Βιβλιο

Book News 28/1-3/2

Τα νέα από τον κόσμο του βιβλίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19552-48522.jpg

Παρουσιάσεις

Οικονομικά εγκλήματα στις επιχειρήσεις Πρόληψη, διερεύνηση, αποτροπή

n

Σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, όπως αυτή που διανύουμε, η διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων συνήθως εντείνεται, με σημαντικό κόστος για τους οργανισμούς. Το βιβλίο προσεγγίζει το οικονομικό έγκλημα κυρίως υπό το πρίσμα της ανίχνευσης και παρεμπόδισής του, προσφέροντας ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διερεύνηση, τεκμηρίωση και πρόληψη της διαφθοράς στη χώρα μας. Το Ελληνικό Ινστιτούτο κατά της Απάτης (HACFE) και οι εκδόσεις Κριτική μάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου των Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή και Χρίστου Τσολάκη.

Πέμπτη 2/2, στις 18.00, Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (Μασσαλίας 22), στο αμφιθέατρο του 2ου ορόφου. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Ώρα προσέλευσης - εγγραφές: 17:30 -18:00. 

Η σιωπή του ξερόχορτου

n

Πρόκειται για μια πολιτεία που ζει σχεδόν στον αντίποδα της δικής μας. Η ελευθερία και η γνώση είναι δύο μεγάλοι δρόμοι της. Προσκρούει, όμως, στην εγγενή ίσως ανθρώπινη κατάσταση, στην έλλειψη ευχαρίστησης. Το βιβλιοπωλείο IANOS και οι εκδόσεις Πατάκη μας προσκαλούν σε μια συνάντηση με τον συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι ο Γιώργος Βότσης, δημοσιογράφος, και Σπύρος Μοσχονάς, αν. καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 3/2, στις 20.30, βιβλιοπωλείο IANOS


Η Ζυράννα Ζατέλη στο Τρίτο Πρόγραμμα

n

«Είχα μεγάλη αγωνία από πριν. Μου φαινόταν σχεδόν ακατόρθωτο να διαβάσω 667 σελίδες κλεισμένη σ’ ένα στούντιο, μ’ ένα μικρόφωνο μπροστά μου. Μα όταν ήρθε η ώρα για την πρώτη ηχογράφηση, κατάλαβα ότι πιο πολύ μας τρομάζει η σκέψη συνήθως, ο εαυτός μας από πριν, παρά η ίδια η πράξη. [...] Δύο εβδομάδες κράτησε η δική μου ανάγνωση, με Σάββατα και Κυριακές μέσα και κάμποσες ώρες δουλειά κάθε μέρα. Έβγαινα εξουθενωμένη από το στούντιο, σαν να έσκαβα, μα και ανάλαφρη. Όταν αισθάνεσαι πως πάει καλά κάτι, ακόμα και η κούραση σε αναζωογονεί. Βέβαια, η μετέπειτα ραδιοφωνική επεξεργασία με μουσική και ήχους κράτησε περισσότερο από δύο μήνες, που και πάλι θεωρείται χρόνος ρεκόρ για 71 ημίωρα επεισόδια [...] «Και με το φως του λύκου επανέρχονται, ένα βιβλίο που τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στο Τρίτο Πρόγραμμα σε ανάγνωση από την ίδια τη συγγραφέα. Η σειρά θα μεταδίδεται καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) στις 7:30 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί σε 71 ημίωρα επεισόδια. Το εγχείρημα της ραδιοφωνικής μεταφοράς και σκηνοθεσίας του μυθιστορήματος, ανέλαβε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Ευσταθίου.


Ε, Πρόεδρε! Ηλεκτρονική επανέκδοση με ελεύθερη τιμή από τις εκδ. Καστανιώτη

n

Έχει κάποια αξία η ηλεκτρονική επανέκδοση του Ε, Πρόεδρε! τώρα που τα έχουμε δει σχεδόν όλα; Όπως λέει και ο συγγραφέας του βιβλίου, Μίμης Ανδρουλάκης... «Το παρελθόν δεν είναι ποτέ σκέτο παρελθόν. Είναι ό,τι έγινε και αυτό που θα μπορούσε να συμβεί και δεν συνέβη. Εμπεριέχει χαμένους χρόνους και δρόμους, χαμένες δυνατότητες που δεν πραγματώθηκαν σε αντίστιξη με το δράμα που ξετυλίγεται σε ζωντανό χρόνο μπροστά στα μάτια μας. Ένα “εναλλακτικό παρελθόν” μας επισημαίνει ότι τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά, ότι υπάρχουν “πιθανοί κόσμοι”, “πιθανοί δρόμοι”, “πιθανές επιλογές”. Ένα “εναλλακτικό παρελθόν” περικλείνει μια παρακαταθήκη ελπίδας, ένα νοηματικό πλαίσιο για να κατανοήσουμε και ν’ αντέξουμε τα τωρινά μας βάσανα, να διαχειριστούμε το τραύμα και την απώλεια και βέβαια τα σπέρματα μιας νέας γλώσσας, μιας νέας αφήγησης και νέας στρατηγικής για την αναγέννηση της χώρας».


Ο Οδυσσέας του ΤΖΑΙΗΜΣ ΤΖΟΫΣ

n

Οι εκδόσεις Κέδρος τιμούν τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από την πρώτη έκδοση του «Οδυσσέα» του Τζαίημς Τζόυς με μια νέα, επετειακή έκδοση του βιβλίου με σκληρό εξώφυλλο. Ο «Οδυσσέας» αφηγείται ένα 24ωρο στη ζωή του κεντρικού ήρωα Λεοπόλδου Μπλουμ. Εκτυλίσσεται στο Δουβλίνο, τη γενέθλια πόλη του συγγραφέα, στις 16 Ιουνίου του 1904, ημερομηνία που έκτοτε έμεινε στην ιστορία ως Bloomsday. Πρόκειται για την ημέρα που ο Τζόυς γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Νόρα Μπάρνακλ. Η δομή του βιβλίου παραπέμπει στην «Οδύσσεια» του Ομήρου, εξού και ο χωρισμός του σε 18 κεφάλαια που φέρουν τίτλους όπως Τηλεμάχεια, Κίρκη, Πηνελόπη κ.ά. Η δράση είναι ελάχιστη, όμως οι τεχνικές του εσωτερικού μονόλογου και της συνειδησιακής ροής (stream of consciousness) που επινοεί ο συγγραφέας για την έκθεση της αφήγησής του, του παρέχουν τη δυνατότητα να σχολιάσει με ακρίβεια και με λεπτομέρειες όλο το πλέγμα των σχέσεων των προσώπων που λαμβάνουν μέρος σ’ αυτό το σε μικρογραφία έπος. Ο Τζόυς άρχισε να δουλεύει τον Οδυσσέα γύρω στο 1914. Το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε αρχικά σε συνέχειες, αλλά δεν εκδόθηκε παρά μόνο το 1922, εξαιτίας της τολμηρής του γλώσσας και της ασυνήθιστης δομής του. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 1990 από τον Κέδρο, σε εξαιρετική μετάφραση του Σωκράτη Καψάσκη, που αφιέρωσε πολλά χρόνια για να φέρει σε πέρας αυτό το επίπονο και τόσο απαιτητικό έργο, κερδίζοντας μάλιστα Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης.


Διαλέξεις - Ομιλίες

Η ανωνυμία στο Διαδίκτυο Αναγκαίο καλό ή κακό;

Σε καθεστώς δημοκρατίας, πόσο σημαντικό είναι να διασφαλίζεται το ίδιο δικαίωμα στην ανωνυμία και με ποιον τρόπο αυτή η ανωνυμία συνδέεται με την προστασία της ελευθερίας του λόγου; Ο κύκλος «Το ιδιωτικό και το δημόσιο στο Διαδίκτυο» επιχειρεί να διερευνήσει πώς τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει να αποδίδουμε στο Ίντερνετ τα χαρακτηριστικά του δημόσιου χώρου, ανοίγοντας μια συζήτηση για τρόπους με τους επιδρά στους χρήστες και τη διαδικτυακή τους επικοινωνία η διατήρηση της ανωνυμίας τους. Ομιλητές θα είναι οι Σταύρος Τσακυράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Jillian York, διευθύντρια του Τμήματος για την Παγκόσμια Ελευθερία Έκφρασης, Electronic Frontier Foundation (EFF). Συντονίζει η Καλλιόπη Σπανού, Συνήγορος του Πολίτη.

Τετάρτη 1/2, 19.00-21.00, Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Molly Greene

Το Πανεπιστήμιο του Princeton (Seeger Center for Hellenic Studies) και το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνουν διάλεξη της καθηγήτριας του Πανεπιστήμιου του Princeton Molly Greene με θέμα «Greek Commerce and the Counter-Reformation».

Τρίτη 31/1, στις 19.00 στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Αθήνα)


Μουσικο-ποιητική βραδιά

Αύριο θα σμίξω τα δυο σου σκέλη, μήπως γεννηθεί ένα μικρό λυπητερό παιδάκι,

θα το λένε Ιούς, Μανιούς, ίσως και

Aqua Marina.

Φέρτε μου να γεννήσω όλα τα μωρά της πλάσης, δώστε μου να

πεθάνω όλους τους θανάτους.

n

Μάτση Χατζηλαζάρου Με αφορμή το βιβλίο «Ιούς, Μανιούς, ίσως και Aqua Marina», αφιερωμένο στη Μάτση Χατζηλαζάρου, την πρώτη πρώτη Ελληνίδα υπερρεαλίστρια, οι εκδόσεις Τόπος μας προσκαλούν σε μια μουσική - ποιητική βραδιά για τα 25 χρόνια από το θάνατό της «Μάτσης των Ονείρων» κατά τον Μάνο Χατζηδάκι... Αποσπάσματα από ποίηματά της θα διαβάσουν οι Καστερίνα Λέχου και Γιάννης Λιγνάδης.

Δευτέρα 13/2, 20.30, Αμφιθέατρο Β. και Μ. Θεοχαράκη, Β. Σοφίας & Μέρλιν 1


 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία
Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία

Όταν έχεις παιδιά στην εφηβεία, διαβάζεις άρθρα και βιβλία σχετικά με τον πόνο σου με την ελπίδα ότι θα σε βοηθήσουν… και όταν βρίσκεις κάτι πραγματικά βοηθητικό, το συστήνεις

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.