Βιβλιο

Book News 1-8/4

Τα νέα από τον κόσμο του βιβλίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21210-51748.jpg

Η κοινωνία των πολιτών στο διαδίκτυο

image

Συνεχίζεται ο κύκλος συζητήσεων «Το ιδιωτικό και το δημόσιο στο Διαδίκτυο» που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με μια συζήτηση για τη διαμόρφωση της κοινωνίας των πολιτών στην εποχή των κοινωνικών δικτύων και του ίντερνετ. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που ανέκαθεν χαρακτηριζόταν από αδύναμη –κατά ορισμένες εκτιμήσεις, ίσως και ανύπαρκτη– κοινωνία των πολιτών, πώς αξιοποιήσαμε τις ευκαιρίες που δίνει το Διαδίκτυο για την ενίσχυσή της; Αυξήθηκε η εθελοντική συμμετοχή των χρηστών του Διαδικτύου σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών offline και πώς αποτυπώνεται η συμμετοχή της online κοινωνίας των πολιτών στο δημόσιο βίο της χώρας; Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές συνομιλούν με το κοινό διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους το διαδίκτυο επιδρά στην κοινωνική δράση και συμμετοχή των πολιτών. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης. Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, την Τρίτη 3/4, στις 19.00. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση.


Παρίσι - Αθήνα

Ένα ταξίδι στους ήχους της σύγχρονης κλασικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής

image

Η συνθέτρια Georgia Spiropoulos και το Γαλλικό Ινστοτούτο προτείνουν μία μουσική βραδιά, ένα ταξίδι μέσα από τις μεταμορφώσεις του ήχου ανάμεσα σε δύο χώρες, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Ένα ταξίδι σχέσεων και αντιθέσεων, με απαραίτητους σταθμούς - ηχητικές τελετουργίες (Ferrari, Schaeffer, Messiaen, Murail, ακραία Xenakis, Parmegiani, Spiropoulos). Οι μουσικοί του dissonArt Ensemble και οι ηχητικές προβολές της Spiropoulos οδηγούν αυτό το ταξίδι μέσα (και ανάμεσα) από οργανικά, ηλεκτροακουσικά και μεικτά έργα σε μια συναυλία - πορτραίτο της συνθέτριας.

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, 3/4, στις 20.30

Παράλληλα, η συνθέτρια παρουσιάζει το έργο της σε ανοιχτό διάλογο με το κοινό μέσα από ηχητικό και οπτικό υλικό. Θα μιλήσει για τη σχέση προφορικής παράδοσης και σύγχρονης σύνθεσης, αλλά και για τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους δουλεύει με την ανθρώπινη φωνή. Συμμετέχουν: Αναστασία Γεωργάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόφιλος Σωτηριάδης, σαξόφωνο.

31.3, στις 12.00, Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31/ 2/4, στις 12.30, ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24


Παρουσιάσεις βιβλίων

Ανώνυμοι χρεοκοπημένοι

image

Η κρίση όπως τη βιώνει ο σύγχρονος Έλληνας Στην παρουσιάση του νέου βιβλίου του Χριστόφορου Κάσδαγλη μας προσκαλούν οι εκδόσεις Καστανιώτη, ενός βιβλίου που ανατρέπει τα κλισέ των ξένων για τους Έλληνες, αλλά και των Ελλήνων για τον ίδιο τους τον εαυτό, αναζητώντας στηρίγματα και απαντήσεις σ’ έναν πλανήτη που καταρρέει. Ένα αφήγημα που αναφέρεται στην κρίση όπως τη βιώνει ο σύγχρονος Έλληνας, μακριά από αριθμούς, αναλύσεις και ψυχρούς υπολογισμούς. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κατερίνα Ευαγγελάτου, σκηνοθέτις Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Αμάντα Μιχαλοπούλου, συγγραφέας, Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του Συνασπισμού.

Πέμπτη 5/4, στις 19.00, 104 Κέντρο Λόγου & Τέχνης των εκδόσεων Καστανιώτη.

Ίσλα Μπόα

image

Οι εκδόσεις Πόλις μάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Αστερίου, ενός πολυφωνικού μυθιστορήματος - έμμεσου πολιτικού σχόλιου για το μοντέρνο ανθρωπισμό και τις «παράπλευρες απώλειες», με φόντο την οικονομική κρίση, όπου δέκα άνθρωποι, απομονωμένοι από τον πολιτισμό και μ’ ένα ένοχο παρελθόν στο βιογραφικό του ο καθένας πρωταγωνιστούν σ' ένα παιγνίδι συμβίωσης. Με το συγγραφέα θα συζητήσει η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα» Μικέλα Χαρτουλάρη, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν ο θεατρικός συγγραφέας Ανδρέας Στάικος και η ηθοποιός Δάφνη Μανούσου.

Τετάρτη 4/4, στις 20.00, «Etage Litteraire», Booze Cooperativa, Στοά Κολοκοτρώνη 59Β, 1ος όρ.


Ο βασκικός πολιτισμός σήμερα

image

Η Χώρα των Βάσκων παρουσιάζει την ιδιομορφία να διατηρεί μια γλώσσα με χιλιετή ιστορία, όπως καμία άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα. Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας διοργανώνει ένα μεγάλο αφιέρωμα για το βασκικό πολιτισμό παρουσιάζοντας ένα πλούσιο δείγμα του σύγχρονου πνευματικού πολιτισμού των βάσκων, που περιλαμβάνει οπτικές, μουσικές και ποιητικές καλλιτεχνικές εκφάνσεις. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί η κινηματογραφία του Αϊτζόλ Αραμάιο, η ζωγραφική του Χεσούς Μάρι Λασκάνο, καλλιτέχνη με έργα στο περίφημο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο, η ποίηση του Χουάν Κρους Ιγκεραμπίντε, ενός από τους πιο μεταφρασμένους και βραβευμένους βάσκους συγγραφείς και η μουσική από την άρπα της Οϊάνε Ιγκεραμπίντε. Ο Γιόν Κορτάσαρ, επικεφαλής έδρας στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων, θα εξηγήσει το πολιτιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο προέκυψαν αυτές αυτές οι καλλιτεχνικές εκφάνσεις. Στα ισπανικά με μετάφραση στα ελληνικά. Σε συνεργασία με την Βασκική Κυβέρνηση και το Ινστιτούτο Ετσεπάρε.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Αθήνα, είσοδος ελεύθερη, 5/4 στις 19.30


Πασχαλινά διηγήματα Ελλήνων συγγραφέων

image

Μετά την περσινή, μεγάλη απήχηση στο αθηναϊκό κοινό της δραματοποιημένης αφήγησης των «Πασχαλινών Διηγημάτων» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ σε συνεργασία με το Θέατρο Χωρίς Σύνορα και την αρωγή της Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. παρουσιάζουν μερικά από τα ωραιότερα διηγήματα της ελληνικής «πασχαλινής» λογοτεχνίας στο Λόφος των Μουσών, στου Φιλοπάππου και συγκεκριμένα στον υπαίθριο χώρο δίπλα από το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, που διαμόρφωσε ο αρχιτέκτονας και ζωγράφος Δημήτρης Πικιώνης τη δεκαετία του 1950 και συνήθιζε ο ίδιος να αποκαλεί «Αναπαυτήριο». Θα προηγηθεί ξενάγηση στις Λατρείες του Λόφου των Μουσών, Πνύκας και Νυμφών από την αρχαιολόγο κ. Όλγα Βογιατζόγλου (στις 15.30, συνάντηση στην πλατεία Θησείου (Αγίου Παύλου και Πνυκός).

Σάββατο 7/4, στις 17.00

«Διπλή Γιορτή» του Δημήτρη Καμπούρογλου «Το Πάσχα στον Πίνδο» του Κώστα Κρυστάλλη «Πάσχα στα πέλαγα» του Ανδρέα Καρκαβίτσα

Κυριακή 8/4, στις 17.00

«Η κεροδοσιά της Λαμπρής» του Στρατή Μυριβήλη «Το πρώτο μου Πάσχα» του Γρηγορίου Ξενόπουλου Διαβάζει η ηθοποιός Ολύνα Ξενοπούλου Ιδέα - σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Φοινίτσης Είσοδος ελεύθερη, περισσότερες πληροφορίες: www.protasi.org


ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ