- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αφού το λες εσύ…
Ανάλαφρο, από αυτά που μπορείς να διαβάσεις μέσα σε μια μέρα για μια γερή τζούρα πραγματικότητας δοσμένη με μια καλή δόση χιούμορ.
Ανάλαφρο, από αυτά που μπορείς να διαβάσεις μέσα σε μια μέρα για μια γερή τζούρα πραγματικότητας δοσμένη με μια καλή δόση χιούμορ. Άλλοτε αθυρόστομη (η περιγραφή της λέξης «αφούτο», που στην ουσία είναι ένας κώδικας επικοινωνίας μεταξύ δύο φίλων, σαν αυτούς που έχουμε όλοι με τους πολύ κολλητούς, βρίσκεται στο κεφάλαιο «Η Κουράδα Κλανίτα είναι σπανιόλα»), πολύ συχνά ευαίσθητη, κάποιες φορές θυμωμένη, μα σχεδόν πάντα αισιόδοξη, η γραφή της Σπέγγου είναι πάνω απ’ όλα ξεκούραστη και οικεία. Τα ίδια λόγια, τις ίδιες λέξεις, τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια αστεία θα ακούσει κανείς αν καθίσει δίπλα σε οποιαδήποτε παρέα. Μια κοινή καθημερινότητα, που στην περίπτωση του «Αφούτο» διαδραματίζεται ανάμεσα στο Λονδίνο και την Αθήνα, και απαντήσεις σε ένα σωρό πράγματα, όχι σπουδαία, αλλά που συχνά απασχολούν τις κουβέντες μας. Και πολλή τρυφερότητα (…«Σου άρεσε να σου λέω ιστορίες. Σε έκαναν να γελάς. Όταν έφυγες, ξεκίνησα να γράφω τις ιστορίες που θα σου έλεγα, για να βρεθώ πιο κοντά σου, αλλά και για να αρχίσω να γελάω ξανά. Δεν θα σταματήσω να σου διηγούμαι ποτέ»).
Μπορεί να αλλάξει και κάτι στην καθημερινότητα του αναγνώστη του το «Αφούτο»; Ναι. Συνειδητοποιώντας ότι είναι προσόν να αντιμετωπίζει κανείς τη ζωή με καλή διάθεση, ίσως ξεκινήσει κι εκείνος να κάνει τα δικά του αστεία, έστω και «κλέβοντας» κάποια από αυτά που θα διαβάσει σε αυτό. Εντάξει, αστείο ήταν.
* Η Φραντζέσκα Μ. Σπέγγου δημιούργησε το πρώτο pet bakery στην Ελλάδα (www.barking-mad.gr) και δημοσιεύει ιστορίες «γέλιου και παραλόγου» στο boubouloubou.blogspot.com
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
40ή έκθεση βιβλίου, 2-18/9, Ζάππειο
Κάνεις τη βόλτα σου μέσα στο πάρκο και διαλέγεις βιβλία. Ωραία φάση! Αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, περιλαμβάνει και αφιέρωμα στα «Λογοκριμένα και απαγορευμένα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974», αφιέρωμα στον «Γιούρι Γκαγκάριν 1961-2011, 50 χρόνια από την πρώτη πτήση ανθρώπου στο Διάστημα» και στην «Ιδέα Δωρεάς Οργάνων». Δευτέρα - Πέμπτη: 18.00 - 22.30, Παρασκευή & Σάββατο: 18.00 - 23.00, Κυριακή: 11.00 - 22.30.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο συγγραφέας, τινάζοντας τη σκόνη του χρόνου, μας δείχνει την ιστορία του διαβόητου πιστολά από την αρχή
Η εκδήλωση συγκέντρωσε διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Πολιτική, χρήμα, εξουσία και η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση
Η γλώσσα ως εργαλείο εξουσίας και χειραγώγησης στην εποχή των Ναζί αλλά και σήμερα
Το αρχέτυπο του αστυνομικού μυθιστορήματος γεννήθηκε από την πένα του κορυφαίου Αμερικανού λογοτέχνη
«Ποιος στην Ελλάδα λέει πάρτε 90.000 βιβλία;» - Η έκκληση του Λεωνίδα Κουρσούμη για το Πικέρμι και το μουσείο ελληνικής λογοτεχνίας
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.