- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο «Τουρκόσπορος» επιστρέφει στην ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα
Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Τσαλίδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη
Ο Δημήτρης Τσαλίδης επιστρέφει με το τέταρτο βιβλίο του «Ο τουρκόσπορος». Το βιβλίο αυτό αποτελεί κατά κάποιον τρόπο μια συνέχεια και μια επιστροφή στην ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα του μυθιστορήματός του «Γιοκ Τζάνιμ» (Νεφέλη, 2005) και αφορά τα γεγονότα του ’55 στην Πόλη και στον ξεριζωμό των Ελλήνων μετά το ’64.
Ο Κωνσταντινουπολίτης δημοσιογράφος και συγγραφέας εξιστορεί τις δυσκολίες της εγκατάστασης στην Ελλάδα και τη νοσταλγική προσκόλληση των γεροντότερων σε ένα άνετο παρελθόν. Ο τόπος της ιστορίας αυτή τη φορά είναι η Ελλάδα με κάποιες αναφορές από τη ζωή τόσο του αφηγητή όσο και των γονιών του στην Πόλη. Και σε αυτό το βιβλίο κυρίαρχη είναι η μνήμη, απαλλαγμένη όμως από νοσταλγικές περιπλανήσεις και εμμονές.
Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ήδη γνωστός από το πρώτο αφήγημα «Γιοκ Τζάνιμ». Ο ίδιος, όντας στην Ελλάδα και χρησιμοποιώντας και πάλι το πολίτικο γλωσσικό ιδίωμα, προσπαθεί να αφηγηθεί και να περιγράψει τις εμπειρίες και τα βιώματα των προγόνων του που ξεριζώθηκαν με τόσο βίαιο τρόπο από τη γενέτειρά τους και βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα.
Ποιες ήταν οι συνθήκες διαβίωσης στην Πόλη και πώς είναι η ζωή τους πλέον στην Ελλάδα; Ο Δημήτρης Τσαλίδης επιχειρεί ένα επίπονο ταξίδι στα παλιά και τα νέα και παραθέτει καταστάσεις και συνθήκες διαβίωσης στις δύο πόλεις. Οι νεότεροι έπρεπε να προσαρμοστούν στον ελλαδικό τρόπο ζωής και να αποφύγουν τις συγκρίσεις - συγκρούσεις κι έτσι σιγά σιγά οι σχέσεις τους με τους ντόπιους έγιναν πιο στενές και η ζωή τους πιο εύκολη και παραγωγική. Για τους παλαιότερους η προσαρμογή ήταν δυσκολότερη καθώς είχαν μνήμες από την ζωή στην Πόλη ∙ επικρατέστερο θέμα συζήτησης η ζωή στην Πόλη με τις εκφράσεις τους να ξεκινάνε «Εμείς στην Πόλη…».
Ο Δημήτρης Τσαλίδης γεννήθηκε στην Πόλη το 1944. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Οικονομικά. Είναι δημοσιογράφος. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία, ως φοιτητής, στην Απογευματινή στην Πόλη και μετά στη Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, για πολύ λίγο, αλλά η αγάπη του ήταν Το Βήμα (1965-1997). Συνταξιοδοτήθηκε από την Ελευθεροτυπία (1998-2008). Ο τουρκόσπορος είναι το τέταρτο βιβλίο του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Νικολό Αμανίτι εξετάζει τη δύναμη της δημόσιας εικόνας και τις συνέπειες της έκθεσης, ενώ η Τζούλια Καμινίτο στρέφει το βλέμμα στις αόρατες πληγές που διαμορφώνουν έναν άνθρωπο πολύ πριν αποκτήσει τη δική του φωνή
Η συγγραφέας μιλά για το νέο της ψυχολογικό θρίλερ, τη δημιουργική εμμονή, τη μοναξιά, την επινόηση και το σκοτεινό βλέμμα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Πώς η χρήση ΤΝ από μαθητές και δασκάλους μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη λειτουργία του σχολείου
«Ένα μόνο δωμάτιο με ένα μόνο βιβλίο». Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το όραμα του Yoshuyuki Morioka
Μια συζήτηση με τον συγγραφέα για τα βιβλία του, τις επιρροές του και τη σχέση της λογοτεχνίας με τη ζωή
Ο γερμανός συγγραφέας αφηγείται τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει ποιητής, μιλά για την τέχνη της αφήγησης, τα πρότυπα για τους χαρακτήρες του, τη ζωγραφική.
Η Μαίρη Σιάνη-Ντέιβις στο βιβλίο «Έντιμος εμπορία» γράφει για μια γενιά που γεννήθηκε πριν από τον πόλεμο αλλά τον πρόλαβε, όπως και τον Εμφύλιο, στην πιο τρυφερή της ηλικία
Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.
Όταν η αναζήτηση του τέλειου σώματος μετατρέπεται σε μια εφιαλτική, γεμάτη σασπένς ανατομία της ανθρώπινης απόγνωσης
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Ένα δοκίμιο πάνω σε κάθε είδους coming out με το οποίο μπορεί να συναντηθεί ένα πλάσμα στη ζωή του
Οι ποιητικές συλλογές «Ζητείται φωνή» και «Ιστορίες δαγκωμένων μήλων» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Ένα βιβλίο για το καινούργιο τοπόσημο «Ζαΐρα» αλλά και για την κληρονομιά ως ευθύνη.
Το χρηματικό ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας σε όλο τον κόσμο
Όταν η μνήμη διεκδικεί τα αστέρια ή τη σκουριά
Το έργο «The Serpent in the Grove» του Τζαμίρ Ναζίρ χαρακτηρίστηκε «πρωτότυπο, ποιητικό και βαθιά συγκινητικό»
Μια συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο, «Το τούνελ», η Ξένια Κούρτογλου μιλά για τις απώλειες, τους χωρισμούς, τις ανατροπές της ζωής και την ψυχική ανθεκτικότητα, που μας βοηθά να ξανασταθούμε στα πόδια μας.
Ένα μυθιστόρημα για την εξουσία, την οικογενειοκρατία και το τέλος της Δημοκρατίας
Μια συνομιλία για τη Νέα Ιστορία, τη μεγάλη διάρκεια, το «εκ των υστέρων» και την ανάγκη να καταλαβαίνουμε τον κόσμο πριν τον κρίνουμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.