Βιβλιο

Book News 15-22/10

Τα νέα από τον κόσμο του βιβλίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16904-44305.jpg

Παρουσιάσεις

Διαυγές κενό κεφάλι

«Δημιούργησα ένα αληθινό ντοκουμέντο παίρνοντας την ευθύνη της συγγραφής ενός βιβλίου» λέει η Μαρία Τσαρούχα για το βιβλίο της που θα παρουσιάσουν οι εκδόσεις Ηριδανός. Θα μιλήσει η συγγραφέας και θα πραγματοποιηθεί προβολή εικαστικού βίντεο που επιμελήθηκαν οι Εύα Μύταλα και ο Διονύσης Χριστοφιλογιάννης.

20/10, 19.00

Τα χρήματα δεν είναι για να τα σπαταλάμε

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, το βιβλίο της Σοφίας Τακάογλου, που κυκλοφορεί από τος εκδόσεις Μεταίχμιο, προσπαθεί να εξηγήσει στα παιδιά την έννοια του χρήματος και της οικονομίας μέσα από δημιουργικό παιχνίδι! 22/10, 12.00 Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης, Ανδρέα Παπανδρέου 11 εντός στοάς, Χαλάνδρι Η διδασκαλία του λεξιλογίου στην ελληνική εκπαίδευση Οι εκδ. Γκούτενμπεργκ μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου των Μαρίας Παραδιά και Ναπολέοντα Μήτση. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Προκόπης Παυλόπουλος, Αθανάσιος Κυριαζής, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Σωτήριος Γκλαβάς.

26/10, 19.00, Πολιτιστικό Κέντρο - Εντευκτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, κτίριο «Κωστής Παλαμάς», Ακαδημίας 48 & Σίνα

Ο ιππότης της βαρύτητας

Λογοτεχνική συνάντηση στο καφέ-μπαρ La favorita διοργανώνουν οι εκδόσεις της Εστίας, για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Καπετανάκη, του πρώτου ελληνικού μυθιστορήματος που πραγματεύεται έννοιες της Φυσικής. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Μάκης Πανώριος και ο συγγραφέας του βιβλίου.

14/10, 20.30, Τοσίτσα & Ζαΐμη 13, Εξάρχεια, 210 3839.495

1972, Το τελευταίο καλοκαίρι

image

Ένας ανεκπλήρωτος εφηβικός έρωτας ζωντανεύει 40 χρόνια μετά. Ο Ιανός και οι εκδόσεις Τετράγωνο μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μουρατίδη. Θα μιλήσουν οι Άρης Δαβαράκης, Μανουέλλα Παυλίδου και θα διαβάσει η Βαλέρια Χριστοδουλίδου. Μουσική από την Ελένη Δήμου και τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου.

17/10, 20.30, Ιανός, Σταδίου 24, 210 3217.917

Ο άντρας που αγαπούσε τη γυναίκα μου

image

Καμιά φορά, ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με λογικές σκέψεις. Ένα χρονικό ζήλιας και απώλειας, μια ιστορία για τα εύθραυστα όρια της αγάπης, για το πώς η υποψία μπορεί να σε μεταμορφώσει. Τη νουβέλα του Κώστα Κατσουλάρη παρουσιάζουν το βιβλιοπωλείο Ιανός και οι εκδόσεις Κέδρος. Θα μιλήσουν οι συγγραφείς Μάνος Ελευθερίου και Έλενα Μαρούτσου. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο συγγραφέας. 25/10, 20.30, Ιανός, Σταδίου 24, 210 3217.917

Μαύρο χρήμα

image

Ποιήματα ειρωνικά, με σαρκασμό και αυτοσαρκασμό, με απροσδόκητο μήνυμα, αλλόκοτο περιεχόμενο, περίεργο ύφος, που συναντούν τις προκλήσεις της κατακερματισμένης καθημερινότητας, όπου επικρατεί η απληστία, η βουλιμία, η βία. Το βιβλιοπωλείο Ιανός και οι εκδόσεις Μεταίχμιο μάς προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Ντίνου Σιώτη. Θα μιλήσουν οι Τιτίκα Δημητρούλια, Σάββας Πατσαλίδης, Δημήτρης Αγγελής και ο ποιητής.

24/10, 20.00, Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα, 210 3217.917


Εργαστήρι δημιουργικής γραφής

Ξεκίνησε τις Τετάρτες (11.30-13.30) στην πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου. Η μικρή φόρμα ανταποκρίνεται στο αίτημα των καιρών για περισσότερη ταχύτητα στον γραπτό λόγο (blog) και για μεγαλύτερη ευκρίνεια (χρονογράφημα) και έχει τη δική της γοητεία και τους δικούς της κανόνες. Το εργαστήρι αποσκοπεί στην κατανόηση των κανόνων αυτών και στην παραγωγή χρονογραφημάτων, διηγημάτων ή άλλων ευσύνοπτων κειμένων. Οι συμμετέχοντες μελετούν κείμενα κάθε είδους και μυούνται στις αφηγηματικές τεχνικές της μυθοπλασίας στα μυστικά της δημοσιογραφικής επιφυλλίδας, μαθαίνουν μερικές βασικές τακτικές για την τήρηση ημερολογίου και βιβλίου ταξιδιωτικών εντυπώσεων. ΠΥΡΝΑ, Κοκκιναρά 43, Κηφισιά, πληρ. 2106230913, www.pyrna.gr

Η τέχνη του παραδοσιακού παραμυθά

image

Το «Εργαστήρι Μαιρηβή», στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων για ενήλικες, έχει προγραμματίσει σειρά εργαστηρίων που αφορούν την τέχνη του παραδοσιακού παραμυθά και του σύγχρονου ιστορητή. Πρόκειται για μια σειρά 6 αυτοτελών εργαστηρίων (Οκτώβριος 2011 - Μάρτιος 2012). Το κάθε εργαστήρι έχει διάρκεια 10 ώρες, ένα Σ/K κάθε μήνα. Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν όλη τη σειρά ή μεμονωμένα εργαστήρια. Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδαγωγούς, συγγραφείς, ψυχοθεραπευτές, καλλιτέχνες, γονείς, εθνολόγους, αλλά και απλούς εραστές των προφορικών ιστοριών.

1ο εργαστήρι: Παραμύθια και όνειρα, μύθοι και υποσυνείδητο. Η αφήγηση σαν όνειρο, το όνειρο σαν αφήγηση, προφορικότητα και μυθικός τρόπος σκέψης. Η ξεχασμένη γλώσσα των παιδιών και των αθώων. Διδασκαλία: Στέλιος Πελασγός. 22-23/10, 10 π.μ. - 3μ.μ., € 110 (για όσους παρακολουθήσουν όλη τη σειρά των εργαστηρίων έκπτωση 15%). Πληρ.: 210 5222.181

Ανοιχτή Λέσχη Αφήγησης για παλιούς και νέους, μικρούς και μεγάλους αφηγητές και φίλους των ιστοριών, όπου οι μαθητές μπορούν να εφαρμόσουν όσα έμαθαν και να ακούσουν το δάσκαλο τους και άλλους αφηγητές σε διαφορετικά είδη προφορικής λογοτεχνίας και τρόπους αφήγησης. Η λέσχη αφήγησης συμπληρώνει ως πρακτική το εργαστήριο και η συμμετοχή σε αυτή είναι προαιρετική. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 22/10, 8μ.μ. ,

Εργαστήρι Μαιρηβή, Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, 210 5222.181, www.mairivi.gr


Ποιητικός μονόλογος επί σκηνής

Αποδεικνύοντας συνεχώς το ενδιαφέρον του για τη σύγχρονη ελληνική διανόηση, το Megaron Plus μάς καλεί να παρακολουθήσουμε τον Γιώργο Βέλτσο να ερμηνεύει επί σκηνής ένα δικό του ποιητικό μονόλογο με τίτλο «Ποιο είναι αυτό που μιλάει και ρημάζει;». Ακούστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2010 στη Διεθνή Μπιενάλε Ποιητών στο Παρίσι και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Poésie (No 135) μεταφρασμένος από τη Michèle Valley. Στο έργο αυτό, το Ουδέτερο μιλά για την ηλικία και το θάνατο. Ο τίτλος «ρημάζει» δηλώνει κάτι που ζει-από-το ρήμα (ρημάζει) και συγχρόνως καταρρέει (ρημάζει), όπως ο ποιητής. Επί σκηνής ο Γιώργος Βέλτσος αποκαλύπτει το εργαστήρι του ποιητή, εργαστήρι σκέψης και ονείρων, τονίζοντας ό,τι τον ενδιαφέρει περισσότερο: όχι τι λέει το ποίημα αλλά πώς το ποίημα γράφεται.

20/10, 19.00, είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30)

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ