Βιβλιο

Book News 25/3-1/4

Τα νέα από τον κόσμο του βιβλίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21039-51337.jpg

Εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Θέμελη

image

Ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ) διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του συγγραφέα και πολιτικού Νίκου Θέμελη. Θα μιλήσουν οι Βασίλης Βουτσάκης, Ελισάβετ Κοτζιά, Νίκος Χριστοδουλάκης. Τη συαήτηση συντονίζει Ο Σωκράτης Κοσμίδης.

Τρίτη 27/3, στις 19.00, Αίθουσα της Εθνικής Ασφαλιστικής, Λεωφ. Συγγρού 103-105 .


Ο Ντίκενς στον κινηματογράφο

image

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του Κάρολου Ντίκενς (1812-1870) και στο πλαίσιο του προγράμματος Ντίκενς 2012 (http://www.dickens2012.org), το Βρετανικό Συμβούλιο συνεργάζεται με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και διοργανώνουν το αφιέρωμα «Ο Ντίκενς στον κινηματογράφο» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (με τη συνεργασία και των εταιριών διανομής ODEON και FOX). O Κάρολος Ντίκενς ανήκει στους συγγραφείς που η άπειρη φαντασία προερχόμενη από την ενδελεχή παρατήρηση του κοινωνικού τοπίου έκανε το λογοτεχνικό του έργο να περάσει από σπάνιες ταινίες του βωβού κινηματογράφου μέχρι τις σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις των Ρομάν Πολάνσκι και Αλφόνσο Κουαρόν. Στην Αθήνα, οι καθημερινές προβολές στην Ταινιοθήκη πλαισιώνονται από 5 συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με την επιμέλεια του ΕΚΕΒΙ, όπου σκηνοθέτες και άνθρωποι του κινηματογράφου, συγγραφείς, μεταφραστές και πανεπιστημιακοί μοιράζονται με το κοινό σκέψεις και απόψεις για το πολυδιάστατο έργο του Ντίκενς.

Αθήνα: 29/3 - 3/4, Θεσσαλονίκη: 2-8/4


Παρουσιάσεις βιβλίων

Το ανεκτίμητο τίποτα

image

Το περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό www.Diapolitismos.gr και οι εκδόσεις Μεταίχμιο μάς προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Γιάννη Η. Παππά. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής-κριτικός λογοτεχνίας, ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος, δημοσιογράφος- διευθυντής του περ. ΔΙΑΒΑΖΩ, και ο ποιητής.Ποιήματα από τη συλλογή θα διαβάσει η ηθοποιός Πωλίνα Γουρδέα. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση από το καλλιτεχνικό σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ.

Παρασκευή 30/3, στις 20.00, Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα

Καιρός σκεπτικός

image

Το βιβλίο που επιβεβαιώνει την ικανότητα της Ιωάννας Καρυστιάνη στη μικρή φόρμα πεζογραφήματος, μια συλλογή εννέα διηγημάτων παρουσιάζουν οι εκδόσεις Καστανιώτη και η Λέσχη Ανάγνωσης «Άνω Πετρούπολη».

Κυριακή 1/4, 18:30, Βινύλιον cafe, Έκτορος 92 & Μενελάου, Ίλιον


Νέες κυκλοφορίες

«Απολογία της αυτοκτονίας»

Αρβανιτάκης Δημήτρης Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη

image

Ένα νεανικό κείμενο του Ανδρέα Κάλβου που χαρακτηρίστηκε αφελές, απλοϊκό, παράξενο, καθόλου πρωτότυπο, ασήμαντο,από την ελληνική κριτικήκατά την εμφάνισή του το 1937. Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να το αποδεσμεύσει από τις αφοριστικές κρίσεις των μελετητών και να το κατανοήσει μέσα στα φιλοσοφικά, ιδεολογικά και κοινωνικά συμφραζόμενα της εποχής του. Κατά συνέπεια, ο συγγραφέας θέτει ερωτήματα όπως: Τι σήμαινε ο λόγος περί αυτοκτονίας, ακόμα περισσότερο η υπεράσπισή της, στην Ευρώπη και ιδίως στην Ιταλία, του τέλους του 18ου αιώνα; Ποια ήταν τα κείμενα και ποιες οι ιδεολογικές στάσεις, ιδίως του ιταλικού κόσμου, που αποτέλεσαν το περιβάλλον και τις προϋποθέσεις του καλβικού κειμένου;

Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες

Θανάσης Πέτρου, Δημήτρης Βανέλλης εκδ. Τόπος

image

Καβάφης, Καρυωτάκης, Καρκαβίτσας, Ροδοκανάκης, Νικολαΐδης ο Κύπριος, Παπαδιαμάντης! Οι δημιουργοί του επιτυχημένου «Παραρλάμα» (Τόπος 2011) με το «Γιούσουρι» τολμούν να «αναμετρηθούν» με τα ιερά τέρατα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, «μεταγράφοντας» έξι φανταστικά αφηγήματα σε συναρπαστικό κόμικς. Στο Γιούσουρι, το παλαιό θέμα των ιστοριών διασταυρώνεται πειστικά με τη νέα μορφή της κομίστικης ανάγνωσης.

Ταξίδι στη χώρα της Κίρκης

Γιώργος Ρούβαλης - εκδ. Στοχαστής

image

Χιούμορ, παρατηρητικότητα, αυτοσαρκασμός και φιλοπαίγμων διάθεσις… Ο Γιώργος Ρούβαλης επιστρέφει στα πάτρια συγγραφικά του εδάφη, αυτή τη φορά με ένα γλυκόπικρο μυθιστόρημα με άρωμα εξωτικό, που όπως και η συλλογή διηγημάτων του «Αναζητώντας την Σαλώμη» αντλεί έμπνευση από το μεγάλο πηγάδι του Έρωτα. Του Έρωτα που κινεί γη και ουρανό, που παρασέρνει τους ανθρώπους στη δίνη του, που σε συνεπαίρνει και σε αλλάζει άρδην. Ήρωές του και εδώ ένα σμάρι από άνδρες ταξιδευτές, φιλήδονοι εραστές, αθώοι τυχοδιώκτες ή αλλιώς τρεις Έλληνες τουρίστες που ταξιδεύουν σε ένα εξωτικό νησί, στη Χώρα της Κίρκης...

Περιπέτειες ενός τυφλού

Ιουλία Τολιά  εκδ. Στοχαστής

image

Ένα μεγάλο ποίημα ή αλλιώς ένα ποίημα σε επεισόδια. Στίχοι σκοτεινά απλοί που αφηγούνται μια ιστορία. Τις περιπέτειες ενός τυφλού, τη σχέση του με το είναι του, αλλά και τους άλλους, τον αργό βηματισμό του στην ανακάλυψη ενός γνωστού άγνωστου κόσμου χωρίς μάτια, στη συμφιλίωση με την ανάμνηση του εαυτού του… τυφλός ανεβαίνει την εσωτερική σκάλα. Το ένα χέρι του στην κουπαστή. Το άλλο ψηλαφεί το κενό. Ανιχνεύει πιθανά εμπόδια. Ανεβαίνει αργά την εσωτερική σκάλα. Ο τυφλός έχει πολλές πιθανότητες να σκοντάψει. Να κατρακυλήσει στην κλίμακα. Απλά, ψηλαφώντας, εξασφαλίζει ένα ελάχιστο ασφάλειας. Κι αισθάνεται ελεύθερος συμφιλιωμένος με το απρόβλεπτο.


 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ