Βιβλιο

Τι είναι ο Nick Cave;

Το συναρπαστικό κόμικ/βιβλίο του Reinhard Kleist «Nick Cave - Mercy On Me» δίνει μια απάντηση

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 634
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
380436-784657.jpg

Ένα ασπρόμαυρο αστικό γουέστερν με έναν καταραμένο κεντρικό ήρωα που κυνηγάει την ουτοπία, που τον κυνηγάνε δαίμονες, που δεν μπορεί να βρει ειρήνη μέσα του καθώς γύρω του χοροπηδάνε ο Θεός, οι μπλουζίστες, οι φόνοι, το πανκ, οι μουσικοί του που έρχονται και φεύγουν.

Reinhard Kleist «Nick Cave - Mercy On Me»Με αφορμή στοιχεία από τη ζωή, το πνεύμα και τους στίχους των τραγουδιών του Nick Cave ο κομίστας Reinhard Kleist φτιάχνει ένα βιογραφικό κόμικ βιβλίο όπου η πραγματικότητα και η φαντασία εναλλάσσονται. Όποιος θέλει να μάθει την ιστορία του Nick Cave και τι πραγματικά έγινε στην 60άχρονη ζωή του καλύτερα να αναζητήσει βιογραφίες και πληροφορίες στο διαδίκτυο. Εδώ το μόνο που θα βρει είναι μια προσωπική θεώρηση του Kleist για το τι είναι ο Nick Cave, τι τον καθόρισε, τι ψάχνει, τι τον κυνηγάει και από τι αισθάνεται κυνηγημένος.

Τα πρώτα χρόνια στην Αυστραλία, οι Boys Next Door, οι Birthday Party, το Βερολίνο, η Anita Lane, η P J Harvey, η Kylie Minogue, το Λονδίνο και οι Bad Seeds, οι καταραμένοι ήρωες των τραγουδιών του που δεν τον αφήνουν ήσυχο, η επιτυχία και η αστικοποίηση, όλα είναι εδώ και συγκροτούν ένα πολύ ενδιαφέρον αφήγημα 320 σελίδων, μια ελεύθερη μεταφορά μιας συναρπαστικής και περίπλοκης ζωής γεμάτη από εφιάλτες, σκοτάδια και ανασφάλεια κι όλα αυτά με διαρκή flash back και κυρίως με ένα σκίτσο πολύ δυνατό και φροντισμένο στη λεπτομέρεια, χωρίς διάθεση για σχεδιαστικούς εξτρεμισμούς και πειράματα αλλά με τη σίγουρη τέχνη ενός καλού μάστορα που ξέρει τι κάνει. 

Nick Cave

Όσοι έχουν ήδη σχέση με τον Nick Cave και τη μουσική αλλά και προσωπική του ιστορία θα βρουν εδώ έναν ακόμη τρόπο για να συνδεθούν μαζί του και να βυθιστούν σε ένα γοητευτικό κόμικ που δύσκολα το αφήνεις από τα χέρια σου μέχρι να τελειώσει. Η αξία του Nick Cave και της τέχνης του φαίνεται να ενέπνευσε δημιουργικά τον Reinhard Kleist σε όλα τα επίπεδα.

Nick Cave

Reinhard Kleist «Nick Cave - Mercy On Me». Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ και Ηλίβατον σε μετάφραση Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ