- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης ανοίγει ανανεωμένη
Ολοκληρώνεται ο καθαρισμός των χιλιάδων τόμων
Σε περίπου είκοσι μέρες και αφού ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των χιλιάδων βιβλίων αναμένεται να ανοίξει και πάλι για το κοινό η κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.
Το κτήριο της δημοτικής βιβλιοθήκης, που βρίσκεται επί της οδού Εθνικής Αμύνης 27 και το οποίο κατασκευάστηκε το 1997 και αναπτύσσεται σε οκτώ ορόφους, παρέμεινε κλειστό για το αναγνωστικό κοινό επί σχεδόν ενάμισι χρόνο, από τον Νοέμβριο του 2015, οπότε και ξεκίνησαν οι τεχνικές εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του.
Περίπου 18 μήνες μετά, οι βιοκλιματικές εργασίες ολοκληρώθηκαν, το κτήριο παραδόθηκε και αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ο καθαρισμός των χώρων της δημοτικής βιβλιοθήκης. Συνεργείο καθαρισμού θα απολυμάνει όλους τους ορόφους και θα καθαρίσει τα χιλιάδες βιβλία, καθώς από τα έργα που έγιναν συσσωρεύτηκε μεγάλος όγκος σκόνης.
Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, ο καθαρισμός θα ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου και στη συνέχεια το κτήριο θα αποδοθεί στο κοινό» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του δήμου Θεσσαλονίκης, Ελλη Χρυσίδου.
Στις αλλαγές που σχεδιάζονται είναι και η δημιουργία νέων τμημάτων, μεταξύ των οποίων μία παιδική βιβλιοθήκη που έλειπε έως τώρα από τον χώρο και θα στηθεί στο ισόγειο του κτηρίου. Στον ημιώροφο θα δημιουργηθεί τμήμα ξενόγλωσσων και μία γωνιά media lab, ενώ οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα μεταφερθούν στους χώρους ανάγνωσης και δανεισμού των βιβλίων.
Όπως ανέφερε η κ.Χρυσίδου, το ισόγειο αποφασίστηκε να μεταμορφωθεί σε παιδική βιβλιοθήκη, ώστε να υπάρχει ειδικός χώρος που να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των λιλιπούτειων αναγνωστών.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία επιλογής των χρωμάτων και των επίπλων για την παιδική βιβλιοθήκη. Έλειπε ένας τέτοιος χώρος στο κέντρο της πόλης. Θα στηθεί στο ισόγειο του κτηρίου για να μεταδίδουν τα παιδιά τη ζωντάνια τους σε όλους τους επισκέπτες, ενώ εκεί θα γίνονται και διάφορες εκδηλώσεις» υποστήριξε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών.
Αντιδράσεις για τις συνεχείς παρατάσεις
Ωστόσο, για να ολοκληρωθούν οι εργασίες βιοκλιματικής αναβάθμισης της κεντρικής δημοτικής βιβλιοθήκης δόθηκαν συνεχείς παρατάσεις από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.
Η πολύμηνη καθυστέρηση προκάλεσε την αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης σε αρκετές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Μάλιστα, ο δημοτικός σύμβουλος των Εντάξει, Σωκράτης Δημητριάδης, εκφράζει επιφυλάξεις κατά πόσο ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο προδιαγραφές ως προς τις νέες κατασκευές και δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως «υπάρχουν εκθέσεις από την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης που δείχνουν πως υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας του κτηρίου».
800 δανεισμοί ημερησίως
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής δημοτικής βιβλιοθήκης οι δανεισμοί των βιβλίων μέχρι τον Νοέμβριο του 2015, οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες, άγγιζαν τους 800 ημερησίως.
Η βιβλιοθήκη διαθέτει πλήρες αρχείο των ημερησίων και εβδομαδιαίων πολιτικών εφημερίδων που εκδόθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά το 1974, εκτενές αρχείο εφημερίδων που εκδόθηκαν ήδη από τον 19ο αιώνα και αρχείο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Επίσης, υπάρχουν 27.500 τόμοι από παλαιότερες εκδόσεις (έως το 1983) με θέματα λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, κοινωνικών επιστημών, τεχνών και τεχνολογίας.
Διαθέτει ακόμη συλλογή σπάνιων βιβλίων, που περιλαμβάνει 116 τίτλους με παλαιότερο το αρχέτυπο Γραμματικής Εισαγωγή, βιβλία τέσσερα του Θεοδώρου Γαζή (δεξιότητι Άλδου Μανουτίου, 1495), καθώς και συλλογή περιοδικών, που αποτελείται από περίπου 10.000 τόμους και περισσότερους από 1.800 τίτλους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αρχέτυπο του αστυνομικού μυθιστορήματος γεννήθηκε από την πένα του κορυφαίου Αμερικανού λογοτέχνη
«Ποιος στην Ελλάδα λέει πάρτε 90.000 βιβλία;» - Η έκκληση του Λεωνίδα Κουρσούμη για το Πικέρμι και το μουσείο ελληνικής λογοτεχνίας
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Με το μυθιστόρημα «Η Βιβλιοθήκη των Ανήσυχων Κόσμων» συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει άφθονο υλικό για σκέψη
Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξουσία που μπήκε στα best seller από τον πρώτο κιόλας μήνα
Λίγα λόγια για ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου, 320 σελίδες, Εκδόσεις Δώμα)
Mοιράζεται σκέψεις της με αφορμή την έκδοση του «Goatsong»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.