Βιβλιο

7 προτάσεις για το καλοκαίρι από τις εκδόσεις Βακχικόν

Μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα και ποίηση θα μας κρατήσουν συντροφιά στην παραλία

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7 προτάσεις για το καλοκαίρι από τις εκδόσεις Βακχικόν

Οι εκδόσεις Βακχικόν μας προτείνουν 7 βιβλία για να διαβάσουμε το καλοκαίρι

Άρης – Μια ιστορία ψυχοθεραπείας, Διογένης Κοπανάκης
Άρης – Μια ιστορία ψυχοθεραπείας
Διογένης Κοπανάκης (μυθιστόρημα)
Ο Άρης μαθαίνει στο σχολείο το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων απέναντι στη διαφορετικότητα. Εκφοβισμός, κοροϊδία, περιθωριοποίηση. Ένας έφηβος, ο Άρης, βιώνει την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα μέσα από έναν αποτρόπαιο βιασμό. Σήμερα ο Άρης είναι ένας νέος, όμορφος και επιτυχημένος αρχιτέκτονας. Πίσω από το λαμπερό του χαμόγελο όμως, παραμένουν κρυμμένοι φόβοι κι ανείπωτες επιθυμίες. Ως πότε θα κρύβει τις πραγματικές του ανάγκες; Με τη βοήθεια του Ορέστη, του θεραπευτή του, το ταξίδι του Άρη για την αυτογνωσία και τη λύτρωση από τα φαντάσματα του παρελθόντος ξεκινά.


1-1-28, Μαρίνα Λυκούδη & Άντζελα Έμσεν-Δανιηλίδου
1-1-28
Μαρίνα Λυκούδη & Άντζελα Έμσεν-Δανιηλίδου (νουβέλες)
Ένα δαχτυλίδι αντίκα αγορασμένο στην Αμβέρσα, έφερε τη χρονολογία 1-1-28. Πάνω σ’ αυτή, η συγγραφέας Μαρίνα Λυκούδη δημιούργησε μια φανταστική ιστορία, η οποία εκτυλίσσεται στην Μπριζ, όταν ο αυστηρός καθολικός Χέντρικ αποφασίζει να παντρευτεί τη 16χρονη Γκοντελίβε. Με την ίδια αφορμή –δαχτυλίδι και χρονολογία– δημιουργήθηκε μια διαφορετική υποθετική ιστορία από την Άντζελα Έμσεν - Δανιηλίδου, με κεντρική μορφή τη Ζαμπέτα Φλεράκη, μια νεαρή από τη Νάξο, της οποίας η ζωή αλλάζει ριζικά όταν έρχεται στην Κωνσταντινούπολη.


Έγκλημα στο Πότζο, ΠάνοςΠαντελούκας
Έγκλημα στο Πότζο
ΠάνοςΠαντελούκας (νουβέλα)
Στη Νότια Ιταλία, ο καθηγητής εγκληματολογίας Οράτσιο Σπινέλλι εξιχνιάζει έναν φόνο και μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, όπου εμπλέκονται Έλληνες φοιτητές και η τοπική Καμόρα. Μοναχικός, μεθοδικός, έμπειρος, ο Σπινέλλι έχει σταθερό αρωγό σε αυτή την υπόθεση τον καλό του φίλο, επιθεωρητή της τοπικής αστυνομίας Νικόλα Σκιάνο. Το «Έγκλημα στο Πότζο» είναι ένα κράμα ιστορίας μυστηρίου και αρχαιολογίας με προεκτάσεις στα κοινωνικά προβλήματα των νέων της Νότιας Ιταλίας, όπως η ανεργία, η έλλειψη διεξόδων, το εύκολο χρήμα και φυσικά η μαφία.


Το τελευταίο εμπόδιο, Μαριλένα Παππά
Το τελευταίο εμπόδιο
Μαριλένα Παππά (νουβέλα)
Η γη στον Κάτω Κόσμο βράζει. Είναι Τετάρτη. Και όπως κάθε δεύτερη Τετάρτη, κάθε μήνα εδώ και τριάντα χρόνια, η Αχώ στέκεται δίπλα στο μεγάλο τραπέζι, ανακατεύει το βαρύ χαρμάνι του καφέ και κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Προσδοκώντας, περιμένοντας. Για πόσο ακόμα; Η νουβέλα της Μαριλένας Παππά είναι ένα μείγμα ποιητικού λόγου και υπερρεαλισμού, με σκηνές βγαλμένες από ελληνικά τοπία. Η συγγραφέας ισορροπεί ανάμεσα στο σύγχρονο ελληνικό λογοτεχνικό ρεύμα και σε επιρροές από κλασικούς Έλληνες πεζογράφους, δημιουργώντας ένα δικό της απόκοσμο σύμπαν: Μια μικρή σύγχρονη αρχαία τραγωδία.


Γκρο πλάνο, Ευαγγελία Μινάρδου-Αδάμου
Γκρο πλάνο

Ευαγγελία Μινάρδου-Αδάμου (διηγήματα)
Τριάντα επτά ιστορίες που «παίζουν» με την αλήθεια της ζωής. Κοινός θεματικός τους άξονας είναι η απώλεια και η κάθε λογής απουσία, οι διαψεύσεις, οι προδοσίες, οι δύσκολες επιλογές, τα αδιέξοδα. Κάθε απώλειά μας, κάθε απουσία, και μια προσωπική οδύνη. Που μπορεί να γίνει ήττα ή  αποδοχή κι ελπίδα. Καθώς οι ήρωες του έργου  είναι αναγνωρίσιμοι τύποι της καθημερινότητάς μας, και κάποιοι ολωσδιόλου ιδιαίτερες προσωπικότητες, τελικός στόχος είναι βέβαια η απόλαυση της ανάγνωσης, αλλά και ένα ανακουφιστικό μοίρασμα του έσω κόσμου με τον αναγνώστη. Μια σύζευξη ψυχών.


Δόλιχος διαδρομή, Βασιλική Βλαστού
Δόλιχος διαδρομή
Βασιλική Βλαστού (ποίηση)
 «Αυτή η αμείλικτη σιωπή του μετά... μετά το πόλεμο, μετά τη χαρά, μετά τον έρωτα· τελειώνεις μαζί της μόνο όταν αναμετρηθείς». Η Βασιλική Βλαστού γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία διδάχτηκε κλασικό πιάνο, θεωρία και αρμονία της μουσικής και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της σε παραϊατρικό κλάδο δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον ιδιωτικό τομέα. Γράφει ποίηση και διηγήματα και η συλλογή «δόλιχος διαδρομή» είναι η πρώτη που εκδίδει.


Ακακίες στη σαβάνα, Ευαγγελία Τάτση
Ακακίες στη σαβάνα
Ευαγγελία Τάτση (ποίηση)
Δεν είμαστε κρεολοί μουσικοί/ ούτε και ποιητές/ ωχροκίτρινα και μικρά τα άνθη μας/ δεν είμαστε φάροι/ ούτε γυναίκες/ το κορμί μας στάζει κόλλα/ πολύτιμη αρρώστια/ δεν ζούμε στις θάλασσες/ δεν υπάρχουν ορίζοντες·/ βλέπεις τα οπληφόρα ζώα; Η Ευαγγελία Τάτση γεννήθηκε το 1967 στο Περιστέρι και σπούδασε στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τον Χρυσόστομο Καραντωνίου και τον Μιχάλη Παπαγεωργίου. Σήμερα, ζει στη γειτονιά που μεγάλωσε. Οι «ακακίες στη σαβάνα» είναι η πρώτη ποιητική της συλλογή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ