Βράβευση του Νέου Επιπέδου
Διάκριση για το περιοδικό λόγου και τέχνης που εκδίδει ο ζωγράφος και χαράκτης Γιάννης Στεφανάκις
Μόλις κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος του περιοδικού «Νέο Επίπεδο», ένα περιοδικό λόγου και τέχνης που με επιμονή, αγάπη και σε πείσμα των καιρών εκδίδει και διευθύνει από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο καταξιωμένος ζωγράφος και χαράκτης Γιάννης Στεφανάκις και συνδιευθύνει ο εκ Λαμίας ποιητής Κώστας Θ. Ριζάκης. Φέτος η αξία του αναγνωρίστηκε και από την επιτροπή των κρατικών βραβείων, που απένειμε τιμητική διάκριση στο περιοδικό «για τη συμβολή του στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας».
Στο τεύχος που μόλις κυκλοφόρησε μπορείτε να διαβάσετε: Δύο ποιήματα του Κώστα Θ. Ριζάκη, ένα ποίημα του Γιάννη Δ. Στεφανάκι, ένα κείμενο της Κατερίνας Κωστίου για τις Γλωσσικές «παρανομίες» του Γιάννη Σκαρίμπα, το κείμενο «Τέχνη και Επιστήμη» του Ευγένιου Χατζούδη. Για την Γλώσσα στην Πολιτικήκαι στην Ποίηση γράφει ο Γιώργος Γώτης. Ευγενής Σήψη, Περί Σάρκας Εγκώμιο Σαρκαστικό είναι το κείμενο του Αντώνη Αντωνάκου. Η Δήμητρα Μήττα γράφει για το Σύγχρονο Ελληνικό Θεατρικό Τοπίο και η Πέγκυ Κουνενάκη για το Εξπρές της Μεγάλης Ουτοπίας. Η Χριστίνα Καραντώνη γράφει για την Έγχρωμη και Ασπρόμαυρη Φωτογραφία και η Κατερίνα Κούσουλα για την Νεοελληνική Κοινωνία και Αρχαιολογία. Ο Μάνος Στεφανίδης γράφει ένα κείμενο με αφορμή τον Καρούζο και την θεία οργή του και η Άννα Γρίβα για τον UmbertoSaba. Τέλος ο Γιώργος Κ. Σταματόπουλος γράφει ένα κείμενο με τον τίτλο «Η αλληλεγγύη και ο νέος άνθρωπος».
ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ το 7ο δίπτυχο από τη σειρά «τα δίπτυχα των ποιητών»
Ο Στεφανάκις πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην ΑΣΚΤ ασχολήθηκε με την τέχνη της κλασικής τυπογραφίας ως στοιχειοθέτης. Τον Μάρτιο του 2016 ξεκίνησε τη σειρά «Τα Δίπτυχα των ποιητών». Στο πρώτο στοιχειοθέτησε στο χέρι τους 27 αρχικούς στίχους από το αρχαίο κείμενο της Ομήρου Οδύσσειας και τους εκτύπωσε σε χειροκίνητο πιεστήριο. Εκτύπωσε επίσης ένα χαρακτικό τριών χρωμάτων στην 3η σελίδα του δίπτυχου από χαραγμένες πλάκες λινόλεουμ, σε 85 υπογεγραμμένα και αριθμημένα αντίτυπα και διορθώσεις του ποιητή Παντελή Μπουκάλα.
Στο δεύτερο δίπτυχο επανέλαβε την ίδια διαδικασία πάνω σε ένα ακαταχώριστο ποίημα της Σαπφούς, σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα που κυκλοφόρησε σε 49 αριθμημένα αντίτυπα. Στο τρίτο δίπτυχο στοιχειοθέτησε και τύπωσε τον μύθο του Αίσωπου «Λύκος και Ερωδιός» με ένα χαρακτικό δύο χρωμάτων, επίσης σε 49 αριθμημένα αντίτυπα.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το έβδομο δίπτυχο με ένα κείμενο, πάντα στοιχειοθετημένο στο χέρι, από το «Άσμα Ασμάτων» και με ένα χαρακτικό δικό του.
Σκοπός του καλλιτέχνη είναι να ολοκληρώσει τη σειρά με 19 δίπτυχα από την αρχαία ποίηση και φτάνοντας μέχρι και τον Μιχάλη Κατσαρό.
Info: Το περιοδικό κυκλοφορεί και διατίθεται σε πάνω από 35 χώρους σε όλη την Ελλάδα. Τυπώνεται σε 1499 αριθμημένα αντίτυπα και μπορείτε να το διαβάσετε και online στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.neoepipedo.gr
Για περισσότερες πληροφορίες για τα δίπτυχα επικοινωνήστε με τον Γ. Στεφανάκι στο email: neoepipedo@yahoo.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναντήσεις Κορυφής» με τον Γιώργο Καραμπέλια και εκλεκτούς καλεσμένους
Ο διακεκριμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος και εκδότης παίρνει θέση στο πρόσφατο βιβλίο του
Ένα ποιήμα από το βιβλίο που έλαβε το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Τι είπε ο συγγραφέας για το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η συλλογή γυναικείων, φεμινιστικών διηγημάτων της Τσο Ναμ-Τζου κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο είναι λες κι ανοίγει μια μυστική πόρτα κάπου στο σύμπαν και κάτι μου ψιθυρίζει: Έλα, πέρνα μέσα
16 ταινίες μικρού μήκους; Θα μπορούσαν!
Ο διακεκριμένος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής μιλάει για την αλληλένδετη σχέση σώματος και ψυχής
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
«Η προσφορά του στη γενιά μας και στα πολιτικά πράγματα της χώρας θα παραμείνει σημαδιακή»
Ρωτήσαμε 10 προσωπικότητες από τους χώρους των τεχνών, των βιβλίων, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής να μας μιλήσουν για τα τρία βιβλία που διάβασαν και αγάπησαν περισσότερο μέσα στο 2024. (Έχουμε κι ένα έξτρα. Κι είναι, φυσικά, ποίηση.)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Εποχές κόλασης ή paradiso;
Κείμενα των Όργουελ, Λούξεμπουργκ, Ιστράτι και Γκογκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.