Βιβλιο

Λεπτομέρειες 435

Που να μάθετε περισσότερα για το θέμα Άντρας

43714-98169.jpg
Σταυρούλα Παπασπύρου
ΤΕΥΧΟΣ 435
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
40708-91623.jpg
  • Έπειτα από απουσία μηνών, οι εκδόσεις Ολκός εμφανίζονται ξανά με μια συνέντευξη-ποταμό της Μαργκερίτ Ντιράς, πλημμυρισμένη από αφορισμούς και εκ βαθέων εξομολογήσεις. Την είχε δώσει τμηματικά στην Ιταλίδα δημοσιογράφο Λεοπολντίνα Παλότε Ντέλα Τόρε μεταξύ 1987-1989, δέκα χρόνια πριν το θάνατό της.
  • Στην ερώτηση αν γνωρίζει τη γυναικεία ομοφυλοφιλία, η συγγραφέας του «Εραστή» απαντά: «Ασφαλώς. Η απόλαυση που προσφέρει μια άλλη γυναίκα είναι κάτι πολύ ενδόμυχο, που φέρει τη σφραγίδα της έλλειψης ιλίγγου. Το αληθινό κεραυνοβόλημα, εκείνο που μπορεί να μας εξοντώσει, είναι η συνάντηση μ’ έναν άντρα».
  • Περισσότερα για το θέμα «Άντρας» στο ομώνυμο πόνημα της ψυχολόγου Λιάνας Καλλιέρου (Πατάκης). Από εκεί και το συμπέρασμα έρευνας του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, αφιερωμένο εξαιρετικά σ’ όσους κομπάζουν για τη μοναχικότητά τους: οι 70 και κάτι που ζουν με τη σεξουαλική τους σύντροφο έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους ανύπαντρους συνομηλίκους τους να ζήσουν μια δεκαετία παραπάνω!
  • Πόσα θρίλερ του Βορρά μπορεί να αντέξει μια κλυδωνιζόμενη βιβλιαγορά του Νότου; Άπειρα, αν κρίνω από την εκπροσώπησή τους στον κατάλογο του «Μεταιχμίου». Κριστίνα Όλσον («Ανεπιθύμητο»), Χάκαν Νέσερ («Το σημείο του Μπόργκαν»), Αλεξάντερ Σόντενμπεργκ («Ο ανδαλουσιανός φίλος»). Τρεις ακόμη Σουηδοί που φιλοδοξούν να ξεπεράσουν τον Στιγκ Λάρσον.
  • Έτσι, για αλλαγή, λέω να στραφώ προς τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, με την «Αφοσίωση του υπόπτου Χ» του Κέιγκο Χιγκασίνο (Κλειδάριθμος). Πανέξυπνος καθηγητής μαθηματικών προσφέρεται να δώσει το τέλειο άλλοθι στην πρώην και κακοποιημένη σύζυγο ενός δολοφονημένου. Κι ένας παλιός του συμφοιτητής - καθηγητής φυσικής κι αντίστοιχα ευφυής, βάζει τα δυνατά του για να ανακαλύψει την αλήθεια...
  • Προηγείται, όμως, το «Ο Θεός δεν έχει ανάγκη εισαγγελέα». Το βίντεο της εκδήλωσης περί Εκκλησίας, βλασφημίας και Χρυσής Αυγής που οργάνωσε το φθινόπωρο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με αφορμή τα έκπτροπα έξω από το Χυτήριο, έχουν αναπαραχθεί στο διαδίκτυο χιλιάδες φορές, χωρίς αυτό να αποθαρρύνει τον Π. Δουβίτσα να περάσει στο χαρτί το περιεχόμενό της. Μπράβο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ