- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Αφού το λες εσύ…
Ανάλαφρο, από αυτά που μπορείς να διαβάσεις μέσα σε μια μέρα για μια γερή τζούρα πραγματικότητας δοσμένη με μια καλή δόση χιούμορ.
Ανάλαφρο, από αυτά που μπορείς να διαβάσεις μέσα σε μια μέρα για μια γερή τζούρα πραγματικότητας δοσμένη με μια καλή δόση χιούμορ. Άλλοτε αθυρόστομη (η περιγραφή της λέξης «αφούτο», που στην ουσία είναι ένας κώδικας επικοινωνίας μεταξύ δύο φίλων, σαν αυτούς που έχουμε όλοι με τους πολύ κολλητούς, βρίσκεται στο κεφάλαιο «Η Κουράδα Κλανίτα είναι σπανιόλα»), πολύ συχνά ευαίσθητη, κάποιες φορές θυμωμένη, μα σχεδόν πάντα αισιόδοξη, η γραφή της Σπέγγου είναι πάνω απ’ όλα ξεκούραστη και οικεία. Τα ίδια λόγια, τις ίδιες λέξεις, τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια αστεία θα ακούσει κανείς αν καθίσει δίπλα σε οποιαδήποτε παρέα. Μια κοινή καθημερινότητα, που στην περίπτωση του «Αφούτο» διαδραματίζεται ανάμεσα στο Λονδίνο και την Αθήνα, και απαντήσεις σε ένα σωρό πράγματα, όχι σπουδαία, αλλά που συχνά απασχολούν τις κουβέντες μας. Και πολλή τρυφερότητα (…«Σου άρεσε να σου λέω ιστορίες. Σε έκαναν να γελάς. Όταν έφυγες, ξεκίνησα να γράφω τις ιστορίες που θα σου έλεγα, για να βρεθώ πιο κοντά σου, αλλά και για να αρχίσω να γελάω ξανά. Δεν θα σταματήσω να σου διηγούμαι ποτέ»).
Μπορεί να αλλάξει και κάτι στην καθημερινότητα του αναγνώστη του το «Αφούτο»; Ναι. Συνειδητοποιώντας ότι είναι προσόν να αντιμετωπίζει κανείς τη ζωή με καλή διάθεση, ίσως ξεκινήσει κι εκείνος να κάνει τα δικά του αστεία, έστω και «κλέβοντας» κάποια από αυτά που θα διαβάσει σε αυτό. Εντάξει, αστείο ήταν.
* Η Φραντζέσκα Μ. Σπέγγου δημιούργησε το πρώτο pet bakery στην Ελλάδα (www.barking-mad.gr) και δημοσιεύει ιστορίες «γέλιου και παραλόγου» στο boubouloubou.blogspot.com
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
40ή έκθεση βιβλίου, 2-18/9, Ζάππειο
Κάνεις τη βόλτα σου μέσα στο πάρκο και διαλέγεις βιβλία. Ωραία φάση! Αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, περιλαμβάνει και αφιέρωμα στα «Λογοκριμένα και απαγορευμένα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974», αφιέρωμα στον «Γιούρι Γκαγκάριν 1961-2011, 50 χρόνια από την πρώτη πτήση ανθρώπου στο Διάστημα» και στην «Ιδέα Δωρεάς Οργάνων». Δευτέρα - Πέμπτη: 18.00 - 22.30, Παρασκευή & Σάββατο: 18.00 - 23.00, Κυριακή: 11.00 - 22.30.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η διαχρονική ιστορία του Αρτούρο Μπαντίνι, ενός θυμωμένου και φαντασιόπληκτου εφήβου που μεγαλώνει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια Ιταλών μεταναστών στο Κολοράντο
Μια λέσχη βιβλίου που μετατρέπει τη λογοτεχνία σε δίκη χαρακτήρων, προσκαλώντας μας να δούμε τις ιστορίες και τους ανθρώπους μέσα από διαφορετικές οπτικές.
Το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα από τις Εκδόσεις Βακχικόν
Victoria Amelina, «Κοιτώντας γυναίκες, κοιτώντας τον πόλεμο» (πρόλογος Margaret Atwood, μετάφραση Ρηγούλα Γεωργιάδου, 428 σελίδες, Εκδόσεις Utopia).
Ο συγγραφέας του «Audition» και του «Σχεδόν διάφανο γαλάζιο» ήταν 74 ετών
Μια βραδιά όπου η λογοτεχνία συναντήθηκε με το θέατρο, τη μουσική και την ψυχολογία
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει το δουκάτο της Αθήνας του 1453
Νά ποιο είναι το μέσο εισόδημα ενός επαγγελματία συγγραφέα
Έρωτας και απελπισία στη new wave Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’80
Η αγαπημένη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου μέσα από τις αναμνήσεις του αδελφού της, που έζησε από κοντά τις πιο προσωπικές και σημαντικές στιγμές της ζωής της
Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Ως τα πέρατα της γης», ένα πλοίο σαλπάρει από την Αγγλία για την Αυστραλία, στα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα.
Τι λένε ένας συγγραφέας, ένας κβαντικός φυσικός και ένας φιλόσοφος του 18ου αιώνα για το σύμπαν
Η εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τις αιτίες της κυκλοφοριακής ασφυξίας
Δείτε πώς συζητούν δύο συγγραφείς μεταξύ τους.
20 χρόνια μετά το «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων», ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός μιλά για τη μετανάστευση, την ελληνική κοινωνία και τις νέες πατρίδες
Ο καθηγητής και συγγραφέας Κάρλο Μασάλα μιλά στην ATHENS VOICE για τη στάση του Τραμπ και για το στοίχημα της Μόσχας στην κόπωση της Ευρώπης
Συναντήσαμε τον διάσημο Ελβετό συγγραφέα και φιλόσοφο και μιλήσαμε για τον έρωτα, την ευτυχία και την παιδική ηλικία
Ο συγγραφέας του «Λίνε» και podcaster της ATHENS VOICE μιλά για τα παιδιά, τα «πρέπει» που μαθαίνουμε από μικροί κι εκείνες τις μικρές «καμπύλες» που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε.
Ένα μυθιστόρημα-λαβύρινθος που γοητεύει, τρομάζει, συναρπάζει και τέρπει, με άφθονα στοιχεία μύθου, παραλογισμού, χιούμορ και συγκίνησης
Από την έκδοση του Δόκτορα Ζιβάγκο το 1957 μέχρι την υπόθεση της Σάλι Ρούνεϊ και τη ματαίωση εκδήλωσης για την εβραϊκή λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.