με ένα από τα παιδιά – αλλά ο εφιάλτης συνεχίζεται. Κι έπειτα, δεν είναι καν σίγουρο ότι η Λένα είναι πράγματι η Λένα, η οποία εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη πριν από 14 χρόνια. Η αστυνομία και η οικογένεια της Λένα προσπαθούν απεγνωσμένα να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ – κομμάτια που δεν φαίνεται να ταιριάζουν μεταξύ τους. 


Η πολυβραβευμένη Tana French αφήνει λίγο στην άκρη τη σειρά του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου και γράφει ένα ανατριχιαστικό ψυχολογικό θρίλερ που από πολλούς ήδη θεωρείται το καλύτερο βιβλίο της μέχρι σήμερα. Το νέο της αριστούργημα με τίτλο «Σκοτεινός κήπος» (μτφ. Δέσποινα Δρακάκη) είναι το απόλυτο εθιστικό. Ο Τόμπι ανέκαθεν ήταν τυχερός στη ζωή του. Ώσπου μια νύχτα όλα αλλάζουν. Μια βάναυση επίθεση τον αφήνει τραυματισμένο – και πια δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος. Αναζητά καταφύγιο στο πατρικό του, ένα σπίτι γεμάτο όμορφες αναμνήσεις από τα καλοκαίρια του και τα εφηβικά πάρτι με τα ξαδέλφια του. Όμως, λίγο μετά την άφιξή του εκεί, ανακαλύπτεται ένα ανθρώπινο κρανίο κρυμμένο στη γέρικη φτελιά του κήπου. Οι ντόπιοι ντετέκτιβ διαπιστώνουν πως ανήκει σε έναν παλιό συμμαθητή του. Κι ο Τόμπι αναγκάζεται να επανεξετάσει όσα γνωρίζει για την οικογένειά του, το παρελθόν του, τον ίδιο του τον εαυτό. Ένα υπνωτιστικό μυθιστόρημα, απόλυτα σαγηνευτικό, από μία εκ των σπουδαιότερων συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας του αιώνα. 


Τον Δεκέμβριο, η ιδιοφυΐα που ονομάζεται Ian Rankin επιστρέφει με μία ακόμα υπόθεση με τον παλαίμαχο και πασίγνωστο Τζον Ρέμπους, με τον τίτλο «Ένα τραγούδι για δύσκολους καιρούς» (μτφ. Γιώργος Μπαρουξής). Όταν η κόρη του Τζον Ρέμπους, Σαμάνθα, του τηλεφωνεί μες στα μεσάνυχτα, εκείνος αμέσως καταλαβαίνει ότι τα νέα δεν θα είναι ευχάριστα. Ο σύζυγός της αγνοείται τις τελευταίες δύο μέρες. Ο Ρέμπους φοβάται το χειρότερο – και γνωρίζει πολύ καλά από τα τόσα χρόνια του στην αστυνομία ότι η κόρη του θα είναι η βασική ύποπτη. Δεν ήταν ο καλύτερος πατέρας –πάντα προτεραιότητα είχε η δουλειά του–, τώρα όμως η κόρη του τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Αλλά πώς; Ως πατέρα ή ως ντετέκτιβ; Καθώς αναχωρεί την αυγή με προορισμό την ανεμοδαρμένη ακτή –και μια μικρή πόλη με μεγάλα μυστικά– αναρωτιέται εάν αυτή ίσως είναι η πρώτη φορά στη ζωή του που δεν θέλει να ανακαλύψει την αλήθεια.