Βιβλιο

Μάργω, ένα αλλόκοτο θηλυκό

Ο Φώτης Κατσιμπούρης μάς συστήνει την ηρωίδα του βιβλίου του «Μάργω, φως και φωτιά» (εκδ. Κλειδάριθμος)

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 567
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

OΣτέφανος συναντά απρόσμενα τη Μάργω, μια μυστηριώδη γυναίκα που διεγείρει νου και σώμα πέρα από τα όρια. Θύμα της ανδρικής βίας σε χρόνους χαμένους στη λήθη –αλλά και ιδανική ερωμένη, πριν από αιώνες, ενός νεαρού μοναχού με τον οποίο γνώρισε τον αληθινό έρωτα–, η Μάργω ακολουθεί μια παράξενη μοίρα που ορίζει το ρόλο της στον κόσμο.

Ποια είναι στ’ αλήθεια; Νύμφη του βουνού; Μάγισσα των σκοτεινών χρόνων; Ή μήπως μια απολύτως πραγματική γυναίκα που ζει ανυπόταχτη, έξω από τις συμβάσεις κάθε εποχής;

Η Μάργω είναι ένα μυθιστόρημα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Η ιδέα για την ίδια τη Μάργω ως κεντρική ηρωίδα, δηλαδή μια αρχαία νύμφη του βουνού που εξελίσσεται σε ένα αλλόκοτο θηλυκό, σε μια μάγισσα η οποία κυρίως είναι ανυπόταχτη απέναντι σε κάθε ανθρώπινη - αντρική εξουσία, με τιμωρητική διάθεση συχνά, προήλθε από μια τυχαία αφορμή. Μια βραδινή βόλτα δίπλα στη θάλασσα με φόντο ένα συναρπαστικά φθινοπωρινό τοπίο έδωσε το αρχικό ερέθισμα. Μια έμμεση αναφορά υπάρχει στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, εκεί που ο ένας από τους βασικούς χαρακτήρες τη συναντά με ένα εξωπραγματικό και απροσδόκητο τρόπο. Πέρα όμως από ό,τι έχει να κάνει με το αναγκαίο παιχνίδι ανάμεσα στο φανταστικό και στο πραγματικό, η Μάργω είναι ένα μυστηριακό και ερωτικό βιβλίο, ένα θρίλερ με απρόβλεπτη εξέλιξη, γρήγορη δράση και ανατροπές από ένα σημείο και μετά. Επίσης είναι ένα βιβλίο με ανθρωπολογικές - φιλοσοφικές προεκτάσεις και αναλύσεις που έχει στο κέντρο του τη γυναίκα, την αιώνια γυναίκα ως απαρχή και συνέχεια της ζωής και του κόσμου. Ουσιαστικά μας μιλά για την πορεία της γυναίκας σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, τη βία και την καταπίεση κάθε αδυνάτου, αλλά και την καταστροφική, τελικά, κυριαρχική διάθεση του ανθρώπου, σε κάθε όψη του κόσμου μας.