Βιβλιο

Ο ρυθμός του κόσμου, κύριε

Το βιβλίο «Ανεβαίνοντας προς τα πάνω» του Ευθύμιου Καλομοίρη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν

32014-72458.jpg
A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευθύμιος Καλομοίρης «Ανεβαίνοντας προς τα πάνω», εκδόσεις Βακχικόν

Ο Απόστολος Θηβαίος διαβάζει το βιβλίο «Ανεβαίνοντας προς τα πάνω» του Ευθύμιου Καλομοίρη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Αν κάποιος αλυσωμένος, έκλεινε για μια στιγμή τα μάτια του, ο κόσμος θα γινόταν κομμάτια, γράφει ο Οκτάβιο Παζ από τον λαμπρό και ανεξίτηλο κόσμο του. Οι ήρωες του Ευθύμιου Καλομοίρη ανοίγουν τα ανάλαφρα βλέμματά τους στο κενό, τις φωτισμένες λεωφόρους. Συνήθως η ζωή τους έχει ανατραπεί, ή απλά υπάρχουν φορές που πρέπει κανείς να απομείνει δίχως τις μάσκες, τα ντενεκεδένια κοστούμια.

Ο συγγραφέας της συλλογής διηγημάτων με τίτλο Ανεβαίνοντας προς τα Κάτω από τις εκδόσεις Βακχικόν δεν είναι αθώος. Ήδη οι πρώτες ιστορίες του έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ το όνομά του ξεχωρίζει στον εξαιρετικά ποιοτικό περιεχόμενο των ηλεκτρονικών περιοδικών λογοτεχνίας. Με μια προσωπική γλώσσα, ολότελα υποταγμένη στον ρυθμό της ζωής, με μια δόση γοητείας να φέγγει πάνω από τις μετέωρες αφετηρίες. Τα διηγήματα του Καλομοίρη, φαντάζουν πολύ μικρά μυθιστορήματα, πάει να πει πως περιέχουν πλοκή, ένταση, το απαιτούμενο υλικό της μνήμης και τα ορυκτά συμφραζόμενα που αποκαλύπτονται σε όσους ψηλαφίσουν τοιυς κόσμους που σχηματίζονται στον Ιπτάμενο Πλασιέ και τις 24 Γουλιές μα και στα υπόλοιπα διηγήματα της συλλογής.

Ετούτο το σημείωμα που στοχεύει να συστήσει έναν καλό, νέο συγγραφέα στο ελληνικό και ποιοτικό, βιβλιόφιλο κοινό, οφείλει να αναγνωρίσει ένα σπάνιο χαρακτηριστικό για το είδος της γραφής που υπηρετεί η σειρά Ανεβαίνοντας προς τα Κάτω. Σε πείσμα άλλων συλλογών που φιλοξενούν υπεράριθμα γραπτά, τα διηγήματα του Ε. Καλομοίρη έρχονται με τον περιττό τους αριθμό να επιβεβαιώσουν όσους τηρούν το μέτρο και την οικονομία. Το ίδιο το βιβλίο από τις εκδόσεις Βακχικόν, με το υπαινικτικό, καταπράσινο εξώφυλλο των εκδόσεων Βακχικόν ξεχωρίζει, δείχνοντας την τάση που ολοένα και ξεχωρίζει τον τελευταίο καιρό, δημιουργώντας βιβλία με εικαστική αξία, ίσως την μόνη που μπορεί να περισώσει το βιβλίο την εποχή της τεχνολογικής παντοδυναμίας. Για το βιβλίο απομένει από εδώ και πέρα μόνον η δόξα.

Και το συναρπαστικό περιεχόμενο που δεν αφήνει τον αναγνώστη να παραιτηθεί από την αναμέτρηση με τους άλλους κόσμους, αλλά επαναφέρει τα πράγματα στο γνώριμο σχήμα τους, συγκρατώντας όμως μια ιδέα ακμαίας και αδάμαστης φαντασίας. Οι ήρωες του βιβλίου κυνικοί, ονειροπόλοι, απελπισμένοι, γαλήνιοι, επιπλέουν χωρίς να ταξιδεύουν, εναλλάσσοντας διαρκώς προσωπεία. Οι τροχιές τους καθορίζονται από όρια συμφωνημένα με βάση τις μικρότερες δυνατές απώλειες και τη μεγαλύτερη δυνατή κανονικότητα. ώσπου φτάνει ένα σημείο όπου η ισορροπία ανατρέπεται, γίνεται δυσβάσταχτη ή αμφισβητείται, σημειώνει στο οπισθόφυλλο ο συγγραφέας.. Και δεν είναι άλλο από αυτήν την ζωή που ανατρέπεται με όλη της την ομορφιά, κρυμμένη στις γωνιές των δρόμων, στις ξαφνικές συνευρέσεις, στην απέραντη λύπη ή την καινούρια πορεία που χαράζεις. Άλλοτε μεγάλα δάκρυα και πάλι πολιτείες και άνθρωποι που δεν έπαψαν να γυρεύουν το τρομερό της ομορφιάς, η αλήθεια, η άνοιξη, η σελήνη που μας αποκαλύφθηκαν μόνον μια φορά. Εντυπώσεις από δωμάτια και ζωές, το στοιχείο της έκπληξης ακριβώς στο φινάλε αυτών των ξεχωριστών, μίνι μυθιστορημάτων που προτείνει με την συλλογή του ο Ευθύμιος Καλομοίρης και οι εκδόσεις Βακχικόν.

Ευθύμιος Καλομοίρης «Ανεβαίνοντας προς τα πάνω», εκδόσεις Βακχικόν
Εσύ μες στα ίδια αυτά ρούχα θα ζήσεις, όμως υπάρχουν στιγμές που μια άλλη φορεσιά διαλέγουμε, που κάνουμε ζωή μας ένα άλλο δέρμα. Το πρόσωπό σου που δεν σώζεται όμως η καρδιά σου με την αστείρευτη ζεστασιά της κάτι αλλάζει στον ρυθμό του κόσμου. Οι πλοκές των διηγημάτων του συγγραφέα έρχονται από έναν ίδιο ουρανό, η πόλη και ζωή τους μπορεί να γκρεμιστεί με ένα νεύμα της γραφίδας του Καλομοίρη ή μονότονα να συνεχιστούν μες στο εγχειρίδιο της ανωνυμίας. Οι ήρωες του συγγραφέα μοιάζουν ασύμβατοι με κάθε ηρωισμό και κάθε δόξα, εύκολα καίγονται, με την καρδιά τους καταστρέφονται, προσαυξάνοντας την αξία της συλλογής των καλογραμμένων διηγημάτων των εκδόσεων Βακχικόν, διά χειρός Ευθύμη Καλομοίρη. 'Η απλούστατα επεμβαίνουν διορθωτικά στις ψυχές τους και ο κόσμος μεταμορφώνεται σε αυτό που λένε τα παραμύθια. Λίγο καλύτερο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ