Βιβλιο

Αφού το λες εσύ…

Ανάλαφρο, από αυτά που μπορείς να διαβάσεις μέσα σε μια μέρα για μια γερή τζούρα πραγματικότητας δοσμένη με μια καλή δόση χιούμορ.

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
ΤΕΥΧΟΣ 359
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15837-35375.jpg

Ανάλαφρο, από αυτά που μπορείς να διαβάσεις μέσα σε μια μέρα για μια γερή τζούρα πραγματικότητας δοσμένη με μια καλή δόση χιούμορ. Άλλοτε αθυρόστομη (η περιγραφή της λέξης «αφούτο», που στην ουσία είναι ένας κώδικας επικοινωνίας μεταξύ δύο φίλων, σαν αυτούς που έχουμε όλοι με τους πολύ κολλητούς, βρίσκεται στο κεφάλαιο «Η Κουράδα Κλανίτα είναι σπανιόλα»), πολύ συχνά ευαίσθητη, κάποιες φορές θυμωμένη, μα σχεδόν πάντα αισιόδοξη, η γραφή της Σπέγγου είναι πάνω απ’ όλα ξεκούραστη και οικεία. Τα ίδια λόγια, τις ίδιες λέξεις, τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια αστεία θα ακούσει κανείς αν καθίσει δίπλα σε οποιαδήποτε παρέα. Μια κοινή καθημερινότητα, που στην περίπτωση του «Αφούτο» διαδραματίζεται ανάμεσα στο Λονδίνο και την Αθήνα, και απαντήσεις σε ένα σωρό πράγματα, όχι σπουδαία, αλλά που συχνά απασχολούν τις κουβέντες μας. Και πολλή τρυφερότητα (…«Σου άρεσε να σου λέω ιστορίες. Σε έκαναν να γελάς. Όταν έφυγες, ξεκίνησα να γράφω τις ιστορίες που θα σου έλεγα, για να βρεθώ πιο κοντά σου, αλλά και για να αρχίσω να γελάω ξανά. Δεν θα σταματήσω να σου διηγούμαι ποτέ»).

Μπορεί να αλλάξει και κάτι στην καθημερινότητα του αναγνώστη του το «Αφούτο»; Ναι. Συνειδητοποιώντας ότι είναι προσόν να αντιμετωπίζει κανείς τη ζωή με καλή διάθεση, ίσως ξεκινήσει κι εκείνος να κάνει τα δικά του αστεία, έστω και «κλέβοντας» κάποια από αυτά που θα διαβάσει σε αυτό. Εντάξει, αστείο ήταν.  

* Η Φραντζέσκα Μ. Σπέγγου δημιούργησε το πρώτο pet bakery στην Ελλάδα (www.barking-mad.gr) και δημοσιεύει ιστορίες «γέλιου και παραλόγου» στο boubouloubou.blogspot.com

nΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

40ή έκθεση βιβλίου, 2-18/9, Ζάππειο

Κάνεις τη βόλτα σου μέσα στο πάρκο και διαλέγεις βιβλία. Ωραία φάση! Αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, περιλαμβάνει και αφιέρωμα στα «Λογοκριμένα και απαγορευμένα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974», αφιέρωμα στον «Γιούρι Γκαγκάριν 1961-2011, 50 χρόνια από την πρώτη πτήση ανθρώπου στο Διάστημα» και στην «Ιδέα Δωρεάς Οργάνων». Δευτέρα - Πέμπτη: 18.00 - 22.30, Παρασκευή & Σάββατο: 18.00 - 23.00, Κυριακή: 11.00 - 22.30.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ