Βιβλιο

Τα βιβλία που θα διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι

38 βιβλία για να πάρεις μαζί σου στις διακοπές

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 749
19’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα βιβλία που θα διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι
© Angello Pro / Unsplash

Ελληνική και ξένη λογοτεχνία, λευκώματα, θρίλερ, ψυχολογίας, επιστήμης, ιστορικά - βιογραφικά βιβλία για τις διακοπές

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Μαίρη Κόντζογλου «Σκουριά και χρυσάφι: Νεγρεπόντε», εκδόσεις Μεταίχμιο
Σκουριά και χρυσάφι: Νεγρεπόντε
Μαίρη Κόντζογλου, εκδ. Μεταίχμιο
Είναι το πρώτο μέρος της διλογίας «Σκουριά και χρυσάφι», ένα μεθυστικό οικογενειακό έπος, όπου στα δύο μέρη της, το Νεγρεπόντε και το Πόρτο Λεόνε, οι ήρωες, τα μέλη της οικογένειας Βαμβακά, από σκλάβοι, επαναστάτες, πρόσφυγες, γεωργοί και έμποροι, καταλήγουν να γίνουν βιομήχανοι, ενώ βασανίζονται από μεγάλα πάθη και πληρώνουν το τίμημα αμαρτωλών ερώτων αλλά και της προσήλωσής τους στην επιτυχία. Εδώ, στο πρώτο μέρος, παράλληλα με τη συνταρακτική προσωπική ιστορία της οικογένειας Βαμβακά, παρακολουθούμε τα γεγονότα-σταθμούς του 19ου αιώνα που οδήγησαν στη δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα.


Πυθαγόρας Γιώργος Περαντωνάκης, εκδ. Καστανιώτη
Πυθαγόρας
Γιώργος Περαντωνάκης, εκδ. Καστανιώτη
Γιατί ο αφηγητής έχει δέσει τον αδελφό του και του μιλά, χωρίς να περιμένει απάντηση; Τι κρύβεται πίσω από το προσωνύμιο «Πυθαγόρας», που έχει αποκτήσει ο αμίλητος αδελφός; Ο αφηγητής είναι εξοργισμένος και λυπημένος, καθώς δυο χρόνια τώρα, τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει τη σιωπή του Πυθαγόρα, ο οποίος έχει σταματήσει κάθε επαφή με τον μεγάλο αδελφό του. Η ιστορία του Πυθαγόρα είναι η προσωπική πλευρά ενός κοινωνικού διχασμού, ενός αδελφικού εμφυλίου που υποκρύπτει επαγωγικά μια πολιτική διάσταση. Πίσω από την εξιστορούμενη απόσταση, κρύβεται η αποστροφή προς έναν ρατσιστικό, εθνικιστικό λόγο και πράξεις, ή ντροπή για μια στάση ζωής που εχθρεύεται τους άλλους και εκδικείται τη διαφορετικότητα.


Όλο κάτι μου τη σπάει!  Βασίλης Παπαθεοδώρου, εκδ. Καστανιώτη
Όλο κάτι μου τη σπάει!
Βασίλης Παπαθεοδώρου, εικονογράφηση Τάσος Μαραγκός – TASMAR, εκδ. Καστανιώτη 
Όπως λέει το οπισθόφυλλο, αν είσαι από αυτούς που απλά γουστάρουν να χαλάνε τη χαρά των άλλων, αλλά και τη δική τους, με τη μίρλα τους, αυτό είναι το βιβλίο σου. Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του Μα γιατί μου φταίνε όλα;! (Το βιβλίο της γκρίνιας) η συνέχεια είναι εδώ. Το Όλο κάτι μου τη σπάει! (Το βιβλίο της γκρίνιας 2) μπορεί να έγινε τόσο μίζερα όπως και το πρώτο της σειράς, και ενδεχομένως να σου εξαφανίσει κάθε ίχνος ενθουσιασμού που διαθέτεις, αλλά σίγουρα στο τέλος θα σου αφήσει ένα ίχνος χαμόγελου.


Ιστορίες από την άλλη όχθη Γιώργος Πολυμενάκος, εκδ. Απόπειρα
Ιστορίες από την άλλη όχθη

Γιώργος Πολυμενάκος, εκδ. Απόπειρα
Το συγγραφικό ντεμπούτο του στιχουργού, Γιώργου Πολυμενάκου, είναι ιστορίες σε πρώτο πρόσωπο, για ένα παιδί που χάθηκε κυνηγώντας τον Απαγορευμένο Καρπό, για ένα σπίτι που δεν υπήρχε, για μια επιταγή χωρίς ποσό και ημερομηνία, για έναν Ζαφείρη Μελά που δεν είχαμε, ιστορίες από την άλλη όχθη μια άχρηστης αφθονίας, γεμάτες δακρυσμένα χαμόγελα. «Ακόμη και σε κάποια πολύ σοβαρά θέματα που διηγείται ο  αφηγητής, το χιούμορ, ο σαρκασμός και κυρίως ο αυτοσαρκασμός κυριαρχούν και βγαίνει πολύ γέλιο. Ένα γέλιο που μπορεί, την επόμενη στιγμή, να παγώσει στα χείλη σου…», έγραψε ο συγγραφέας, Τάκης Γεράρδης.


Η νύχτα της αλήθειας Σπύρος Πετρουλάκης, εκδ. Μίνωας
Η νύχτα της αλήθειας
Σπύρος Πετρουλάκης, εκδ. Μίνωας
Είναι το έβδομο μυθιστόρημα του Σ. Πετρουλάκη, τα βιβλία του οποίου έχουν πουλήσει περισσότερα από 100.000 αντίτυπα. Από το οπισθόφυλλο: «Ένα βρέφος βρίσκεται βουτηγμένο στο αίμα. Όχι το δικό του, αλλά της μητέρας του. Τα στοιχεία οδηγούν με απόλυτη ακρίβεια στον πατέρα, ο οποίος και συλλαμβάνεται. Αποδέχεται την κατηγορία και καταδικάζεται. Η μικρή Φένια εξαφανίζεται από την κατασκήνωση και σιγά σιγά ξεφυλλίζεται ένα παλιό βιβλίο που κρύβει δεκάδες ανοιχτές πληγές. Ο ηλικιωμένος Διονύσης κρατάει κλειδωμένα μέσα του τα πιο βαθιά μυστικά, ενώ τα πάντα θα διαταράξει η καταλυτική ορμή της Ελευθερίας. Εκεί όπου ακροβατεί ο έρωτας με το μίσος, η πίστη με την απιστία και το χρήμα έχει τη δύναμη να καθορίσει τις ζωές, η ανθρωπιά θα βρει έδαφος να ανθίσει σαν ένα ξεχωριστό λουλούδι».


Γκιακ Δημοσθένης Παπαμάρκος, εκδ. Πατάκη
Γκιακ
Δημοσθένης Παπαμάρκος, εκδ. Πατάκη
Για να σας βάλουμε στο κλίμα, «γκιακ» θα πει αίμα, δεσμός συγγένειας, φόνος για λόγους εκδίκησης, φυλή. Οι ήρωες στα διηγήματα του Παπαμάρκου, στρατιώτες που πολέμησαν στα άγρια πεδία των μαχών στη Μικρά Ασία, επιστρέφουν οριστικά αλλαγμένοι στον τόπο τους στη Λοκρίδα. Καθορισμένοι από ό,τι οφείλουν να κάνουν για την τιμή της κοινότητας, σύμφωνα με τον βαρύ νόμο του αίματος στο αυστηρό εθιμικό δίκαιο της κλειστής κοινωνίας τους, γίνονται θύτες και είναι ταυτοχρόνως θύματα. Αποσιωπημένα εγκλήματα και τραύματα, καταστροφή και αφανισμός, βιασμοί και δολοφονίες, ιστορίες ανομολόγητων πράξεων, στην προφορική γλώσσα του ρουμελιώτικου ιδιώματος, που εντέλει οδηγούν, έστω βίαια, τους ήρωες σε σύγκρουση με την κοινότητά τους και στην αναθεώρηση της ταυτότητάς τους.


Κατά του έρωτα, μια πολεμική Λώρα Κίπνις, μτφ. Κυριάκος Χαρίτος, εκδ. Αλεξάνδρεια
Κατά του έρωτα, μια πολεμική
Λώρα Κίπνις, μτφ. Κυριάκος Χαρίτος, εκδ. Αλεξάνδρεια
Ποιος θα μπορούσε να είναι εναντίον του έρωτα; Κανείς. Όπως όλοι ξέρουν, ο έρωτας είναι μια μυστηριώδης και ακαταμάχητη δύναμη, με απέραντη εξουσία πάνω στις σκέψεις και τις αποφάσεις της ζωής μας. Μήπως όμως υπάρχει κάτι λίγο ανησυχητικό σ' αυτή την απόλυτη ομοιομορφία της γνώμης; Σκεφτείτε ότι και οι πιο ισχυρές θρησκείες γεννούν κάθε τόσο τους αιρετικούς τους. Κάθε ιδεολογία έχει τους αποστάτες της. Ακόμη και οι ιερές αγελάδες βρίσκουν κάποτε τους σφαγείς τους. Μόνη εξαίρεση ο έρωτας. Εξ ου και η ανάγκη μιας πολεμικής εναντίον του. Μα δεν θα σας τραυματίσει (τουλάχιστον όχι σοβαρά). Σκοπός του είναι μόνο να ταρακουνήσει τα πράγματα και να υπονομεύσει μερικές βεβαιότητες.


Ο επιστάτης Μανώλης Λυδάκης, εκδ. Αλεξάνδρεια
Ο επιστάτης
Μανώλης Λυδάκης, εκδ. Αλεξάνδρεια
Ένας φόνος στη θέση ενός άλλου. Ένας πνιγμένος στη θέση ενός φυγά. Ένας φονιάς στη θέση του Επιστάτη. Άλλα περίμενε, άλλα ήρθαν. Μια πλεκτάνη που ξεδιπλώνεται αργά, τον τυλίγει και τον τραβάει στον βυθό μιας θάλασσας συμπτώσεων, τόσο βαθιά που νομίζει πως δεν θα αναδυθεί ποτέ ξανά στην επιφάνεια. Κι όμως, καθώς το κουβάρι ξετυλίγεται, αν πιάσει το νήμα του μπορεί και να σωθεί. Μια περιπέτεια προσωπικής αναζήτησης με αφορμή έναν φόνο. Μια περιπλάνηση στα ψυχικά τοπία του ήρωα και στις προδοσίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος, σε μια αφήγηση με υποβλητική ατμόσφαιρα.


Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα - Χρονικό μιας οικογένειας 1685-1920 Μελέτης Η. Μελετόπουλος, εκδ. ΚΑΠΟΝ
Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα - Χρονικό μιας οικογένειας 1685-1920
Μελέτης Η. Μελετόπουλος, εκδ. ΚΑΠΟΝ
Στη διάρκεια τριών αιώνων εκτυλίσσεται αυτό το μυθιστόρημα, το οποίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Είναι η ιστορία μιας πολεμικής οικογένειας, που ήρθε από την Ήπειρο με τη στρατιά του Μοροζίνι το 1685, εγκαταστάθηκε στις Σπέτσες, πολέμησε σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας τους κατακτητές και συμμετείχε πρωταγωνιστικά στο έπος του ’21, στη στεριά και στη θάλασσα. Όταν η οικογένεια αυτή ενεπλάκη στη δολοφονία της Μπουμπουλίνας, οι γόνοι της μετανάστευσαν λόγω της βεντέτας στη Λακωνία, όπου εξελίχθηκαν σε ισχυρούς γαιοκτήμονες με περιπετειώδη ζωή και μεγάλα πάθη. Παράλληλα, το βιβλίο παρακολουθεί τα μεγάλα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, στη διάρκεια αυτών των αιώνων.


Ο κλέφτης των μυστικών Γιάννης Μπότσης, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
Ο κλέφτης των μυστικών
Γιάννης Μπότσης, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
Ο κλέφτης των μυστικών καταγράφει με σύγχρονη ματιά την Αθήνα του ’44 αλλά και τη Σμύρνη της ανόδου και της καταστροφής, αναμειγνύοντας δεξιοτεχνικά το κινηματογραφικό σασπένς, το ερωτικό μελόδραμα, το ψυχολογικό θρίλερ και την περιπέτεια εποχής. Όλα αρχίζουν όταν ο εντεκάχρονος Άρης, ορφανός μετά τον βομβαρδισμό του Πειραιά και φιλοξενούμενος από μια Σμυρνιά στην Πλάκα, αναλαμβάνει, για λογαριασμό του αντιστασιακού θείου του, την πιο επικίνδυνη αποστολή στα χρόνια του Πολέμου. Σε αυτό το παράτολμο σχέδιο, ο μικρός έχει δύο πλεονεκτήματα: Μοιάζει αθώος και ακίνδυνος, αφού είναι παιδί, και καταλαβαίνει γερμανικά, πράγμα που αγνοούν οι εχθροί του.


ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Το καφενείο των τρελών Felipe Alfau, μτφ. Ρούλα Κυριακίδου, εκδ. Αλεξάνδρεια
Το καφενείο των τρελών
Felipe Alfau, μτφ. Ρούλα Κυριακίδου, εκδ. Αλεξάνδρεια
Οκτώ συνδεόμενες και ταυτόχρονα αυτοτελείς ιστορίες υφαίνουν αυτό το αριστοτεχνικά επινοημένο μυθιστόρημα στο οποίο ο Alfau δημιουργεί ένα ευμετάβλητο ονειρικό τοπίο όπου οι ήρωες –νταβατζήδες, επαίτες και παπάδες μεταξύ άλλων– προσπαθούν να δραπετεύσουν από τον εξουσιαστικό έλεγχο του συγγραφέα. Αδίκως αγνοημένο για μισό αιώνα, το βιβλίο αυτό προανήγγειλε τον μαγικό ρεαλισμό της μοντέρνας λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας.  


Το πλοίο των τρελών Κάθριν Αν Πόρτερ, μτφ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Κλειδάριθμος
Το πλοίο των τρελών
Κάθριν Αν Πόρτερ, μτφ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Κλειδάριθμος
Βρισκόμαστε στον Αύγουστο του 1931, όταν ένα υπερωκεάνιο ξεκινάει από τη Βερακρούζ του Μεξικού με προορισμό τη Γερμανία. Στους επιβάτες της πρώτης θέσης βρίσκονται μια νεαρή Αμερικανίδα ζωγράφος με τον εραστή της, ένας ισπανικός χορευτικός θίασος που επιδίδεται σε κλοπές, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Γερμανών με το παχύ μπουλντόγκ τους που παθαίνει συνεχώς ναυτία και μια θορυβώδης παρέα Κουβανών φοιτητών Ιατρικής. Καθώς το πλοίο ταξιδεύει στον Ατλαντικό, ο αναγνώστης παρασύρεται από τα περιστατικά και τις δολοπλοκίες επιβατών και μελών του πληρώματος, που δημιουργούν ένα κλίμα ανυπόφορης έντασης. Γραμμένο σε μια περίοδο είκοσι ετών, το «Πλοίο των τρελών» αποτελεί ένα αριστούργημα της αμερικανικής λογοτεχνίας και ένα πανόραμα της ίδιας της ζωής.


Κανονικοί άνθρωποι Σάλλυ Ρούνεϋ, μτφ. Μαρία Φακίνου, εκδ. Πατάκη
Κανονικοί άνθρωποι
Σάλλυ Ρούνεϋ, μτφ. Μαρία Φακίνου, εκδ. Πατάκη
Μια ιστορία που αποκαλύπτει, με σπαρακτική τρυφερότητα, πώς μας εξουσιάζει ο έρωτας και πώς, όσο κι αν πληγώνουμε και πληγωνόμαστε, πάντα επιθυμούμε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε. Πρωταγωνιστές ο Κόννελ και η Μαριάν, συμμαθητές που μεγαλώνουν στην ίδια μικρή πόλη στην Ιρλανδία, οι ομοιότητές τους όμως τελειώνουν εδώ. Η Μαριάν μένει με την οικογένειά της σε μια έπαυλη, ενώ η μητέρα του Κόννελ είναι η καθαρίστριά τους. O Κόννελ είναι δημοφιλής και τον συμπαθούν όλοι στο σχολείο, η Μαριάν δεν έχει φίλους. Μια μέρα όμως, ξεκινούν οι δυο τους μια αμήχανη κουβέντα και η ζωή τους αλλάζει. Έναν χρόνο αργότερα είναι φοιτητές στο Δουβλίνο. Δοκιμάζουν κι οι δυο ερωτικές εμπειρίες, αλλά, αδύναμοι να αντισταθούν, επιστρέφουν διαρκώς ο ένας στον άλλο.


Η Κυριακή της Επανάστασης Γουέντι Γκέρα, μτφ. Ιφιγένεια Ντούμη, εκδ. Καστανιώτη
Η Κυριακή της Επανάστασης
Γουέντι Γκέρα, μτφ. Ιφιγένεια Ντούμη, εκδ. Καστανιώτη
Η ιστορία μιας νεαρής ποιήτριας και συγγραφέως η οποία ζει στη σύγχρονη Αβάνα, παγιδευμένη μέσα σε ένα συνονθύλευμα εικασιών που αφορούν στην προσωπικότητα και το έργο της. Η Κλέο θεωρείται ύποπτη στην Κούβα, έχει περιπέσει σε γενική δυσμένεια και βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Όσοι όμως τη διαβάζουν εκτός νησιού συγκλονίζονται. Το κράτος πιστεύει ότι η επιτυχία της είναι μια επινόηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ότι έχει κατασκευαστεί ως ένα όπλο αποσταθεροποίησης. Αντιθέτως, για μια συγκεκριμένη ομάδα εξόριστων συμπατριωτών της, διανοούμενων με επικριτική στάση απέναντι στο καστρικό καθεστώς, η Κλέο είναι πράκτορας της κουβανικής κατασκοπίας. Εκείνη, απομονωμένη σε μια όμορφη έπαυλη, δεν παύει να αντιστέκεται σε μια χώρα που την κατηγορεί για το μεγάλο της αμάρτημα: να γράφει ό,τι σκέφτεται.


Ασημένια φτερά Camilla Lackberg, μτφ. Γρηγόρης Κονδύλης, εκδ. Μεταίχμιο
Ασημένια φτερά
Camilla Lackberg, μτφ. Γρηγόρης Κονδύλης, εκδ. Μεταίχμιο
Πάνω που η Φέι πίστεψε ότι όλα ήταν εντάξει, η ίδια της η ύπαρξη απειλείται ακόμα µια φορά. Έχει φτιάξει τη ζωή της στο εξωτερικό, ο πρώην σύζυγός της είναι στη φυλακή και η εταιρεία της Revenge καλπάζει προς την επιτυχία. Τη στιγμή όμως που η Revengeετοιμάζεται να κατακτήσει τις ΗΠΑ, µια νέα απειλή κάνει την εμφάνισή της και η Φέι αναγκάζεται να επιστρέψει στη Στοκχόλµη. Μετά το μπεστ σέλερ «Το χρυσό κλουβί», το δεύτερο μέρος της διλογίας µε πρωταγωνίστρια τη Φέι. Μια δραματική ιστορία προδοσίας, εκδίκησης και γυναικείας αλληλεγγύης.


«La casa de papel, Εscape book - Το ημερολόγιο του καθηγητή», εκδ. Ελληνικά Γράμματα
Το ημερολόγιο του «καθηγητή»
Ivan Tapia, Montse Linde, μτφ. Αρετή Μαθιουδάκη, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
Γραμμένο από τη συγγραφική ομάδα της πιο επιτυχημένης σειράς του Netflix, το συναρπαστικό αυτό βιβλίο είναι διαδραστικό και κατορθώνει να μεταφέρει στις σελίδες του τη γοητεία, αλλά και την αγωνία από τη δράση της ξεχωριστής ισπανικής τηλεοπτικής σειράς που έχει κερδίσει χιλιάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο.  Το σίγουρο είναι ότι ο αναγνώστης θα διασκεδάσει με μοναδικό τρόπο εξιχνιάζοντας τα μυστήρια που ετοίμασε ο «Καθηγητής», ο ιθύνων νους της πιο επιτυχημένης ληστείας όλων των εποχών και ο καλύτερος στην επινόηση παιχνιδιών ευφυΐας. Καλώς ήρθατε, λοιπόν, στο escape book του La casa de papel!


Ο Ματθαίος και ο διάβολος Gerald Messadié, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
Ο Ματθαίος και ο διάβολος
Gerald Messadié, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
Ένα επικό μυθιστόρημα και μια ανατρεπτική εκδοχή  του θρύλου του Φάουστ από τη χαρισματική πένα του Gerald Messadié. Μια περιπέτεια που ξεκινά στα μέσα του 18ου αιώνα και συνεχίζεται έως σήμερα. Πρωταγωνιστής της, ο ορμητικός μαθητευόμενος ζωγράφος Ματθαίος, ο οποίος, ενώ απολαμβάνει τις χαρές του πιο μεγάλου έρωτα της ζωής του, στερείται ξαφνικά την αγαπημένη του. Απελπισμένος, απαρηγόρητος και ορμώμενος από την τρέλα της νιότης, ο Ματθαίος παίρνει μια μεγάλη απόφαση. Καλεί τον Διάβολο και επιτακτικά του ζητά να του επιστρέψει την αγάπη του. Και ενώ η επιθυμία του δεν πραγματοποιείται, ο Άρχοντας του Σκότους τού προσφέρει ένα μεγάλο δώρο. Το χάρισμα να δίνει ζωή σε όποια εικόνα ζωγραφίζει.


Οι περιπέτειες του Κέιλεμπ Γουίλιαμς William Godwin, εκδ. Χίμαιρα
Οι περιπέτειες του Κέιλεμπ Γουίλιαμς
William Godwin, εκδ. Χίμαιρα
Ο Γουίλιαμ Γκόντγουιν (1756-1836), πέρα από συγγραφέας, υπήρξε και ένας από τους κορυφαίους Άγγλους πολιτικούς φιλοσόφους του 18ου αιώνα, αν και σήμερα είναι περισσότερο γνωστός ως πατέρας της Μαίρης Σέλλεϊ, της δημιουργού του πασίγνωστου Φρανκενστάιν. Εδώ, ο Κέιλεμπ είναι ένας αθώος νεαρός με μεγάλα όνειρα που μπαίνει στη δούλεψη του επαρχιώτη αριστοκράτη Φερντινάντο Φάλκλαντ. Οι κρυφές και ανομολόγητες αλήθειες που θα ανακαλύψει μέσα στην έπαυλη του εργοδότη του θα τον οδηγήσουν στα όρια της αντοχής του, ψυχικής, πνευματικής και σωματικής, αλλά και σε ένα ανελέητο κυνηγητό στα μήκη και στα πλάτη της Αγγλίας του τέλους του 18ου αιώνα.


ΛΕΥΚΩΜΑ

Φωτοσοφία Σπύρος Πώρος, φωτογραφικό λεύκωμα, εκδ. Κάκτος
Φωτοσοφία
Σπύρος Πώρος, φωτογραφικό λεύκωμα, εκδ. Κάκτος
Με τους πρώτους στίχους από την «Οδύσσεια» του Ομήρου ξεκινάει το υπερπολυτελές φωτογραφικό λεύκωμα «Φωτοσοφία», που χωρίζεται σε 12 ενότητες και μας ταξιδεύει σε 3 ηπείρους μέσα από προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες από την 25χρονη διεθνή πορεία του Σπύρου Πώρου. Κάθε ενότητα εισάγεται με ένα κείμενο στο οποίο ο συγγραφέας, κάνοντας αναφορές στην αρχαία ελληνική σκέψη, εκφράζει τους φιλοσοφικούς προβληματισμούς που τον οδήγησαν στην έμπνευση και στη λήψη της συγκεκριμένης σειράς φωτογραφιών, κάποιες εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά δημόσια. «Φωτογραφίζω καθετί που για οποιονδήποτε λόγο με διεγείρει και μου προκαλεί έκσταση ψυχική. Δεν αναζητώ ασυνήθιστα θέματα, αλλά η πρόθεσή μου κάθε φορά είναι να καταστήσω ασυνήθιστο το κοινότυπο. Δεν βρίσκω κανένα ενδιαφέρον στοιχείο στο προφανές, ώστε να το φωτογραφίζω. Θέλω να παρουσιάζω την απόλυτη ομορφιά που με ακρίβεια βγάζει ο φακός χωρίς καμία παρέμβαση με καλλιτεχνικά εφέ», εξηγεί ο Σπύρος Πώρος στον πρόλογο του βιβλίου του.


ΘΡΙΛΕΡ - ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ

Η λάμψη Στίβεν Κινγκ, μτφ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Κλειδάριθμος
Η λάμψη
Στίβεν Κινγκ, μτφ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Κλειδάριθμος
Θεωρείται το βιβλίο που καθιέρωσε τον αποκαλούμενο και ως «βασιλιά του τρόμου» Στίβεν Κινγκ, με την ιστορία να συνεχίζει να τρομάζει και να συναρπάζει 43 χρόνια μετά την αρχική του έκδοση και 40 χρόνια μετά τη μεταφορά της στον κινηματογράφο από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Πρωταγωνιστής ο Τζακ Τόρανς, ο οποίος πιάνει νέα δουλειά, στο ξενοδοχείο «Η Θέα». Ως χειμερινός επιστάτης στο ατμοσφαιρικό παλιό ξενοδοχείο, θα έχει άφθονο χρόνο για να επανασυνδεθεί με την οικογένειά του και να συγκεντρωθεί στο γράψιμο. Όταν όμως έρχεται ο σκληρός χειμώνας, η ειδυλλιακή τοποθεσία αρχίζει να φαίνεται απολύτως απομονωμένη, απολύτως σατανική. Και ο μόνος που αντιλαμβάνεται την παρουσία παράξενων και σκοτεινών δυνάμεων στη «Θέα» είναι ο Ντάνι Τόρανς, ένα πεντάχρονο παιδί με μοναδικό χάρισμα.


«The secret of magic», της Νατάσσας Λούπου, από την OnTime books
Το μυστικό της μαγείας
Νατάσσα Λούπου, εκδ. Ontime Books
Είναι 15 Απριλίου 2016 και η Τάνια κλείνει τα 12 της χρόνια. Στο πάρτι των γενεθλίων της έχει έναν φανταστικό ταχυδακτυλουργό που με τα μαγικά του αφήνει τους καλεσμένους με το στόμα ανοιχτό. Μετά το τέλος της γιορτής κι ενώ η Τάνια αναρωτιέται αν όλα αυτά που είδε είναι κόλπα που μαθαίνουν οι μάγοι σε κάποια σχολή ή αν υπάρχει στ' αλήθεια μαγεία, βρίσκει στο δωμάτιό της μία μυστηριώδη βαλίτσα. Όταν θα την ανοίξει, κάτι απρόσμενο θα συμβεί και μια συναρπαστική περιπέτεια θα ξεκινήσει! Η Τάνια καλείται να ανακαλύψει το μυστικό του Πήτερ και να πάρει αποφάσεις που θα αλλάξουν όχι μόνο τη ζωή της αλλά και τη ροή της παγκόσμιας ιστορίας. Ποιος είναι ο μυστηριώδης Πήτερ και ποιο μυστικό κρύβεται μέσα στο απαγορευμένο κουτί; Ποιο θα είναι το επόμενο παιδί που θα το ανακαλύψει;


UBIK Philip K. Dick, εκδ. Χίμαιρα
UBIK
Philip K. Dick, εκδ. Χίμαιρα
Οι Times έγραψαν για «μια συγκλονιστική υπαρξιακή ιστορία τρόμου», για έναν «εφιάλτη που ποτέ δεν ξέρεις αν έχει τελειώσει». Το Ubik είναι ένα μυθιστόρημα όλο παρανοϊκή μανία και ξέφρενο ψυχεδελικό πάθος, ένα μεταφυσικό παιχνίδι θανάτου και λύτρωσης, που κερδίζεται με τη βοήθεια ενός θαυματουργού αερίου ικανού να θεραπεύσει ακόμα και τον θάνατο αρκεί να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες. Με μία έκρηξη σχεδιασμένη από τους επιχειρηματίες ανταγωνιστές του Γκλεν Ράνσιτερ κάποιος σκοτώνεται. Το θύμα όμως είναι ο Ράνσιτερ ή κάποιος άλλος; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα…


Ο άνθρωπος στο απόρθητο κάστρο Philip K. Dick, εκδ. Χίμαιρα
Ο άνθρωπος στο απόρθητο κάστρο
Philip K. Dick, εκδ. Χίμαιρα
Ο πρύτανης της επιστημονικής φαντασίας Φίλιπ Κ. Ντικ, στο αριστούργημά του αποτυπώνει το πρόσωπό, τα ελαττώματα, τις ελλείψεις, αλλά και τις προσδοκίες µας. Στην ιστορία, σ’ έναν κόσμο όπου έχουν θριαμβεύσει οι δυνάμεις του κακού, υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να επιβιώσουν συνεργαζόμενοι µ’ αυτές και άλλοι, που για να διασώσουν τα υπολείμματα της ζωής τους, έχουν αποστασιοποιηθεί κι έχουν αποσυρθεί σε ουδέτερες, όπως νομίζουν, ζώνες. Μοναδική εστία αντίστασης Ο άνθρωπος στο απόρθητο κάστρο, που µε το οραματικό βιβλίο του προσφέρει στους ανθρώπους την εικόνα ενός αλλιώτικου κόσμου. Είναι έτσι όμως; Οι δυνάμεις του κακού έχουν όντως θριαμβεύσει;


Το κοράκι Στίβεν Κινγκ, μτφ. Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Κλειδάριθμος
Το κοράκι
Στίβεν Κινγκ, μτφ. Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Κλειδάριθμος
Ένας άντρας το σκάει από μια μονάδα βιολογικών δοκιμών και μεταδίδει ένα μεταλλαγμένο στέλεχος της γρίπης, το οποίο αφανίζει το 99% της ανθρωπότητας μέσα σε λίγες εβδομάδες. Όσοι επιζούν είναι τρομαγμένοι και σαστισμένοι και έχουν ανάγκη από έναν ηγέτη. Εμφανίζονται δύο υποψήφιοι, η Μάμα Άμπιγκεϊλ, μια καλοσυνάτη γυναίκα 108 ετών που τους προτρέπει να δημιουργήσουν μια κοινότητα στο Μπόλντερ του Κολοράντο, και ο Ράνταλ Φλαγκ, ο μοχθηρός «σκοτεινός άντρας» που αναζητά το χάος και τη βία. Το αποκαλυπτικό όραμα του Κινγκ, για έναν κόσμο που έχει πληγεί από μια θανατηφόρα επιδημία και είναι έρμαιο της αέναης μάχης μεταξύ καλού και κακού.


AMY Mario Karma, εκδ. Ontime Books
AMY
Mario Karma, εκδ. Ontime Books
Δύο αδελφές τόσο ίδιες όσο οι δύο πόλοι της γης. Η μία καλοκάγαθη και μόνιμο θύμα, η άλλη σκοτεινή προσωπικότητα μα με προστατευτικά ένστικτα. Η Μελίνα αδύναμη και υποχωρητική. Η Άμυ δικαστής και τιμωρός σε έναν δικό της κόσμο, στον οποίο ο Θεός έδειχνε πάντα το πιο σκληρό του πρόσωπο. Τι διαχωρίζει την τρέλα από τη λογική; Τον Θεό από τον Διάβολο; Το καλό από το κακό; Τα ερωτήματα αυτά σταμάτησαν να απασχολούν την Άμυ, όταν ένιωσε ότι βαθιά μέσα στην ψυχή της υπήρχε χώρος για όλα. Και όταν πια η σιωπή σπάει και το μυστικό αποκαλύπτεται, τότε η θυσία είναι μονόδρομος... Η AMY είναι υποψήφιο για βιβλίο της χρονιάς στο online book club, το μεγαλύτερο σάιτ αναγνωστών την Αμερική και έως τώρα κατέχει την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη και την πρώτη στην κατηγορία Horror. Στην ίδια ιστοσελίδα, ήταν book of the day στις 11 Ιουλίου. Επίσης, επίσης υποψήφιο για βιβλίο της χρονιάς  στην κατηγορία θρίλερ , στον διεθνή διαγωνισμό του TCK Publishing.


ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Θετική ενέργεια, υπέροχη ζωή Βεξ Κινγκ, μτφ. Νοέλα Ελιασά, εκδ. Μίνωας
Θετική ενέργεια, υπέροχη ζωή
Βεξ Κινγκ, μτφ. Νοέλα Ελιασά, εκδ. Μίνωας
Αυτό το βιβλίο υπόσχεται να σε βοηθήσει να ασχοληθείς με τη φροντίδα του εαυτού σου, να αποβάλεις την τοξική ενέργεια και να μάθεις να δίνεις προτεραιότητα στην υγεία σου, να καλλιεργείς θετικές συνήθειες στην καθημερινότητά σου, να ξεπεράσεις τους φόβους σου, να αποκτήσεις επίγνωση και ενσυνειδητότητα. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βιβλία αυτοβελτίωσης, γραμμένο από έναν άνθρωπο ο οποίος είναι σήμερα σύμβουλος χιλιάδων ανθρώπων που τον ακολουθούν (περισσότεροι από 400.000). Μπορείτε, μάλιστα, να επικοινωνήσετε μαζί του στο www.vexking.com και στο Instagram: @vexking.


Η τέχνη της δημιουργίας αναμνήσεων Μάικ Βάικινγκ, εκδ. Μίνωας
Η τέχνη της δημιουργίας αναμνήσεων
Μάικ Βάικινγκ, εκδ. Μίνωας
Θυμάστε το πρώτο σας φιλί; Τη γεύση του φαγητού στο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι; Μετά τη μεγάλη επιτυχία των βιβλίων “Hygge” και “Lykke” -μεταφρασμένα σε 35 γλώσσες, με πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως, ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Times, Μάικ Βάικινγκ, επιστρέφει με την «Τέχνη της δημιουργίας αναμνήσεων» και μας δείχνει πώς μπορούμε να δημιουργούμε ευτυχισμένες αναμνήσεις και πώς να τις διατηρούμε στη μνήμη μας. Ένα βιβλίο για τις όμορφες αναμνήσεις που φωτίζουν το παρόν και χτίζουν ένα ευτυχισμένο μέλλον.


Η δύναμη και ο πλούτος του εφηβικού εγκεφάλου Daniel J. Siegel, εκδ. Κάκτος
Η δύναμη και ο πλούτος του εφηβικού εγκεφάλου - Ένας οδηγός για να κατανοήσουμε το θαυμαστό εφηβικό μυαλό
Daniel J. Siegel, εκδ. Κάκτος
O Σίγκελ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και συγγραφέας πολλών μπεστ σέλερ, δείχνει στους γονείς πώς να μετατρέψουν την εφηβεία, μία από τις πιο δύσκολες αναπτυξιακά περιόδους στη ζωή των παιδιών τους, στην πιο ικανοποιητική και αποδοτική εποχή για όλους. Μεταξύ 12 και 24 ετών, ο εγκέφαλος αλλάζει σημαντικά και πολλές φορές αυτό αποτελεί πρόκληση και για τους ίδιους τους εφήβους και για τους ενήλικες. Είναι φυσικό πολλοί γονείς να αντιμετωπίζουν την εφηβεία των παιδιών τους με βαθιά ανησυχία, ίσως και φόβο. Σύμφωνα με τον δρ. Σίγκελ, αν γονείς και έφηβοι καταφέρουν να συνεργαστούν ώστε να κατανοήσουν σε βάθος την επιστήμη του εγκεφάλου, που προκαλεί όλη αυτή την αναταραχή, θα μπορέσουν να μετουσιώσουν τη σύγκρουση σε σύνδεση και να δημιουργήσουν μια σχέση αλληλοκατανόησης.


ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κοιτάζοντας τα αστέρια Σάρα Γκίλινχαμ - κείμενα & εικονογράφηση, μτφ. Ηλίας Μαγκλίνης, εκδ. ΚΑΠΟΝ
Κοιτάζοντας τα αστέρια
Σάρα Γκίλινχαμ - κείμενα & εικονογράφηση, μτφ. Ηλίας Μαγκλίνης, εκδ. ΚΑΠΟΝ
Ένα βιβλίο που περιλαμβάνει όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τους αστερισμούς και τα άστρα τους μέσα από συνοπτικά και περιεκτικά κείμενα, και μια εξαιρετικά φροντισμένη εικονογράφηση. Είναι ένας χρηστικός οδηγός για μικρούς αλλά και για μεγάλους, που θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστικά του νυχτερινού ουρανού, μια εισαγωγή στην ιστορία της αστρονομίας, προβάλλοντας με πρωτότυπο τρόπο σημαντικές πτυχές της αρχαίας ελληνικής επιστήμης και δίνοντας στους αναγνώστες τις αναγκαίες πληροφορίες, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν μόνοι τους τη θέση των 88 παγκόσμια αναγνωρισμένων αστερισμών στον ουρανό. Ο πρόλογος είναι του Διονύση Σιμόπουλου.


Coronovirus: An ancient or an alien virus Συλλογικό, εκδ. Ontime Books
Coronovirus: An ancient or an alien virus
Συλλογικό, εκδ. Ontime Books
Εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η Ontime books, ο εκδοτικός οίκος με έδρα το Λονδίνο που είναι ο μόνος που μεταφράζει έργα Ελλήνων και Κύπριων στην αγγλική γλώσσα, είχε μια περίφημη ιδέα: να διοργανώσει διαγωνισμό διηγήματος με κεντρικό θέμα τον κορωνοϊό. Ήταν μια ιδέα που έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης και τώρα ήρθε η ώρα να βγει και στα ράφια των βιβλιοπωλείων με τα 6 διηγήματα που κέρδισαν, υπό τον γενικό τίτλο Coronovirus: An ancient or an alien virus. Το βιβλίο κυκλοφορεί ήδη σε Ελλάδα και εξωτερικό και σημειώστε ότι μετά την επιτυχία του πρώτου διαγωνισμού, η Ontime προκήρυξε και δεύτερο διαγωνισμό, νουβέλας αυτή τη φορά, με θέμα “The second wave”. Αν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε, η νουβέλα σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40.000 λέξεις και να έχει αποσταλεί στο info@ontimebooks.co.uk έως τις 30 Αυγούστου 2020.


Παίζοντας με το μέλλον, βιβλίο δραστηριοτήτων
Παίζοντας με το μέλλον, βιβλίο δραστηριοτήτων
Katie King, Julia Rose West, μτφ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Βασιλική Καλοδήμου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Το βιβλίο δραστηριοτήτων «Παίζοντας με το Μέλλον» έχει σχεδιαστεί για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να βοηθήσει τις νεότερες γενιές να στοχαστούν και να επηρεάσουν το μέλλον. Αποτελεί ένα διαδραστικό και ιδιαίτερα διασκεδαστικό βιβλίο το οποίο θα ταξιδέψει το μυαλό μας σε πολλές πιθανές και απρόσμενες εκδοχές του μέλλοντος. Η έκδοση καλλιεργεί τις ικανότητες δημιουργικής και κριτικής σκέψης των νέων, και τους καθοδηγεί στην εξερεύνηση του μέλλοντος μέσα από τέσσερις προκλήσεις και δεκαέξι παιχνίδια. Το βιβλίο συνοδεύεται από υποστηρικτικό υλικό και οδηγίες για εκπαιδευτικούς. Από τη σειρά Επιστήμη για παιδιά και εφήβους, σε συνεργασία με την «Έδρα UNESCO για την Προοπτική Διερεύνηση» στην Ελλάδα.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

21 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ’21 Θάνος Μ. Βερέμης, εκδ. Μεταίχμιο
21 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ’21
Θάνος Μ. Βερέμης, εκδ. Μεταίχμιο
Φως σε γεγονότα και πρόσωπα της Επανάστασης του ’21 και της δεκαετίας που ακολούθησε. Θα βρείτε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως Ποια η σχέση των Ελλήνων του 1821 με την αρχαιότητα, πώς αντιλαμβάνονταν οι Έλληνες του 1821 το περιεχόμενο της Επανάστασής τους, πώς αλλάζουν οι σχέσεις Δύσης-Ανατολής μέσα στα τετρακόσια χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, γιατί οι πρώτες στρατιωτικές επιτυχίες οδήγησαν τους Έλληνες σε διχόνοια, ποια η σημασία της Εκκλησίας, ποιος ο ρόλος των Φιλελλήνων στον Αγώνα, ποιες λεπτομέρειες μάς διαφεύγουν και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.  


Φεμινισμός, παρελθόν και παρόν ενός κινήματος Ντέμπορα Κάμερον, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Φεμινισμός, παρελθόν και παρόν ενός κινήματος
Ντέμπορα Κάμερον, μτφ. Φιλώτας Δήτσας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Η Κάμερον ξεδιαλύνει το κουβάρι των φεμινιστικών συζητήσεων κατανέμοντάς τις σε έξι θεματικές -ανδρική κυριαρχία, δικαιώματα, εργασία, κοινωνική κατασκευή της θηλυκότητας, σεξ και κουλτούρα- και εκθέτοντας τους βασικούς προβληματισμούς και τα κυριότερα επιχειρήματα με ενάργεια και αμεσότητα. Η παρουσίαση καλύπτει όλους τους ιστορικούς «φεμινισμούς», ξεκινώντας από τους αγώνες για τη γυναικεία ψήφο τον 19ο αιώνα και φτάνοντας μέχρι το λεγόμενο «τέταρτο κύμα». Στην εποχή του #metoo, του μισθολογικού χάσματος ανδρών και γυναικών, της διαδικτυακής παρενόχλησης και του ανησυχητικά μεγάλου αριθμού γυναικοκτονιών, ο φεμινισμός, ένα από τα σημαντικότερα διανοητικά, πολιτισμικά και πολιτικά κινήματα του σύγχρονου κόσμου, παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ.


Όσα είπαν οι Αρχαίοι Έλληνες περί ψυχής εκδ. Κάκτος
Όσα είπαν οι Αρχαίοι Έλληνες περί ψυχής
εκδ. Κάκτος
Τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για την ψυχή; Πώς αντιλαμβάνονταν την ύπαρξή της; Τη θεωρούσαν θνητή ή αθάνατη; Ποια ήταν η τύχη της μετά θάνατον; Μεταβαίνει η ψυχή, μετά θάνατον, σε άλλα σώματα, και, αν ναι, σε σώματα ανθρώπων ή σε σώματα ζώων; Το βιβλίο αυτό περιέχει μια εκτενή ανθολόγηση των ιδεών της ελληνικής αρχαιότητας σχετικά με την έννοια της ψυχής, μια έννοια που, μαζί με εκείνη του θεού, κυριάρχησε στην αρχαία φιλοσοφία και είναι από τις λεπτότερες και υψηλότερες που συνέλαβε η ανθρώπινη σκέψη. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα δίνονται όπως αυτές καταγράφονται στα κείμενα της αρχαίας γραμματείας σε μια μακρά εξελικτική πορεία περίπου 13 αιώνων (8ος π.Χ. - 5ος μ.Χ.).


Τρομοκρατία, μια παγκόσμια ιστορία Randall D. Law, μτφ. Φιλώτας Δήτσας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Τρομοκρατία, μια παγκόσμια ιστορία
Randall D. Law, μτφ. Φιλώτας Δήτσας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Σήμερα, τον 21ο αιώνα, η τρομοκρατία σχεδόν αποτελεί μια σταθερά του κόσμου μας: δεν υπάρχει μέρα που στο ένα ή το άλλο σημείο του πλανήτη να μη γίνεται μια μικρή ή μεγάλη τρομοκρατική επίθεση, της οποίας ο αντίκτυπος να μην είναι δυνητικά αισθητός ακόμα και στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Όμως η τρομοκρατία δεν είναι φαινόμενο του καιρού μας. Είναι παλιά όσο κι η ανθρώπινη ιστορία. Η ανάλυση του Ράνταλ Λω βασίζεται σε τρεις βασικές προσεγγίσεις της τρομοκρατίας: ως τακτικής, ως στρατηγικής και ως γλωσσικής ή κοινωνικής κατασκευής, εντάσσοντας το τρομοκρατικό συμβάν στα κοινωνικοπολιτικά συμφραζόμενά του. Και συνυφαίνει την ιστορία της τρομοκρατίας με την ιστορία των κοινωνιών που τη γέννησαν.


Όσα είπαν οι Αρχαίοι Έλληνες περί θεού εκδ. Κάκτος
Όσα είπαν οι Αρχαίοι Έλληνες περί θεού
εκδ. Κάκτος  
Η άποψη των αρχαίων Ελλήνων για τον Θεό: Πώς συνελάμβαναν την ύπαρξή του  – ή πώς την αρνούνταν; Ποιος ήταν ο χαρακτήρας και οι ιδιότητες των θεών της λαϊκής θρησκείας και ποια αντίληψη διαμόρφωσε ο φιλοσοφικός και θεολογικός στοχασμός για το ανώτατο ον; Το βιβλίο αυτό περιέχει μια εκτενή ανθολόγηση των ιδεών της ελληνικής αρχαιότητας σχετικά με μια έννοια από τις λεπτότερες και υψηλότερες που συνέλαβε η ανθρώπινη σκέψη, όπως αυτές καταγράφονται στα έργα της αρχαίας γραμματείας και αποδίδουν το θρησκευτικό βίωμα του ελληνικού λαού σε μια μακρά εξελικτική πορεία περίπου 13 αιώνων (8ος π.Χ. - 5ος μ.Χ.).


Η επιστροφή - Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη στο δρόμο για την Ελλάδα 1822/1823 Γεώργιος Ι. Γκέκος, εκδ. Καπόν
Η επιστροφή - Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη στο δρόμο για την Ελλάδα 1822/1823
Γεώργιος Ι. Γκέκος, εκδ. Καπόν
Η ιστορία των αγωνιστών του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που επέζησαν από τις φονικές συγκρούσεις της Επανάστασης του 1821 στη Μολδοβλαχία. Πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στη ρωσική Οδησσό και από κει ξεκίνησαν τη δραματική πορεία της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Απώτερος προορισμός ήταν η Μασσαλία, όπου θα επιβιβάζονταν σε καράβια για το Αιγαίο. Ύστερα από 3.000 χλμ., μέσα από τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ελβετία, ρακένδυτοι και πεινασμένοι το μεγαλύτερο διάστημα, 158 από αυτούς καταφέρνουν και επιστρέφουν στην Ελλάδα.


Ιστανμπούλ - Πόλη και αναμνήσεις Ορχάν Παμούκ, μτφ. Στέλλα Βρεττού, εκδ. Πατάκη
Ιστανμπούλ - Πόλη και αναμνήσεις
Ορχάν Παμούκ, μτφ. Στέλλα Βρεττού, εκδ. Πατάκη
Ο Ορχάν Παµούκ αφηγείται τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Μιλά για την οικογένειά του, αναζητά την πηγή της ευτυχίας και της δυστυχίας στα στενά της Ιστανµπούλ και στα υπέροχα νερά του Βοσπόρου και μέσα από την προσωπική του ιστορία ανακαλύπτουµε την Ιστανµπούλ της δεκαετίας του 1950. Ένα πορτρέτο της θρυλικής πόλης -αυτοπροσωπογραφία επίσης του συγγραφέα- και της χιουζούν, της θλίψης, της µελαγχολίας, του πιο δυνατού και µόνιµου αισθήµατος «που µεταδίδουν ο ένας στον άλλο οι κάτοικοι της Ιστανµπούλ και η ίδια η Ιστανµπούλ». Εµπλουτισµένη έκδοση µε 200 επιπλέον φωτογραφίες, από το αρχείο του Παμούκ και φωτογραφίες µεγάλων φωτογράφων, µε πρώτο τον Αρά Γκιουλέρ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ