Βιβλιο

2017 με τον KYΡ

Μια χρονιά γεμάτη ΚΥΡ, «Πρώτη φορά πουθενά»

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 594
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333093-690615.jpg

Τα ημερολόγια του ΚΥΡ - Γιάννη Κυριακόπουλου είναι μία αγαπημένη εορταστική συνήθεια για περισσότερα από 35 χρόνια τώρα. Δώρο σταθερής αξίας, ευπρόσδεκτο από μεγάλη γκάμα ηλικιών και αντιλήψεων ανθρώπους, όπως και οι καθημερινοί ήρωες που σχεδιάζει. Κάθε χρόνο, το ημερολόγιο που κυκλοφορεί περιέχει γελοιογραφίες οι οποίες καλύπτουν όλη τη χρονιά που πέρασε, σε όλους τους τομείς, με το γνωστό, ακαριαίο και «αθώο» χιούμορ του γνωστού γελοιογράφου. Μία επισκόπηση σε μίνιμαλ γραμμές και λεπτομέρειες που δίνουν το στίγμα.

Φέτος, ο ΚΥΡ είναι για πρώτη φορά εκτός σελίδων κάποιας εφημερίδας. Κυκλοφορεί μόνος του στο διαδίκτυο, προσφέροντας δωρεάν μία γελοιογραφία κάθε πρωί σε όποιον επισκέπτεται τη σελίδα του i-kyr.gr και γράφεται συνδρομητής. Γι’ αυτό και ο τίτλος του νέου του ημερολογίου για το 2017 είναι «Πρώτη φορά πουθενά». Ανάμεσα στις μέρες του χρόνου εναλλάσσονται σκίτσα όπου άνθρωποι του λαού, η μεγάλη μεσαία τάξη που υπομένει τα πάντα, σχολιάζει τη ζωή της χώρας καταγράφοντας ένα ιδιαίτερο πολιτικό και κοινωνικό ημερολόγιο:

Πιτσιρικάς με βλέμμα απορίας ρωτάει τον μπαμπά του:

«Μπαμπά, ποιος ήταν ο Προκρούστης;»

«Ο πρώτος “αυτόματος κόφτης” της ανθρωπότητος…»η απάντηση του πατέρα.

Ή σε άλλη σελίδα:

Δυο γιαγιάδες με τσεμπέρι συζητούν.

«Τά ’μαθες; Ο Βουτσάς σε ηλικία 85 ετών έγινε πατέρας…»

«Δόξα σοι ο Θεός! Άρχισε η ανάπτυξη!»

Διακριτικό χιούμορ που δεν προσβάλλει, έξυπνες, κοφτερές ατάκες και μία καλή διάθεση που εκφράζει και τον ίδιο τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο που ο Γιάννης ΚΥΡιακόπουλος είναι αγαπητός σε όλους.

Φέτος, είναι και ιδιαίτερα χαρούμενος μιας και απέκτησε το πρώτο του εγγόνι. Σε αυτόν, τον μικρό Γιάννη Κυριακόπουλο τον Νεότερο είναι αφιερωμένο και το ημερολόγιο του 2017.

ΚΥΡ, «Πρώτη φορά πουθενά», εκδ. Διόπτρα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ