Βιβλιο

48ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο: Δείτε τις εκδηλώσεις

Από τις 30 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, συναυλίες, προβολές αρχειακού υλικού κ.ά.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 712
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο
© Θανάσης Καρατζάς

Το 48ο Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιείται στο Ζάππειο από τις 30 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 με κεντρικό αφιέρωμα τη«Λογοτεχνία επί σκηνής».

Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι ένας θεσμός που για πολλές δεκαετίες εμπλουτίζει και αναβαθμίζει την πολιτιστική ζωή της πόλης μας. Το 48ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και η επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων – Ζάππειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης «Καρόλου Κουν», το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και το Αναλόγιο Φέστιβαλ. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Το κεντρικό αφιέρωμα του 48ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2019 είναι «Η λογοτεχνία επί σκηνής», επικεντρωμένο στην άρρηκτη σχέση της λογοτεχνίας με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική και πώς αυτή διαμορφώνεται ανά τους αιώνες. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, και σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Θέατρο Τέχνης, θα υπάρχουν διαδραστικές συζητήσεις, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια και θεατρικά δρώμενα, ώστε οι επισκέπτες να κατανοήσουν τους λόγους της τεράστιας απήχησης των λογοτεχνικών έργων στους καλλιτεχνικούς κύκλους των θεατρικών, κινηματογραφικών και μουσικών σκηνών.

Επίσης, σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, το Αναλόγιο Φέστιβαλ και πλειάδα σημαντικών καλλιτεχνών, θα πραγματοποιηθεί μια εκτενής σειρά παράλληλων εκδηλώσεων (συναυλίες, προβολές αρχειακού υλικού κλπ.), που θα διανθίσουν το Φεστιβάλ και θα προσδώσουν σε αυτό, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, μία εορταστική, πολιτιστική νότα.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου

18.00: Εκδήλωση αφιερωμένη στους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς δοκιμίου
Σκηνή «Γεώργιος Βιζυηνός»

Πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς που έχουν στο ενεργητικό τους έως 3 βιβλία θα μιλήσουν για το έργο τους. Την εκδήλωση συντονίζει ο κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας. Εισηγήτρια η Δρ. Ανθούλα Δανιήλ.

Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Αναστασία Αβούρη, Σάσα Γκιόκα, Δούκας Καπάνταης, Γιώργος Μούχος, Μιχάλης Πατρώνης, Δήμητρα Πεχλικούδη, Αλεξάνδρα Ροζοκόκη.

20.00: «Να λύσουμε τα αβύθιστα καράβια» της Μουσικής και της Ποίησης
Σκηνή «Γιώργος Σεφέρης»

Ο ποιητής Ηλίας Παπακωνσταντίνου και η συνθέτης Αρετή Κοκκίνου, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις «Το βαθύ μπλε του μπαλκονιού» και «Το άγριο άνθος του έρωτα» παρουσιάζουν σε καλοκαιρινή διάθεση μια ακόμα σύνθεση μουσικής και λόγου. Αφετηρία τους η πρώτη κοινή τους δουλειά, το βιβλίο -cd με τίτλο «Αήττητο Αλάτι» (εκδόσεις «Μετρονόμος», 2018) η οποία απέσπασε πολύ καλές κριτικές και συνεχίζει το ταξίδι της. Περιπλανήσεις όμορφες, συναρπαστικές, πραγματικές ή φανταστικές μέσα από τα μονοπάτια της ποίησης και της μουσικής, σημείο συνάντησης του έργου των δύο δημιουργών.

Η παράσταση πλαισιώνεται από τους: Μαρία Βασιλοπούλου: Τραγούδι, Αργυρώ Καπαρού: Τραγούδι, Θέλμα Καραγιάννη: Τραγούδι, Ελισσάβετ Καρατζόλη: Τραγούδι, Ντομένικα Ρέγκου: Απαγγελία, Σταύρος Παργινός: Βιολοντσέλο, Αρετή Κοκκίνου: Κιθάρα.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αρετή Κοκκίνου.

20.30: 8 Σουηδοί ποιητές διαβάζουν στην Αθήνα
Σκηνή «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»

Με αφορμή την έκδοση Ανθολογία νέων Σουηδών ποιητών, θα μιλήσουν ο εκδότης Νέστορας Πουλάκος και ο μεταφραστής Αντώνης Μπογαδάκης.

Θα διαβάσουν ποιήματά τους οι: Arazo Arif, Merima Dizdarević, Mai Ivfjäll, Elin Kvicklund, Daniel Mårs, Robert Rogvall, Sara Sheikhi, Felicia Stenroth.

Θα ακολουθήσει ανάγνωσή τους και στα ελληνικά. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΟΣΔΕΛ.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ 


Την αφίσα και το εξώφυλλο του καταλόγου του 48ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2019 κοσμεί έργο της σημαντικής Ελληνίδας ζωγράφου, Μαρίας Φιλοπούλου.

48ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2019 με αφιέρωμα «Λογοτεχνία επί σκηνής»
48ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2019 με αφιέρωμα «Λογοτεχνία επί σκηνής»

 

48ο Φεστιβάλ Βιβλίου
Εγκαίνια: 2 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 20:00.
Διάρκεια: 30 Αυγούστου - 15 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00-22:30, Παρασκευή & Σάββατο: 18:00-23:00, Κυριακή: 10:30-15:00 & 18:00-22:30

Διοργάνωση
Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων - Ζάππειο Μέγαρο

Σε συνεργασία με
ΕΡΤ, Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θέατρο Τέχνης «Καρόλου Κουν», Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, Αναλόγιο Φέστιβαλ

Υπό την αιγίδα
του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες
Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) Τηλ: 2103303942, 2103302523, www.sekb.g, Facebook: Σ.ΕΚ.Β- Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ