Βιβλιο

Το βιβλίο «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου» θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά

Τον Ιούνιο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι περισσότεροι γνώρισαν την αισθησιακή ιστορία για τον πρώτο έρωτα μέσα από την ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο «Να με φωνάζεις με τ’ όνομα σου», που είναι υποψήφια για 4 Όσκαρ. Ωστόσο, το βιβλίο του André Aciman έχει κυκλοφορήσει από το 2007 κι έχει ήδη προλάβει να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.

Στις 28 Ιουνίου το λογοτεχνικό ντεμπούτο του André Aciman με το βιβλίο «Να με φωνάζεις με τ’ όνομα σου» θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση του Νίκου Μάντη 

Μια ειλικρινής, προσγειωμένη και σπαρακτική ελεγεία του πάθους, μια ιστορία ενηλικίωσης που εκφράζει με αφοπλιστική τρυφερότητα την ιδέα του να αφήνεσαι στον έρωτα και την ομορφιά της ζωής, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να πονάς.
Αυτό είναι που περιγράφει ο καθηγητής Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο City University της Νέας Υόρκης, André Aciman στο βιβλίο του «Να με φωνάζεις με τ’ όνομα σου». Μεταφέρει το σκηνικό στην ιταλική ριβιέρα της δεκαετίας του '80 και αφηγείται την ιστορία ενός ξαφνικού και δυνατού ειδυλλίου που ανθίζει ανάμεσα στον 17χρονο Έλιο, που περνά τις καλοκαιρινές διακοπές του στην οικογενειακή βίλα των γονιών του, και τον 24χρονο Όλιβερ, έναν χαρισματικό διδακτορικό φοιτητή, φιλοξενούμενο στην έπαυλή τους.

Η συνέχεια είναι το λιγότερο παθιασμένη, κάτι που ομολογεί και ο ίδιος ο Aciman λίγο αργότερα. «Έγραφα πιο γρήγορα από ποτέ στη ζωή μου. Σαν να ήμουν ερωτευμένος. Η συγγραφή με πήγε σε μέρη που δεν θα τολμούσα να φτάσω. Υπάρχουν σημεία στο βιβλίο που δεν πιστεύω ότι τα έγραψα εγώ. Αλλά συνέβη. Το βιβλίο υπαγόρεψε τον ίδιο του τον εαυτό σε μένα».

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο έχει κυκλοφορήσει επίσης το βιβλίο του André Aciman «Έξοδος από την Αίγυπτο», μια περιπλάνηση στη μυθική Αλεξάνδρεια στις αρχές του 20ού αιώνα, μια ξενάγηση στον κόσμο της οικογένειας Aciman, και ταυτόχρονα μια συναρπαστική και διαφωτιστική διάλεξη γύρω από την έννοια της ταυτότητας, της πατρίδας και του ανήκειν.