- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η Μαρία Σκιαδαρέση αφηγείται τη νέα της καθημερινότητα
«Βλέπω μόνο ταινίες και σειρές και γράφω κάθε μέρα κι από κάτι για να κρατάω το πνεύμα μου σε εγρήγορση»
#menoumespiti με την Athens Voice: Η συγγραφέας Μαρία Σκιαδαρέση περιγράφει μία μέρα στο σπίτι, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού
Μπήκε ο Απρίλης, λίγο ξανθός, πιστός στην εποχή του μα και στον Σολωμό, λίγο γκριζομάλλης, αφού η ομίχλη όλο και κατεβαίνει απ’ το βουνό τυλίγοντας το σπίτι, το κτήμα, τα ζώα που συνεχίζουν να τρώνε αμέριμνα γύρω από το κοτέτσι.
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, προτού ακόμα αρχίσουνε τα μέτρα, προτού ακόμα μας το επιβάλλουν, κλείσαμε το σπίτι της Αθήνας κι ήρθαμε στο σπίτι του βουνού που, έτσι κι αλλιώς, για μας είναι μια κύρια κατοικία, πάγια κατάσταση η μισή βδομάδα στην Αθήνα και η μισή στο σπίτι του βουνού, δίπλα σε όλα τα οικόσιτα που τρέφουμε μα και μας τρέφουν.
Αυτό που αλλάζει τούτες τις μέρες του ιού είναι εκείνη η πικρίλα μες στο στόμα από την έγνοια για το τι μέλλει γενέσθαι και η αίσθηση πως δεν μπορείς να κινηθείς με μέτρο τους ρυθμούς σου μα με αυτό το κάτι που πολεμάς διαρκώς, με όπλα το οινόπνευμα, τις μάσκες, τα γάντια, εκείνα που φορούν συνήθως οι γιατροί, κι αυτό το ειδικό υγρό που μέσα σε έξι δευτερόλεπτα σκοτώνει τους ιούς και τα μικρόβια.
Ομολογώ πως λίγα είναι τα λεπτά που αφιερώνω στις ειδήσεις –κουράστηκα να παρακολουθώ τον μαραθώνιο των φερέτρων–, βλέπω μόνο ταινίες και σειρές σε ΕΡΤ και Cosmote και γράφω κάθε μέρα κι από κάτι για να κρατάω το πνεύμα μου σε εγρήγορση. Έτυχε μάλιστα ετούτο τον καιρό να ετοιμάζω έναν ακόμα τόμο για τη σειρά μου «Προσωπογραφίες» με αφορμή τον γιορτασμό των δυο αιώνων απ’ το ’21 που έρχεται του χρόνου. Έτσι διαβάζω εντατικά πηγές και κείμενα γι’ αυτή μου τη δουλειά, που όπου να ‘ναι ξεκινώ να γράφω.
Μιας όμως και δεν μπορώ να ζήσω δίχως λογοτεχνία στο κομοδίνο μου, έχω δύο καλά βιβλία αυτές τις μέρες δίπλα μου: Το ένα είναι ο Δήμαρχος του Κάστερμπριτζ του Thomas Hardy στην πάντα υπέροχη σειρά της Orbis Literae (εκδόσεις Gutenberg). Το άλλο είναι ένα βιβλίο που, αν η ζωή μας δεν είχε ταραχτεί απ’ όσα μας συμβαίνουν, θα το αναλύαμε στην προσεχή συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης που συντονίζω στον ΙΑΝΟ· είναι η Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ του Άγγελου Τερζάκη που, με αφορμή τη Λέσχη, διαβάζω για πολλοστή φορά και πάντα με την ίδια ευχαρίστηση μιας και το θεωρώ ένα από τα πιο μαγικά ιστορικά μυθιστορήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας (η φετινή μας Λέσχη είναι αφιερωμένη στη γενιά του ’30).
Τούτες τις μέρες που περνώ στο σπίτι φτιάχνω επίσης ποικίλα φαγητά, που δε μου φτάνει στις συνηθισμένες μέρες ο χρόνος να τα επιμεληθώ.
Και βέβαια, όταν θέλω να σκεφτώ μα και να λησμονήσω τον κίνδυνο που καραδοκεί σε κάθε επιφάνεια και κάθε εκπνοή των συνανθρώπων μου, στέκομαι στο παράθυρο και καμαρώνω τις ανθισμένες αγριαπιδιές, τις φουντωτές κορομηλιές, τα νέα φυλλαράκια στις βελανιδιές κι αντλώ κουράγιο για όσα τρέμω πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Το τελευταίο βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Σκιαδαρέση «Όσα δεν έζησαν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δυσκολίες μιας οικογένειας μεταναστών στην Αμερική, ένας ύμνος στην αγάπη
Τα λόγια τα λέμε, αλλά πόσες φορές τα εννοούμε; Πολλές φορές άλλα σκεφτόμαστε, άλλα θέλουμε, άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε
Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάριος Μάζαρης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Η Ιστορία, το βίωμα, τα ντοκουμέντα, οι μαρτυρίες συμπορεύονται με τη μυθοπλασία
Η χαρισματική αφήγηση του Morris, μέσα από σημαντικές πηγές και σπουδαίο documentation
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.