- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
7 προτάσεις για το καλοκαίρι από τις εκδόσεις Βακχικόν
Μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα και ποίηση θα μας κρατήσουν συντροφιά στην παραλία
Οι εκδόσεις Βακχικόν μας προτείνουν 7 βιβλία για να διαβάσουμε το καλοκαίρι
Διογένης Κοπανάκης (μυθιστόρημα)
Ο Άρης μαθαίνει στο σχολείο το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων απέναντι στη διαφορετικότητα. Εκφοβισμός, κοροϊδία, περιθωριοποίηση. Ένας έφηβος, ο Άρης, βιώνει την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα μέσα από έναν αποτρόπαιο βιασμό. Σήμερα ο Άρης είναι ένας νέος, όμορφος και επιτυχημένος αρχιτέκτονας. Πίσω από το λαμπερό του χαμόγελο όμως, παραμένουν κρυμμένοι φόβοι κι ανείπωτες επιθυμίες. Ως πότε θα κρύβει τις πραγματικές του ανάγκες; Με τη βοήθεια του Ορέστη, του θεραπευτή του, το ταξίδι του Άρη για την αυτογνωσία και τη λύτρωση από τα φαντάσματα του παρελθόντος ξεκινά.
Μαρίνα Λυκούδη & Άντζελα Έμσεν-Δανιηλίδου (νουβέλες)
Ένα δαχτυλίδι αντίκα αγορασμένο στην Αμβέρσα, έφερε τη χρονολογία 1-1-28. Πάνω σ’ αυτή, η συγγραφέας Μαρίνα Λυκούδη δημιούργησε μια φανταστική ιστορία, η οποία εκτυλίσσεται στην Μπριζ, όταν ο αυστηρός καθολικός Χέντρικ αποφασίζει να παντρευτεί τη 16χρονη Γκοντελίβε. Με την ίδια αφορμή –δαχτυλίδι και χρονολογία– δημιουργήθηκε μια διαφορετική υποθετική ιστορία από την Άντζελα Έμσεν - Δανιηλίδου, με κεντρική μορφή τη Ζαμπέτα Φλεράκη, μια νεαρή από τη Νάξο, της οποίας η ζωή αλλάζει ριζικά όταν έρχεται στην Κωνσταντινούπολη.
ΠάνοςΠαντελούκας (νουβέλα)
Στη Νότια Ιταλία, ο καθηγητής εγκληματολογίας Οράτσιο Σπινέλλι εξιχνιάζει έναν φόνο και μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, όπου εμπλέκονται Έλληνες φοιτητές και η τοπική Καμόρα. Μοναχικός, μεθοδικός, έμπειρος, ο Σπινέλλι έχει σταθερό αρωγό σε αυτή την υπόθεση τον καλό του φίλο, επιθεωρητή της τοπικής αστυνομίας Νικόλα Σκιάνο. Το «Έγκλημα στο Πότζο» είναι ένα κράμα ιστορίας μυστηρίου και αρχαιολογίας με προεκτάσεις στα κοινωνικά προβλήματα των νέων της Νότιας Ιταλίας, όπως η ανεργία, η έλλειψη διεξόδων, το εύκολο χρήμα και φυσικά η μαφία.
Μαριλένα Παππά (νουβέλα)
Η γη στον Κάτω Κόσμο βράζει. Είναι Τετάρτη. Και όπως κάθε δεύτερη Τετάρτη, κάθε μήνα εδώ και τριάντα χρόνια, η Αχώ στέκεται δίπλα στο μεγάλο τραπέζι, ανακατεύει το βαρύ χαρμάνι του καφέ και κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Προσδοκώντας, περιμένοντας. Για πόσο ακόμα; Η νουβέλα της Μαριλένας Παππά είναι ένα μείγμα ποιητικού λόγου και υπερρεαλισμού, με σκηνές βγαλμένες από ελληνικά τοπία. Η συγγραφέας ισορροπεί ανάμεσα στο σύγχρονο ελληνικό λογοτεχνικό ρεύμα και σε επιρροές από κλασικούς Έλληνες πεζογράφους, δημιουργώντας ένα δικό της απόκοσμο σύμπαν: Μια μικρή σύγχρονη αρχαία τραγωδία.
Ευαγγελία Μινάρδου-Αδάμου (διηγήματα)
Τριάντα επτά ιστορίες που «παίζουν» με την αλήθεια της ζωής. Κοινός θεματικός τους άξονας είναι η απώλεια και η κάθε λογής απουσία, οι διαψεύσεις, οι προδοσίες, οι δύσκολες επιλογές, τα αδιέξοδα. Κάθε απώλειά μας, κάθε απουσία, και μια προσωπική οδύνη. Που μπορεί να γίνει ήττα ή αποδοχή κι ελπίδα. Καθώς οι ήρωες του έργου είναι αναγνωρίσιμοι τύποι της καθημερινότητάς μας, και κάποιοι ολωσδιόλου ιδιαίτερες προσωπικότητες, τελικός στόχος είναι βέβαια η απόλαυση της ανάγνωσης, αλλά και ένα ανακουφιστικό μοίρασμα του έσω κόσμου με τον αναγνώστη. Μια σύζευξη ψυχών.
Βασιλική Βλαστού (ποίηση)
«Αυτή η αμείλικτη σιωπή του μετά... μετά το πόλεμο, μετά τη χαρά, μετά τον έρωτα· τελειώνεις μαζί της μόνο όταν αναμετρηθείς». Η Βασιλική Βλαστού γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία διδάχτηκε κλασικό πιάνο, θεωρία και αρμονία της μουσικής και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της σε παραϊατρικό κλάδο δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον ιδιωτικό τομέα. Γράφει ποίηση και διηγήματα και η συλλογή «δόλιχος διαδρομή» είναι η πρώτη που εκδίδει.
Ευαγγελία Τάτση (ποίηση)
Δεν είμαστε κρεολοί μουσικοί/ ούτε και ποιητές/ ωχροκίτρινα και μικρά τα άνθη μας/ δεν είμαστε φάροι/ ούτε γυναίκες/ το κορμί μας στάζει κόλλα/ πολύτιμη αρρώστια/ δεν ζούμε στις θάλασσες/ δεν υπάρχουν ορίζοντες·/ βλέπεις τα οπληφόρα ζώα; Η Ευαγγελία Τάτση γεννήθηκε το 1967 στο Περιστέρι και σπούδασε στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τον Χρυσόστομο Καραντωνίου και τον Μιχάλη Παπαγεωργίου. Σήμερα, ζει στη γειτονιά που μεγάλωσε. Οι «ακακίες στη σαβάνα» είναι η πρώτη ποιητική της συλλογή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια συγκινητική ωδή στη μνήμη και την παιδική ηλικία
Δύο συγκλονιστικά ιστορικά βιβλία από τις εκδόσεις Utopia φέρνουν τον Μεσαίωνα στο σήμερα με ρυθμό που κόβει την ανάσα.
Τιμά το πολύπλευρο έργο του εθνικού μας ποιητή με μια πλούσια έκδοση - Με ανέκδοτα έργα και νέες μελέτες
«Το Σύμπαν δεν σου δίνει σκοπό. Σου δίνει την ελευθερία να τον δημιουργήσεις», λέει ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός
Προτάσεις ελληνικής πεζογραφίας από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή
Η μοναδική αρχιτεκτονική του και η νέα πολιτιστική εμπειρία προσελκύει βιβλιόφιλους από όλο τον κόσμο
Ένα ανέκδοτο ποίημα του Γιώργου Βέλτσου για την ATHENS VOICE
Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή
Η συγγραφέας μιλά για το νέο της ψυχολογικό θρίλερ, τη δημιουργική εμμονή, τη μοναξιά, την επινόηση και το σκοτεινό βλέμμα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Πώς η χρήση ΤΝ από μαθητές και δασκάλους μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία του σχολείου
«Ένα μόνο δωμάτιο με ένα μόνο βιβλίο». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το όραμα του Yoshuyuki Morioka
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα βιβλία του, τις επιρροές του και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Η Μαίρη Σιάνη-Ντέιβις στο βιβλίο «Έντιμος εμπορία» γράφει για μια γενιά που γεννήθηκε πριν από τον πόλεμο αλλά τον πρόλαβε, όπως και τον Εμφύλιο, στην πιο τρυφερή της ηλικία
Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.
Όταν η αναζήτηση του τέλειου σώματος μετατρέπεται σε μια εφιαλτική, γεμάτη σασπένς ανατομία της ανθρώπινης απόγνωσης
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Ένα δοκίμιο πάνω σε κάθε είδους coming out με το οποίο μπορεί να συναντηθεί ένα πλάσμα στη ζωή του
Οι ποιητικές συλλογές «Ζητείται φωνή» και «Ιστορίες δαγκωμένων μήλων» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.